Je tuin beregenen met regenwater vanuit een regenwatertank

Het is warm en het heeft al een poosje niet geregend. Je ziet dat het gras van je gazon en de planten in je tuin wel wat water kunnen gebruiken. Dus je draait de kraan open en dan denk je: kon ik nu maar het regenwater gebruiken dat vorige maand met bakken uit de hemel kwam vallen. Goed nieuws: Dat kan eenvoudig een Regenwatertank van GEP.

Regenwatertank voor tuinberegening

Het is tegenwoordig heel goed mogelijk om je tuin te ‘beregenen’ met de moderne variant van de aloude regenton. GEP’s Flatline Regenwatertank houdt het water vast in een grote, koele en donkere omgeving tot het moment dat het nodig is voor de tuin. De Flatline tank is een ondergrondse kunststoftank van polyethyleen (PE) met een inhoud van 1500, 2000 of 3000 liter. Met deze tank is er altijd voldoende volume om regenwater op te slaan en de tuin te besproeien tijdens een droge periode.
De regenwatertanks worden door GEP als kant en klaar doe-het-zelf pakket geleverd. De pakketten komen inclusief kinderveilig deksel en tuinslang-aansluiting. In de tank zijn een regenwaterfilter en dompelpomp reeds voor-geïnstalleerd. Het hele systeem wordt door GEP na bestelling compleet afgeleverd en met een kraanwagen gelost op de plek waar die ingegraven moet worden. Makkelijker kan het niet.

Ingebouwd Trident regenwaterfilter

Het filter dat in de Flatline tank ingebouwd wordt, is het bekende gepatenteerde Trident Regenwaterfilter van GEP. Er zijn maar weinig filters die het water zo schoon kunnen maken en zo’n goed rendement hebben. Er is ook vrijwel geen onderhoud nodig om het Trident filter goed te laten functioneren. Het schone water spoelt de tank in terwijl alle troep netjes verdwijnt richting het riool. Je hebt zo schoon, koel, en donker regenwater in de ondergrondse tank zitten.

Dompelpomp voor aanzuiging van schoon water

De dompelpomp is voorzien is van een drijvende aanzuiging en een interne drukbesturing. De drijvende aanzuiging zorgt ervoor dat de pomp alleen het zeer schone water in het middengebied van de tank aanzuigt en niet het vuil dat drijft aan het oppervlak of het organische vuil op de bodem van de tank.

Interne water drukbesturing

De interne drukbesturing is om ervoor te zorgen dat er druk op de leiding staat wanneer dat nodig is. Zodra de Gardena-kraan open wordt gedraaid, gaat de pomp aan en hij stopt pas weer wanneer de kraan dicht gaat. Het mooie van de dompelpomp die mee wordt geleverd met het tuinberegeningsysteem van GEP is dat die veel meer druk geeft dan de gewone kraan. Maar liefst 3,5 bar. Dat is ruim een bar meer dan de normale kraan zodat je de tuin ook echt goed kunt beregenen.

regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank
regenwater opvangen en gebruiken

Van tuinberegeningssysteem later eenvoudig upgraden naar regenwatersysteem

De Flatline Regenwatertank is in eerste instantie alleen uitgerust om dienst te doen als tuinberegening. Maar het systeem is wel op eenvoudige wijze te upgraden naar een volwaardig regenwatersysteem dat het regenwater niet alleen gebruikt voor de tuin maar ook voor de toiletten en de wasmachine. Het mooie daarbij is dat bij een upgrade het systeem zoals het is gewoon kan blijven liggen. Er wordt alleen een nieuwe pomp geplaatst die in staat is om ook de andere aftappunten te bereiken die zich in het pand bevinden.

Instap regenwatersysteem

Kortom, wie nu investeert in de Flatline Regenwatertank, de moderne ‘regenton’ van GEP, het beregeningssysteem voor de tuin, maakt tevens een eerste opstap naar een volwaardig regenwatersysteem waarmee niet alleen de tuin besproeid wordt maar ook de wc wordt doorgespoeld en zelfs de was kan worden gedaan.

regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank
regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank

Zelf tuinberegening aanleggen

De Flatline Regenwatertank van GEP is heel makkelijk zelf te installeren. Omdat de tank erg plat is, hoef je maar 80 centimeter diep te graven. Dat is voldoende om hem onder de grond te krijgen. Dit kan met de hand of met een Bobcat gedaan worden. Bij levering plaatst GEP de tank vervolgens met een kraan precies in het gat dat ervoor gegraven is.

Regenwatertank past in elke tuin

De Flatline is geschikt voor elke tuin en elke situatie. Omdat hij van kunststof is kunnen twee mensen hem makkelijk optillen. Hij past door een steegje en over een heg. Er is dus geen plek waar de tank niet geplaatst kan worden.
Je kan gerust zeggen dat het plaatsen van de Flatline tank een kwestie is van twee man, één zaterdagmiddag en één kratje bier! De Flatline Regenwatertank is daarom dé watertank voor de doe-het-zelver.

Ook besparen met regenwater?

Geen problemen met het grondwaterpeil

Een ander voordeel van het platte design is dat de tank weinig last heeft van het grondwaterpeil. GEP levert ook PE tanks die groot en rond zijn die kunnen soms op komen drijven wanneer het grondwaterpeil ze omhoog duwt.
Met de Flatline hoeft daarvoor niet gevreesd te worden. Op de Flatline kan indien gewenst nog ballast worden aangebracht om ervoor te zorgen dat hij voor de helft in het grondwater kan staan. Er is dus veel mogelijk.

Dikwandige watertank

De Flatline is ook nog eens dikwandig uitgevoerd. Het grote voordeel hiervan is dat je niet zoals bij tanks met dunnere wanden gebruik moet maken van gestabiliseerd zand om die stevig op z’n plek te houden. De ruimte rondom de Flatline tank kan gewoon opgevuld worden met de grond die eerst zat waar nu het gat is.

Tank onder de oprit

De Flatline is niet alleen plat. De constructie is ook bijzonder. Op verschillende punten in de tank zijn zuilen aangebracht waardoor de draagkracht heel groot is. Hij kan dus zelfs onder een parkeerplaats of oprit aangebracht worden. Ook het deksel is belastbaar tot 600 kilo. Een wiel van een auto kan daar gewoon op rusten zonder dat dat tot problemen leidt.

regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank
regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

  Voordelen tuin beregenen met regenwater bij toenemende droogte

  Gelet op het gebruiksgemak, de eenvoudige installatie, de mogelijkheid tot opwaardering en de bijzondere eigenschappen is de Flatline dus de ideale moderne regenton om je tuin mee te beregenen gedurende droge periodes.

  Watertanks de oplossing voor klimaatverandering

  Overigens, die droge periodes zullen steeds vaker voorkomen en duren ook steeds langer. Het klimaat is immers langzaam aan het veranderen. Er zijn ook steeds meer gemeentes die af en toe een beregeningsverbod afkondigen omdat er te weinig water in de leiding zit. Een beregeningsverbod kan betekenen dat al het harde werk dat in het voorjaar in de tuin is verricht teniet wordt gedaan. Met de Flatline watertank heb je echter altijd schoon koel regenwater beschikbaar.

  Regenwater eerst in regenwatertank, daarna pas in riool

  Daarbij dient een regenton zoals de Flatline ook een belangrijk maatschappelijk doel. Het regenwater wordt losgekoppeld van het riool. Er zijn niet alleen steeds meer en langere droogteperiodes, het water komt ook – wanneer het dan eindelijk regent – in een korte tijd met grote hoeveelheden naar beneden. Het riool kan dit niet aan met wateroverlast tot gevolg.
  Door het regenwater los te koppelen van het riool gaat de tank functioneren als een buffer. Bij een wolkbreuk komt niet al het water in één keer in het riool terecht. Het water stroomt in plaats daarvan de tank in en wordt daar opgeslagen. Een buffer dus. Wanneer het dan weer enige tijd droog is, wordt dat water voor de beregening van de tuin gebruikt. Op dat moment levert de tank een bijdrage aan een goed grondwaterpeil.

  regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank 1500L
  regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank 3000L

  Regenwateropvangsysteem voor schoon en veilig water

  Het water in de Flatline Regenwatertank is veel schoner dan het water wat normaal in een regenton zou zitten. Waarom?
  Omdat de temperatuur in een regenton enorm op kan lopen wanneer de zon daarop schijnt, kunnen allerlei bacteriën tot ontwikkeling komen. Denk bijvoorbeeld aan legionella, botulisme of blauwalg. Bij de Flatline is dat niet het geval omdat het water in de tank in een donkere omgeving wordt opgeslagen én – nog belangrijker – omdat de tank zich onder de grond bevindt. Daar wordt het water koel gehouden.
  Een ander verschil tussen ton en tank is dat de ton na een paar minuten sproeien leeg is. De tank is echt heel erg groot. Dat water raakt niet zomaar op.

  regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank 5000L
  regenwater opvangen en gebruiken met flatline regenwatertank 7500L

  Regenwatertank kopen?

  Ben je geïnteresseerd in de Flatline Regenwatertank om je tuin te beregenen? GEP heeft ze op dit moment op voorraad. Als je de tank vandaag bestelt komt die morgen meteen naar jouw toe met alles erop en eraan.
  Er staat je niets in de weg om met een regenwatersysteem van GEP een begin te maken met het opvangen en hergebruiken van het regenwater op jouw perceel.
  Neem contact met ons op via de website of bel ons. We beantwoorden graag al je vragen en helpen je graag verder.

  Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

  We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

  Marktleider met 25 jaar ervaring

  Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, tussenhandel en overheden.

  Voor 14.00 uur besteld = vandaag verstuurd

  Bestel je voor 14.00 uur verzenden we jouw bestelling dezelfde dag.

  Neem contact op met GEP

  Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.

   Leave a Reply