Beste regenwaterpomp voor uw regenwatersysteem

Het wordt steeds populairder om regenwater opnieuw te gebruiken. Enerzijds wordt dit ingegeven door het besef dat water uit de kraan geld kost. Dit water is zo zuiver dat het gedronken kan worden, maar waarom gebruiken we het dan om de wc door te spoelen? Anderzijds merkt iedereen dat het klimaat aan het veranderen is en het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat er in een korte tijd heel erg veel regen valt dat dan nergens naar toe kan. Het riool stroomt over en er is overlast. En dan is het weer wekenlang erg droog zodat er watertekort dreigt. GEP heeft regenwaterpompen in diverse soorten en uitvoeringen zodat een optimaal regenwatersysteem voor iedereen en voor elke situatie binnen bereik is.

Is het een goed idee om regenwater op te slaan?

Jazeker! Er zijn tegenwoordig prachtige regenwatersystemen die het mogelijk maken het water op te vangen, te zuiveren, op te slaan en te hergebruiken. De voordelen zijn duidelijk: er wordt geld bespaard op de rekening én er ontstaat een gebufferde (en dus betere) waterhuishouding die het water opvangt tijdens wolkbreuken en het water langzaam afgeeft in tijden van droogte.
De regenwatersystemen van GEP blinken uit in kwaliteit en efficiëntie en zijn dan ook voor veel bouwbedrijven en aannemers de standaardoplossing geworden als het gaat om professionaliteit en eenvoud.

regenwaterpompen voor regenwater van gep
regenwaterpompen voor regenwater van gep pompinstallaties

Basiscomponenten van een regenwatersysteem

Het installeren van een regenwaterpomp met bijbehorend regenwatersysteem is ten zeerste te overwegen bij zowel nieuwbouw als renovatie van bestaande bouw. M.n. in België waar het plaatsen van een regenwaterput tegenwoordig meestal verplicht is, is het zonde om niet meteen de put uit te rusten met een volledig systeem om regenwater te hergebruiken.
Regenwater kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Denk dan in de eerste plaats aan het besproeien van de tuin. Maar wat te denken van water om de wc door te spoelen? Wat veel mensen verbaast is dat regenwater ook uitstekend geschikt is voor de wasmachine. In regenwater zit namelijk helemaal geen kalk. Het is juist kalk die zo schadelijk is voor de wasmachine. In principe kunnen alle kranen voor niet-hygiënisch gebruik op het watersysteem worden aangesloten.
Een effectief regenwater systeem bestaat uit een aantal basiscomponenten. Het regenwater dat op het dak valt, wordt opgevangen en afgevoerd naar de regenwaterput. Voordat het water daar in stroomt gaat het door een regenwaterfilter dat bladeren en grof vuil tegenhoudt zodat alleen proper water in de put terecht komt.

Elektrische regenwaterpomp

Waar het water vanaf het dak dankzij de zwaartekracht vanzelf naar de waterput toestroomt, is er een pomp nodig om dat water in de tank aan te zuigen om het zo weer omhoog naar de diverse aftappunten in het pand te brengen. We gaan in dit artikel iets dieper in op die pomp.
Op de pomp zit een drukbesturing die voortdurend de druk op de persleiding meet. Zodra iemand een kraan, die op het regenwatersysteem is aangesloten, opendraait, daalt de druk in het leidingwater systeem. Op dat moment wordt de pomp ingeschakeld zodat er kunstmatig druk wordt gecreëerd. Zo komt er een continue stroom regenwater uit de leiding met een waterdruk zoals je die van het leidingnet gewend bent.

regenwaterpompen voor regenwater van gep onderwaterpompen
regenwaterpompen voor regenwater van gep onderwaterpompen

Ook besparen met regenwater?

Regenwaterpomp in put of erbuiten

Er zijn eigenlijk twee pompsystemen. De dompelwaterpomp is een regenwaterpomp die in de put geplaatst wordt. Je hebt daarnaast de bovengrondse centrifugaalpomp die zich buiten de tank bevindt.
De bovengrondse centrifugaalpomp wordt meestal geplaatst in een kelder of een garage. Deze bovengrondse pomp zuigt het water aan vanuit de put of de tank en perst het onder druk de leiding in waarop de aftappunten zijn aangesloten.
De andere mogelijkheid is dus om een dompelpomp in de regenwaterput zelf te plaatsten. Met de dompelpomp is het mogelijk om een grotere afstand te overbruggen tussen je regenwaterput enerzijds en het pand anderzijds

Bovengrondse centrifugaalpomp

Beide soorten pompen kennen voor- en nadelen. De bovengrondse centrifugaalpomp is iets goedkoper dan de dompelpomp en is ook makkelijker te onderhouden. Nadeel van deze pomp is dat er maar een beperkte afstand mee overbrugd kan worden en dat je altijd met een hinderlijk geluid opgezadeld zit.

Dompelpomp in de regenwaterput

De dompelpomp is wat duurder en ook iets moeilijker te onderhouden. Het is echter bepaald geen overbodige luxe om niet constant die pomp aan te horen slaan telkens wanneer ergens in het pand een kraan open wordt gedraaid, iemand de wc doortrekt, of de wasmachine een wasprogramma draait. Bovendien is in sommige situaties de afstand tussen de regenwatertank en het pand zo groot dat een centrifugaalpomp niet eens in staat is het water van de tank naar het aftappunt te brengen.

Dus uw regenwaterpomp in regenwaterput of niet?

Moet de regenwaterpomp in de put of niet? De keuze tussen een dompelpomp in de regenwaterput of de bovengrondse centrifugaalpomp wordt voornamelijk gemaakt door de klant zelf. Zolang de afstand tussen regenwatertank en pand niet groter is dan 15 meter, staat het de klant vrij te kiezen wat die wil. Bij grotere afstanden kan het regenwatersysteem in ieder geval niet om de dompelpomp heen.

regenwaterpompen voor regenwater van gep irm watermanager
regenwaterpompen voor regenwater van gep irm3 watermanager

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

  Regenwaterpomp met automatische omschakeling

  De GEP regenwatersystemen zijn overigens altijd uitgerust met een regenwaterpomp die een ingebouwde automatische omschakeling heeft. Waarom? En is dit nu echt zo belangrijk? Dat zit zo.
  Mensen vragen zich vaak af wat er nu precies gebeurt wanneer het water in de put opraakt Dit is komt natuurlijk vaak genoeg voor. Er kan een periode van droogte zijn in bijvoorbeeld de zomer, maar ook is het mogelijk dat in een bepaalde woning veel water wordt gebruikt. Er gaat dan meer water uit de tank dan erin komt en op een gegeven moment is er geen water meer beschikbaar om door de pomp aan te worden gezogen.
  Je kunt natuurlijk je regenwaterput met behulp van een tuinslang aanvullen met leidingwater van het leidingwaterbedrijf. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een regenwatersysteem. Het druist juist in tegen alle argumenten om zo’n systeem aan te schaffen. Geen goed idee dus.

  Regenwaterpomp met droogloopbeveiliging

  Het inbouwen van een automatische omschakeling omzeilt dit probleem. De regenwaterpomp met droogloopbeveiliging schakelt automatisch om naar normaal leidingwater zodra het water in de tank op aan het raken is. GEP vindt dit zo belangrijk dat het geen pompen levert zonder deze automatische omschakeling.
  Een regenwater omschakelsysteem controleert aan de hand van een niveausensor of een vlotter hoe hoog het niveau in de regenwatertank is. Zolang dit niveau aanvaardbaar is, blijft de pomp water leveren uit de tank. Zodra echter het niveau te laag wordt, schakelt het systeem automatisch om naar normaal leidingwater via een intern buffervat.
  Het grote voordeel van dit systeem is dat er vrijwel geen drinkwater verloren gaat. Alleen wanneer het waterniveau in de tank echt te laag blijkt, wordt er omgeschakeld. Zodra het weer regent en voldoende regenwater aanwezig is in de tank, geeft de sensor of de vlotter dit door aan het omschakelsysteem zodat er automatisch weer water uit de tank wordt gebruikt.
  Met het automatische omschakelsysteem loopt men nooit tegen een situatie aan dat er geen druppel water uit de kraan komt. Die kraan doet het gewoon altijd. Niemand hoeft verder een oogje in het zeil te houden.

  regenwaterpompen voor regenwater van gep irm watermanager
  regenwaterpompen voor regenwater van gep irm S watermanager

  Aan wie levert GEP regenwatersystemen?

  GEP levert regenwatersystemen voor zowel particuliere woningen als industrieën, verpleeg- en bejaardentehuizen, scholen en ziekhuizen. Het grote verschil in de grotere systemen betreft het zogeheten debiet. Een groter aan het aantal aftappunten vraagt om pompen met een hoger vermogen.
  Daarbij heb je pompsystemen die enkelvoudig dan wel dubbelvoudig worden uitgevoerd. De laatstgenoemde dubbelvoudige systemen kunnen het water over een grotere afstand vervoeren. Ze hebben uiteraard ook een groter buffervat.

  regenwaterpompen voor regenwater van gep irm watermanager
  regenwaterpompen voor regenwater van gep irm watermanager utiliteitsbouw

  Regenwaterpomp installeren

  Regenwaterpomp installeren
  Ben je een installateur van sanitaire voorzieningen en HVAC-systemen en wil je meer weten over regenwatersystemen van GEP en/of de pompen die daarin toegepast worden, dan ben je van harte welkom in onze showroom in Arkel, Nederland. In België komen wij net zo graag bij jou langs om je alles te vertellen wat je wilt weten.
  Mocht je direct antwoorden willen op enkele vragen, neem dan telefonisch contact met ons op of benader ons via onze website.

  KIWA certificaat = Waterleidingtechnisch veilig

  De toestellen en breaktanks van GEP zijn KIWA en Belgaqua gecertificeerd dus 100% waterleidingtechnisch veilig.

  Marktleider met 25 jaar ervaring

  Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, groothandel en overheden.

  Resonantiedemping = Stille werking

  De pompen worden geleverd met trillingsdempers en rubber ophanging voor een stille werking van de pomp.

  Vragen?

  Wilt u uw regenwater afkoppelen? Of uw regenwater infiltreren? Of uw regenwater gebruiken? Heeft u vragen over onze regenwatersystemen? Of wilt u informatie over onze pompputten, grijswatersystemen of breektanks? wilt u onze producten eerst zien voordat u ze aanschaft? Neem dan gerust contact op met een van onze medewerkers op +31(0)183-610520 voor een afspraak of een bezoek aan onze showroom in Arkel (NL). In onze showroom kunt u de verschillende regenwatersystemen bekijken, de regenwaterfilters zien en een goede indruk krijgen van onze regenwatertanks. We bieden we u uitleg over de mogelijkheden van regenwater en adviseren u graag welk regenwatersysteem het meest voor u geschikt is. Uiteraard kunt u ons ook gewoon mailen via onderstaand formulier.

   Leave a Reply