Regenwaterfilter is de beste manier om regenwater te filteren

Wie denkt niet af en toe wanneer er bij een flinke bui veel regen naar beneden komt: “Wat zonde zeg, dat water zou ik best kunnen gebruiken?” Had je maar een systeem met een regenwaterfilter en een tank om het op te slaan en een pomp om het naar je kraan te krijgen!
Vooral nu het klimaat langzaam maar zeker aan het veranderen is en regen vaak in kortere tijd én met grotere hoeveelheden naar beneden komt, zou het mooi zijn om het water op te kunnen vangen in een reservoir om het vervolgens te hergebruiken wanneer daar behoefte aan is. Dat zou meteen een antwoord zijn op de toenemende wateroverlast in Nederland en België.

Regenwaterfilter systeem, uniek en gepatenteerd

De eerste voorwaarde om dat mogelijk te maken is een goed regenwaterfilter systeem dat het water zodanig reinigt dat het ook bruikbaar wordt. Gelukkig zijn daar tegenwoordig mooie oplossingen voor. Filters die dat kunnen, zijn onderdeel van een zogenaamd regenwatersysteem. Een volledige oplossing om regenwater op te vangen bestaat uit een aantal vaste onderdelen.

Regenwater opvangen

Regenwater kun je eigenlijk perfect hergebruiken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een regenwaterfilter dat bladeren en grofvuil tegenhoudt en vervolgens richting de riolering stuurt. Het redelijk propere water dat dan overblijft wordt in een tank opgevangen. Zo’n tank kan zowel ondergronds als bovengronds geplaatst worden. In de donkere tank vindt een verdere natuurlijke filtering plaats. Vervolgens heb je een pompsysteem nodig die het regenwater richting de aftappunten gaat brengen. Op die aftappunten kun je perfect je toilet, urinoir, wasmachine of bijvoorbeeld de buitenkraan aansluiten.

GEP Trident filter het beste regenwaterfilter op de markt: GEP Trident filter

Het GEP Trident filter is in staat regenwater zodanig te filtreren dat het voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Vaak leeft bij mensen die weinig van een regenwatersysteem afweten de vraag of zo’n systeem het regenwater wel echt schoon genoeg weet te maken zodat het ook daadwerkelijk te gebruiken is. Onbehandeld is regenwater inderdaad niet schoon genoeg voor je wasmachine en eigenlijk ook niet voor je toilet. Daarom is het belangrijk dat je eerst gaat filteren. Zo’n filter is dus het belangrijkste onderdeel van een regenwater systeem. Alles staat of valt met het filter en daar begint zo’n systeem dan ook mee. Dit artikel gaat in op het filter en met name de bijzondere werking van het GEP Trident filter.

Geen maassvormig regenwaterfilter

GEP heeft een speciale filterplaat ontwikkeld, met de door GEP gepatenteerde Trident filter technologie. GEP levert dat filter in allerlei maten; van een klein plaatje voor een gemiddelde woning tot vele duizenden vierkante meters voor grote gebouwen. Het bijzondere is echter dat de filters altijd even dun blijven: niet meer dan een centimeter. GEP kan het filter zo dun houden omdat het niet gaat om een traditioneel maasvormig geweven filter. In de praktijk is gebleken dat zo’n geweven filter niet alleen veel dikker moet zijn, maar ook nog eens relatief snel verstopt raakt met alle ellende van dien.

Het beste regenwaterfilter op de markt: GEP Trident lamellenfilter

Het GEP Trident filter is het beste regenwaterfilter dat op de markt te verkrijgen is. Het is een zogeheten lamellen filter waarbij de metalen lamellen zodanig geplaatst zijn dat het water gedwongen wordt naar beneden te vallen, terwijl het vuil achterblijft en vanzelf van het filter afspoelt richting het riool. Het filter heeft een aantal grote voordelen.

Het Trident filter raakt niet alleen niet verstopt, maar zorgt er ook voor dat je bijna geen hoogteverlies hebt tussen in- en uitgang van het filter. Het gevolg hiervan is dat het filter relatief hoog onder het maaiveld geplaatst kan worden zodat de uiteindelijke aansluiting op het riool eveneens relatief hoog kan zijn. Je zult zo dus veel minder snel een pomp nodig hebben om afvalwater naar een hoger gelegen rioolpunt af te voeren.

Regenwaterfilters voor kleine en heel grote gebouwen

Het unieke van het GEP-filter is het driehoekige materiaal. De driehoekige lamellen staan haaks op de stroomrichting van het water dat via de aanvoer binnenstroomt. Wanneer het over de lamellen stroomt forceert elke lamel het water naar beneden door een opening van slechts 0,35 millimeter richting de regenput. Zo krijg je dus een snelle scheiding van schoon water en afval dat niet naar beneden kan en als het ware door blijft glijden over de lamellen heen richting het riool.
De GEP Trident filters zijn bovendien relatief lang en breed vergeleken met andere merken. Vanwege het grote filter oppervlak dat zo beschikbaar is, kan het filter vanwege z’n efficiëntie z’n werk doen zonder dat er een groot hoogteverschil nodig is. GEP maakt dit soort filterplaten tot wel 10.000 vierkante meter. Denk daarbij aan een logistiek centrum, scholen, rust- en verzorgingstehuizen. Bij de grote regenwatersystemen voor dit soort grote gebouwen is het van groot belang een zo gering mogelijk verval te hebben. De GEP Trident filters veroorzaken slechts 10 centimeter verval bij een filter oppervlak van 10.000 vierkante meter. Zo vormt de afvoer naar de riolering dus nooit een probleem.

Regenwaterfilter om regenwater te filteren
Regenwaterfilter om regenwater te filteren

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

  Een regenwaterfilter plaatsen: bestaande systemen én maatwerk

  Het Trident regenwaterfilter plaatsen is heel gemakkelijk. De filterplaat zelf wordt in een kunststof behuizing geplaatst die precies op maat is gemaakt en waarbij de openingen voor toevoer van regenwater, afvoer van vuil en afvoer van gefilterd water reeds zijn aangebracht. Voor elke afmeting heeft GEP een bijbehorende behuizing zodat de plaatsing van het filter geen enkel probleem meer is.

  Een regenwaterfilter aansluiten was nog nooit zo gemakkelijk

  Er kunnen ook eigenlijk geen fouten meer worden gemaakt bij de installatie omdat de posities van de openingen voor in- en afvoer reeds vaststaan. Een regenwaterfilter aansluiten is dus nog nooit zo gemakkelijk geweest. Vervolgens wordt het filter ofwel in de volle grond geplaatst vóór de regenwaterput, maar het gebeurt ook dat het filter gewoon in het mangat van de regenwaterput zelf geïnstalleerd wordt.
  GEP plaatst filters uit één stuk tot 10.000 vierkante meter, maar levert ook maatwerk als het om nog grotere projecten gaat. GEP kan in zo’n situatie de kunststof behuizing inbouwen in een betonnen vloer. Dat is dan de filterput waarachter vervolgens een batterij van regenwaterputten komt te staan. Maar even makkelijk plaatst GEP zulke grote Trident filters in een PE kunststof behuizing die dan bevestigd wordt aan het plafond van bijvoorbeeld een kelderruimte.

  Regenwaterfilter om regenwater te filteren
  regenwater opvangen in een regenwatertank

  Ook besparen met regenwater?

  Regenwaterfilter reinigen en onderhouden

  Er is nog een groot voordeel aan de GEP Trident filters. We hebben het dan over het Trident regenwaterfilter reinigen en onderhouden. Er is echt nergens een conciërge van een school te vinden die het leuk vindt om zijn hoofd even in een regenwaterput te steken om eens uitgebreid een filter schoon te gaan maken.

  Een regenwaterfilter vervangen is verleden tijd

  GEP plaatst daarom bij alle filters standaard een automatische filter reiniger. Daarmee is een regenwaterfilter vervangen verleden tijd. Op gezette tijden reinigt een hoge druk spuit de filterplaat automatisch zodat het onderhoud beperkt kan worden tot één inspectie per jaar. Vaak is er dan helemaal niets aan de hand en kan je weer een tijd vooruit. Een GEP Trident filter hoeft eigenlijk niet vervangen te worden. Zonder te overdrijven kun je zeggen dat ze levenslang meegaan. Ze zijn immers gemaakt van roestvast staal.
  Hoewel er vrijwel geen onderhoud nodig is, raadt GEP zijn klanten wel aan om drie tot vier keer per jaar het deksel open te doen om te kijken of er veel vuil op het filteroppervlak aanwezig is. Met name de bloesem aan het eind van de lente en het afgevallen blad in de herfst kan vervuiling veroorzaken en ervoor zorgen dat het filter geen optimaal rendement levert. Het filter onder een kraan afspoelen is dan genoeg.

  Regenwaterfilter om regenwater te filteren
  Regenwaterfilter om regenwater te filteren

  Maakt een regenwaterfilter het water wel echt schoon?

  Het water dat na filtering en opslag beschikbaar is voor hergebruik is ook echt schoon. Het lamellen filter is de eerste stap in dat proces. Zoals gezegd, blijven vuildeeltjes groter dan 350 micrometer achter. Maar ook voor de kleinere vuildeeltjes die met het gefilterde water mee de tank in spoelen is er een oplossing.

  Natuurlijke filtering van regenwater in de tank

  Het water wordt middels een zogenaamde rustige toevoer de tank binnen gebracht zodat er geen opwerveling van het water in de tank plaatsvindt. Zo ontstaat er een sedimentatie laag op de bodem die daar gewoon blijft liggen en vanzelf wordt afgebroken. Dit is de eerste stap in de natuurlijke filtering van regenwater in de tank. Dat organische vuil hoeft niet verwijderd te worden omdat het nooit in de waterleiding komt.
  Dan is er nog ander vuil dat niet naar de bodem gaat maar juist blijft drijven. Denk daarbij aan olie, benzine, of kerosine. Dit vuil blijft ook onaangeroerd omdat zich in de put een drijvende wateraanzuiging bevindt die alleen het propere water onder het oppervlak in het middengebied van de tank aanzuigt. Die drijvende bovenlaag vormt de tweede stap in de natuurlijke filtering. Het water in het middengebied is op dat moment schoon genoeg om gebruikt te worden voor het toilet of voor een dienstkraan die niet voor hygiënisch gebruik bedoeld is.

  Fijnfilters voor regenwater achter de pomp

  Ook is het water schoon genoeg voor de wasmachine! Daar is nogal eens discussie over, maar het mooie van regenwater is dat het heel zacht is. Er zit helemaal geen kalk in en het is juist de kalk die zo schadelijk kan zijn voor de wasmachine. Voor mensen die het water nog schoner willen hebben, bestaan er ook nog fijnfilters die tussen de afzuigpomp in de put en de aftappunten in het pand staan. Dan haal je ook de zwevende fijndelen, koolstof en geur- en kleurdelen eruit, hoewel dat eigenlijk niet nodig is.
  Een regenwater systeem kan dus in principe drie filtersystemen hebben: Het GEP Trident filter aan de voorkant, het natuurlijke filterproces in de tank zelf en, als laatste, fijnfilters tussen afzuigpomp en aftappunt.

  Regenwaterfilter om regenwater te filteren
  Regenwaterfilter om regenwater te filteren

  Een regenwaterfilter installeren

  Een regenwaterfilter installeren is eigenlijk mogelijk in elke situatie. GEP levert regenwaterfilters voor zeer diverse toepassingen binnen de woning- en utiliteitsbouw. Enerzijds zijn er de filters die perfect geschikt zijn voor de particuliere woning die gemiddeld een dakoppervlak heeft van zo’n 100 vierkante meter. Maar GEP levert ook aan scholen, bejaarden- en verpleegtehuizen, en grote bedrijfsgebouwen. Bij zulke grote gebouwen heeft het grotere dakoppervlak een aanzienlijk groter filter nodig met een eveneens grotere aansluit diameter.

  Regenwaterfilters in grijswatersystemen

  De technologie heeft zich inmiddels ook bewezen voor de toepassing van regenwaterfilters in grijswatersystemen. Grijswater is afvalwater van het bad en de douche. Binnen zulke systemen is het GEP Trident filter in staat de haren en grotere vuildelen tegen te houden waarna andere filters het water verder filtreren voor hergebruik.
  GEP doet de installatie van een regenwatersysteem niet zelf. GEP helpt bij het ontwerpen en calculeren van een systeem op maat dat voldoet aan de behoeften van een project of het nu gaat om particuliere- of utiliteitsbouw. Maar GEP heeft wel een verdeler- of distributienetwerk zowel in België als in Nederland in de bouwmaterialenhandel en sanitaire groothandel. Ook heeft GEP nauw contact met een netwerk van installateurs en aannemers die dergelijke regenwatersystemen kunnen installeren en vertrouwd zijn met de producten van GEP.

  regenwaterfilter om regenwater te filteren industriebouw
  regenwaterfilter om regenwater te filteren industriebouw

  Een regenwaterfilter kopen?

  Ben je geïnteresseerd in het GEP Trident filter of een regenwatersysteem in het algemeen neem dan contact met ons op via het contactformulier op de contactpagina [www.regenwater.com/gebruik-regenwater/contact] van onze website. Ook kun je zelf met onze rekenmodule [www.regenwater.com/rekenmodule] aan de slag gaan.
  Wil je liever een email sturen. Dat kan natuurlijk ook Voor België is het emailadres info@regenwater.be en voor Nederland info@regenwater.nl. Maar je kunt ons ook altijd bellen, natuurlijk. Vanuit België is dat 056 299701 en vanuit Nederland 0183-610520.
  GEP maakt je graag wegwijs in de wereld van regenwaterfilters en helpt je graag bij de keuze van een regenwatersysteem dat bij jouw project past.

  Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

  We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

  Marktleider met 25 jaar ervaring

  Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, tussenhandel en overheden.

  Lokale productie = duurzame productie

  De regenwaterfilters van GEP worden allemaal in Nederland, Duitsland en België geproduceerd.

  U zoekt een regenwaterfilter om regenwater te filteren?

  Als u een regenwaterfilter om regenwater te filteren zoekt, neem dan gerust contact met ons op. We hebben regenwaterfilters in vele soorten en maten, voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw.

   Leave a Reply