Afwatering van vuilwater naar afvalwatersystemen in elke situatie

Bij sommige bedrijven en huizen ligt het afwateringspunt van het pand lager dan dat van de straat of het riool. Ook komt het voor dat het afwateringspunt van bijvoorbeeld een bedrijfsterrein te ver afligt van het riool. In beide gevallen is een afwateringssysteem nodig die het afvalwater op het juiste niveau brengt om het vervolgens in het riool te lozen. GEP heeft afvalwatersystemen voor elke situatie en elk soort afvalwater.

Afvalwaterpompen en pompputten voor elke situatie

Dit kan op twee manieren gedaan worden. Sommige pompen stuwen het water eenvoudig omhoog al dan niet door een persleiding tot op het gewenste niveau of tot op de gewenste afstand. Andere systemen pompen het water omhoog waarna het gravitair naar het riool of de straat toestroomt. Een dergelijk systeem is in principe eenvoudig opgebouwd. Het bestaat uit een pompput of -schacht met een bijbehorende pomp. Daarmee is niet alles gezegd want het systeem heeft ook geavanceerde eigenschappen.

Pomp met balkeerklep

Ongeacht het systeem is de pomp voorzien van een balkeerklep. Die zorgt ervoor dat de druk in de persleiding op niveau blijft en dat het afgevoerde water niet terug de put in kan stromen.

Enkel- en meervoudige pompsystemen

De afvalwatersystemen kunnen worden uitgerust met een enkele pomp wanneer het om een klein afwateringssysteem gaat. Maar bij grotere systemen of vuil water vormen die je probleemloos wil transporteren, is het aan te raden een systeem met twee of drie pompen te nemen. Die pompen wisselen elkaar af en vullen elkaar aan wanneer er te weinig vermogen ontstaat.

Geavanceerd besturingssysteem voor vuilwater

GEP levert dit soort afwaterings- of vuilwatersystemen tegenwoordig met een bijbehorend besturingssysteem. Dit besturingssysteem neemt de beheerder veel werk uit handen. Het reageert namelijk op het waterniveau in de tank en verdeelt het indien nodig automatisch over meerdere pompen. Dit om klanten meer bedrijfszekerheid te bieden en wateroverlast vrijwel uit te sluiten.

Vuilwatersysteem met automatische storingsmelder

Ook wordt in de nieuwste generatie gebruikgemaakt van een storingsmelder die via GSM storingen meldt. Zo wordt voorkomen dat het afvalwater overlast veroorzaakt. De onderhoudsmonteur van GEP neemt periodiek het initiatief om de pomp te controleren en te onderhouden.

Glijstangen en meervoudige pompsystemen

Daarnaast wordt de pomp altijd aan glijstangen bevestigd. Wanneer een pomp dan een onderhoudsbeurt nodig heeft, kan deze gemakkelijk omhoog tot bovenin de pompput getrokken worden. Het is dan niet langer nodig de vervuilde put in te klimmen.

Pompen voor verschillende soorten afvalwater

Ook heeft GEP verschillende pompen voor verschillende soorten afvalwater. Er is regenwater dat relatief schoon is, maar soms is er sprake van vuil water dat bijvoorbeeld grove vuildelen bevat. Ook kan het water dat afgevoerd moet worden, chemische stoffen bevatten. Een derde categorie vuil betreft fecaliënhoudend waarvoor een altijd een pomp met een versnijder nodig is.
Hoe dan ook, voor elke situatie is er een oplossing. Al het vuile water dat zich op een perceel bevindt kan met een pompput naar het riool gevoerd worden.

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

  Verschillende soorten pompputten voor vuilwatersystemen

  Pompputten komen in twee varianten, betonnen tanks en tanks van polyethyleen (PE).

  Betonnen tanks

  De betonnen tanks hebben als voordeel dat ze meer volume aankunnen. Dit betekent echter niet dat er sterkere pompen nodig zijn. Integendeel, een tank met een hoger volume maakt het juist mogelijk dat het werk vaak met kleinere pompen gedaan kan worden. Een grotere tank betekent een grotere buffer. Het duurt dus langer voordat de tank vol is. En dat betekent weer dat de pomp niet meteen heel hard hoeft te werken om het water dat binnenstroomt snel weg te krijgen.

  Polyethyleen kunststoftanks

  Maar de kunststoftank is ook een om niet te onderschatten. Een tank van polyethyleen is erg licht en dat maakt hem makkelijk te verplaatsen en over obstakels heen te takelen. Een ander voordeel van de PE-tank is dat de pomp al volledig geïntegreerd is in de tank. De tank wordt geleverd en hoeft alleen nog maar gestoken en aangesloten te worden. Hij is meteen operationeel.

  Ook besparen met regenwater?

  Maatwerk systeem voor afvalwater

  GEP levert alleen maar pompputten en -schachten die helemaal kant en klaar zijn. En het gaat altijd om maatwerk, omdat elke klant een andere situatie heeft. Hierbij wordt gekeken welk debiet nodig is, dat wil zeggen welk vermogen de pomp moet hebben, welke opbouw het systeem nodig heeft, of er meerdere pompen moeten zijn, wat voor soort besturing er nodig is maar ook naar het dakoppervlak of het verwachtte volume van het afvalwater.
  Het systeem wordt ontworpen en samengesteld door GEP. Ook bouwt GEP de pomp in zodat een kant en klaar systeem afgeleverd kan worden dat door een aannemer ter plaatse alleen nog maar hoeft te worden ingebouwd.
  GEP doet dit voor de particuliere woningbouw maar ook voor de industriële- en utiliteitsbouw. Overal waar het afvalwater niet vanzelf afgevoerd kan worden, past een maatwerk oplossing.

  Enkel- of meervoudig pompsysteem?

  GEP adviseert om alleen het water van de badkamer en de wasmachine te recyclen en hergebruiken. Het water van de vaatwasser en de gootsteen is niet geschikt. Waarom? Omdat er gekookt wordt, zit er in het afvalwater van de keuken teveel vet. Zelfs met een vetvanger is het niet mogelijk om het zodanig te verwijderen dat het gefilterd kan worden.
  Er is een zeker vetresidu dat altijd overblijft en dat uiteindelijk negatieve gevolgen heeft voor het membraanfilter. Dit filter zal door het vet te snel verstopt raken en niet langer bruikbaar zijn.

  Meervoudig pompsysteem voor het zware werk

  Een dubbele of zelfs drievoudige pomp is aan te raden bij alle andere soorten water. Wateroverlast met echt vuil water moet namelijk koste wat kost vermeden worden.
  Ook voor bedrijven is een dubbele pomp raadzaam omdat het, zoals hierboven opgemerkt is, bedrijfszekerheid biedt.
  Daarnaast is het verstandig om de levensduur van de pompen te verlengen. Met een besturingssysteem dat de pompen afwisselend laat lopen is dat vanzelf gegarandeerd. Bij zo’n systeem zit namelijk een besturingskast die er voor zorgt dat de pompen elkaar afwisselen: de ene keer slaat de eerste pomp het eerst aan, de andere keer de tweede.
  Niet onbelangrijk is ook dat wanneer de ene pomp in storing is, de andere nog steeds functioneert. Wateroverlast is zo vrijwel uitgesloten. Een dubbel pompsysteem zorgt ook voor extra capaciteit. Dit is belangrijk voor situaties waarin het aanbod van afvalwater regelmatig piekt. Denk bijvoorbeeld aan rioolafval dat piekt tijdens de pauzes op een school of regenwater dat tijdens een zware bui op het dak van een distributiecentrum valt.
  De besturingskast, die middels niveausensors de hoogte van het water in de put meet, zorgt er tijdens zo’n piekmoment voor dat beide pompen tegelijk aanspringen zodat er meer volume doorgepompt wordt en het water sneller weg is.

  Service en onderhoud van uw afvalwatersysteem

  GEP is een one-stop shop als het gaat om pompputten en afwateringssystemen en is betrokken vanaf het begin. Alles staat of valt met een goed advies. Een ontworpen afvalwatersysteem is altijd een combinatie van een zo efficiënt mogelijk ontwerp (het water moet zo goed mogelijk verwerkt worden) én een zo economisch mogelijk ontwerp (de klant moet niet betalen voor dingen die niet nodig zijn).
  GEP neemt altijd volledig de verantwoordelijkheid wanneer een pompput in bedrijf wordt genomen. GEP kalibreert het systeem, stelt het besturingssysteem goed af, ontlucht het en stelt vervolgens de pomp in werking.
  Ook daarna is GEP betrokken. GEP biedt altijd onderhoudscontracten aan om er voor te zorgen dat de pomp in goede conditie blijft. GEP controleert de pomp, maakt die schoon en helpt bij storingen. Wanneer door slijtage onderdelen vervangen moeten worden, doet GEP dat. In principe heeft de klant geen omkijken naar het afwateringssysteem omdat GEP alles van A tot Z verzorgt.

  Vuilwatersysteem kopen?

  GEP heeft een showroom in Arkel, Nederland, waar veel pompen op voorraad staan. Wie geïnteresseerd in een afvalwatersysteem en deze pompen en toebehoren graag wil zien, is van harte welkom. We beantwoorden graag al je vragen. Maar onze specialisten komen net zo lief bij jou langs. Een videogesprek behoort ook tot de mogelijkheden.
  We helpen je graag met een advies op maat en daarvoor zullen we uiteindelijk ook graag bij jou langskomen om de situatie ter plekke te bekijken en door te spreken om zo tot een efficiënt en economisch verantwoord advies te komen.
  Neem vandaag nog contact met ons op via onze website of via de telefoon om een afspraak in te plannen zodat wij ons in jouw situatie kunnen verdiepen.

  Klantenservice van 8.00 tot 18.00

  We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

  Marktleider met 25 jaar ervaring

  Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, tussenhandel en overheden.

  Voor 14.00 uur besteld = vandaag verstuurd

  Bestel je voor 14.00 uur verzenden we jouw bestelling dezelfde dag.

  Neem contact op met GEP

  Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.

   Leave a Reply