Energie besparen
Het gebruik van een frequentiebesturing voor waterpompen heeft, naast het voordeel van een constante waterdruk nog een aantal grote voordelen. Maatschappelijk en financieel gezien is het voordeel dat een dergelijke elektronische besturing veel energie bespaart in vergelijking met traditionele aan/uit besturingen. De elektronica in de besturing voorziet in een slimme elektronische aansturing van de waterpomp zodat extreme energieverslindende pieken worden vermeden.
Door het invoeren van een standaard waterdruk in het menu van de besturing zorgt de frequentieregelaar dat de motor van de pomp gevoed wordt met een minimale hoeveelheid energie. Deze frequentiebesturing stemt de ingangsstroom af op het actuele motortoerental van de waterpomp, en neemt alleen het vermogen op dat nodig is om de motor van de pomp te bekrachtigen en met de actuele belasting te draaien. Dat voorkomt extra thermische verliezen in de motor. Pompinstallaties kunnen hierdoor tot 30% aan energie besparen. Dus een frequentiebesturing zorgt voor een comfortabele waterdruk en energie besparing.
Geïntegreerde beveiligingen
– Droogloopbeveiliging met automatische reset.
– Detectie van defecte druksensor.
– Overstroom en kortsluiting met automatische reset.
– Voedingsspanning met automatische reset.
– Interne oververhitting met automatische reset.
– Aardings- en motorfasefout.
– Communicatie fout.
Schema: frequentiebesturing voor waterpompen, maximaal 4 pompen.
De frequentiebesturing voor waterpomp kan uitgebreid worden met drie extra pompen, zo ontstaat een pomp set van maximaal 4 pompen, allen aangestuurd door vier frequentiebesturingen. De configuratie van de waterpompen wordt allemaal aangestuurd door de frequentiebesturingen. Dat wil zeggen willekeurige afwisseling tussen de vier pompen bij elke opstart van het systeem. Zodra de slave-pompen in werking treden, wordt alles geregeld door de frequentiebesturing, alle waterpompen draaien synchroon op dezelfde frequentie. Deze bedrijfsmodus verhoogt de effectiviteit van de pompgroep en vermindert de opstart- en uitschakelcyclus voor de waterpompen.
Informatie GEP Frequentiebesturingen
Frequentiebesturing voor wand- of pompmontage voor één enkele pomp met variabel toerental. Deze frequentiebesturing voor pompen is ontwikkeld voor waterpompen en pompinstallaties. De frequentiebesturing kan individueel draaien voor één waterpomp maar kan ook in groepen tot maximaal 4 pompen communiceren. Er kan dan een pompinstallatie gebouwd worden die werkt in een MASTER-SLAVE-modus met afwisselende volgorde van pompaansturing.
Functionaliteiten Frequentiebesturing
De frequentiebesturing voor waterpomp heeft een LCD-display met achtergrondverlichting en een toetsenbord met 5 toetsen voor het weergeven van de gebruikersparameters. De installateur kan via dezelfde interface eenvoudig de systeemparameters te regelen en wijzigen. De frequentiebesturing voor waterpomp bevat ook een resetoptie om de standaard fabrieksparameters te herstellen.
Instelbare bedrijfsparameters
– Taal: opties ES, EN, DE, IT, FR.
– Bediening: AUTOMATISCH – HANDMATIG.
– Ingestelde druk: instelpunt.
– Drukverschil: hysteresis of verschil in de ingestelde inschakeldruk van de pomp.
– Maximale stroomopname: in te stellen als motorische bescherming.
– Pompslaapfrequentie: slaap frequentie; dit kan handmatig worden ingesteld of automatisch.
– Frequentiebesturing heeft een zelf lerend systeem die automatisch de slaapfrequentie van de pomp inregelt op basis van de specifieke kenmerken de installatie en het ingestelde werkpunt van de pomp.
Weergegeven parameters op het LCD-display
– Werkpunt en druk.
– Drukverschil.
– Maximale motorintensiteit.
– Aantal start-stops.
– Tijdelijke pompstop.
– Temperatuur.
– Alarmweergave: overspanning, kortsluiting, stroomuitval en temperatuur.
– Werkgeheugen: aantal start-ups, bedrijfsuren en uren online.
– Toegang tot geavanceerde parameterinstellingen zoals, reset van werkgeheugen en alarmgeschiedenis is wachtwoord beschermd.
Tekening: afmetingen van frequentiebesturing voor waterpomp