Regenwater opslaan thuis, op het werk en in de publieke ruimte

Ook regenwater opslaan? GEP biedt een brede waaier aan klimaatadaptieve oplossingen om voor het gebruik, bufferen, infiltreren en vertraagd afvoeren. 

BEKIJK PROJECTEN

Overtollig regenwater opslaan – 6 redenen: 

 • Stijgende prijzen schoon drinkwater 

 • Infiltratie en duurzaam waterbeheer 

 • Overtollig water opvangen op het perceel 

 • Goed voor het milieu 

 • Onafhankelijkheid leidingwater 

 • Hemelwater verordening eigen gemeente 

Ook regenwater opslaan en gebruiken?

Mis niets en meld u aan op de nieuwsbrief 

  Ondergronds regenwater opslaan hoe werkt dat? 

  Regenwater opslaan is heel simpel: regenwater opslaan en gebruiken is zelfs zo simpel dat men het in oude huizen en boerderijen reeds eeuwen geleden deed. Regenwaterputten werden gebruikt als watervoorziening. In sommige gebieden werd regenwater zelfs als drinkwater gebruikt. Het regenwater werd gefilterd met turf, cokes. In putten gooide men zeelten om de waterkwaliteit hoog te houden. Tegenwoordig gebruiken we voor het ondergronds regenwater opvangen regenwaterputten of regenwatertanks. Dit ondergronds regenwater stroomt eerst langs een regenwaterfilter. Deze zijn van hoogwaardig roestvrij staal en eenvoudiger in onderhoud. Het principe van bovengronds opvangen en ondergronds regenwater opslaan is al eeuwen hetzelfde; opvangen, filteren en gebruiken. 

  Overtollig regenwater opslaan vangen – 6 redenen: 

  • Stijgende prijzen schoon drinkwater 

  • Infiltratie en duurzaam waterbeheer 

  • Overtollig water opvangen op het perceel 

  • Goed voor het milieu 

  • Onafhankelijkheid leidingwater 

  • Hemelwater verordening eigen gemeente 

  Regenwater kun je gebruiken in tuin, huis en op het werk 

  Om regenwater te gebruiken heeft u uw regenpijp en een regenwatersysteem nodig. Zo weet u zeker dat u de kwaliteit van het water hoog krijgt en houdt. In de praktijk komt het erop neer dat u het regenwater filtert voordat u het in de ondergrondse regenwatertank op slaat. Zo voorkomt u dat er vuil met het water stroomt en tezamen in de opslag terrecht komt. Hier drijft het op het wateroppervalk of zinkt het naar het diepste punt. Algen en bacterien voorkomt u door het op te slaan in een koele, donkere, ondergrondse tank. Wanneer u regenwater filtert en ondergronds opvangt is het te gebruiken voor allerlei vormen van dagelijks gebruik. Denk hierbij aan spoelen van de toilet, wasmachine, schoonmaak en de koeling van uw huis. Maar ook om de planten water te geven, uw gazon, de moestuin, om de vijver mee bijvullen tijdens droge periodes. 

  GEP levert zakken, tonnen, tanks en putten in elk formaat

  Regenwater opslaan kan in een regenwaterzak, een ton, een kunststof tank. Maar ook in één of meerdere betonnen putten zoals te zien is in de video hieronder.

  YouTube video

  Ook regenwater opslaan en gebruiken? 

  Voordelen regenwater opslaan

  Door regenwater te gebruiken in plaats van drinkwater wordt een waterbesparing gerealiseerd van bijna 50%. Maatschappelijk gezien wordt het grootste voordeel van overtollig regenwater opslaan en bergen toegeschreven aan het milieu. De watertank en/of infiltratiekratten hebben immers een relatief groot volume dat piekbuien en extreme regen opslaat op de plek waar het valt. Op uw perceel. Het overtollige water wordt dus niet afgegeven aan een – op dat moment – overbelast riool. Zo voorkomt u eenvoudig wateroverlast en waterschade als gevolg van extreme regenval. 

  Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

   Als particulier regenwater via dak opvangen voor huis en tuin?

   Regenwater opslaan en gebruiken bij een woning, een nabijgelegen border, of in een tuin is relatief eenvoudig. Het kan bij elk huis. Zelfs zonder regenpijp. Regenwater opslaan is nooit het probleem. Maar het ontwerpen van uw regenwatersysteem is het verstandig een regenwaterspecialist in te schakelen. Regenwaterspecialisten van GEP houden rekening met alle factoren om een optimaal en zo hoog mogelijk rendement te verkrijgen. 
   Neem daarom altijd eerst contact op met een regenwaterspecialist, desnoods als second opinion. 

   • Stijgende prijzen van kostbaar drinkwater

   • Elke liter water is goed voor het milieu

   • Berging van regenwater op eigen perceel 

   • Leidingwater besparen is duurzaam 

   • Regenwater is kalk vrij 

   • Verplichte wet (hemelwaterverordening)

   regenwater-opvangen-hergebruiken

   Regenwater opvangen voor huishoudelijk gebruik

   De regen die valt vangt u op in een ton, watertank, put, met een speciaal filter. Na filtering kunt u het regenwater gebruiken voor o.a. de ramen en de wc. 

   tuin-beregenen-met-regenwatertank

   Met regenwater de tuin sproeien

   Middels ondergrondse tanks, voorzien van een filter, wordt het regenwater opgevangen en gefilterd. Dit kan worden ingezet als besproeiing van het gras en de tuin. 

   Grijswater-hergebruiken-hoe-werkt-dat

   Thuis grijswater hergebruiken

   Vergelijkbaar met regenwatersysteem, echter o.b.v. de afvoer van wasmachine, toilet en douche. Dit kan, na filtering worden hergebruikt. 

   hoe-werkt-een-regenwaterpomp-systeem

   Hoe krijg ik regenwater uit de kraan?

   Met een dompelpomp of centrifugaalpomp wordt kalk vrij regenwater, na filtering, verpompt naar de verschillende aftappunten/kranen

   warmteput-huis-koelen-verewarmen

   Huis verwarmen & koelen met regenwater

   Met het oog op duurzaamheid kunt u een regenwaterput aanleggen met daarin warmtezuilen met ingebouwde warmte wisselaars om uw woning te verwarmen en te koelen.  

   regenwater opvangen tank schacht

   Verschillende vormen en maten kunststof tanks

   Kunststof tanks zijn er al vanaf 1.000 en tot 40.000 liter. Voor plaatsing bovengronds en onder het maaiveld. Benieuwd hoe we dat doen? Bekijk dan ook de video even.

   hemelwaterverordening amsterdam

   Regenwater afkoppelen kun je zelf

   Regenwater afkoppelen is niet zo heel complex, het kan vrij eenvoudig zelf. Lees hier hoe het kan en bekijk voorbeelden.

   Wil jij thuis regenwater opslaan maar weet je niet waar je moet beginnen?

   Stel je vraag. Of bezoek het GEP Experience Center in Arkel. Want wij zijn er om je te helpen.

   Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

   Als ondernemer regenwater opslaan op het werk

   Regenwater opslaan en gebruiken op het werk, bij bedrijven. GEP kan de systemen voor regenwater opvang opschalen. 

   Regenwater opslaan bij grote gebouwen 

   De verharde oppervlakte van hele grote gebouwen zijn ideaal om regenwater op te vangen. Denk aan daken van scholen, bejaardentehuizen, grote kantoorgebouwen, appartementen en grote distributiecentra. Deze panden hebben immers enorme dakoppervlaktes. Hierdoor is regenwater opslaan bij grote daken erg rendabel. Grote gebouwen en hun enorme daken zijn ook vaak slechts aangesloten op een veel te kleine riool. De regenwaterput is de ideale manier om dit overtollige water op te vangen en op te slaan. De specialisten van GEP staan u graag en vrijblijvend bij dit verder te onderzoeken.  

   • Maatschappelijk verantwoord ondernemen

   • Groot dakoppervlak zorgt voor hoog rendement

   • Commercieel interessant als USP

   • Leidingwater besparen is duurzaam 

   • VAMIL-regeling

   • Profiteren van milieu investeringsaftrek

   • Extra punten met Breeam certificering

   • Tal van fiscale voordelen Item

   regenwater-opvangen-hergebruiken

   Regenwater opvangen als bedrijf en de fiscale voordelen 

   Voor bedrijven gelden vaak fiscale voordelen voor de opvang van regenwater, dus dat maakt een regenwatersysteem extra aantrekkelijk. 

   regenwateropvangsysteem

   Regenwater opvangen bij scholen en bedrijven

   Scholen en bedrijven kunnen, door het grote dakoppervlak, veel regenwater verzamelen. Daarnaast is er daar veel waterverbruik voor toiletspoeling. Hierdoor verdient de gemaakte investering zich zeer snel terug.  

   regenwater opvangen

   Kunststof tank of betonnen put laten plaatsen?

   Ook bij een bestaande bouw plaatsen we regenwater- tanks en/of putten. Bekijk de verschillende mogelijkheden in kunststof. En de video van de plaatsing van twee betonnen putten.

   Regenwater opslaan met VAMIL-regeling

   Wie bedrijfsmatig regenwater opvangt kan in Nederland gebruik maken va de VAMIL-regeling en milieu investeringsaftrek. Met Breeam certificering zijn er fiscale voordelen die het bijzonder interessant maken. 

   Regenwater opslaan op het werk maar je weet niet hoe?

   Stel je vraag. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

   Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

   Als overheidsorgaan regenwater opslaan in de publieke buitenruimten

   Regenwater opslaan gebeurt steeds vaker in de publieke buitenruimten. Een mooi voorbeeld daarvan is ons project Circle dat GEP in Amsterdam. GEP heeft daar een grote waterberging geleverd dat uit infiltratiekratten bestaat. Die infiltratiekratten zijn verpakt in waterdichte folie zodat er één grote regenwatertank ontstaat. Deze waterberging bevat opgevangen regenwater, ligt onder een publiek park en bovenop een ondergrondse parkeergarage. De filtratie van het opgevangen regenwater is daar uitgevoerd met filterkorven die GEP speciaal op maat gefabriceerd heeft. 

   • Bij panden

   • Langs snelwegen

   • In het groen

   • Ondergrond en/of bovengronds

   Regenwater verzamelen, bergen en infiltreren

   Maar het opgevangen regenwater hoeft niet persé altijd gebruikt te worden. Het regenwater is ook geschikt voor infiltratie van de ondergrond. Mooi voorbeeld daarvan is het project met drainageplaten dat GEP in Zutphen heeft mogen leveren. Daar is een grote parkeerplaats bij een winkelcentrum voorzien van ondergrondse drainageplaten die het opgevangen regenwater tijdelijk bergen en langzaam afgeven aan de ondergrond en zo aan het grondwater. Het regenwater wordt opgevangen via lijngoten en vlak onder de bestrating in 52 mm dikke drainageplaten geleid. Zo ontstaat dus een waterdragend pakket dat zich vlak onder de bestrating bevindt.

   regenwater-opvangen-hergebruiken

   Regenwater opvangen als bedrijf kent fiscale voordelen

   Voor bedrijven gelden vaak fiscale voordelen voor de opvang van regenwater, dus dat maakt een regenwatersysteem extra aantrekkelijk.

   Als overheid regenwater opslaan maar je weet niet hoe je aan moet pakken?

   Stel je vraag. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

   Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater
   GEP Regenwater opvangen

   Regenwater opslaan kan op een aantal verschillende manieren 

   GEP heeft een breed assortiment om voor iedere situatie een goed regenwatersysteem aan te kunnen bieden. Van privé percelen tot grote gebouwen zoals scholen, kantoren en bedrijfshallen en zelfs in de publieke buitenruimten. 

   Aandachtspunten bij regenwater opslaan

   Regenwater opslaan is op zich niet moeilijk, maar er gelden wel een paar belangrijke voorwaarden om dat regenwater daarna ook te kunnen gebruiken. Ten eerste dient u een hoogwaardig regenwaterfilter te gebruiken, het regenwater koel en donker opslaan.

   Bereken de benodigde grootte van de regenwateropvang

   De grootte en het volume van een regenwatertank zijn belangrijk voor een goede werking van een regenwatersysteem. Dus de berekening van het volume voor regenwateropslag luistert nauw. 

   Regenwater opslaan in de juiste volume regenwatertank

   Soms is het eenvoudig en wordt het volume bepaalt door de wet, veel gemeenten hanteren daarvoor een hemelwaterverordening die aangeeft hoe groot een regenwatertank moet zijn. Maar meestal wordt het volume van de regenwatertank of regenwaterput berekent vanuit een technische inval. Het optimale volume voor uw regenwatertank bereken je eenvoudig met de online rekenmodule van GEP. 

   Subsidieregelingen regenwater

   Soms zijn er subsidieregelingen voor de opslag en hergebruik van regenwater. Meestal is dat op gemeentelijk niveau en valt het onder de noemer “afkoppelen hemelwater”. Mocht je willen weten of er ook subsidie geldt voor het opvangen van regenwater in jouw specifieke gemeente, kijk dan eens op: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering 

   Regenwater opslaan, maar vindt u niet wat u zoekt?

   Stille systemen

   GEP levert stilste systemen. Dit door slechts gebruik te maken van stille pompen, tril vrije profielen en leidingen. 

   KIWA en Belgaqua certificering 

   Alleen GEP is KIWA- en Belgaqua gecertificeerd voor regenwatersystemen conform EN1717. 

   Eigen servicedienst en een betrouwbaar systeem 

   De eigen servicedienst van GEP biedt een hoge bedrijfszekerheid in heel België en Nederland. 
   Informatie of advies maat? Neem dan contact met onze adviseurs. Ook voor hulp bij capaciteitsberekening, Breeam WAT5, Breeam WAT1 of een offerte voor uw watersysteem. 

   Neem contact op met GEP

   Heeft u behoefte aan informatie, advies of een regenwatersysteem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam WAT5 of Breeam WAT1? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag over regenwater opslaan: