BREEAM WAT5 Regenwater en recycling van water

BREEAM WAT5 beschrijft de toepassing van regenwateropvang en regenwatergebruik, en het recyclen van water ( grijswater ) voor het doorspoelen van toiletten.

BREEAM Wat5 Regenwater certificering

Wat is BREEAM?
BREEAM staat voor: Building Research Establishment Environmental Assessment Method, oftewel: duurzaam bouwen. BREEAM is een instrument om integraal de duurzaamheid van gebouwen en bouwprojecten te meten en te beoordelen. BREEAM, van origine Brits, wordt inmiddels in tientallen landen toegepast. Zo zien we Breeam ook steeds vaker in België en Nederland.

YouTube video

Wat is een BREEAM-certificaat?

Het BREEAM-certificaat is een internationale certificering, het is als het ware een bewijs dat gebouwen op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze gebouwd zijn. BREEAM stelt een standaard voor een duurzaam gebouw en geeft vervolgens het prestatieniveau weer. Dit niveau wordt bepaald aan de hand van verschillende deelscores. Uiteindelijk leidt dit tot een waardering die uitgedrukt wordt in een aantal sterren. Er zijn vijf verschillende BREEAM niveaus;

  • Pass, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 30%

  • Good, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 45%

  • Very good, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 55%

  • Excellent, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 70%

  • Outstanding, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 85%


Het BREEAM certificaat is dus een uniek ondersteunend middel voor de marketing en positionering van een bedrijf of organisatie om aan te tonen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Momenteel hebben meer dan 200.000 gebouwen een BREEAM-certificaat en het aantal is sterk groeiende. Een groot aantal van deze gebouwen hebben een regenwatersysteem van GEP.

breeam wat5 regenwater en grijswater

Gebouwen met BREEAM WAT5 Regenwater, The Edge in Amsterdam en First in Rotterdam

De bijdrage van een regenwatersysteem aan een BREAAM certificaat

Uiteraard past het gebruik van regenwater of een grijswater systeem bij de ideologie van Breeam. In dat licht gezien verdient een gebouw met een regenwatersysteem of grijs water, letterlijk en figuurlijk, punten ten behoeve van de Breeam-certificering.

De paragraaf Wat 5 uit de Breeam handleiding beschrijft de technische details waaraan een regenwatersysteem of grijswatersysteem moet voldoen om die Breeam punten daadwerkelijk te verkrijgen. Het is afhankelijk van een aantal factoren zoals de mogelijke opvang van regenwater (het dakoppervlak), het te verwachte gebruik van regenwater en de combinatie van regenwater en grijs water.

Regenwater oplossingen nodig conform BREEAM?

GEP biedt al meer dan 20 jaar oplossingen om aan de Breeam eisen te voldoen, dat wil zeggen het gebruik van regenwater en het bufferen, infiltreren en vertraagd afvoeren daarvan. Naast de regenwatersystemen produceert

GEP ook systemen voor het recyclen van grijs water. Dit regenwater of grijswater kan gebruikt worden voor het spoelen van het toilet, voor de wasmachine en voor de tuinberegening. Dus de regenwatersystemen van GEP vormen een goede basis om te voldoen aan alle richtlijnen die Breeam in Wat 5 stelt.

breeam wat5 regenwater en waterrecycling

Gebouwen met BREEAM WAT5 Regenwater, Van Oers in Dinteloord en Timberland in Enschede

Verschil EN16941 en BREAAM Wat5

EN 16941 is een Europese norm die betrekking heeft op regenwatergebruik en grijswater. Het is gericht op het ontwerp, onderhoud en dimensionering van circulaire watersystemen. BREEAM daarentegen is een beoordelingsmethode en certificeringssysteem dat wereldwijd wordt gebruikt om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen.

Kortom, EN 16941 is een norm, terwijl BREEAM een specifieke beoordelingsmethodologie is die is ontworpen om duurzaamheidsprestaties van gebouwen te meten en te certificeren.

Maar inhoudelijk verschilt het, wat berekening betreft, tegenwoordig niet veel meer. Dat wil zeggen sinds de laatste wijziging van de Breeam eisen. Vroeger rekende men namelijk met 50% van het waterverbruik c.q. wateropvang maar tegenwoordig rekent men met 100% van de “gedefineerde” periode. Daarmee verschilt de EN16941 niet tot nauwelijks van de huidige Breeam Wat 5 eisen.

breeam wat5 regenwater regenwatergebruik

Gebouwen met BREEAM WAT5 Regenwater, Nature’s Pride in Maasdijk en Timberland in Enschede

breeam wat5 regenwater regenwateropvang

Gebouwen met BREEAM WAT5 Regenwater, Geelen Counterflow in Haelen en Auping in Deventer

Bekend gebouw met BREEAM Wat5 regenwater?

Een van de bekendste gebouwen met Breeam Wat5 Regenwater in de Benelux is waarschijnlijk Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Dit unieke gebouw is uitgerust met moderne technieken en materialen, is zeer zuinig in gebruik van water en energie, en uiteraard voorzien van een regenwatersysteem. Dit gebouw voldoet aan de criteria voor het predicaat BREEAM excellent, zie Breeam Wat 5 regenwater

breem wat5 regenwater boijmans

Gebouw met BREEAM WAT5 Regenwater, Boijmans van Beuningen in Rotterdam ©Ossip

breeam wat5 regenwater regenwaterberging

Gebouwen met BREEAM WAT5 Regenwater, Agio Duizel en Energy center in Groningen

Je wilt ook een BREEAM certificaat?

Voldoe dan aan BREEAM WAT5 Regenwater , we helpen je daar graag bij!

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater
breeam wat5 regenwater

BREEAM WAT5 Regenwater

Eigen showroom

Advies over Breeam Wat5 regenwater? Kom naar het regenwater experience center in Gorinchem. Maak en afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA- en Belgaqua gecertificeerde producten.

Of heb je hulp nodig vanwege Breeam eisen?

Stel je vraag hier! De specialisten van GEP ontzorgen je volledig.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Maak gebruik van onze ruime kennis en ervaring!

Maak gebruik van 25 jaar kennis en ervaring en GEP zorg dat je voldoet aan de Hemelwaterverordening en BREEAM WAT5 Regenwater. Neem daarvoor contact met ons op, we helpen je graag verder.

Bezoek Experience center in Gorinchem

Bekijk, voel en ervaar onze producten, systemen of oplossingen in het echt. Ze staan permanent tentoongesteld in Gorinchem.

Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

One Stop Shop

GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Neem contact op met GEP

Hulp nodig bij het ontwerp van een gebouw conform BREEAM WAT5 Regenwater? Of wil je het experience center van GEP in Gorinchem bezoeken? Neem dan contact met onze adviseurs op en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag over BREEAM WAT5 Regenwater: