Regenwater opvangen als particulier of ondernemer in 2024

Op deze pagina beschrijven we van A tot Z hoe je start met regenwater opvangen. Wat de opties en mogelijkheden zijn.

Regenwater opvangen kan door het hemelwater dat valt op daken, terreinen of andere oppervlakken op te slaan. Wanneer je dit regenwater ook wilt gebruiken, beperken we de opvang tot enkel het dak. Met dit opgevangen regenwater kun je dan vervolgens:

  • Tuin en/of plantsoenen besproeien

  • Toiletten doorspoelen

  • Kleding wassen in de wasmachine

  • Woning of bedrijfspand koelen in de zomermaanden

  • Woning of bedrijfspand verwarmen in de wintermaanden

  • Thermische warmte opslaan als bron voor warmtepompen

  • Gebruik van kostbaar drinkwater verminderen

  • Belasting op riool verminderen en zo wateroverlast helpen te voorkomen

YouTube video

Ben jij er nu al van overtuigd dat regenwater opvangen iets is dat je verder moet onderzoeken? Wij sturen je graag, vrijblijvend en geheel kosteloos een plan op maat. Spreek je liever met een specialist? Daar zijn we voor. Uiteraard ben je ook meer dan welkom om het GEP Experience Center te bezoeken. Of lees rustig verder. Wat je ook kiest, weet dat we je graag bijstaan vanaf je allereerste vraag.

Spreek je liever met een specialist?

Neem dan gewoon even contact met ons op.

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

Waarom regenwater opvangen?

Het opvangen van regenwater is milieuvriendelijk en heeft verschillende voordelen. Het helpt ons om ons drinkwaterverbruik te verlagen, het vermindert de druk op onze watervoorzieningen en regenwatergebruik verlaagt de waterrekening. Bovendien helpt het bij het voorkomen van overstromingen en wateroverlast , en het opgevangen regenwater kan worden gebruikt voor irrigatie, wat de afhankelijkheid van kostbaar drinkwater voor dit doel vermindert.

Regenwater opvangen als brongerichte aanpak

regenwater opvangen in ondergrondse tank
regenwater opvangen in regenwaterputten van beton
regenwater opvangen in regenwatertank ondergronds

Regenwater dicht bij de bron opvangen noemt men ook wel de brongerichte aanpak voor regenwater. Dit houdt in dat je maatregelen neemt om regenwater al bij de bron te beheren en te benutten. Dus niet aan het einde van de buis, maar aan het begin van de buis de problemen met regenwater oplossen. Dit richt zich op het verminderen van de impact van regenwaterafvoer en het maximaliseren van het gebruik van lokaal opgevangen regenwater.  

Voorkomen van verdrogen en verzuipen in Nederland en België

Het watersysteem in Nederland en België is sterk afhankelijk van het klimaat en dat wordt steeds grilliger. De gevolgen van die klimaatverandering worden steeds extremer. Hierdoor zijn we of aan het verdrogen of aan het verzuipen. Beide zijn een gevolg van de klimaatverandering. Gelukkig is regenwater opvangen een manier om de impact van deze gevolgen tegen te gaan.

Om verdroging tegen te gaan moeten we allemaal meer regenwater lozen middels infiltratie. In plaats van regenwater direct af te voeren via regenpijpen, rioolstelsels, sloten en rivieren, kun je maatregelen nemen om infiltratie te bevorderen. Dit kan worden bereikt door het aanleggen van:

  • Regenwaterbuffers

  • Infiltratieputten

  • Regentuinen

  • Geulgoten

  • Waterdoorlatende bestrating

Deze methoden laten het water in de bodem sijpelen, waardoor aanvulling van het grondwater plaatsvindt en de belasting van het rioolstelsel wordt verminderd. Daarnaast zullen we ook meer drinkwater moeten besparen zodat we minder water hoeven te onttrekken. Regenwater is dan een serieuze bron. Door regenwater te gebruiken kan een gemiddelde woning al bijna 50% drinkwaterbesparing realiseren. Dus regenwatergebruik zet serieuze zoden aan de dijk. 

Regenwater opvangen, gebruiken, bergen en/of infiltreren

Het opvangen van regenwater bij de bron biedt dus de mogelijkheid om het opgevangen regenwater eerst te gebruiken voor verschillende doeleinden. De regenwatertank voorziet dan gelijk in bufferend volume in het rioolstelsel, die is namelijk bij het begin van een regenbui nooit vol omdat er dagelijks water uit gehaald wordt.

De overloop van de regenwatertank kan vervolgens het beste aangesloten worden op infiltratiekratten, daarmee wordt het overtollige regenwater weer aan de bodem terug gegeven waardoor verdroging tegen gegaan wordt. 

Een brongerichte aanpak voor regenwater draagt bij aan een duurzaam en verantwoordelijk waterbeheer. Het helpt om de negatieve impact van klimaatverandering, en met name de schadelijke gevolgen van extreme neerslag te verminderen, het gebruik van lokale waterbronnen te optimaliseren en de veerkracht van het ecosysteem te vergroten. 

Tussendoor ‘n vraag over brongerichte aanpak?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Hoe werkt regenwater opvangen in de praktijk?

GEP heeft veel ervaring met de productie van regenwatersystemen. Om een kleine indruk te krijgen, is het aan te bevelen om de referenties met allerlei voorbeelden eens te bekijken. Maar regenwateropvang is eigenlijk vrij simpel, regenwateropvang begint op het dak.

Regenwater opvangen begint op het dak

Regenwater opvangen voor gebruik begint, zoals gezegd op het dak. Het dak van het gebouw is als het ware een verzameloppervlak voor regenwater. Het soort dak maakt voor regenwatergebruik niet uit. Zowel een plat dak als een schuin hellend dak zijn geschikt voor regenwateropvang. Het dakmateriaal echter is wel van groot belang om efficiënt en schoon regenwater op te vangen.

Geschikte daken voor regenwater opvang:

  • Kunststof dak

  • Pannen dak

  • Glas dak

Minder geschikte daken voor regenwater opvang:

  • Bitumen dak

  • Riet dak

  • Groen dak

Want als het regenwater op het dak valt, stroomt het weg naar de dakgoot waar het via de regenpijpen afgevoerd wordt. De laatste 3 daksoorten zorgen voor een mogelijke verkleuring van het water en zijn daardoor dus minder geschikt.

Regenwater via de regenpijp afkoppelen

regenwater opvangen voor gebruik

De regenpijp of regenpijpen moeten naar de regenwatertank of regenwaterput gevoerd worden. De regenwatertank wordt vervolgens voorzien van een overloop die het overtollige regenwater weg laat stromen zodra de regenwatertank vol is.   

De noodzaak van een regenwaterfilter

Het is belangrijk dat die regenwatertank voorzien is van een goed regenwaterfilter. Als dat het geval is hoeft er niks gedaan te worden aan de regenpijp. Als de regenwatertank echter geen filter bevat dan moet die geïnstalleerd worden of de regenwaterpijp moet voorzien worden van een buisfilter in de verticale regenpijp. 

Regenwater opvangen zonder regenpijp

Regenwater opvangen zonder regenpijp is lastig, maar niet onmogelijk. Regenwater opvangen zonder regenpijpen speelt vooral bij boerderijen met een rieten dak. Onderstaande zes foto’s geven in stappen weer hoe het principe van regenwater opvangen zonder regenpijpen werkt in de praktijk. De foto´s geven stapsgewijs een beeld van werkzaamheden.

regenwater opvangen zonder regenpijp
regenwater opvangen zonder regenpijpen
  • grind afgraven en oppervlak afzetten.

  • Grond onder afschot afvlakken en afschot controleren, vanaf muur!

  • Waterdicht folie aanbrengen en daarop de horizontale drainageplaat 30 mm

  • Drainagepijp met adapter aanbrengen naast de drainageplaten

  • Vervolgens het geotextiel aanbrengen op het gehele pakket.

Tussendoor ‘n vraag over jouw daksoort en regenpijp?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Regenwater bergen, wat zijn de opties?

Er zijn verschillende manieren om regenwater dicht bij de bron op te vangen en te bergen. Het type en de omvang van het regenwateropvangsysteem dat je installeert, hangt af van de beschikbare ruimte, de regenval in jouw regio en jouw specifieke behoeften. Het is belangrijk om de lokale voorschriften en regelgeving te raadplegen voordat je een regenwateropvangsysteem installeert om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden.

Regenwater opvangen en bovengronds bergen

Regenwater opvangen en bovengronds bergen door gebruik te maken van regentonnen, keldertanks, binnentanks of regenschuttingen is relatief eenvoudig. Dit opgevangen regenwater kan vervolgens worden gebruikt.

Regenwater opvangen in een regenton

regenwater opvangen in regenton
regenwater opvangen in een regenton
regenwater opvangen regenton

Regentonnen zijn een eenvoudige en betaalbare optie voor het opvangen van regenwater. Ze kunnen direct onder de regenpijp van het dak worden geplaatst, zodat het water vanaf het dak rechtstreeks in de ton stroomt. Er kunnen ook regenton vulautomaten toegepast worden die de regenton vullen maar ook voorzien in een overloop van de regenton. Regentonnen zijn meestal gemaakt van plastic of hout en zijn leverbaar in verschillende maten, afhankelijk van de hoeveelheid regenwater die je wilt opvangen.

Maar een echte bijdrage leveren aan het totale bergingsvolume in ons watersysteem of een wezenlijke drinkwaterbesparing kun je van een regenton niet verwachten. Daarom produceert GEP deze niet, we hebben daar wel een mening over 😉

Regenwater opvangen in een regenschutting

regenwater opvangen in regenschutting
regenwater opvangen in schutting
regenwater opvangen in schutting voor regenwater
regenwater opvangen in regenton als schutting
regenwater opvangen in schuttinghek
regenwater opvangen regenschutting

Regenwater opvangen kan ook met een schutting. Zie dit als regenton in de vorm van een schutting. De regenwaterschutting van GEP vangt regenwater op en doet tevens dienst als erfafscheiding of schutting. Deze regenschutting kun je, net als een normale regenton, koppelen aan je regenpijp. Daarmee ontlast je niet allen het riool tijdens hevige regenbuien maar je kunt het opgevangen regenwater perfect gebruiken voor in de tuin.

GEP heeft twee modellen. Regenton 1000 liter als regenschutting wordt het meest verkocht. Maar er is ook een 2000 liter variant. Er bestaat tegenwoordig zelfs de mogelijkheid om de 2.000 Liter variant uit te rusten met een ingebouwde pomp, dan kun je ook de tuinberegening op de regenschutting aan sluiten.  

Regenwater opvangen en ondergronds bergen

regenwater opvangen in kunststof tank
regenwater opvangen in kunststof regenwatertank
regenwater opvangen in betonput

Je kunt dus regenwater opvangen en ondergronds bergen met een reservoir onder de grond. Dit helpt niet alleen bij het opvangen van regenwater, maar ook bij het voorkomen van wateroverlast en het hergebruiken van regenwater voor bijvoorbeeld irrigatie of het doorspoelen van toiletten. In de praktijk zien we dat dergelijke reservoirs voor regenwater meestal uitgevoerd worden in kunststof of beton.

Regenwater opvangen in een ondergrondse tank

regenwater opvangen in ondergrondse tank
regenwater opvangen en gebruiken in platte drinkwatertanks
regenwater opvangen en gebruiken in platte tank

Opgevangen regenwater kan bovengronds opgeslagen worden in bijvoorbeeld de regenwaterschutting. Maar het verdient de voorkeur om regenwater ondergronds te bewaren, daar is het koel en donker wat beter is voor de waterkwaliteit zodat het regenwater ook daadwerkelijk gebruikt kan worden voor meer dan enkel de tuin. Vaak zijn dergelijke regenwatertanks, vanwege het plaatsingsgemak, van kunststof. 

Kunststof regenwatertanks zijn vaak een uitkomst. De tanks zijn gemaakt van sterk kunststof (PE) dat veel lichter en handzamer is dan beton. Deze tanks zijn gemakkelijk met een lichte kraan of meerdere personen op de gewenste plek te plaatsen.  

GEP heeft kunststof regenwatertanks in twee varianten: een bolle en een platte. Met name de platte regenwatertank is een uitkomst wanneer het niet wenselijk is dat de regenwatertank diep in de grond wordt geplaatst of wanneer er weinig ruimte is of smalle deuren zijn.  

Regenwater opvangen in een waterzak in de kruipruimte

regenwater opvangen in regenwaterzak
regenwater opvangen in een waterzak in de kruipruimte
regenwater opvangen in een waterzak
regenwaer opvangen in regenwaterzak

Opgevangen regenwater kan ook in de kruipruimte opgeslagen worden. Daarvoor zijn speciale waterzakken ontwikkeld die op maat gemaakt kunnen worden. Deze waterzakken worden in de kruipruimte uitgerold en op een schacht in de HWA leiding aangesloten. Deze waterzakken voor regenwater zijn leverbaar van 2.000 tot 20.000 liter uit één stuk.

Regenwater opvangen in een ondergrondse put

regenwater opvangen en gebruiken in regenwaterput zwaar verkeer
regenwater opvangen in regenwaterputten
regenwater opvangen en gebruiken in regenwaterput

Regenwater kan dus perfect worden gebruikt. Het is van nature zacht en schoon water maar dan moeten we het regenwater wel opslaan om het te kunnen bewaren. Naast de kunststof regenwatertanks heeft GEP daarvoor ook betonnen regenwaterputten in het assortiment, de Varitank regenwaterputten. 

Deze regenwaterputten van beton hebben een inhoud van 2.000 tot 20.000 liter. De betonput is geschikt voor ondergrondse plaatsing en leverbaar in drie verschillende verkeersklassen, dus ze kunnen daardoor in de tuin, onder de oprit of zelfs op plekken waar zwaar verkeer rijdt. 

Regenwater opvangen in een grindkoffer of infiltratiekrat

regenwater opvangen in ondergrondse tank van kunststof
regenwater opvangen in ondergrondse regenwatertank
regenwater opvangen in kratten

Een hele ouderwetse manier van regenwater opvangen is het gebruiken van grindkoffers. In een grindkoffer kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen, waarna het heel langzaam de bodem in kan lopen. Het is van oudsher een oude methode om regenwater af te koppelen.  

Het grind slokt echter ruimte op waar het regenwater niet kan komen. Hoe grover het grind, hoe meer water er in de grindkoffer geborgen kan worden. Desondanks is het netto volume voor waterberging in een grindkoffer relatief laag. Tegenwoordig gebeurt afkoppelen van regenwater daarom veel vaker met infiltratiekratten.  

Het is wel erg belangrijk dat er geen hoog grondwaterpeil is, aangezien het regenwater anders niet kan weglopen wat het infiltratiesysteem zinloos maakt. Grindkoffers en infiltratiekratten zijn goed om regenwater af te koppelen maar ongeschikt voor regenwatergebruik. Het is echter wel raadzaam om dergelijke infiltratiesystemen achter de regenwaterput te plaatsen, dus als overloop van de regenwatertank. Dat maakt de waterkringloop rond. Laten we daarom eens kijken wat voor manieren van infiltratie er zijn. 

Tussendoor ‘n vraag over de bergings-systemen?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Hoe kun je regenwater infiltreren in de bodem?

Om regenwater in de bodem te infiltreren dien je regenwater op te vangen en het vervolgens geleidelijk te laten sijpelen in de grond. De mogelijkheden om regenwater te infiltreren zijn legio, zoals bijvoorbeeld infiltratiekratten, infiltratieplaten of infiltratieputten. Gemene deler van deze producten is dat ze allemaal regenwater opvangen en langzaam laten doordringen in de bodem. Uiteraard is het daarbij belangrijk om er zeker van te zijn dat de bodem goed doorlatend is en dat er geen grondlagen zijn die de infiltratie van regenwater belemmert.

Regenwater infiltreren middels laagte berging

regenwater opvangen regenwaterput

Laagteberging is een typische manier van regenwater opvangen. Er wordt veel gesproken over regenwater opvangen, afkoppelen en infiltreren maar dat is in de praktijk in Nederland en België soms best lastig vanwege hoog grondwater. In vlakke gebieden met slechte infiltratiemogelijkheden en een hoog grondwaterniveau, kan laagteberging echter wel een een efficiënte maatregel vormen tegen wateroverlast. 

Feitelijk is laagteberging een ondiepe vorm van waterberging, dus vlak onder het maaiveld. GEP heeft daarvoor de drainageplaten waarmee het mogelijk is om waterberging voor regenwater opvang te creëren vlak onder straten, parkleerplaatsen, bermen, speelveldjes, sportvelden etc. Zo kan men middels laagteberging veel extra bergingscapaciteit creëren zonder dat er ruimte verloren gaat. 

Regenwater infiltreren middels infiltratiekratten

regenwater opvangen en gebruiken in regenwatertank
regenwater opvangen en gebruiken in platte tanks
regenwater opvangen en gebruiken in platte tank van gep

Regenwater kan ook opgevangen worden in infiltratiekratten. Dat zijn ondergrondse constructies van kunststof die worden gebruikt om regenwater op te vangen en langzaam te infiltreren in de bodem. Ze zijn ontworpen om regenwater tijdelijk te bufferen waarna het langzaam in de grond kan sijpelen. Infiltratiekratten worden vaak toegepast in tuinen, onder opritten en onder parkeerplaatsen. De infiltratiekratten van GEP bestaan uit losse platen die je in elkaar kunt klikken, voordeel daarvan is dat de transportkosten en kosten voor opslag relatief laag zijn. 

Regenwater infiltreren middels drainageplaten

regenwater opvangen en infiltreren
regenwater opvangen op het dak
regenwater opvangen van de straat

Regenwater opvangen kan ook met zogenaamde drainageplaten. Dat zijn driedimensionaal doorstroombare platen van kunststof die ideaal zijn om toegepast te worden op plekken waar weinig afschot is. De zware verkeer belastbare 52 mm drainageplaten worden vaak toegepast als laagteberging. En de 30 mm drainageplaten van GEP bevatten holle ruimtes met vierkante vakjes waar een deel van het regenwater in wordt vastgehouden. Dit creëert een ideaal vochtigheidsklimaat voor (dak)tuinen. 

Regenwater infiltreren met infiltratiebeton

regenwater opvangen in keldertanks

Regenwater opvangen en laten infiltreren kan ook anders dan in kunststof infiltratiekratten of kunststof drainageplaten. Regenwater infiltreren kan ook met beten. Een betonnen infiltratieput, ook wel zakput genoemd, is een ondergrondse opvangstructuur die regenwater langzaam in de bodem laat infiltreren. Het werkt door regenwater vanaf het dak via een regenpijp naar de infiltratieput te leiden. De put is voorzien van gaten of gefabriceerd van waterdoorlatend beton, zodat het regenwater langzaam in de bodem kan sijpelen. Hiermee kan men een gebouw afkoppelen en de infiltratieput helpt vervolgens bij het aanvullen van het grondwater. GEP heeft dergelijke zakputten als rechthoekige vorm, de Variblocks van 1.250 en 2.500 Liter en de “normale” zakputten van 2.000 liter tot 20.000 liter uit één stuk.   

Regenwater infiltreren middels een infiltratiesysteem

regenwater opvangen en gebruiken in platte grondwaterbestendige tank
regenwater opvangen en gebruiken in platte regenwatertank
regenwater opvangen en gebruiken in platte tank voor regenwater

Uiteindelijk kun je niet enkel regenwater opvangen en infiltreren met een infiltratiekrat, zakput of drainageplaat. Je zult ook een filter of zandvanger nodig hebben, en geotextiel dus het wordt al veel sneller meer dan enkel een product. Het wordt al snel een systeem, een infiltratiesysteem. Een infiltratiesysteem tegen wateroverlast en droogte.  

Een compleet infiltratiesysteem bestaat uit infiltratiekratten of een zakput, eventueel drainageplaten, geotextiel, een zandvangput, ontluchter en een aanvoerbuis. Voor GEP ben je bij het gehele infiltratiesysteem aan het juiste adres.  

Tussendoor ‘n vraag over infiltratie van regenwater?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Uit welke onderdelen bestaat een regenwatersysteem?

Een regenwatersysteem bestaat uit verschillende onderdelen. GEP is fabrikant en levert complete systemen waarbij we ervoor zorgen dat alle losse onderdelen van het regenwatersysteem op elkaar passen en op elkaar afgestemd zijn. Over het algemeen bestaat een regenwatersysteem uit de volgende onderdelen:

ONDERDEEL 1: Regenwatertank of -put afgestemd op jouw situatie en behoeften

regenwater opvangen en gebruiken in betonnen regenwaterput
regenwater opvangen en gebruiken in betonput
regenwater opvangen en gebruiken in keldertanks

De inhoud van de regenwaterberging, oftewel het volume van de regenwaterput, wordt bepaald door een aantal factoren. Als eerste wordt de capaciteit van de regenwaterberging soms bepaald door de wet, dat wil zeggen de hemelwaterverordening van de gemeente. De kans is groot dat die een minimum hoeveelheid regenwaterberging op legt dus dan is dat als minimaal volume gegeven. 

Wat is jouw beschikbare dakoppervlak?

Daarnaast is de inhoud van de regenwaterberging afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak. Een te grote tank onder een te klein dak biedt immers geen soelaas.

Wat is het beoogde waterverbruik?

Ook het beoogde waterverbruik is van belang. Als het gefilterde regenwater gebruikt wordt voor toiletspoeling, wasmachine en tuin zal het dagelijkse waterverbruik hoog zijn. Het is dus belangrijk dat het regenwatersysteem ook tijdens een aantal droge dagen gewoon blijft functioneren op regenwater. Dus dan mag de inhoud van de regenwaterberging niet te klein zijn. 

Wat zijn de actuele duurzaamheidseisen?

Verder kunnen er ook bepaalde duurzaamheidseisen voor het gebouw gelden, denk aan bijvoorbeeld Breeam en Leed. Die stellen ook bepaalde eisen aan het gebruik van regenwater en de inhoud van de regenwaterberging in het bijzonder. 

Profiteer van ruim 25 jaar ervaring

GEP helpt graag bij het maken van die berekeningen. Daarnaast hebben we ook een online rekenmodule waarmee iedereen een regenwatersysteem samen kan stellen. De inhoud van de regenwaterberging die daar uiteindelijk uit komt voldoet aan het optimale volume op basis van waterverbruik en dakoppervlak. 

YouTube video
Regen en regenwater opvangen is leuk

ONDERDEEL #2: Regenwaterafvoer naar de regenwatertank

regenwater opvangen in tank

Als je regenwater wilt opvangen en gebruiken begint het uiteraard met de regenwateropvang vanaf het dak. Daar wordt het regenwater van het dak of de daken opgevangen en via het hemelwater afvoersysteem naar de regenwatertank geleid. Aan de woning wordt daarbij gebruik gemaakt van normale hwa buizen, d.w.z. de regenpijpen. Dat mag kunststof zijn maar traditionele regenpijpen van zink of koper mag ook.

Al deze regenpijpen worden naar de ringleiding gevoerd en vanaf daar stroomt het regenwater naar de regenwaterput. Het is daarbij van groot belang dat het peil van die hwa afvoer onder voldoende afschot ligt en boven het peil ligt van de aansluiting op de regenwatertank.  

ONDERDEEL #3: Overloop van de regenwatertank

regenwater opvangen onderdelen sifon
regenwater opvangen onderdelen rustige toevoer
regenwater opvangen onderdelen drijvende aanzuiging twist en saff

De overloop van de regenwatertank kan aangesloten worden op het riool. Maar het is beter om de overloop van je regenwaterput op te vangen en te laten infiltreren in de bodem.? Want regenwater dat niet naar de riolering stroomt maar in de grond infiltreert, vult de grondreserves aan. En daarmee sluiten we de waterkringloop. Dit infiltreren kan eenvoudig met de infiltratiekratten of zakputten van GEP.  

ONDERDEEL #4: Trident regenwaterfilter voor schoon regenwater

Trident Boxfilter voor regenwater

Regenwater opvangen begint wat het regenwatersysteem betreft bij het regenwaterfilter. Voordat je regenwater wil gebruiken wil je er immers zeker van zijn dat het regenwater schoon is. GEP heeft hiervoor verschillende regenwaterfilters ontwikkeld op basis van Trident™ filtertechnologie. Deze hoogwaardige technologie zorgt ervoor dat vuildeeltjes van het regenwater gescheiden worden voordat het schone regenwater in de regenwatertank opgeslagen wordt.

De regenwaterfilters van GEP zijn leverbaar in verschillende modellen. Er zijn regenwaterfilters om voor, in of op een regenwatertank te monteren. Daarnaast produceert GEP regenwaterfilters die inpandig, bovengronds, geplaatst kunnen worden. Dankzij een Trident™ regenwaterfilter, rustige toevoer en drijvende aanzuiging ben je verzekerd van schoon en zuiver regenwater dat perfect geschikt is voor gebruik voor toiletspoeling, wasmachine en tuin. 

ONDERDEEL #5: Eén regenwaterpomp of pompset

regenwater opvangen regenwaterpomp
regenwater opvangen regenwaterpomp pompset
regenwater opvangen regenwaterpomp bij b

De regenwaterpomp vormt een heel belangrijk onderdeel van een regenwatersysteem. Zonder regenwaterpomp is er immers geen waterdruk. GEP beschikt over een heel ruim assortiment regenwaterpompen waarmee voor iedere situatie een passende oplossing is. Zo heeft GEP de bekende RC-Pomplijn die bestaat uit een brede waaier aan zelfaanzuigende regenwaterpompen. Daarnaast is de combipress een bekende pomp die in de regenwaterput geplaatst wordt. Deze regenwaterpomp is leverbaar in verschillende capaciteiten. Bovendien bouwt GEP complete pompsets die uit meerdere pompen bestaan.   

ONDERDEEL #6: Categorie 5 waterleidingen

Regenwater opvangen is technisch gezien mogelijk maar mag niet zonder meer. Er dient te worden voldaan aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste is de waterleidingtechnische norm, de EN1717.  Volgens de Montout-methode wordt de keuze voor welk type waterleiding beveiliging er toegepast moet worden bepaalddoor de vloeistofklasse. Omdat regenwater bacterieel gezien niet stabiel is wordt regenwater ingedeeld in vloeistofklasse 5 en ingedeeld in een drukregime met terughevelrisico (terugpersrisico). 

Kies naast duurzaam ook bewust voor veilig leidingwater

Hemelwateropvanginstallaties die zijn opgenomen in een Kiwa-certificaat ‘Waterleidingtechnisch Veilig’ kunnen direct op de leidingwaterinstallatie worden aangesloten. Een nadere beoordeling is dan niet noodzakelijk. Er zijn door Kiwa en/of Belgaqua gecertificeerde systemen conform EN1717. 

GEP is KIWA gecertificeerd
GEP levert Belgaqua gecertificeerde regenwatersystemen
GEP levert DVGW gecertificeerde regenwatersystemen

Tussendoor ‘n vraag over de onderdelen van een regenwatersysteem?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

5 Toepassingen waar je regenwater thuis voor kunt gebruiken:

regenwater opvangen in putten van circulair beton

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat je regenwater thuis kunt gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het besproeien van planten, doorspoelen van toiletten, en zelfs voor het wassen van kleding. Het is echter belangrijk om een geschikt opvangsysteem te hebben en ervoor te zorgen dat het opgevangen regenwater schoon is voordat je het gebruikt. Daar helpen we je graag bij!

TOEPASSING #1: Sproei je tuin met regenwater

Regenwater is uiteraard uitstekend geschikt voor gebruik in de tuin. Je kunt zelfs stellen dat het daar hoort. Regenwater bevat geen chloor of andere chemicaliën, en planten vinden het vaak prettiger dan kraanwater. De eerste stap om regenwater in de tuin te gebruiken is een regenton of regenschutting. Voor hoogwaardige toepassingen is dat niet voldoende.

TOEPASSING #2: Gebruik regenwater voor doorspoelen van het toilet

een voorbeeld van een hoogwaardigere toepassing van regenwateropvang en regenwatergebruik is het gebruik van regenwater gebruiken voor toiletspoeling. Het opvangen van regenwater en het gebruiken ervan voor niet-drinkbare doeleinden, zoals het doorspoelen van het toilet, is een duurzame praktijk die veel drinkwater bespaart. Het is echter wel iets geavanceerder dan regenwater in de tuin. Bij gebruik binnenshuis komt een omschakelsysteem kijken en dat betekent dat het gehele systeem aan alle technische voorwaarden en normen dient te voldoen. Het regenwatersysteem moet correct geïnstalleerd zijn en voldoen aan de lokale regelgeving zoals bijvoorbeeld de EN1717, de EN19641, Belgaqua en KIWA.

TOEPASSING #3: Was kleding in de wasmachine met regenwater

Je kunt regenwater voor meer gebruiken dan enkel de toiletspoeling, je kunt regenwater ook gebruiken voor de wasmachine. Maar het is dan wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het regenwater schoon is en geen verontreinigingen bevat die de wasmachine of je kleding kunnen beschadigen. Het gebruik van een goed regenwaterfilter en juiste tankonderdelen zijn dan een absolute “must”.

TOEPASSING #4: Verwarm en koel je woning met regenwater

Verwarmen en koelen met regenwater is goed mogelijk, omdat regenwater in een ondergrondse regenwaterput een mooie constante temperatuur heeft. Via een water-water warmtepomp (ook wel brine warmtepomp genoemd) kan het regenwater dan als bron dienen om een woning (passief) te koelen, te verwarmen en warm tapwater te bereiden.

TOEPASSING #5: Energielabel A

Met energielabel A is je huis zeer energiezuinig. Een huis met een A-label bespaart je geld, is comfortabeler en ook beter voor het milieu. Energielabel A is het ‘groenste’ label dat je huis kan krijgen. Daar past uiteraard een regenwatersysteem goed bij. Het bespaart bijna 50% op de drinkwaterrekening en bovendien kan het meest zuinige type warmtepomp de regenwaterput gebruiken als thermische bron.

4 Toepassingen om als bedrijf regenwater te gebruiken

regenwater opvangen in grondwaterbestendige regenwatertank

Uiteraard kun je ook bij bedrijven regenwater gebruiken. Daar zijn talloze voorbeelden van. Een klein aantal voorbeelden van bedrijven met regenwatersystemen staan bij de referenties op deze website. Over het algemeen is het principe van het regenwatersysteem hetzelfde, alleen de regenwatertanks, regenwaterfilters en regenwaterpompen zijn iets groter. Maar het principe van regenwateropvang bij bedrijven is hetzelfde als regenwatersystemen bij woningen.

TOEPASSING #1: Gebruik regenwater voor toiletspoelingen

Regenwater gebruiken om toiletten en urinoirs door te spoelen is uiteraard perfect bij bedrijven. Het merendeel van het waterverbruik zit doorgaans in die toepassing. Bovendien levert dat punten op als het pand Breeam gecertificeerd gaat worden.

TOEPASSING #2: Beheers het klimaat in je pand met regenwater

Regenwater is niet enkel een waterbron, maar het kan ook dienen als energiebron. Regenwater dat ondergronds opgeslagen wordt is namelijk relatief koud, en dat is een perfecte bron om een bedrijfspand passief te koelen. Duurzamer en milieu vriendelijker kan het niet.

TOEPASSING #3: Pluk de commerciële voordelen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Regenwatergebruik hoort eigenlijk bij MVO. Een duurzaam bedrijf kan eigenlijk niet zonder. En regenwatergebruik kan heel makkelijk bij bedrijven, reeds vele bedrijven gingen je voor. En tegenwoordig kan dat veel beter uitgedragen worden dan vroeger. Tegenwoordig zijn er displays leverbaar waarop de besparingen en het waterverbruik weergegeven kunnen worden bij bijvoorbeeld de entree, een ontvangstruimte of andere plekken waar veel mensen samen komen. Goed voorbeeld doet volgen.

Tussendoor ‘n vraag over het gebruik van regenwater thuis of ophet werk?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Toepassingen om regenwater te gebruiken in openbare ruimten

regenwater opvangen in betonnen regenwaterput

Er zijn vele mogelijkheden om regenwater in openbare ruimten te gebruiken. Meest voor de hand liggende toepassingen voor regenwater zijn irrigatie en tuinberegening en toiletspoeling. Hieronder volgen een aantal toepassingen van regenwater die in de praktijk reeds gerealiseerd zijn.

Scholen met regenwatergebruik:

Scholen vormen een ideale basis om regenwater op te vangen en te gebruiken. Met name de toiletten spoelen met regenwater is bij scholen ideaal. Over het algemeen is er immers veel dakoppervlakte per leerling beschikbaar voor de opvang van regenwater terwijl het grootste deel van het waterverbruik in de toiletspoeling zit bij scholen. Een voorbeeld van een school waar ze regenwater opvangen is het Yuverta College in Dordrecht en het Wespennest in Amsterdam.

Gemeentewerven met regenwateropvang:

Gemeentewerven vormen een ideale basis voor regenwatergebruik. Er wordt daar relatief veel drinkwater gebruikt voor de reiniging van de karretjes en voor het groen in de gemeente. Regenwater vormt daar een ideale bron voor duurzaam waterverbruik. Er zijn inmiddels al een aantal referenties met gemeentewerven die regenwater benutten, zoals bijvoorbeeld Drunen, Keerbergen en Hollandse Rading.

Musea die regenwater opvangen:

Musea en bibliotheken zijn ook typische toepassing waar regenwateropvang en regenwatergebruik zeer goed geschikt is. Het waterverbruik zit daar hoofdzakelijk in het spoelen van de toiletten dus de potentie voor drinkwaterbesparing is bij musea en bibliotheken enorm. Een mooi voorbeeld van een museum waar regenwater opgevangen wordt is Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Cultuurcomplex in Den Haag.

Appartementen met hemelwaterberging en regenwaterhergebruik:

Appartementen die regenwater opvangen en hergebruiken zijn er inmiddels ook legio. Het is een logische toepassing omdat er bij appartementen veel drinkwater door de toiletten gespoeld wordt. Een mooi voorbeeld van een appartementencomplex waar men regenwater opvangt is Haut in Amsterdam.

Kantoren met regenwaterhergebruik:

Kantoren en regenwaterhergebruik is ook een logische combinatie. Bij kantoren wordt doorgaans veel drinkwater door de toiletten gespoeld. Een mooi voorbeeld van een groot kantoor waar regenwater opgevangen en vervolgens gebruikt wordt is Unilever in Wageningen.

Een vraag over regenwater in publieke ruimten?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Wetgeving & subsidies rondom regenwater opvangen

Er zijn in Nederland, anders dan in Vlaanderen, geen wetten of regels die regenwatergebruik verplichten of verbieden. Maar als je wel regenwater wil gebruiken gelden er technische normen en voorschriften. Die zijn vastgelegd in o.a. de EN1717 en de EN16941.

Wet- en regelgeving regenwater opvangen verschillen in Nederland en België

Er bestaan grote verschillen tussen Belgïe en Nederland. In Vlaanderen is het gebruik van regenwater verplicht. Iedere nieuwbouwwoning moet een regenwaterput hebben en het regenwater moet ook daadwerkelijk gebruikt worden in de woning.  

Aangescherpte wettelijke eisen regenwater opvangen in België

Vanaf oktober 2023 zijn die wettelijke eisen voor regenwateropvang aangescherptNog grotere regenwaterputten en nog meer water dat moet infiltreren: het is één van de vele maatregelen waarmee de Vlaamse overheid Vlaanderen beter wil wapenen tegen de droogte en mensen thuis over voldoende water wil laten beschikken.

regenwater opvangen logo vlaaderingen in water blue deal

Geen wettelijke verplichting regenwater opvangen in Nederland

In Nederland is dat anders, daar geldt (nog) geen wettelijke verplichting voor regenwatergebruik. De Vewin heeft weliswaar opgeroepen tot waterbewust bouwen waar regenwatergebruik als mogelijke oplossing wordt geopperd. Maar politiek Den Haag heeft tot dusver nog geen wettelijke verplichtingen opgelegd.

Momenteel wordt in Nederland op gemeentelijk niveau bepaalt hoe er omgegaan moet worden met regenwater. De verplichte maatregelen zijn dan beschreven in de gemeentelijke hemelwaterverordening. 

regenwater opvangen wetgeving Nederland vewin

Eisen Hemelwaterverordening verschilt per Nederlandse gemeente

Er geldt in Nederland dus geen verplichting voor regenwatergebruik. Er geldt wel vaak een hemelwaterverordening waar regenwatergebruik onderdeel van kan uitmaken maar dat is niet landelijk gereguleerd. De hemelwaterverordeningen gelden voor iedere gemeente afzonderlijk en vrijwel geen enkele gemeente is daarbij hetzelfde.

Subsidies voor regenwater opvangen en regenwatersystemen

Met een regenwatersysteem werk je aan het verduurzamen van jouw omgeving. Daarom stimuleren diverse instanties zoals waterschappen, provincies en gemeenten de aanleg hiervan d.m.v. subsidiëring.

Er is op dit moment geen landelijke subsidie voor regenwatersystemen. De aanwezigheid van subsidies voor een regenwatertank verschilt dan ook per regio. Zo kan het zijn dat je in de ene gemeente wel een subsidie kunt aanvragen, terwijl je dit in de andere gemeente juist via de provincie of het waterschap regelt. 

Subsidies op groene daken

regenwater opvangen groen dak
regenwater opvangen op dak
regenwater opvangen groendak

Dat gebrek aan landelijke wetgeving geldt ook voor groene daken. Die wetgeving ontbreekt. En als er wel verplichtingen zijn dan gelden die enkel op gemeentelijk niveau.  

Een vraag over regels of subsidies?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Welke manier van regenwater opvangen past bij jou?

Er zijn verschillende regenwatersystemen, vele typen regenwaterfilters, veel soorten regenwatertanks en vele varianten regenwaterpompen. Wat het beste past in jouw specifieke situatie hangt af van vele factoren, en uiteraard ook het budget. Laat je daarom goed voorlichten en kom de producten bij voorkeur bekijken in het experience center van GEP in Gorinchem. Dat geeft een goed beeld van de mogelijkheden van regenwater opvangen.

Vertrouwen op ervaren partner voorkomt onnodige kosten en veelgemaakte fouten

Van fouten kun je leren, en dat hebben we de afgelopen jaren gedaan. De oprichters van GEP, Fred en Sander, zijn reeds in 1997 begonnen met de plaatsing van regenwatersystemen. En dat ging zeker niet altijd goed. Daar is veel van geleerd en die jarenlange ervaring vind je terug in de eigenschappen en kwaliteit van de huidige producten. Kom dat gerust bekijken in Gorinchem.

Eigen showroom

Advies over regenwater opvangen? Kom naar de GEP-showroom in Gorinchem. Maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA-, Belgaqua en DVGW gecertificeerde producten.

Bezoek het GEP Experience Center

regenwater opvangen experience center GEP Gorinchem 900

Wil je regenwater opvangen maar eerst een goed beeld verkrijgen van alle verschillende regenwatersystemen, regenwaterfilters, tanks en pompen? Bezoek dan het regenwater experience center van GEP in Gorinchem, dat geeft een goed beeld van de mogelijkheden voor regenwater. Het is een “must see” voor iedereen die regenwater wil opvangen en gebruiken.

YouTube video

Praktische tips voor praticulieren

Voor particulieren die regenwater willen gaan opvangen en de aanschaf van een regenwatersysteem serieus overwegen zijn er eigenlijk maar 4 tips:

  • Pak de bouwtekening van je huis

  • Neem contact op met GEP

  • Maak een afspraak bij GEP

  • Bezoek het experience center van GEP in Gorinchem

regenwater opvangen in regenwatertank van kunststof
regenwater opvangen in regenwaterputten
regenwater opvangen en infiltreren


Praktische tips voor ondernemers

Voor ondernemers is het belangrijk dat het ontwerp van een regenwatersysteem voldoet aan de Breeam eisen. Daar helpen we graag bij. De snelste manier om een ontwerp voor zo’n regenwatersysteem te ontvangen is om de bouwtekening van het pand te mailen. Als je deze tekening aanvult met de volgende gegevens dan volgt er een passend ontwerp met offerte retour.

  • Regio waar het pand gebouwd wordt

  • Aantal medewerkers

  • Aantal en soort aftappunten (wc’s, urinoirs, kranen)

Financiële aspecten van regenwater opvangen en regenwater berging

Het opvangen van regenwater kan verschillende financiële voordelen hebben. Een grondige kosten-batenanalyse kan helpen bij het beoordelen van de financiële haalbaarheid van regenwateropvang, rekening houdend met lokale omstandigheden en regelgeving. Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

  • 1. Kostenbesparing: Het gebruik van regenwater voor irrigatie, toiletspoeling of andere “niet-drinkwater” toepassingen kan de vraag naar drinkwater verminderen, wat resulteert in lagere waterrekeningen.

  • 2. Investering: De initiële kosten voor het installeren van een regenwateropvangsysteem moeten worden overwogen. Dit omvat de aanschaf van regenwatertanks, filter, leidingen en pomp. Het rendement op deze investering hangt af van de lokale waterprijs en het waterverbruik.

  • 3. Subsidies en belastingvoordelen: Sommige regio’s bieden subsidies of belastingvoordelen voor afkoppelen van hemelwater of duurzame regenwatersystemen. Het is de moeite waard om te onderzoeken of er financiële ondersteuning beschikbaar is, veelal bij de gemeente of het waterschap.

  • 4. Waardeverhoging van het vastgoed: In sommige gevallen kan de installatie van een regenwateropvangsysteem de waarde van een woning verhogen. Kopers raken steeds meer geïnteresseerd in duurzame en kostenefficiënte voorzieningen.

  • 5. Onderhoudskosten: Hoewel regenwatersystemen over het algemeen weinig onderhoud vereisen, moeten de mogelijke onderhoudskosten worden meegenomen in de financiële overwegingen. GEP heeft daar onderhoudscontracten voor.

Goedkope manieren om regenwater op te vangen

De goedkoopste manier om regenwater op te vangen is het plaatsen van een regenton. Maar dat zet weinig zoden aan de dijk. Serieuze regenwatertanks met een serieuze waterbesparing beginnen pas bij 1.500 liter.

Wat levert regenwater opvangen op?

Het opvangen van regenwater biedt verschillende voordelen. Het kan worden gebruikt voor het besproeien van tuinen, het doorspoelen van toiletten, en zelfs voor bepaalde huishoudelijke taken. Dit draagt bij aan drinkwaterbesparing en vermindert de belasting van ons drinkwatersysteem. Bovendien helpt het bij het verminderen van overstromingsrisico’s door de piekintensiteit regenwaterafvoer te verminderen. Maar het belangrijkste is dat het altijd een goed gevoel geeft, bij mooi weer een blij gevoel vanwege de zon en met een regenwatertank blij vanwege de aanvulling met regenwater.

Wat kost regenwater opvangen en gebruiken middels een regenwatersysteem?

Het is vrijwel onmogelijk om zomaar te zeggen wat een regenwatersysteem kost. Dat is hetzelfde als de vraag “wat kost een auto?” te beantwoorden. Maar om je toch alvast een indicatie te geven van de prijs van een regenwatersysteem en de verschillende typen regenwatersystemen hebben we een brochure beschikbaar met verschillende regenwatersystemen en de bijbehorende prijzen.

Wil je deze brochure ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Wil je echter een regenwateropvangsysteem kopen en wil je een exacte offerte? Vul dan via onderstaande button je gegevens in onze rekenmodule en ontvang een offerte op maat zodat je precies weet wat het regenwatersysteem kost.

Een vraag over kosten of opbrengsten?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Regenwater referentie-projecten van GEP in Nederland en België

regenwater opvangen en gebruiken bij tiny house
regenwater opvangen en gebruiken en daarna infiltreren
regenwater opvangen en gebruiken in betonnen put

GEP is in 2000 in de Benelux opgericht en er zijn inmiddels duizenden regenwatersystemen van GEP in Nederland en België perationeel. Een kleine greep staat op deze pagina en een uitgebreidere lijst met projecten waar ze regenwater opvangen staat op de referenties op deze website.

Meer over regenwater opvangen en GEP Water in media

Wil je meer weten over regenwater opvangen bezoek dan ons regenwater experience center in Gorinchem. Of kijk naar de beurzen waar GEP allemaal staat en stuur ons een email zodat we je een toegangskaart kunnen sturen. Dan zien we je op onze stand.

Interessante artikelen en nieuwsberichten over regenwater opvangen

GEP publiceert geregeld artikelen en nieuws. Bezoek daarom geregeld de actualiteitenrubriek op onze site of abonneer je op onze newsletter.

Bekijk YouTube-kanaal GEP Watermanagement

GEP heeft ook een youtube kanaal waar we geregeld nieuwe films van nieuwe producten of projecten posten. Dat geeft letterlijk en figuurlijk een goed beeld van de mogelijkheden van regenwater.

Inspireer jezelf en ga regenwater opvangen, meld je aan op de GEP-nieuwsbrief

    Regenwater opvangen doe je met GEP

    Wil je echte producten zien die regenwater opvangen? Bezoek dan het regenwater experience center van GEP.

    Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

    Conclusie

    Regenwater opvangen kan eigenlijk overal en op vele manieren. Voor ieder technisch probleem is wel een oplossing. De technische mogelijkheden voor regenwateropvang zijn er, het gaat nu alleen nog maar om het doen.

    FAQ Regenwater opvangen

    Moet bestaande bouw ook verplicht regenwater afkoppelen?

    Bestaande bouw wordt niet verplicht om het regenwater af te koppelen. Uiteraard juicht de gemeente het wel toe, maar regenwaterafkoppeling via de hemelwaterverordening verplichten bij bestaande bouw doet de gemeente Amsterdam niet. Tenzij bestaande gebouwen ingrijpend worden gerenoveerd (meer dan 25% van de gebouwschil wordt gewijzigd), of waar een bouwlaag aan wordt toegevoegd of waarvan het bebouwde oppervlak wordt uitgebreid. Dan is de hemelwaterverordening van Amsterdam wel van toepassing.

    Is de vorm van het dak relevant voor de hemelwaterverordening?

    De waterberging hoeft niet op het dak dus er wordt enkel gerekend met de voetprint van het gebouw, dus het geprojecteerde oppervlak. De wijze waarop het volume vorm gegeven wordt is niet verplicht voorgeschreven.

    Geldt de hemelwaterverordening ook voor tijdelijke gebouwen?

    Ja, de hemelverordening geldt ook voor tijdelijke gebouwen indien deze hemelwater afvoeren naar het rioolstelsel of de openbare ruimte. Hiermee wordt de situatie tijdelijk verbeterd.

    Vallen woonboten ook onder de hemelwaterverordening?

    De verordening geldt voor alle gebouwen die het hemelwater in het openbaar riool of op de openbare ruimte lozen. Woonboten lozen het regenwater doorgaans rechtstreeks op het oppervlaktewater en daarop heeft deze verordening geen betrekking. Dus woonboten hoeven niet te voldoen aan de hemelwaterverordening

    Kan GEP helpen met het ontwerp van een regenwatersysteem dat voldoet aan de eisen van de Hemelwaterverordening Amsterdam?

    Uiteraard helpt GEP graag met het ontwerp van een regenwatersysteem dat voldoet aan de eisen van de Hemelwaterverordening Amsterdam.

    Regenwater Experience Center in Gorinchem

    Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.

    Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

    We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

    One Stop Shop

    GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

    Eigen servicedienst

    GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

    Neem contact op met GEP

    Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

      Stel je vraag over regenwater opvangen: