Intelligente Filterreiniging met first flush

Optimaal filterrendement van het regenwaterfilter dankzij intelligente filterreiniging met first flush

Automatische Filterreiniging met first flush

Altijd een hoog filterrendement dankzij filterreiniging

Het spreekt voor zich dat een schoon regenwaterfilter optimaal presteert. Het regenwater treft dan een schoon filteroppervlak dat groot genoeg is om zijn werk te doen zodat vrijwel al het regenwater gefilterd wordt en naar de regenwatertank stroomt. Bij een vervuild regenwaterfilter is dat niet het geval. Dan stroomt het regenwater over een vervuild filteroppervlak.

Bij een vuil en verstopt filteroppervlak kan het regenwater er niet doorheen en gaat dan helaas verloren richting het riool. De norm EN16941 spreekt daarom over een filterrendement omdat die ervan uitgaat dat een deel van het regenwater verloren gaat. En dat is en blijft zonde! Daarom heeft GEP daar iets voor ontwikkeld; de automatische filterreiniging met first flush!

YouTube video
intelligente filterreiniging met first flush van GEP Watermanagement
intelligente filterreiniging met first flush schoon regenwaterfilter
intelligente filterreiniging met first flush filter voor regenwater
intelligente filterreiniging met first flush regenwaterfilter

Waarom ontstaat er een vervuild regenwaterfilter

De vraag zou eigenlijk niet moeten zijn wat het regenwaterfilter vervuild, want dat is niet zo erg. De vraag zou moeten zijn wat ervoor zorgt dat het filteroppervlak dicht slibt en het filterrendement zo laag maakt. En als we dat nader beschouwen dan zijn er eigenlijk maar twee oorzaken;

  • Het vuil dat van het dak af komt bij het begin van een regenbui

  • Het vuil dat opdroogt en hardnekkig aankoekt na de regenbui.


Dus als je vervuiling van een regenwaterfilter goed wilt tegengaan dan moet je niet schoonmaken op basis van tijd maar op basis van begin en einde van een regenbui. En dat is precies wat we de IRM-technologie doet.

Filterreiniging met first flush

Het vuil dat van een dak af komt bij het begin van een regenbui wordt first flush genoemd. First flush is een term die binnen het watermanagement gebruikt wordt en die aangeeft dat bij een bui het grootste deel van de vervuiling in het eerste deel van het afgevoerde regenwater zit.

De gedachte hierachter is dat gedurende droge perioden zonder regen de vervuiling zich ophoopt op het dak. Wanneer het vervolgens gaat regenen spoelt de eerste neerslag deze vervuiling richting het regenwaterfilter. Op deze wijze zou het grootste deel van de vervuiling in het eerste deel van een bui naar het regenwaterfilter gevoerd worden. Dat betekent dat het tweede (en grootste) deel van de aanvoer bij een bui relatief schoon is.

intelligente filterreiniging met first flush
intelligente-filterreiniging-met-first-flush-voor-trident-regenwaterfilters

Altijd een hoog filterrendement dankzij Filterreiniging met first flush

Filterreiniging met first flush is dus gebaseerd op het principe dat in de eerste minuten van de regenbui het meeste vuil van het dak af spoelt. Daarna is het regenwater minder vervuild.

Om het regenwaterfilter aan te sturen via de filterreiniging met first flush is de IRM-systeembesturing uitgerust met een sensor. Zodra het begint te regenen zal de IRM-besturing de filterreiniger op het regenwaterfilter van waterdruk voorzien.

intelligente filterreiniging met first flush industrieel regenwaterfilter
intelligente filterreiniging met first flush industrieel regenwaterfilter GEP

Kleine filters met filterreiniging met first flush

Bij kleine regenwaterfilters en relatief kleine regenwaterputten is de IRM-besturing uitgerust met een niveausensor in de regenwaterput. Zodra het begint te regenen stijgt het waterpeil in de regenwatertank zodat de systeembesturing weet dat het begonnen is te regenen.

De IRM-besturing registreert dat en zal op dat moment de filterreiniger van waterdruk voorzien. Het filter wordt dan schoon gespoten zodat de rest van de regenbui met de hoogst mogelijk efficiëntie gefilterd kan worden.

intelligente filterreiniging met first flush kelderfilter
intelligente filterreiniging met first flush grote regenwaterfilters

Grote filters met filterreiniging met first flush

Bij grote regenwaterfilters en grote watertanks werkt dit principe van niveau meeting niet optimaal. Stel je voor dat je het waterpeil in een hele grote waterkelder van 100 m2 oppervlak het waterpeil 2 mm wilt laten stijgen. Dat zal lang duren voordat die stijging waarneembaar wordt.

Om het regenwaterfilter bij grote regenwaterputten ook te kunnen voorzien van filterreiniging met first flush is de behuizing van het filter uitgerust met een kleine vlotter en een vertraagde afvoer naar de tank. Zodra het begint te regenen stijgt het waterpeil in de filterbehuizing zodat de kleine vlotter geactiveerd wordt. De besturing weet dan dat het begonnen is te regenen. De IRM-besturing registreert dat en zal op dat moment de filterreiniger van waterdruk voorzien.

intelligente filterreiniging met first flush altijd een schoon regenwaterfilter
intelligente filterreiniging met first flush regenwaterfilter voor groot dak

Filterreiniging met pulserende waterstraal

Onze ervaring heeft ons geleerd dat de beste manier om een filterplaat schoon te spuiten met een pulserende waterstraal is. Dus zodra de besturing geactiveerd wordt dan start de automatische filterreiniger niet met een constante waterstraal met een pulserende. Het pulserende karakter van de waterstraal geeft een dynamisch sproeibeeld waardoor het filteroppervlak sneller en efficiënter schoon gespoten wordt dan met een continue straal.

intelligente-filterreiniging-met-first-flush-voor-trident-regenwaterfilters
intelligente filterreiniging met first flush groot regenwaterfilter

Automatische Filterreiniging na iedere regenbui

Naast de vervuiling als gevolg van het eerste regenwater tijdens de first flush is er nog een andere vorm van vervuiling, en die is zelfs nog hardnekkiger dan de first flush. We hebben het dan over het opdrogend vuil.

Vuil dat na een regenbui op de filterplaat achterblijft heeft namelijk de neiging om aan die filterplaat te kleven. Als dat vuil dan vervolgens opdroogt vormt het een hardnekkige vervuiling die erg lastig is om te verwijderen. Dit hardnekkige vuil vormt een aangekoekte massa die eigenlijk enkel handmatig, met een borstel, te verwijderen is.

Dus het is belangrijk om aangekoekt vuil te voorkomen. En dat doen we door een automatische reiniging aan het einde van iedere regenbui.

Automatische Filterreiniging na iedere regenbui

Om dat hardnekkig aangekoekte vuil op de filter te voorkomen is het systeem voorzien van een sensor. Zodra die registreert dat het begint te regenen start de filterreiniging met first flush. (omdat het waterpeil begint te stijgen) Zodra de IRM besturing echter registreert dat het gestopt is met regenen (omdat het waterpeil gestopt is met stijgen na een first flush filterreiniging) dan volgt een tweede automatische filterreiniging met een pulserende waterstraal.

Zo wordt het vuil dat na een regenbui op de filterplaat achterblijft er door de pulserende waterstraal vanaf gespoten. De filterplaat droogt dan schoon op en is gereed om de volgende regenbui met een rendement van bijna 100% te filteren. Er gaat dus geen druppel regenwater teveel verloren!

Je wilt ook filterreiniging met first flush?

We helpen je daar graag bij!

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater
intelligente filterreiniging met first flush grote regenwaterfilters

Wil je een regenwateropvangsysteem kopen? Maar je wilt eerst een offerte zodat je precies weet wat je koopt en wat het kost?

Schoon regenwater volgens de normen

Sinds 2021 bestaat er een Europese norm, de EN 16941 om precies te zijn. Deze staat in het teken van installaties of systemen voor de opvang en het gebruik van regenwater, zeer interessante informatie voor de ontwerper, installateur en de gebruiker van dergelijke installaties.

Daarnaast was er de ISSO 70.1 publicatie. ISSO is op dit moment gestart met actualisatie van van dit document. Dat doet men tegelijk met ISSO 70.3 ‘Grijs water binnen de perceelgrens’ actualiseren. 70.1 en 70.3 worden bij elkaar samengevoegd in één nieuw kennisdocument: De ISSO 70.

Het spreekt voor zich dat alle Trident regenwaterfilters van GEP conform deze voorschriften ontworpen zijn. Met de intelligente filterreiniging met first flush leggen we de lat nu weer iets hoger.

Eigen showroom

Advies over schoon regenwater nodig? Kom naar het regenwater experience center in Gorinchem. Maak en afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA- en Belgaqua gecertificeerde producten.

Of heb je hulp nodig vanwege Breeam eisen?

Stel je vraag hier! De specialisten van GEP ontzorgen je volledig.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Maak gebruik van onze ruime kennis en ervaring!

Maak gebruik van 25 jaar kennis en ervaring en GEP zorg dat je regenwatersysteem voldoet aan de geldende Hemelwaterverordening, de EN16941 en de BREEAM eisen. Neem daarvoor contact met ons op, we helpen je graag verder.

Bezoek Experience center in Gorinchem

Bekijk, voel en ervaar onze producten, systemen of oplossingen in het echt. Ze staan permanent tentoongesteld in Gorinchem.

Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

One Stop Shop

GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Neem contact op met GEP

Hulp nodig bij het ontwerp van een regenwatersysteem? Je wilt intelligente filterreiniging met first flush? Of wil je het experience center van GEP in Gorinchem bezoeken? Neem dan contact met onze adviseurs op en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag over Intelligente Filterreiniging met first flush: