De regenschutting

De unieke regenwatertank in de vorm van een schutting die regenwater opslaat.

Montage handleiding Regenschutting

Omschrijving:
Regenwatertank in de vorm van een schutting om regenwater op te vangen en op te slaan.

Kenmerk:
Platte regenwatertank

Volumes:
Leverbaar in 1.000 en 2.000 liter uitvoering.

Kleuren:
Leverbaar in granietzwart, granietgrijs en granietwit

Polyethyleen regenwatertank
thinline regenschutting 1000 liter / 2000 liter

1. Toepassing Regenschutting

De thinline regenschuttingen zijn ontworpen om regenwater op te slaan voor regenwatergebruik in de tuin.


2. Specificaties Regenschutting

Volume Lengte Hoogte Breedte Gewicht
1.000 liter 2395 mm 1975 mm 255 mm 96 kg
2.000 liter 2395 mm 1975 mm 470 mm 112 kg


3. Leveringsomvang van Thinline regenwatertank

De standaard leveringsomvang voor de Thinline regentank 1000 L / 2000 L omvat de volgende componenten:

  • Filterkorf (zelfmontage in aansluiting: HWA invoer Ø 165 mm)
  • Overloop voorgemonteerd inclusief rubber manchet Ø 50 mm
  • Aansluitingen van 1″, twee stuks
  • Doppen 1″ inclusief afdichtingsringen, twee stuks voor zelfmontage
  • Twee beugels voor wandmontage

Aansluitset voor Thinline regenwatertanks, bestaande uit:\

  • 2 x aansluitstukken 1″
  • 2 x slangklem, 0,5 m PVC slang
  • 60 x pluggen
  • ThinPots als set van 4 of 8 inclusief ThinPotsadapter ten behoeve van beplanting

Optioneel materiaal ter plaatse (door gebruiker zelf te bestellen):

  • Materiaal voor de fundering
  • Palen voor vrijstaande installatie (70x70x2400mm, alternatief 60x40x2400mm, in de handel standaard verkrijgbare schuttingpalen)
  • Irrigatiesysteem met druppelslang voor (automatische) irrigatie van de ThinPots, kan ook worden wordt ook gebruikt om de ThinPots te bevestigen (alternatieve montageoptie met buizen die ter plaatse moeten worden gemonteerd)
  • Tuinpomp voor 1″-aansluiting
  • Externe afsluitkraan (in de handel standaard verkrijgbaar)
regenschutting voor opvang van regenwater
regenschutting voor opvang van regenwater


4 Montage fundering en bodemplaat voor regenschutting

4.1 Fundering / Bodemplaat

Het is belangrijk dat de Thinline regenwatertank op een solide, stabiele fundering staat, die niet inklinkt of verzakt, ook niet tijdens natte verzadigde omstandigheden. De fundatie mag iets onder afschot gelegd worden (met een hellingshoek van ca. 1% afschot), in de breedterichting moet de fundatie exact waterpas gelegd worden. Als fundatiemateriaal kan gestabiliseerd zand gebruikt worden, beton of straattegels.

4.2 Wandmontage regenschutting

Als de regenwatertank tegen een muur, wand of hek geplaatst wordt, moet de ondergrond zodanig zijn geconstrueerd dat de voorkant van de tank verticaal waterpas staat en de achterkant van de tank tegen de wand, omheining of muur staat. De regenwatertank wordt op de vlakke bodem geplaatst en aan beide zijkanten met de meegeleverde muurbeugel aan de wand, muur of hek vast gemonteerd. Plaats de beugels daarbij ongeveer 140 cm boven de grond.

Afhankelijk van de aard van de muur moeten beide muurbeugels aan beide uiteinden van de beugels aan beide zij kanten van de tank worden bevestigd met daarvoor geschikte schroeven en pluggen. De muurbeugels zijn nodig voor een stabiele plaatsing.

4.3 Vrijstaande opstelling van regenschutting

Voor vrijstaande montage zijn 2 steunpilaren met de afmetingen 60 x 40 x 2400mm en 2 x buizen DN100 (KG/PVC of PP buisstuk) vereist. Deze moeten ter plaatse worden aangekocht en zijn niet inbegrepen in de leveringsomvang.

Let op: Voor zandgrond is de aanbevolen grootte van de fundering mogelijk niet voldoende. Laat je adviseren door een lokale schuttingbouwer of civiel ingenieur.

Markeer de positie van de steunpilaren en graaf de funderingsgaten met een diameter van 300 mm en een diepte van 600 mm, plaats een laaggrind aan de onderkant als drainage Tussen de funderingsgaten worden betonstenen gelegd, als alternatief kan de betonnen fundering worden gegoten.

In de funderingsgaten zijn de buizen voor de steunpalen geplaatst en is de buitenkant omhuld met beton. Nadat het beton is uitgehard, wordt de regenwatertank op de stoeptegels/betonnen fundering geplaatst en worden de palen geplaatst. Ten slotte wordt beton rond de palen gegoten voor bevestiging.

4.4 Installatie van de aansluitingen

Aan de bovenkant van de regenschutting bevindt zich de voorgemonteerde filterkorf voor grove reiniging van het regenwater. De regenpijp kan via dit korffilter de regentontank vullen. Bij vorstgevaar moet ervoor worden gezorgd dat de inlaatpijp losgekoppeld kan worden van de regenwatertank.

De afvoeraansluitingen van 1″ bevinden zich aan de onderkant van beide uiteinden van de regenschutting. Deze zijn nog dicht bij levering en kunnen desgewenst eenvoudig worden geopend met een boor. Om de aansluitingen te sluiten, is een borgmoer (inbus 17 mm zeshoek) inclusief O-ring inbegrepen bij de levering.

De overloop bevindt zich in het midden van de zijkant van de regenschutting, ca. 80 mm vanaf de bovenkant. Deze overloop van de regentonschtting is voorzien van een voorgemonteerde rubber manchet DN50. Hier kan de overloop op aangesloten worden met in de handel standaard verkrijgbare materialen.


5. Installatie van de wateraansluiting

De regentonschutting is voorzien van een 1″ schroefdraadaansluiting en gemonteerde dop aan beide onderzijden van de regenwatertank. Beide zijden van de regenschuting kunnen worden aangesloten op een waterafnamepunt.

Een eventuele wateronttrekking kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd met een regenwaterpomp maar het is ook mogelijk om regenwater te onttrekken middels de zwaartekracht. Voor de installatie van de ThinPots plantenbakken wordt aanbevolen om een druppelirrigatieleiding te leggen.

Om de betreffende water aan te sluiten, dient eerst de afsluitdop aan de gewenste zijkant los gedraaid te worden met behulp van een Inbussleutel (zeshoek van 17 mm). In de 1″ schroefdraadaansluiting kunnen nu de bijbehorende accessoires worden aangesloten.
(Tip: Voor een eenvoudigere installatie van het aansluiten de waterpunten, wordt het aanbevolen om ze aan eerst aan te sluiten voordat de tanks definitief worden geplaatst).

regenschutting met plantenbakken
regenschutting met plantenbakken


6. Montage ThinPots plantenbakken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam,


7. Koppeling van meerdere regenschuttingen

De Thinline regenwatertanks zijn ideaal voor het aansluiten van meerdere tanks als communicerend vat, bijvoorbeeld als lang hek of lange schutting. De vrijstaande opstelling wordt daarbij aanbevolen. De regenwatertanks kunnen aan beide kanten direct tegen een steunpaal worden geplaatst.

Bij installatie van de regenschuttingen tegen een wand of muur met behulp van de wandmontagebeugels moet een onderlinge afstand van ongeveer 10 cm tussen de regenwatertanks worden aangehouden voor de muurbeugel.


7.1 Montage aansluitset

De volgende componenten zijn inbegrepen in de leveringsomvang van de aansluitset:

  • 2 x slangtüle DN19-G1″ (1)
  • 0.5m PVC slang DN19 transparant (2)
  • 2 x wormschroefklem D16-27 (3)

Om de tanks aan te sluiten, verwijdert u eerst de schroefsluiting (inbussleutel 17 mm) aan de gewenste zijkant van de regenwaterschutting. Het mondstuk (1) dient te worden gemonteerd op beide aansluitingen van beide regentonschuttingen.
(Tip: Voor een betere waterdichtheid wordt montage met teflon of hennep aanbevolen)

Plaats beide regenwatertanks zo dat de afstand tussen de twee verbindingen kan worden gedefinieerd. Verkort dan de PVC-slangen (2) tot die gedefineerde gewenste lengte.
Schuif beide slangklemmen (3) over de PVC-slang (2) en monteer de uiteinden van de slang op het aansluitmondstuk (1). (Tip: door verwarming van de PVC-slang is het gemakkelijker om deze over het mondstuk te duwen) Slangklemmen (3) vast aandraaien aan beide uiteinden.

koppeling van regenschuttingen
koppeling van regenschuttingen


8. Bediening en onderhoud van regenschutting

onderhoudsvereisten zijn onder meer:

  • Reiniging van de filterkorf om de 3-6 maanden of afhankelijk van de hoeveelheid vuil
  • Verwijdering van bladresten van daken en goten om de 3-6 maanden
  • Controleer de fundering op verzakking
  • Verwijdering van de sedimentlaag op de bodem van de regentonschutting ongeveer om de 2 jaar

8.1 Spoelen van de binnenkant van de regenwatertank – verwijderen van de sedimentlaag

bodem te verwijderen. Dit is nodig om verstopping van de wateraansluitingen te voorkomen.
Om de regenwatertank door te spoelen, moet eerst de filtermand bij de inlaat verwijderd worden.
Leeg de filtermand en spoel die af met schoon water. De aangesloten accessoires voor waterpomp of aftapkraan moeten worden ontkoppeld, zodat het water ongehinderd naar buiten kan stromen.
Gebruik vervolgens een hogedrukreiniger. Vanaf de inlaatopening bovenin de regenschutting reinigt u de bodem van de tank om de sedimentlaag te verwijderen. Zodra het sediment en het vuil zijn afgetapt, sluit u de connectoren aan de onderkant opnieuw aan en plaatst u het korffilter er weer bovenop.

8.2 Maatregelen in de Winter

De bovengrondse regenwatertank moet beschermd worden bij vorst. Hiervoor moet de regenwatertank volledig worden geleegd voordat er vorst voorspeld wordt. Maak hiervoor de aangesloten accessoires voor waterafzuiging los, zodat het regenwater kan uit de regenschutting kan lopen. Let op: om de fundering tegen verzakking te beschermen is het nodig om het regenwater om te leiden.

Koppel de inlaat van de regenwaterpijp gedurende de gehele winterperiode van de regenwatertank af om verdere vulling te voorkomen. Laat ook de aftappunten geopend.

Zodra de vorstperiode voorbij is, kunnen de alle aansluitingen en de regenwater inlaat weer worden aangesloten zodat u weer kunt genieten van uw regenwaterschutting.

TERUG NAAR DE REGENSCHUTTING 1.000 Liter

TERUG NAAR DE REGENSCHUTTING 2.000 Liter