Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery

Modern nieuwbouwproject van Supermarktketen Delhaize met regenwaterrecuperatie, pompput voor afvalwater en drukverhoging van GEP

Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery in Kobbegem

Opdrachtgever:
Delhaize De Leeuw
Studiebureau:
Istema
Architect:
Architectenbureau Van Oost
Watersystemen:
GEP Watermanagement
Oppervlakte: 18.050 m2

Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery

Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize gep watermanagement
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize gep water
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery met gep pompen
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery met waterpompen van gep

Delhaize bouwt grootste wijnbottelarij in Benelux

Al sinds 1880 beschikt supermarktketen Delhaize over een eigen wijnbottelarij in de Osseghemstraat in Brussel. Om deze activiteit verder uit te breiden en te moderniseren, bouwden ze naast het hoofdkantoor in Kobbegem een gloednieuwe bottelarij (inclusief kantoor) van circa 9.500 m² die tot 2 miljoen liter wijn kan opslaan.

De nieuwe wijninfrastructuur werd voorzien van de nieuwste technologieën waardoor zowel de kwaliteit als de capaciteit van de installatie verhoogd kan worden. Daarom werd geïnvesteerd in duurzame systemen waarin GEP zijn steentje mocht bijdragen in het aanleveren van de installatie voor regenwaterrecuperatie en drukverhogingsmodules.


Regenwaterrecuperatie bij Delhaize Winery

GEP voorzag in de regenwaterrecuperatie voor het ganse gebouw. Met een dakoppervlak van 9.500 m² kan er op de site heel wat regenwater worden opgevangen en opgeslagen. Om alle toiletten en buitenkranen van regenwater te voorzien werd gekozen om 2 identieke regenwatersystemen te plaatsen.
 
Vanuit de regenwaterput wordt telkens een AQF breaktank van 570 liter gevuld met regenwater op basis van het niveau in de regenwaterput en de breaktank. Deze breaktank wordt door de IRM-Hybride systeembesturing op peil gehouden. De besturing zorgt namelijk voor een automatische bijvulling van de hybride tank met regenwater vanuit de regenwaterputten.
 
Als deze besturing signaleert dat de grote regenwaterputten leeg zijn, wordt de tank in de technische ruimte via een, KIWA -en Belgaqua gecertificeerde, aansluiting bijgevuld met drinkwater. Op het ogenblik dat het weer gaat regenen, schakelt het toestel automatisch weer terug naar regenwater.

regenwaterrecuperatie bij cohousing regenwaterinstallatie
Principeschema van systeem voor regenwaterrecuperatie bij Delhaize Winery
Regenwatersysteem met dubbele pomp en hybride breaktank in de technische ruimte

Via de dubbele RCD-8F pompen, wordt uiteindelijk alle sanitair in de gebouwen voorzien van water. Deze pompen zijn ideaal voor plaatsen waar een grotere nood is aan een grote pompcapaciteit. Hun in en uitschakeldruk zijn ook vrij te programmeren met de bijhorende DPA pompbesturing. 
 
Het drukvat van 200 liter wordt aanvullend ingezet om een bepaalde waterreserve op te slaan, welke gebruikt kan worden zonder dat de pomp ingeschakeld moet worden. Dit werkt zeer energiebesparend en zorgt daarnaast opnieuw voor een langere levensduur van de pompen.
 
Deze installaties zijn tot slot voorzien van een antihevelset. Deze worden aangesloten op de persleiding van de toevoerpomp regenwater om het buffervat van 570 liter te vullen.

Vuilwater afvoeren bij Delhaize Winery

Het overtollige opgevangen regenwater komt via de overloop van de regenwaterput in een pompput terecht. Hierin werden twee dompelpompen type IB geplaatst om het regenwater vertraagd af te voeren naar de hoger gelegen riolering. Het vertraagd afvoeren van regenwater zorgt ervoor dat bij hevige regenval het regenwater niet meteen naar de riolering stroomt met potentiële overstromingen tot gevolg.

Drukverhoging-bij-bedrijf-Delhaize-Winery_WWM-pompbesturing
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery_pompput
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery_afvalwaterpomp

De WWM-2 pompbesturing van GEP werd hier uitgebreid met een akoestisch en visueel alarm. Dit heeft als functie dat de alarmen afgaan, indien de put dreigt over te lopen.


Drukverhoging bij bedrijf Delhaize Winery

Om de machines in de wijnbottelarij te reinigen is het noodzakelijk om water met een capaciteit van wel 150.000 liter/uur bij een druk van 5 bar het water te transporteren richting de machines. Hier koos GEP ervoor de capaciteit te verdelen onder drie drukverhoginginstallaties met dubbele pomp.
 
De drie dubbele drukverhogingsinstallaties staan opgesteld in de tankenzaal. De tank in kwestie is een opslag van stadswater. De drukverhoger met dubbele pomp is geschikt voor het verpompen van schoon water. Met dit water worden de machines gereinigd. Voor een energiezuinige werking zijn alle drukverhogers uitgerust met frequentieregelaars.

Drukverhoging bij bedrijf, drie dubbele pompinstallaties verhogen de waterdruk
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize pompen voor drukverhoging
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize waterdruk verhogen
Drukverhoging bij bedrijf Delhaize frequentiebesturing
Drukverhoging bij bedrijf waterdruk verhogen

Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

Marktleider met 25 jaar ervaring

Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

Grote voorraad = snelle verzending

Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

Neem contact op met GEP

Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.