Regenwater bij circulair bouwen

Verbouwing van monument waarbij circulair bouwen, waterbesparing, regenwaterberging, passieve koeling en gasloos verwarmen hoog in het vaandel staan.

Regenwater bij circulair bouwen


Architect:
Jeroen Calis
Aannemer:
Bouwbedrijf Hein Schimmel
Houtzagerij:
Van Wiggen
Energiesysteem:
Regenergie
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement

regenwater bij circulair bouwen

regenwater bij circulair bouwen

smeenkweg laren regenwater bij circulair bouwen
regenwater bij circulair bouwen met gep
regenwater bij circulair bouwen
regenwater bij circulair bouwen met warmtepomp

regenwater bij circulair bouwen

Renovatie van monument in Laren: regenwater bij circulair bouwen

Het Noord-Hollandse Laren kenmerkt zich met het masterplan “Laren Regenklaar” als gemeente die zaak maakt van het afkoppelen van hemelwater.

De maatregelen die in het masterplan van de gemeente worden beschreven zijn allemaal bedoeld om hemelwater in te zamelen, vast te houden en te infiltreren in de bodem. Alles gericht om wateroverlast bij hevige regen te voorkomen.

Dus logisch dat juist in Laren een circulaire verbouwing plaats vond met oog voor regenwaterberging. Bouwbedrijf Hein Schimmel is daar onlangs gestart met de restauratie en uitbreiding van een mooi authentiek monument.

Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Daar is dit een erg mooi voorbeeld uit de praktijk van.

Ook besparen met regenwater?

regenwater bij circulair bouwen
regenwater bij circulair bouwen

Circulair bouwen

Naast het duurzame, energiezuinige ontwerp van de uitbreiding was een van de eerste maatregelen die in het kader van circulariteit genomen zijn de keuze voor lokale bouwmaterialen. Mooi voorbeeld daarvan is het hout.

Al het hout en de gehele dragende balkconstructie is gemaakt van oude eiken die op het kavel groeiden en voor de bouw gerooid moesten worden. Dit hout is op locatie in balken en planken gezaagd waarna het als balkconstructie en gevelbekleding gebruikt gaat worden. Lokaler kan het niet.

Maar uiteraard was er ook aandacht voor moderne technieken zoals duurzaam energiebeheer, regenwater bij circulair bouwen en watermanagement.

regenwater bij circulair bouwen
regenwater bij circulair bouwen

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

    Regenwater bij circulair bouwen

    Conform het masterplan van de gemeente was er naast circulariteit ook aandacht voor regenwater. Er is daarom een regenwatersysteem ontworpen waarbij het regenwater eerst gefilterd wordt en daarna gebruikt gaat worden voor toiletspoeling, wasmachine en tuin. Daarvoor is een betonnen regenwaterput met ingebouwd Trident regenwaterfilter geleverd van maar liefst 20.000 liter.

    Als deze betonnen regenwaterput volledig gevuld is met water stroomt dit overtollige regenwater over naar een infiltratievoorziening. Hierdoor wordt het grondwater, ons drinkwater van de toekomst, aangevuld en verdroging van de natuur tegen gegaan. Bovendien wordt daarmee het rioolstelsel bij hevige neerslag ontlast en wateroverlast voorkomen.

    regenwater bij circulair bouwen met warmtepomp regenergie
    Levering van regenwaterput
    Lossen van regenwaterput

    Energie bij circulair bouwen

    Maar regenwater wordt bij dit project niet enkel gebruikt als waterbron maar ook als energiebron. Er is namelijk een tweede ondergrondse put gekoppeld aan de regenwaterput. Deze tweede put bevindt zich naast de regenwaterput en is voorzien van warmtewisselaars. Deze warmtewisselaars onttrekken thermische energie uit het water dat vervolgens gebruikt wordt als energiebron is voor de warmtepomp.

    Bovendien wordt deze thermische energie in de zomer gebruikt voor de koeling van het huis. Bij warme dagen biedt de warmteput 20.000 liter verkoelend water van 12 graden waarmee de warmtepomp passief gaat koelen en de woning een comfortabel binnenklimaat krijgt.

    Dus deze water-water warmtepomp onttrekt geen energie uit een tientallen meter diepe geboorde bron in de grond, maar de energie komt vlak onder maaiveld uit het watervolume in de warmteput. Geheel in de lijn van circulair bouwen; “een met chemicaliën gevulde kunststof buis van 100 meter diepte krijg ik immers nooit meer uit de bodem” aldus de eigenaar.

    Regenwater bij circulair bouwen, regenwaterput met warmteput
    regenwater bij circulair bouwen
    De betonnen put met warmtewisselaars tijdens productie
    Regenwater bij circulair bouwen: regenwaterput en warmteput klaar voor plaatsing
    Plaatsing van de putten

    KIWA gecertificeerd regenwatersysteem

    Het gebruik van regenwater wordt op de meest eenvoudige manier gedaan met een IRM-Watermanager die binnenshuis opgesteld staat. In dit toestel bevindt zich een zelfaanzuigende centrifugaalpomp. Deze regenwaterpomp zuigt regenwater uit de regenput en pompt het naar de toiletten, wasmachine en tuinkranen.

    In de IRM-Watermanager bevindt zich tevens een systeembesturing met een motorgestuurde kogelkraan. Deze zorgt voor een automatische omschakeling tussen regenwater en drinkwater bij gebrek aan regenwater. Deze omschakeling gebeurt via een ingebouwde breaktank met AB onderbreking. Dus gegarandeerd waterleidingtechnisch veilig.

    Aansluitschema van regenwatersysteem

    Bij dit unieke project komen dus alle duurzame aspecten van de moderne bouw samen: respect voor de historische bouwcultuur, regenwater bij circulair bouwen, zelfvoorzienend energiesysteem, gehalveerd drinkwatergebruik, afgekoppeld hemelwater, duurzaam waterbeheer en comfortabel wonen.

    Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

    We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

    Marktleider met 25 jaar ervaring

    Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

    Grote voorraad = snelle verzending

    Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

    Neem contact op met GEP

    Heeft u behoefte aan regenwater bij circulair bouwen, informatie, advies of een watersysteem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.