Regenwatergebruik bij kantoor in Amsterdam

Modern duurzaam kantoor heeft een systeem voor regenwatergebruik. Regenwater wordt gebruikt voor toiletten, groene gevels en groene daken.

Project Regenwatergebruik

Opdrachtgever:
Being Development
Architect:
OZ Architecten
Aannemer:
Visser & Smit Bouw
Installateur:
Kropman
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement

regenwatergebruik-amsterdam-joan
regenwatergebruik-joan-020
regenwatergebruik-amsterdam-kantoor
regenwatergebruik-thejoan-amsterdam
regenwatergebruik-the-joan-amsterdam
regenwatergebruik-thejoan
regenwatergebruik-kantoor-gep

Regenwatergebruik bij Kantoor the Joan in Amsterdam

The Joan is een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw met regenwatergebruik op het Amstel Business Park. Dit kantoorgebouw biedt creatieve bedrijven een comfortabele en duurzame werkplek. Het kantoor staat op een zichtlocatie langs de A10. Bekende buren zijn het kledingmerk G-Star RAW en de drukkerij van DPG Media. Met hoogwaardige bedrijfs-en kantoorruimte, royale werkplaatsen, en een openbaar toegankelijke horecagelegenheid, is The Joan is een plek met allure om te ontspannen, te creëren en samen de beste resultaten te behalen, aldus de ontwikkelaar: Being Development.

Het groen heeft niet enkel esthetische waarde maar draagt ook bij aan de leefbaarheid en levenskwaliteit van het gebouw en zijn bewoners. Het is goed voor CO2-absortie, het produceert zuurstof, het bindt fijnstof en biedt een natuurlijke vorm van koeling dat met de toenemende hittestress in de steden een welkome toevoeging is.

Ook besparen met regenwater?

regenwatergebruik-joan-amsterdam
regenwatergebruik-joan-copyright-Being-Development

Het ontwerp met regenwatergebruik

In The Joan staat gezondheid en comfort voorop. Het ontwerp van de hand van architectenbureau OZ kenmerkt zich door de glazen gevel met stalen kruizen en een open uitstraling. De toepassing van veel glas in de gevel zorgt voor veel natuurlijke lichtinval en een wijds uitzicht naar buiten. Iedere verdieping is voorzien van levende verticale begroeiing, die uiteraard wordt gevoed met opgevangen regenwater. Deze ‘groene longen’ bevorderen het welzijn en de productiviteit van gebruikers. Het ontwerp van dit systeem voor regenwatergebruik is uitgevoerd door GEP.

Kassen op het dak met regenwatergebruik

Kenmerkend voor het uiterlijk van het gebouw is de genoemde open structuur. Naast de grote atria en de houten dwarsverbanden die de gevel sieren, oogt het unieke gebouw transparant, licht en opvallend. The Joan zal daarnaast faciliteren in ‘groene’ experimenten waaronder urban farming: de mogelijkheid om middels inpandige- en dakkassen experimenteel te telen. Het gebouw heeft een oppervlakte van circa 24.000 m2 VVO. Al direct vanaf de oplevering is het gebouw multifunctioneel.

Van het totaal van 24.000 m2 is zo’n 10.000 m2 bestemd voor kantoren, circa 12.500 m2 gaat fungeren als werkplaats of atelier voor bedrijven in de creatieve industrie en zo’n 4.000 m2 dient als vergadervoorziening. De horecafunctie beslaat zo’n 500 m2 in de plint van het gebouw en staat ook open voor publiek..

Levendige stadsentree

Naast een functie voor creatieve bedrijvigheid heeft The Joan ook een sociaal karakter. In de plint van het gebouw worden innovatieve horeca partijen uitgenodigd, zij kunnen gebruik maken van de kassen op het dak. In combinatie met een makerslab dat is geïnitieerd door Erwin Schuster (Ambachtelijke Broedplaats CruquiusGilde) en Micha Wijngaarde (Contact Amsterdam, Stork- en Hemburgterrein), wordt de transitie naar een levendige stadsentree gestart.

regenwatergebruik-regenwater
regenwatergebruik-amsterdam

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

    Regenwatergebruik in het kantoor

    Uiteraard worden de toiletten en irrigatievoorzieningen voorzien van schoon regenwater. Het regenwater wordt eerst gefilterd via een industrieel Trident regenwaterfilter. Om het onderhoud te minimaliseren is dit filter uitgerust met filtersproeiers die het filter op gezette tijden automatisch schoon spuit. Zo wordt het onderhoud beperkt tot een snelle en eenvoudige jaarlijkse visuele inspectie.

    regenwatergebruik-regenwatersysteem

    Foto boven en tekening rechts: Fijnfilters met actief kool.

    regenwatergebruik fijnfilter

    Regenwatergebruik met KIWA certificaat

    De druk op de secundaire waterleiding wordt geleverd door de IRM-Watermanager. Dat wil zeggen door de dubbele regenwaterpompen die hierin ingebouwd zijn. Dit toestel staat in de technische ruimte opgesteld en controleert en bestuurt het gehele regenwatersysteem. Omdat er bij dit kantoor groene daken toegepast zijn die bij regenwatergebruik verkleuring van het water kunnen veroorzaken zijn er ook fijnfilters en actief koolfilters toepast. Deze extra regenwaterfilters bevinden zich in de persleiding van de dubbele pomp en zijn dubbel en parallel uitgevoerd zodat er service en onderhoud verricht kan worden terwijl het systeem toch gewoon operationeel en in bedrijf blijft.

    Mocht de regenwaterput na langdurige droogte leeg geraken dan schakelt de IRM-Watermanager automatisch over op drinkwater, totdat het weer gaat regenen dan schakelt het toestel automatisch weer terug naar regenwater. Deze omschakeling gebeurt via een speciale KIWA gecertificeerde breaktank die in de Watermanager ingebouwd is. Dus dit kantoor heeft dankzij regenwatergebruik de komende decennia een veilige, duurzame en schone waterbron in de vorm van regenwater.

    regenwatergebruik irm8 watermanager

    Tekening boven en foto rechts: Opstelling IRM-8 Watermanager

    regenwatergebruik-regenwaterpomp

    Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

    We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

    Marktleider met 25 jaar ervaring

    Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

    Grote voorraad = snelle verzending

    Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

    Neem contact op met GEP

    Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.