Regenwater gebruiken bij een school

Bij de bouw van deze school in Amsterdam wilde men regenwater gebruiken voor spoeling van alle toiletten in de school. Dit is gerealiseerd met 4 regenwaterputten van elk 20.000 liter.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Asko scholen
Architect:
Bureau Bos
Aannemer:
Badhoevebouw
Installateur:
RéVé Loodgieters BV
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement

Basisschool het Wespennest Amsterdam;
Regenwater gebruiken bij een school

“In het kader van duurzaamheid is Regenwater gebruiken een vereiste” was van het bestuur van basisschool “het Wespennest” In Amsterdam. Het gaat immers om de volgende generatie, een school dienst daarin het voorbeeld te geven. Daarom is de nieuwbouw van de school uitgerust met een regenwatersysteem om regenwater te gebruiken.

Het regenwatersysteem bestaat hier uit vier regenwaterputten van elk 20.000 Liter. Deze zijn aan de onderzijde gekoppeld zodat er een waterberging ontstaat van in totaal 80.000 liter.

Ook besparen met regenwater?

Regenwater gebruiken bij een school
Regenwater gebruiken met regenwaterputten.

Regenwater gebruiken

De 80.000 liter is bewuste keuze. Regenwater gebruiken met een te kleine tank betekent in de praktijk dat de tank na een aantal droge dagen leeg is. Zeker bij een school. Als je daar kijkt hoeveel water er gebruikt wordt en met name voor welk doel, dan zie je dat vrijwel al het water gebruikt wordt voor toepassingen waar helemaal geen drinkwaterkwaliteit noodzakelijk is. Het grootste deel van het water wordt door de wc’s gespoeld, slechts een klein percentage gaat in de koffiepot van de lerarenkamer. Er kan dus erg veel water bespaart worden bij een school, op voorwaarde dat het volume voor de tijdelijke opslag groot genoeg is. Vandaar de 80.000 liter.

Van ontwerp tot realisatie
Vier regenwaterputten van elk 20.000 Liter

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

  Onderhoud en service

  De eerste regenwaterput is voorzien van een Trident regenwaterfilter. Daar wordt het regenwater gefilterd zodat je het schoon genoeg is voor de toiletten. Om het onderhoud te beperken is dit regenwaterfilter voorzien van automatische filterreinigers. Deze spuiten het filter regelmatig schoon zodat onderhoud beperkt is tot een jaarlijkse inspectie.

  In één van de regenwaterputten staat een toevoerpomp opgesteld. Deze distribueert het gefilterde regenwater naar een binnentank van 1.000 liter die in de technische ruimte van de school geïnstalleerd is. Naast deze binnentank is een dubbele pomp met besturing geplaatst. De dubbele pomp zorgt voor een hoge bedrijfszekerheid en laag energieverbruik.

  Het unieke van dit regenwatersysteem is de besturing; die schakelt automatisch over op drinkwater zodra de put leeg raakt zonder de put te moeten bijvullen. Indien het daarna weer gaat regenen schakelt het systeem automatisch weer over op regenwater. Vanwege de veiligheid en de geldende normen is er gekozen voor een systeem met KIWA-certificaat.

  Regenwater gebruiken bij een school is dus goed mogelijk! Dit voorbeeld geeft aan dat het makkelijk kan.
  .

  Plaatsing van regenwaterputten

  Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

  We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

  Marktleider met 25 jaar ervaring

  Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

  Grote voorraad = snelle verzending

  Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

  Neem contact op met GEP

  Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.