Project Regenwater infiltreren met zakputten
Opdrachtgever:
Vollenhoven Olie BV
Installateur:
De Kever Installaties
Constructie:
Hanse Staalbouw
Milieutechnisch aannemer:
Antea Group
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
Regenwater infiltreren met zakputten bij Tankstation
Onlangs is er aan de afrit van de A59 bij Rosmalen een onbemand AVIA tankstation geopend waarbij het dakoppervlak volledig van het riool afgekoppeld is. Hier is hier geen sprake van regenwatergebruik maar men wilde regenwater infiltreren met zakputten.
Men heeft voor betonnen zakputten gekozen vanwege het plaatsingsgemak en de snelle montage. De zakputten worden immers prefab, kant en klaar, aangeleverd. Dus 20.000 Liter waterberging in รฉรฉn keer.
In dit geval waren er vier zakputten van beton nodig om aan de wettelijke vereiste hemelwaterberging van 72 m3 te voldoen. Deze 80.000 liter waterberging is voldoende om het regenwater te infiltreren in de bodem.
Ook besparen met regenwater?
Waarom regenwater infiltreren met zakputten
Extreme neerslag en intense regenbuien kunnen tot gevolg hebben dat er wateroverlast optreedt in kelders, kruipruimtes en gebouwen. Met de huidige klimaatverandering wordt de kans daarop steeds groter. Het is dus zaak dat we het overtollige regenwater ordentelijk afvoeren, zonder schade en zonder overstromingen.
Daarom zijn er veel gemeenten die het hemelwater willen afkoppelen van het riool om infiltreren in de bodem. Vaak hebben de gemeenten dat vastgelegd in de gemeentelijke hemelwaterverordening.
In dergelijke gevallen is regenwater infiltreren met zakputten van beton een goede oplossing: een verzamelput onder de grond, om het regenwater tijdelijk te bergen en het overtollige regenwater geleidelijk in de bodem te laten verdwijnen.
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Regenwater infiltreren met zakputten: eigenlijk regenwaterputten met gaten in de wand
De zakputten van GEP zijn feitelijk hetzelfde als de regenwaterputten van GEP. Daarom is het niet verwonderlijk dat ze in dezelfde volumes leverbaar zijn. Dankzij de dichte bodem doet de zakput niet enkel dienst als waterberging maar tevens als slibvang.
Voordelen van zakputten om regenwater te infiltreren:
– Zakput is goed inspecteerbaar via het mangat
– Zeer snel en eenvoudig te plaatsen
– Geen visuele impact op de omgeving
– Beperkte footprint
– Groot bergingsvolume, tot 20.000 Liter
– Ook leverbaar in zwaardere verkeersklassen.
Technische gegevens van zakput om regenwater te infiltreren?
Een zakput is een ovaalvormige zakput voor regenwater, vervaardigd uit tril-of zelf verdichtend beton waarbij de kuip, bodem en wand, in รฉรฉn keer worden gestort. In de vier verdikkingen van de wand buiten de voeg tussen kuip en afdekplaat zijn de hijslussen geรฏntegreerd.
De dekplaat is gelijmd op de kuip en in verschillende verkeersklassen leverbaar. Het mangat wordt gevormd door een in de dekplaat verankerde PE ring voorzien van een beloopbaar (tijdelijk) deksel. Dat in combinatie met de PE ring die circa 8 cm boven de dekplaat uitsteekt vervuiling van de put voorkomt tijdens de bouw. De wanden van de put zijn geperforeerd. Om dichtslibben van het systeem te vermijden moet de zakput omwikkeld worden met geotextiel. Zie voor meer technische specificaties: Infiltratieputten.
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.
Grote voorraad = snelle verzending
Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.