Regenwater opvangen bij culturele instelling OCC Den Haag

Bij dit unieke culturele gebouw in de binnenstad van Den Haag wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor de toiletspoeling.

Project OCC Den Haag

Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag
Architecten:
NOAHH en JCAU
Aannemer:
Bouwcombinatie Cadanz:
Boele & van Eesteren
Visser & Smit Bouw
W-Installaties:
Homij
S-Installaties:
Noordzij Rozenburg
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement

regenwater opvangen bij culturele instelling 2 - copyright NOAHH JCAU Bouwcombinatie Cadanz Render CIIID
Regenwater opvangen bij culturele instelling OCC
regenwater opvangen bij culturele instelling 6 - copyright patrick fransen noahh
regenwater opvangen bij culturele instelling 5 - copyright patrick fransen noahh
regenwater opvangen bij culturele instelling 4 - copyright patrick fransen noahh
regenwater opvangen bij culturele instelling 3 - copyright patrick fransen noahh
regenwater opvangen bij culturele instelling 3 - copyright bouwcombinatie cadanz
regenwater opvangen bij culturele instelling 2 - copyright bouwcombinatie cadanz
regenwater opvangen bij culturele instelling - copyright patrick fransen noahh
regenwater opvangen bij culturele instelling - copyright bouwcombinatie Cadanz

Regenwater opvangen bij culturele instelling in Den Haag

Midden in het centrum van Den Haag heeft bouwcombinatie Cadanz het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) gerealiseerd. Het OCC ligt aan het Spuiplein en in dit nieuwe cultuurpaleis aan het Spui krijgen vier Haagse culturele instellingen een nieuwe huisvesting.

De architecten Patrick Fransen (NOAHH) en Jo Coenen (JCAU) hebben het gebouw in samenwerking met NL Architects ontworpen. In het OCC vinden het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum gezamenlijk een onderkomen.

Ook besparen met regenwater?

Het complex bestaat uit een theaterzaal met 1.300 zitplaatsen, een concertzaal (1.500 stoelen), een ensemblezaal (600 plekken) en een repetitiezaal (200 plaatsen). Onderin het OCC komen publieke ruimten, met onder andere een ‘stadskantine’ waar het publiek, voorbijgangers en de gebruikers een kop koffie kunnen drinken.

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

    De beeldbepalende kolommen van het OCC lijken op reusachtige stemvorken. Het dak van de concertzaal wordt gedragen door vier draagbalken van ieder 45.000 kilo. Behalve de entree aan de Turfplaza is er een brede ingang aan de kant van het Spuiplein. De openheid van het gebouw wordt gereflecteerd door de ‘alzijdigheid’: Het unieke gebouw toont zich naar alle kanten.

    Regenwater en zonlicht opvangen
    Koelen en verwarmen via de vloeren

    Het OCC kreeg dus een hoge mate van duurzaamheid, zo werd gewerkt met gerecycled beton, kwam op het dak vierduizend vierkante meter aan zonnepanelen en werd de bodem gebruikt als warmte- en koudebron voor het regelen van de temperatuur in het gebouw. Vanaf de ontwerpfase is nadrukkelijk aandacht besteed aan het energie- en waterverbruik, het welzijn van gebruikers en de omgeving.

    Een groot deel van het opgevangen hemelwater wordt benut om de toiletten te spoelen. Het hemelwater dat over is, wordt efficiënt afgevoerd naar infiltratiekratten buiten het gebouw. Vanuit deze kratten zakt het water vertraagd weg in de bodem, waardoor het gemeenteriool wordt ontlast.

    Het regenwater van het dak wordt dus gebruikt voor toiletspoeling. Dat gebeurt met de IRM-18 Watermanager, één van de grotere regenwatersystemen uit het assortiment van GEP. Uiteraard stond veiligheid voorop zodat het regenwatersysteem conform de EN1717 KIWA gecertificeerd is.

    Regenwater opvangen bij culturele instelling met de IRM-18 Watermanager

    Om aan het bergingsvolume van de EN16941 en Breeam te voldoen is er wegens ruimtegebrek rondom het gebouw een waterkelder in de fundering gestort van meer dan 100.000 liter. In dit grote waterbassin in een Trident Kelderfilter gemonteerd die het regenwater vanaf het dak filtert. Om het onderhoud te minimaliseren is dit industriële regenwaterfilter uitgerust met automatische filterreiniging

    regenwatergebruik fijnfilter
    Ontwerp fijnfilters
    Realisatie fijnfilters

    Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

    We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

    Marktleider met 25 jaar ervaring

    Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

    Grote voorraad = snelle verzending

    Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

    Neem contact op met GEP

    Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.