2.000 Badkuipen op het dak van “De Doelen”

Groendak op een rijksmonument? Ook dat kan! Op het dak van congres- en concertgebouw De Doelen” vind je sinds kort het grootste multifunctionele dak op een gemeentelijk rijksmonument. En daarmee is de stad een klein, groen paradijs rijker.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Zinco Benelux
Architect:
Kraaijvanger Architecten
Hovenier:
Van der Tol
Installateur:
GEP Watermanagement
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
Beplanting:
Deltavormgroep & Cruydt Hoeck

regenwater opvangen de doelen rotterdam
regenwater opvangen groendak

Groendak op een rijksmonument?

Ook dat kan! Op het dak van congres- en concertgebouw De Doelen” vind je sinds kort het grootste multifunctionele dak op een gemeentelijk rijksmonument. En daarmee is de stad een klein, groen paradijs rijker.

Én 2.000 badkuipen! Dat klinkt veel en dat is het ook! We hebben het dan uiteraard niet letterlijk over 2.000 badkuipen, maar wel over de totale inhoud van deze baden, die je sinds de zomer van 2022 op het dak van congrescentrum de Doelen kwijt kunt. Hoe zit dat dan precies?

Waarom zo’n grote waterretentie?

Ons klimaat verandert. In de laatste 50 jaar is het aantal dagen met meer dan 50 mm neerslag (zware neerslag) verdubbeld. Naar verwachting zet deze ontwikkeling zich in de komende jaren door. Nu is deze hoeveelheid niet direct het knelpunt, maar wel de systemen die al de neerslag moeten afvoeren. Want door de grote mate van verstedelijking, en daarmee verstening, is er geen ruimte om het regenwater te laten infiltreren in de grond.

Als gevolg daarvan moet de riolering al dit water afvoeren en krijgt de waterzuivering steeds meer regenwater te verwerken. Deze systemen zijn daar simpelweg niet op berekend. Hierdoor ontstaan “water-op-straat-situaties” en overstorten van vuilwater op omringende waterlichamen. Zoveel mogelijk regenwater op percelen opvangen en dit geleidelijk laten afvoeren naar deze stelsels is een van de meest effectieve oplossingen voor dit probleem.

1,5 dag zware neerslag

De dak inrichting van de Doelen in Rotterdam biedt plaats aan 150 mm water. En dat lijkt misschien fors, maar eigenlijk gaat het hier om 75 mm waterretentie per dak, omdat het hoger gelegen dak van de Grote Zaal (2.524 m2) ook op dit dak afstroomt. Reken je dit om naar dagen met zware neerslag, dan is de capaciteit op de Doelen toereikend voor 1,5 dag zware neerslag!

Watermanagement op het dak met Meteo Active

Wordt er nog meer regen voorspeld, dan bepaalt de Meteo Active hoe en wanneer het regenwater tot afstroming komt. Meteo Active is verantwoordelijk voor het watermanagement op het hele dak. Voorspelt buienradar een bepaalde hoeveelheid neerslag en zit het systeem al vol? Dan zal het daksysteem ledigen op een tempo dat nodig is om de volgende bui op te vangen. Is het juist een periode droog? Dan houdt de Meteo Active het water vast voor de beplanting. Op het dak van ”De Doelen” staan 10 van deze regelunits, die onderling het waterbeheer regelen.

Projectdetails op een rijtje

Omvang:

  • 2.851 m2 groen
  • 84 inheemse plantensoorten
  • 300.000 liter waterbergingscapaciteit
  • 5 insectenhotels

Systeemopbouw
Beplanting: inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters
Extensief substraat: glooiend aangelegd voor voldoende wortelruimte
Filtervlies: RSX 150 kratten