Project
Opdrachtgever:
ABN AMRO
Architect:
De Architekten Cie
Aannemer:
BAM Bouw
Installateur:
Hoogendoorn
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
Regenwater opvangen bij: The CIRCL een 100% circulair kantoorgebouw op de Zuidas van Amsterdam
Een duurzaam houten paviljoen, midden tussen de hoogbouw van het financiële hart van Nederland, de Amsterdamse Zuidas, dat is CIRCL. Een circulair totaalconcept, bestaande uit horeca, event en workspaces en kunst. Regenwater opvangen was één van de voorwaarden, en uiteraard gebruiken.
Circl is een initiatief van de ABN AMRO Bank en werd gebouwd naast het hoofkantoor van de bank op de Zuidas. In het gebouw, waar meer dan 6.000 mensen werkzaam zijn, was een tekort aan goede ruimtes voor meetings en events ontstaan. Zo begon CIRCL in eerste instantie als vergader- en congres locatie in de buurt van het kantoor.
De ambities wat milieu en duurzaamheid betreft lagen hoog, doel was om met de bouw ervaring op te doen met circulair bouwen, zodat deze ervaring kan worden gedeeld met klanten en andere relaties van de bank. Juist om die circulaire filosofie breed te delen is het paviljoen ook beschikbaar voor meetings en events van bedrijven buiten de bank.
Wat moet je je voorstellen bij een circulaire gebouw? Uiteraard veel groen, hout en natuurlijke materialen. De kern van een circulaire locatie is dat er zo weinig mogelijk wordt verspild en vervuild en reststoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Dit zie je terug in de bouw van het pand. Aan de ene kant grenst de locatie met een beplantte gevel aan een nieuw aangelegde tuin.
Ook de andere kant van het gebouw springt met de grote glazen wanden en het grotendeels uit licht hout bestaande interieur behoorlijk in het oog; zeker tussen de andere grote kantoren op de Zuidas.
Binnen bestaat CIRCL voornamelijk uit hout en glas. Hierdoor is de ruimte rijk aan licht, maar het materiaalgebruik heeft ook een praktisch doel. Alle materialen zijn op zo’n manier gemonteerd dat er geen onomkeerbare verbindingen zijn, en het gebouw als een soort blokkendoos uit elkaar te halen is. Het plafond werd geïsoleerd met vezels uit 16.000 ingezamelde jeans; en de wanden in het souterrain waar de eventspaces liggen met een speciale stuc van oude bedrijfskleding en PET-flessen en in de horeca werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De stroom wordt in het pand opgewekt door zonnepanelen op het dak. En uiteraard wordt er gebruik gemaakt van regenwater voor de toiletspoeling binnen het gebouw. Dit regenwatersysteem is ontworpen en geproduceerd door GEP. De technische uitdaging binnen dit project was om een volume te maken zonder de mogelijkheid om ondergronds te bouwen en geen mogelijkheden om inpandig een tank te realiseren.
Het regenwater vanaf de, oude bestaande hoge, daken wordt opgevangen in twee pompschachten die het regenwater vervolgens verpompen naar twee hoger gelegen filterputten die zich boven de parkeergarage bevinden. In deze filterputten wordt het water gefilterd en het schone water in een tank geleid. Deze tank bestaat uit modulaire boxen die, samen met de filterputten, in een waterdichte folie verpakt zijn.
De filterputten zijn, net zoals de boxen, rechthoeking van vorm zodat ze, als lego-stenen, precies in elkaar gezet kunnen worden alsof het één groot blok is. Zo is een hele platte tank van 80.000 liter gecreëerd die zich op de ondergrondse parkeergarage bevindt. Op deze tank is een park aangelegd dat zich tussen als binnentuin tussen de kantoren bevindt en ook open is voor publiek.
In dit grote blok bevindt zich ook een rechthoekige put die voorzien is van een pomp. Deze brengt het gefilterde regenwater naar de technische ruimte binnen het gebouw. In deze technische ruimte staat de, IRM-8 Watermanager, een systeembesturing met dubbele pompen die alle toiletten en urinoirs in het gebouw voorzien van water.
Ook besparen met regenwater?
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.
Grote voorraad = snelle verzending
Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.