Project Regenwater opvangen voor beregening
Opdrachtgever:
De Noordereng Groep
Architect:
DP6 Architectuurstudio
Ingenieursbureau:
Oosterhoff
Installateur:
Lomans
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
Regenwater opvangen voor beregening bij Floriade
The Natural Pavilion wil bezoekers van de Floriade inspireren en laten zien hoe we als samenleving natuurinclusief kunnen wonen, leven en werken. Het gebouw is vrijwel geheel opgebouwd uit natuurlijke (biobased) materialen en is een letterlijke opeenstapeling van innovaties, uiteraard ook voor regenwater.
The Natural Pavilion laat zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal woningen, scholen en kantoren te ontwikkelen die volledig circulair, biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met natuur zijn.
Ook besparen met regenwater?
Regenwater opvangen voor beregening bij ontwerp
The Natural Pavilion is een stapeling van innovaties. Naast de unieke HoutKern module die is toegepast bij de bouw, zijn er binnen en buiten het gebouw innovaties toegepast. Zo laat het de mogelijkheden zien van het toepassen van groen in de gebouwde/gestapelde toekomstige woon- en werkomgeving, nieuwe vormen van regenwateropvang, optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, ventilatie en minimaal energiegebruik. Deze ‘groene longen’ bevorderen het welzijn en de productiviteit van gebruikers. Het ontwerp van dit systeem voor regenwatergebruik is uitgevoerd door GEP.
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Circulair bouwen en regenwater opvangen voor beregening
De combinatie van een modulaire bouwmethode, het geïndustrialiseerde bouwproces en biobased materialisatie maakt The Natural Pavilion het toonbeeld van circulair bouwen.
The Natural Pavilion is 1000m2 en bestaat uit stapelbare modules. Door een speelse schakeling van deze modules ontstaat een sculpturaal paviljoen van drie verdiepingen hoog met aan elke zijde een ander aangezicht: een verrassende compositie die meteen ook laat zien hoe flexibel en veelzijdig het modulaire bouwsysteem is.
Biobased materialen en regenwater opvangen voor beregening
Het paviljoen bestaat voor 95% uit biobased materialen die grotendeels uit Nederland komen. De houten constructie springt direct in het oog. Maar ook bijna alle andere bouwproducten waarmee The Natural Pavilion is opgebouwd, zijn gemaakt van hernieuwbare oftewel biobased materialen. Zo zijn de binnenwanden bijvoorbeeld gemaakt van (rest-)materialen uit de land- en tuinbouw: stro, vlas, paprikastengels en een afwerking met houtvezeltextiel.
Regenwater opvangen voor bereging is een voorwaarde voor natuurinclusief bouwen
In The Natural Pavilion laten we zien hoe met ‘groen’ het leven in de stad gezonder en aantrekkelijker kunnen maken voor ál het leven: mensen, flora en fauna. The Natural Pavilion presenteert de Tuin van de Toekomst waarin je volledig zelfvoorzienend bent. Uiteraard wordt voor al dat groen geen drinkwater gebruikt maar regenwater. Regenwater opvangen voor beregening spreekt hier dus voor zich.
Regenwater opvangen voor beregening met slimme besturing
Bij dit unieke project wordt regenwater gebruikt voor beregening van het vele groen in dit circulaire gebouw. Het regenwatersysteem die dat mogelijk maakt bestaat uit een kunststof regenwatertank die ondergronds geplaatst is. Alle HWA’s worden op het filter aangesloten die zich in de regenwatertank bevindt. Als de regenwatertank vol is dan stroomt de tank over.
Op de bodem van de regenwatertank staat een pomp opgesteld die het regenwater naar drie regenwaterschuttingen brengt. Iedere verdieping heeft een eigen regenschutting van 1.000 liter die vol met water gehouden wordt vanuit de grote regenwatertank. Iedere regenschutting voorziet het groen op de verdieping van gefilterd regenwater.
Het unieke van dit regenwatersysteem is de besturing, die heeft contact met buienradar. Zodra buienradar signaleert dat er een extreme regenbui aan komt wordt er een klep achter de grote regenwatertank geopend zodat de regenwatertank langzaam leeg loopt voordat de regenbui plaats vind. Zo wordt er bergingsvolume vrij gemaakt om de extreme piek in de neerslag te bergen. Zo wordt de kans op lokale overstroming en wateroverlast in een toekomstig klimaat voorkomen. Dus dit unieke gebouw heeft dankzij intelligent regenwatergebruik een veilige, duurzame en schone waterbron die ook nog eens wateroverlast voorkomt.
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.
Grote voorraad = snelle verzending
Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.