Regenwater opvangen thuis, op het werk en in de publieke ruimte

GEP biedt een brede waaier aan klimaatadaptieve oplossingen voor het gebruik, bufferen, infiltreren en vertraagd afvoeren van regenwater.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Sint Trudo
Architect:
Stefano Boeri
Aannemer:
Stam + De Koning Vastgoed en Bouw
Installateur:
Unica
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement

Verticaal bos kan groeien dankzij regenwater

Dit opzienbarende en unieke project wordt één van de eerste echt groene torens van de lage landen, de Trudo Toren in Eindhoven. Op de 125 balkons groeit straks veel groen, niet alleen struiken maar ook serieuze bomen van maar liefst 6,5 meter. De Trudo Toren wordt letterlijk een verticaal bos. De 125 bomen, 5200 planten en struiken en een gemeenschappelijke tuin van 350 vierkante meter zullen uitgroeien tot beeldbepalend gebouw in Eindhoven dat deze zomer de eerste bewoners zal ontvangen.

Het groen heeft niet enkel estetische waarde maar draagt ook bij aan de leefbaarheid en levenskwaliteit van het gebouw en zijn bewoners. Het is goed voor CO2-absortie, het produceert zuurstof, het bindt fijnstof en biedt een natuurlijke vorm van koeling dat met de toenemende hittestress in de steden een welkome toevoeging is.

Ook besparen met regenwater?

regenwaterput beton voor regenwater

Beroemde architect

Heeft u behoefte aan infoDe toren is een ontwerp van de Milanese architect Stefano Boeri. Hij creëerde reeds op meerdere plekken op de wereld de zogenaamde ‘Bosci Verticale’, en zijn meest recente creatie krijgt momenteel vorm in Eindhoven. De Trudo Toren is een bijzonder gebouw, is zeventig meter hoog en telt 18 verdiepingen. In totaal is er ruimte voor 125 loftwoningen. Op de eerste verdieping komen horeca, retail en bedrijvigheid samen. Op de derde verdieping komt een gemeenschappelijke ruimte met een keuken en gezamenlijk terras.

Alle loftwoningen bestaan uit een vrij in te delen ruimte van zo’n 50 m2 en een hoogte van maar liefst 3,5 meter. Extra bijzonder is dat de Trudo Toren geheel voor de sociale huursector bestemd is. Dat laatste is mogelijk omdat de toren heel efficiënt ontworpen is waardoor de plattegrond van elke woonverdieping exact hetzelfde is. De trappenhal en lift bevinden zich in het midden met daaromheen de woningen gesitueerd. Daarmee is dit bijzondere gebouw het eerste project in de sociale woningbouw wereldwijd waarbij een verticale bos wordt gerealiseerd.

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

    Hoog en droog

    Doordat elke loftwoning beschikt over twee balkons met grote groenbakken, biedt de woontoren in totaal ruimte aan maar liefst 125 volwassen bomen. Maar het blijft niet beperkt tot enkel bomen. In en aan de toren groeien en bloeien meer dan 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Daarmee ontstaat een grote groene oase van maar liefst 70 meter hoog. Een lust voor het oog die op jaarbasis goed is voor 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof. Bovendien zorgen de bomen in de zomer voor verkoeling. Om het plaatje compleet te maken wordt er aan de voet van de woontoren een grote gemeenschappelijke tuin aangelegd.

    Groen rood

    De bomen, planten en struiken van de Trudo Toren zijn al in 2018 aangekocht. De reden daarvoor is dat ze alvast konden wennen aan de toekomstige omgeving in een kleinere pot. De keuze voor de vegetatie is zoveel mogelijk beperkt gebleven tot inheemse boomsoorten.

    Bovendien is er enkel keuze gemaakt voor  loofbomen, omdat naaldbomen en coniferen niet stevig kunnen wortelen in een bak en gemakkelijk kunnen ontbranden. De uiteindelijke keuze voor de bomen maakte de landschaparchitect op basis van de randvoorwaarden: substraat, positionering ten opzichte van wind- en zon, beperkte groeiruimte en uiteraard het reeds genoemde brandgevaar. Verder zijn alle bomen en planten zorgvuldig geselecteerd op basis van de rode uitstraling of gloed van de bloesems en bladeren. Het doel daarvan is dat al het groen de woontoren een rode gloed geeft.

    Zonder water groeit er niets

    De groei van een (verticaal) bos ontwikkelt zich naar mate de beschikbare groeiruimte en de hoeveelheid neerslag die vastgehouden kan worden. Niet alle groeiruimtes van deze groene woontoren kunnen regenwater opvangen. Een natuurlijke groei van het bos is dus onmogelijk; er zal kunstmatig water geleverd moeten gaan worden. Daarom wordt al het regenwater dat op het dak valt opgevangen en naar een bassin onder aan het gebouw gevoerd. Daar wordt het regenwater gefilterd en stroomt het schone regenwater in de eerste regenwaterput. In totaal liggen er vier regenwaterputten van elk 20.000 liter die als communicerend vat gekoppelt zijn zodat er een totaal volume van 80.000 liter regenwater beschikbaar is voor al het groen.

    KIWA gecertificeerde omschakeling naar drinkwater

    Vanuit de regenwaterputten wordt het gefilterde regenwater naar de technische ruimte gepompt waar een breaktank van 1.000 liter opgesteld staat. Deze breaktank wordt door de systeembesturing op peil gehouden. Als deze besturing signaleert dat de grote regenwaterputten leeg zijn, wordt de tank in de technische ruimte via een, KIWA gecertificeerde, aansluiting bijgevuld met drinkwater.

    Zo is er dus altijd water voor de beplanting beschikbaar. Vanwege de relatief grote hoogte van het gebouw is het watersysteem verdeeld in twee verschillende groepen. Één pomp voorziet in de druk van de onderste verdiepingen en een andere pomp zorgt voor de hogere druk bij de bovenste verdiepingen. Iedere verdieping is uitgerust met vocht- en windsensoren die de pompen aansturen zodra er watervraag bij de bomen geregistreerd wordt. Het regenwater wordt niet gebruikt voor de toiletspoeling in het gebouw. Op basis van het geringe dakoppervlakte en de verwachte hoge watervraag van de bomen bleek uit de berekeningen dat al het regenwater verbruikt zal worden door het vele dorstige groen.

    Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

    We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

    Marktleider met 25 jaar ervaring

    Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

    Grote voorraad = snelle verzending

    Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

    Neem contact op met GEP

    Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.