Project
Opdrachtgever:
Boijmans van Beuningen, de Verre Bergen Foundation, Gemeente Rotterdam
Architect:
MVRDV Rotterdam
Aannemer:
BAM Bouw en Techniek
W-Installateur:
Hoogendoorn
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
Regenwateropvang : groendak kan groeien dankzij regenwater
Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete kunstcollectie, zónder tussenkomst van een conservator. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. In het depot komen vier professionele restauratieateliers, twee filmcabines, een educatieve ruimte en een filmzaal gepland.
Het 40 meter hoge gebouw is een ontwerp van het toonaangevende Rotterdamse architectenbureau MVRDV. De nieuwbouw van dit gebouw is een veeleisende klus.
De realisatie daarvan gebeurt door BAM Bouw en Techniek, die realiseert dit spiegelende gebouw in het voorportaal van het Museumpark. Het bouwt daarmee een nieuw bouwkundig icoon voor de architectonische stad Rotterdam.
Kenmerkend voor het ontwerp van MVRDV is het ronde, uitdijende volume van het gebouw dat volledig bekleed is met spiegels. Elke hoek toont weer een ander spiegelend perspectief op de omringende stad en het groen van het Museumpark.
Ook besparen met regenwater?
Foto’s (c) Ossip van Duivenbode
De wateropgave is ongekend groot.
Rotterdam is een grote havenstad, vormt de aorta van de Nederlandse economie en ligt grotendeels onder de zeespiegel. De wateropgave is dus ongekend groot. De Nederlandse overheden hebben daarom een waterbeheerplan geschreven met gebiedsgerichte wateropgaven. Daarin staat welke waterproblemen er in welk gebied spelen en hoe die in de praktijk opgelost moeten worden. De opgaven kunnen dus per gebied verschillen. Zo is voor de meer verstedelijkte delen van Rotterdam een wateroverlastopgave berekend. In de groene buitenwijken is vaak geen wateroverlastopgave maar komen andere wateropgaven aan de orde, bijvoorbeeld regenwateropvang, waterkwaliteit, grondwateroverlast, verzilting of knelpunten in het watersysteem.
Om dat beleid in de praktijk vorm te kunnen geven heeft de gemeente “Water Sensitive Rotterdam” opgericht. Deze werkt samen met waterschappen om de Rotterdammers meer waterbewust te maken en alle bouwprojecten in Rotterdam “watersensitief” uit te voeren. Bouwprojecten, herstructureringen of onderhoudsprogramma’s moeten duurzaam met water en de omgeving omgaan. Regenwateropvang, regenwater vasthouden en benutten, circulair systeem voor afvalwater, duurzame inrichting, aantrekkelijke omgeving etc. zijn maatregelen die in de projecten opgenomen moeten worden.
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Ambities voor waterberging
De ambities voor water en waterberging lagen dus ook bij het gebouw van Boijmans hoog. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van regenwateropvang voor de toiletspoeling binnen het gebouw. Dit regenwatersysteem is ontworpen en geproduceerd door GEP. De technische uitdaging binnen dit project was om een groot volume te maken dat wel geschikt was voor hoge grondwaterstanden.
Kunststof tanks komen in Rotterdam vrij snel opdrijven en de grondprijs is relatief hoog dus opoffering van ruimte in de drukke stad is ook geen optie. Er is daarom gekozen om een waterkelder te creëeren die deel uitmaakt van de fundering, dus een grote waterkelder onder het gebouw.
Het regenwater vanaf het dak wordt opgevangen en afgevoerd naar een groot Trident regenwaterfilter. In dit filter wordt het regenwater gefilterd en het schone water stroomt daarna de waterkelder in. Om onderhoud te minimaliseren is het filter uitgerust met sproeiers en automatische filterreiniging die de filterplaten schoon houden en zo een hoog rendement van het filter en regenwatersysteem blijven garanderen.
Trident regenwaterfilters
Zonder water groeit er niets
De groei van de bomen op de daktuin ontwikkelt zich naar mate de beschikbare groeiruimte en de hoeveelheid neerslag die vastgehouden kan worden. Niet alle groeiruimtes van dit gebouw kunnen regenwater opvangen. Een natuurlijke groei van het bos is dus onmogelijk; er zal kunstmatig water geleverd moeten gaan worden. Daarom wordt al het regenwater dat op het dak valt opgevangen en naar een bassin onder aan het gebouw gevoerd. Daar wordt het regenwater gefilterd en stroomt het schone regenwater in de eerste regenwaterput.
Foto’s: Pompsysteem met fijnfilters
KIWA gecertificeerde omschakeling naar drinkwater
Het gefilterde regenwater wordt ook gebruikt voor de toiletspoeling bij de kantoren, het restaurant en het museum. In de technische ruimte in de kelder is daarvoor door de architect een ruimte gereserveerd voor een fijn filtersysteem en pompinstallatie.
In deze technische ruimte staat een systeembesturing met dubbele pompen en fijnfilters die alle toiletten en urinoirs in het gebouw voorzien van water. Het niveau van het waterpeil in de waterkelder wordt continue bewaakt en als de besturing signaleert dat de waterkelder, na een lange droge periode, leeg geraakt schakelt de besturing over op drinkwater. Deze omschakeling is uiteraard conform de EN1717 en KIWA gecertificeerd.
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.
Grote voorraad = snelle verzending
Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.