Regenwaterputten bij projectmatige bouw in Goes

In Goes is een nieuwbouwproject met tientallen woningen uitgerust met regenwaterputten. Alle woningen in de wijk houden hun regenwater vast en gebruiken dat gefilterde regenwater voor de toiletspoeling.

Project

Ontwikkelaar:
BPD
Aannemer:
Dura Vermeer
Installateur:
De Kraan
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement

regenwaterputten met filterschacht
regenwaterputten bijvulsysteem

Regenwatersystemen voor projectmatige bouw

De eerste regenwaterputten en regenwatersystemen van GEP kwamen ruim 20 jaar geleden op de markt. Destijds enkel geschikt voor individuele woningbouw in het hogere prijssegment en utiliteitsbouw. Dankzij een aantal nieuwe technische ontwikkelingen zijn de regenwaterputten en regenwatersystemen van GEP nu ook geschikt voor projectmatige bouw. Met grotere series en lagere prijzen.
 
De regenwatersystemen van GEP zijn goed, degelijk en onderhoudsarm. Dat waren ze al en dat zijn ze nog steeds. Ze bestaan uit de volgende onderdelen: een regenwatertank, filter, pomp en systeembesturing. Bij de recente productontwikkelingen is er gefocust op het verkorten van de montagetijden, het optimaliseren van transport en het streven naar prefab montage.

Ook besparen met regenwater?

regenwaterputten
regenwaterputten in Goes

Minder logistieke kosten voor regenwaterputten

De vorm van de betonnen regenwatertanks is aangepast naar een ovale vorm. Hierdoor passen er nu tien regenwaterputten (met een volume van 2.600 liter of 4.000 liter) op een vrachtwagen. Voorheen waren dat er maximaal acht. Zo wordt er aanzienlijk bespaard op transportkosten. Daarnaast zijn de vrachtwagens uitgerust met een verzwaarde kraan. De chauffeur kan de putten nu zelf lossen op de bouwplaats. Dat scheelt kosten van de huur van een bouwkraan.

regenwaterputten met mantelbuis
regenwaterputten met flexibele schacht

Illustratie: snel te monteren filterschacht, licht gewicht, draaibaar, inkortbaar, kinderveilig met telescopisch deksel.

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

    Reductie arbeidstijd aan regenwaterputten

    Belangrijkste punt van aandacht was de innovatie van de filter- en schachtconstructie. De eerste generatie regenwaterputten bestond uit gecompliceerde, ingebouwde filters in een massieve betonschacht. Het monteren en aansluiten zorgde voor veel werk. Bovendien waren er zware stelringen nodig om het deksel gelijkgesteld te krijgen aan het maaiveldniveau. De nieuwe generatie regenwaterputten is van zwaar beton, geleverd met een ingestorte ring. Hierop wordt de speciale Varitank filterschacht geplaatst.

    Deze schachten op de regenwaterputten zijn van kunststof. Met een decoupeerzaag zeer eenvoudig inkortbaar. Bovendien is deze schacht draaibaar ten opzichte van de put. Hierdoor kan de prefab aansluiting zonder passtukken op de aan- en afvoer gericht worden. De schacht is zeer licht van gewicht. Zo zijn er geen (dure) bouwkranen nodig om de schacht op de put te plaatsen. Het deksel valt telescopisch over de schacht en kan tot op de millimeter nauwkeurig afgesteld worden aan het straatniveau. Het deksel is uiteraard kindveilig uitgevoerd. Deze innovaties zorgen voor een reductie van 90% arbeidstijd.

    regenwaterputten-DBS-Varitank-Flexoline
    regenwaterputten met DBS-aansluitschema

    Minder installatiewerk

    Het systeem wordt tegenwoordig geleverd inclusief complete mantelbuis. Het installatiewerk van de leidingen kost daardoor nu veel minder tijd. De mantelbuizen worden geheel voorgemonteerd aangeleverd met trekkoord, persleiding, vulleiding, stroomkabel en een vlotterkabel. Deze mantelbuizen worden met snelle manchetstukken op de Varitank filterschacht aangesloten. Vervolgens wordt de mantelbuis tot in de technische ruimte uitgerold en op lengte ingekort.

    De besturingstechniek hangt in de technische ruimte. Het geheel is prefab gemonteerd op een KIWA gecertificeerde wandmodule. Voorzien van een compleet aansluitset met voorgemonteerde afsluiters. Deze aansluitingen zijn elk afzonderlijk uniek, zodat er geen verwisseling kan plaatsvinden. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid en de montagesnelheid, maar het verkleint ook de foutkans en faalkosten.

    Dankzij bovengenoemde innoverende ontwikkelingen van GEP zijn de logistieke kosten, de plaatsingskosten รฉn de montagekosten van regenwatersystemen fundamenteel gereduceerd. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een daling van de prijs van bijna 50%, waardoor regenwatersystemen nu ook betaalbaar zijn voor projectmatige bouw!.

    Project Nieuwbouwwijk Mannee in Goes

    Het bovenstaande project is gebouwd in Goes. De woningen in de wijk Mannee zijn allemaal duurzaam gebouwd. Er is in dit project geen enkele gasaansluiting en de woningen beschikken allemaal over een warmtepomp voor verwarmen en koelen. Daarnaast is de groene woonwijk dus ook goed voorbereid op het afvoeren van regenwater. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook nog eens voor een gezonde, groene leefomgeving!

    Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

    We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

    Marktleider met 25 jaar ervaring

    Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

    Grote voorraad = snelle verzending

    Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

    Neem contact op met GEP

    Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.