Project Regenwater-recuperatie bij cohousing
Opdrachtgever:
Cohousing Limburg
Bouwheer:
Kirsten Bortels
Architect:
Evie favoreel
Aannemer houtskeletbouw:
Intopia
Aannemer technieken:
Ecosol
Cofrax
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
Project Cohousing TRiS: cohousen, de nieuwe toekomst
Een nieuwe manier van wonen is aangebroken. We gaan op zoek naar andere levensvormen voor jong en oud. Cohousing is hier een geweldig voorbeeld van. Dit principe komt overgewaaid uit Denemarken, all the way to Beringen!
Cohousing TRiS is gelegen aan de voet van de mijnterril van Beringen. ‘TRiS’ verwijst zowel naar de vroegere steenkoolwinning als ook naar de drie woninggroepen die er gebouwd zijn. In het project is plaats voor tien gezinnen. Elke bewoner heeft zijn/haar eigen compacte woning en kan het common house gebruiken als verlengstuk van de woning. Omdat Cohousing Limburg met hun groep ecologisch wil bouwen, zijn de eerste twee letters ook de beginletters van het Engelse woord ‘tree’, dat staat voor boom.
Ook besparen met regenwater?
Mensen kiezen voor cohousen omwille van verschillende redenen: sociale, financiële, ecologische of praktische redenen. Bij een cohousingwijk probeert men het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. Daarnaast is cohousing ook een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding. Het wordt in ons land dan ook steeds populairder.
Regenwaterrecuperatie bij cohousing project
Uiteraard was er ook aandacht voor water. Op de site zitten er maar liefst 8 betonnen regenwaterputten van 20m3 onder het grasoppervlak. Deze vangen het regenwater op van zo’n 1160m2 dakoppervlak. Ze zijn aan de onderzijde gekoppeld zoals communicerende vaten met buizen van diameter 160mm. Op die manier ontstaat er een waterberging van in totaal 160m3. Ze dienen als buffer voor het hergebruik van regenwater voor o.a. toiletten, wasmachines, tuinberegening, douches & bad, lavabo’s, buitenkranen, etc..
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Uiteraard worden de toiletten, douches en ander sanitair voorzien van schoon regenwater. Het regenwater wordt dan ook eerst gefilterd via een industrieel Trident 1.650 regenwaterfilter. De Tridentfilter bestaat een filteroppervlak met speciale driehoekvormige lamellen die haaks op de stroomrichting staan. De lamellen staan gekanteld zodat het regenwater door de openingen tussen de lamellen gedrukt wordt. Dit heeft als resultaat dat de vuildeeltjes op de filterplaat achterblijven en via de riolering worden afgevoerd.
Om het onderhoud te minimaliseren is deze filter uitgerust met filtersproeiers die de filter op gezette tijden automatisch schoon spuit. De sproeiers reinigen de filters d.m.v. waterdruk via een speciale krachtige kegelsproeier uit kunststof. Het regenwater na het filteren terecht in de regenwaterput via een rustige toevoer. Dit gaat de opwerveling van de sedimentlaag in de put tegen, en heeft als voordeel dat er meer zuurstof in het water komt.
KIWA-en Belgaqua gecertificeerde omschakeling naar drinkwater voor regenwaterrecuperatie bij cohousing
Vanuit de regenwaterputten wordt het gefilterde regenwater d.m.v. een dompelpomp naar de technische ruimte gepompt. Via een drijvende aanzuiging wordt het water op zo’n 30cm van de bodem aangezogen. Daar bevindt zich namelijk het zuiverste water in de regenwaterput.
In de technische ruimte staat een AQF breaktank van 570 liter opgesteld. Deze breaktank wordt door de IRM-Hybride systeembesturing op peil gehouden. De besturing zorgt namelijk voor een automatische bijvulling van de hybride tank met regenwater vanuit de regenwaterputten.
Als deze besturing signaleert dat de grote regenwaterputten leeg zijn, wordt de tank in de technische ruimte via een, KIWA -en Belgaqua gecertificeerde, aansluiting bijgevuld met drinkwater. Op het ogenblik dat het weer gaat regenen, schakelt het toestel automatisch weer terug naar regenwater.
Via de dubbele RCD-8F pompen, wordt uiteindelijk alle sanitair in de gebouwen voorzien van water. Deze pompen zijn ideaal voor plaatsen waar een grotere nood is aan een grote pompcapaciteit. Hun in en uitschakeldruk zijn ook vrij te programmeren met de bijhorende DPA pompbesturing.
Het drukvat van 100l wordt aanvullend ingezet om een bepaalde waterreserve op te slaan, welke gebruikt kan worden zonder dat de pomp ingeschakeld moet worden. Dit werkt zeer energiebesparend en zorgt daarnaast opnieuw voor een langere levensduur van de pompen.
Vooraleer het water via de persleiding naar de aftappingspunten gaat, wordt het regenwater ten slotte nog eens gefilterd door extra fijnfilters. Op die manier is het water niet alleen geschikt voor toiletspoeling, wasmachine en tuin, maar ook voor hoogwaardigere regenwaterrecuperatie toepassingen. De filterset zorgt ervoor dat het opgevangen regenwater een hoog kwaliteitsniveau behaalt.
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.
Grote voorraad = snelle verzending
Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.