Regenwater gebruiken, op het werk in een kantoor

Bij dit moderne duurzame kantoor gaan ze regenwater gebruiken voor het spoelen van alle toiletten in het gebouw.

Gegevens

Opdrachtgever:
Unilever
Architect:
Paul de Ruiter
Aannemer:
Dura Vermeer
W-Installateur:
Hollander Techniek
Technisch ontwerp:
DWA
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement

regenwater gebruiken
regenwater opvangen en gebruiken in wageningen

Regenwater voor toiletspoeling bij:
Unilever Innovation Centre Wageningen

De bouw van het Global Foods Innovation Centre van Unilever op de campus in Wageningen is een relatief groot innovatief project. Het staat op de campus van de universiteit in Wageningen  tussen de gebouwen van Plus Ultra en FrieslandCampina. Het, door Architect Paul de Ruiter ontworpen gebouw is duurzaam en toegankelijk ontworpen.

Volgens Paul de Ruiter is het Global Foods Innovation Centre het meest duurzame en circulaire gebouw van Nederland. ‘Dat begint al bij de bouw. De materialen die we gebruiken zijn voor een groot deel gerecycled. Dat geldt bijvoorbeeld voor 90% van het glas dat we gebruiken.’ Aldus Paul de Ruiter.

Ruim 500 Unilever medewerkers werken samen aan gezonde en duurzame voedingsinnovaties in het Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen. Het energieneutrale gebouw omvat naast kantoren diverse laboratoria, testkeukens en een mini-fabriek waarin nieuwe producten op kleine schaal worden ontwikkeld en getest. De nieuwe onderzoeksfaciliteit voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen dankzij een geïntegreerde samenwerking met experts op het gebied van innovatieve architectuur, bouw, ontwikkeling en interieur: Dura Vermeer Bouw Hengelo, Paul de Ruiter Architects, adviesbureau DWA en Fokkema & Partners Architecten. Door dit integrale design & build proces ontving het ontwerp de maximale duurzaamheidscertificering, BREEAM-NL Outstanding. Dit maakt het Foods Innovation Centre tot één van de duurzaamste gebouwen ter wereld.

De opzet en indeling van het gebouw moet ervoor zorgen dat ook studenten en medewerkers van de Universiteit Wageningen makkelijk binnenlopen om inspiratie op te doen.

Ook besparen met regenwater?

regenwater gebruiken
regenwater gebruiken

Duurzame werkplekken

Het personeel van Unilever heeft de beschikking over een ultramoderne en energiebesparende werkplek. De indeling van ramen zorgt bijvoorbeeld voor veel daglicht van buiten en een innovatief luchtbehandelingssysteem regelt de aanvoer van frisse lucht. Ondergrondse warmteopslag zorgt voor de verwarming en koeling van het gebouw en op het dak zijn meer dan 1.500 zonnepanelen geplaatst en ook het glazen dak is voorzien van zonnecellen die zowel energie opwekken als beschermen tegen de zonnewarmte. Een compacte bouwvorm zorgt ervoor dat energieverliezen worden beperkt. Daarnaast zijn diverse technieken toegepast, zoals aanwezigheidsdetectie, om het gebouw zo energie-efficiënt mogelijk te laten functioneren. Hoge isolatiewaarden in zowel het glas, de dichte gevels als de vloer zorgen voor een laag energiegebruik en hoog comfort. Met aandacht voor (dag)licht, uitzicht op groen, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie draagt het gebouw bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

regenwater gebruiken
regenwater gebruiken

Foto’s: Trident filter voor 3.000 m2 dakoppervlak, ingebouwd in filterput van beton met daarbij drie regenwaterputten van elk 20.000 Liter.

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

    Waterbesparing middels regenwater gebruiken

    Tenslotte verminderen waterbesparende toiletten het watergebruik en wordt het binnenklimaat automatisch geregeld door thermosensoren. Bovendien worden de waterbesparende toiletten en urinoirs voorzien van gefilterd regenwater. Het filteren van regenwater gebeurt in een grote filterput. Dit is een betonnen put met ingebouwd Trident regenwaterfilter. Vervolgens wordt dit gefilterde regenwater opgeslagen in drie regenwaterputten van beton. Vanwege de verkeersbelastbaarheid zijn deze putten uitgevoerd in zware klasse D uitvoeringen, dus voor zwaar verkeer. In deze putten is een pomp gemonteerd die het regenwater naar de IRM-8 Watermanager brengt die in de technische ruimte opgesteld staat.

    regenwater gebruiken Trident industriefilter
    regenwater gebruiken Trident industriefilter

    KIWA gecertificeerde omschakeling naar drinkwater

    Deze IRM®-8 Watermanager is een stekkerklare, compacte installatie voor gebruik van regenwater in wooncomplexen, commerciële- en publieke gebouwen. De breaktank die in dit toestel is conform EN1717 type AA, en heeft een inhoud van 100 liter. De IRM®-8 Watermanager beschikt over een dubbele centrifugaalpomp die voor de druk op de secundaire waterleiding zorgt. Bij gebrek aan regenwater wordt de breaktank gevuld met drinkwater door middel van een 1” magneetventiel. De IRM®-8 Watermanager bestuurt en controleert het gehele systeem. De druk- en status weergave van het systeem is duidelijk, viertalig, weergegeven op het LCD display. Besturing is voorzien van een draaiurenregeling, met data-log, en aansturing van de automatische filterreiniger die het filter regelmatig schoon spuit zodat het regenwatersysteem een hoog rendement blijft houden.

    Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

    We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

    Marktleider met 25 jaar ervaring

    Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

    Grote voorraad = snelle verzending

    Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

    Neem contact op met GEP

    Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.