Hoe werkt een breektank?

Een breektank is essentieel om een watersysteem veilig te maken dat aftappunten bevat die in principe verontreinigd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan kranen in mortuaria en ziekhuizen, de tandartsstoel, drinkbakken voor het vee of die kleine pop-up sproeiers die in veel gazons ingebouwd zijn. Al dat soort aftappunten, waarvan het water wordt aangeduid als categorie 5, hebben contact met een omgeving die vervuild kan zijn.

Er is dus een beveiligingssysteem nodig dat ervoor zorgt dat vervuild water dat bacteriën bevat niet per ongeluk in het waterleidingnet terecht komt. Wanneer bacteriën zich in het drinkwaternet verspreiden kunnen ze mensen ziek maken en het hele huishouden vergiftigen. Een breaktank is dus een noodzakelijk onderdeel van zo’n systeem ten behoeve van een veilige waterhuishouding.

YouTube video

Wat is een breaktank?

De breaktank is zo’n beveiligingssysteem. Maar wat is een breaktank nu precies? De oplettende lezer zal het opvallen dat breaktank en breektank door elkaar gebruikt worden. In België gebruikt men ook wel het woord disconnectietank.

En de naam zegt het al. Het is een tank die zorgt voor een onderbreking in de waterstroom. Het water van het leidingnet komt dankzij de breaktank niet in aanraking met het water van de tank dat uiteindelijk uit het aftappunt komt en wat eventueel een beetje verontreinigd kan zijn.

Maar de breaktank zorgt er ook voor dat er altijd water stroomt uit die aftappunten. Als er alleen maar water uit de regenwatertank gebruik zou worden en het hele systeem een gesloten systeem zou zijn, dan was het niet nodig geweest een breaktank in het systeem te plaatsen.

Maar om er voor te zorgen dat er altijd water stroomt, is ook het leidingwaternet op het systeem aangesloten. Twee soorten water in dezelfde leidingen. Voordat dat water echter in die leiding komt, is er de breaktank zodat leidingwater zolang het in het leidingnet zit, niet in contact kan komen met het regenwater.
De breaktank is daarom zowel onderbreker als tank. Hij voorkomt dat de watersoorten elkaar raken maar heeft tegelijk, na de disconnectie, een tank met een voorraadje water. Aan deze tank is een pomp verbonden die het water weer naar de aftappunten brengt.

regenwater opvangen voor bedrijven
regenwater opvangen voor bedrijven

Hoe werkt een breaktank?

De breaktank bevindt zich in de waterleiding ergens tussen de watermeter en de aftappunten die vallen onder categorie 5. Het maakt niet uit waar dat is als die onderbreking er maar voor zorgt dat potentieel vervuild water niet in contact kan komen met het leidingnet.

Er zijn twee types breaktank. Je hebt de A/A onderbreking en de A/B onderbreking. Dit artikel behandelt de A/B breaktank en als je het filmpje bovenaan dit artikel bekijkt dan legt Fred Prins, commercieel directeur van GEP, aan de hand van een breaktank precies uit hoe die werkt.

Breektank en het drinkwaternet

De breaktank is aan de ene kant aangesloten op een watertank. Aan de andere kant van het systeem zit een opening, de zgn. air gap (luchtopening) die voorkomt dat het water in de tank hoger komt dan de bedoeling is. Dreigt dat wel te gebeuren dan vloeit het water via die opening gewoon weg. De breektank kan dus nooit gevuld raken tot aan de watertoevoer van het drinkwaternet. Al het water dat teveel is, wordt aan de andere kant gewoon afgevoerd. Op deze manier kunnen bacteriën nooit in contact komen met de waterleiding.

Onderdelen regenwatersysteem bedrijfsleven

Een regenwatersysteem in het bedrijfsleven ziet er niet echt veel anders uit dan dat van een particuliere woning. Het systeem kent grotendeels dezelfde basisonderdelen. De opschaling vergt wel enige aanpassingen

Breaktank en de pomp

Aan de onderkant van de tank wordt het water door een pomp aangezogen om het naar de aftappunten te brengen. Deze pomp zorgt voor de juiste druk op de leiding. Er is dus waterdruk in de leiding naar de aftappunten ook al is het laatste gedeelte niet direct aangesloten op het waternet.

regenwater opvangen voor bedrijven regenwaterputten regenwatersysteem
regenwater opvangen voor bedrijven regenwaterputten regenwatersysteem regenwatersysteem

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

    De voordelen van de breaktanks van GEP

    De breaktanks van GEP hebben twee belangrijke voordelen. Ze komen in alle soorten en maten én ze voldoen aan alle richtlijnen.

    Breaktanks in alle soorten en maten

    GEP heeft verschillende types breaktanks, van tanks met een heel klein debiet van slechts één kubieke meter per uur tot systemen van wel vijftig kubieke meter per minuut. Dit betekent dat GEP aan elke vraag kan voldoen en voor elke situatie een oplossing heeft.

    Ook besparen met regenwater?

    Volledig gecertificeerde breaktanks

    De breaktanks van GEP voldoen verder aan alle normen die voor Nederland en België gelden. Ten eerste is er de EN1717 richtlijn. Dat is de Europese norm. De EN1717 heeft echter een erg brede beschrijving van hoe de kraan losgekoppeld dient te zijn van het waternet. Om alle verwarring te voorkomen, levert GEP alleen breaktanks die zowel KIWA (Nederland) als Belgaqua (België) gecertificeerd zijn. Deze certificering garandeert automatisch dat aan de EN1717 eisen tegemoet gekomen wordt.

    regenwater opvangen voor bedrijven regenwaterputten regenwatersysteem regenwatertank
    regenwater opvangen voor bedrijven regenwaterputten regenwatersysteem regenwatertanks

    Geïnteresseerd in een breaktank?

    Mogelijk heeft jouw werkomgeving aftappunten die vallen onder categorie 5 water, d.w.z. water dat potentieel vervuiling van het waternet op kan leveren. Het is dan belangrijk om te weten dat er wettelijk voorschriften gelden voor wateronderbreking. Je bent verplicht om een disconnectietank of breektank te installeren.

    Als je geïnteresseerd bent in breaktanks dan ben je bij GEP aan het goede adres. Wij leveren alle soorten breaktanks met toebehoren en kunnen ze voor jou demonstreren in onze showroom in Arkel, Nederland. Wij geven graag advies en uitleg over alle aspecten van de breaktank.

    GEP installeert breaktanks niet zelf. Daarvoor hebben we onze installateurs. Je kunt overigens altijd een beroep doen op de servicedienst van GEP die altijd paraat staat om eventuele problemen en technische storingen op locatie op te lossen.

    Wil je meer informatie of wil je breaktanks bestellen en installeren om je waterleiding echt veilig te krijgen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

    regenwater opvangen voor bedrijven regenwaterputten regenwatersysteem regenwatersysteem
    regenwater opvangen voor bedrijven regenwaterputten regenwatersysteem regenwaterput

    Kies voor GEP als uw leverancier in gebruik, bufferen, infiltreren en vertraagd afvoeren van regenwater

    Ben je van plan een regenwatersysteem, grijswatersysteem of een ander watermanagement systeem  aan te schaffen voor een renovatie- of nieuwbouwproject? Neem dan gewoon even contact op met GEP. Wij kijken hoe jouw waterinstallatie zo optimaal mogelijk gerealiseerd kan worden. Heb je interesse? We komen graag vrijblijvend ter plaatste kijken om te zien en horen wat uw plannen zijn.

    Als je wilt berekenen hoe groot je regenwatertank moet zijn, maak dan gebruik van de rekenmodule op www.regenwater.com of neem telefonisch contact op met GEP.

    Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

    We helpen je graag bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen en ondersteunen.

    Marktleider met 25 jaar ervaring

    Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, groothandel en bedrijven.

    Breeam = Geen probleem

    Dient het regenwatersysteem conform de Breeam eisen ontworpen te worden? Geen probleem, GEP helpt graag.

    U wilt als bedrijf ook regenwater gaan opvangen?

    En u heeft behoefte aan advies of een offerte voor de opvang van regenwater bij uw bedrijf? Neem dan contact met onze adviseurs op voor een gesprek over het opvangen van regenwater bij bedrijven.