Energie besparen
Het gebruik van een frequentiebesturing voor waterpompen heeft, naast het voordeel van een constante waterdruk nog een aantal grote voordelen. Maatschappelijk en financieel gezien is het voordeel dat een dergelijke elektronische besturing veel energie bespaart in vergelijking met traditionele aan/uit besturingen. De elektronica in de besturing voorziet in een slimme elektronische aansturing van de waterpomp zodat extreme energieverslindende pieken worden vermeden.
Door het invoeren van een standaard waterdruk in het menu van de besturing zorgt de frequentiebesturing dat de motor van de pomp gevoed wordt met een minimale hoeveelheid energie. Deze frequentiebesturing stemt de ingangsstroom af op het actuele motortoerental van de waterpomp, en neemt alleen het vermogen op dat nodig is om de motor van de pomp te bekrachtigen en met de actuele belasting te draaien. Dat voorkomt extra thermische verliezen in de motor. Pompinstallaties kunnen hierdoor tot 30% aan energie besparen. Dus een frequentiebesturing zorgt voor een comfortabele waterdruk en energie besparing.
Geïntegreerde beveiligingen
– Controle- en veiligheidssysteem tegen overbelasting.
– Elektronisch regel- en veiligheidssysteem tegen drooglopen.
– Besturings- en beveiligingssysteem tegen verkeerde voedingsspanning.
– Controle- en veiligheidssysteem tegen kortsluiting tussen fasen.
Informatie GEP Frequentiebesturingen
Frequentiebesturing voor wandmontage voor één enkele pomp met variabel toerental. Ontworpen voor de frequentie afhankelijke aansturing van éénfasige en driefasige waterpompen via een frequentieomvormer. Algemene elektrische voeding is: ~1×230 of ~3×400 Vac, afhankelijk van het model. De besturing kan individueel draaien voor één waterpomp maar kan ook in groepen tot maximaal 4 pompen communiceren. Er kan dan een pompinstallatie gebouwd worden die werkt in een MASTER-SLAVE-modus met afwisselende volgorde van pompaansturing. Dus als cascade werking.
Functionaliteiten GEP Frequentiebesturingen
– Automatische resettest. Als de pomp is gestopt vanwege de alarmering van het geïntegreerde veiligheidssysteem, tegen bijvoorbeeld droogloop, dan probeert de reset functie de pomp automatisch weer op te starten.
– Automatisch restart na een stroomonderbreking. Systeem herstelt zich met behoud van alle ingestelde configuraties.
– Elektronische ingang voor detectie van minimaal waterniveau in regenwater. Deze droogloopbeveiliging functioneert onafhankelijk van de elektronische beveiliging tegen droogloop.
– Potentiaalvrij contact voor het bewaken van de, op het LCD display weergegeven.
– STC-functie (Smart Temperature Control): wanneer de temperatuur van het elektronische circuit hoger is dan 85 ºC vermindert automatisch de frequentie van de pomp en vermindert de warmte-ontwikkeling. De waterstroom blijft desondanks behouden.
– Bedienings- en informatiepaneel met LCD-scherm.
– Externe drukopnemer met 4-20 mA ingang. Bij een meerpompsinstallatie is iedere pomp voorzien van een eigen druksensor. Dus bij een defect blijft het systeem operationeel omdat de andere sensor dan voorziet in de drukopneming.
– Geïntegreerde sensor met digitale uitlezing.
– Uitgebreide menu functies en uitlezingen. Informatie over: draaiuren, teller van starts, teller van de voeding.
– Historie van alarmen. Informatie over type en aantal alarmen sinds de opstart van de pomp.
– Open PID in het expertmenu.
– Koeling door natuurlijke of geforceerde convectie, afhankelijk van het model