Grijs water hergebruik met de GWT6000 Outdoor

Het outdoor grijswatersysteem van GEP is geschikt voor het recyclen van bad- en douchewater, dus grijs water hergebruik. Na zuivering is het water te gebruiken voor spoeling
van de toiletten of beregening van tuinen. Het drinkwater wordt dus twee keer gebruikt, eerst om mee te douchen en daarna het toilet mee te spoelen. Een grijswatersysteem wordt vaak verwisseld met een regenwatersysteem maar het zijn fundamenteel verschillende waterbronnen. Voor regenwater opvangen verwijzen we naar de betreffende systemen voor regenwater op deze site.

Het grijswatersysteem betreft dus waterrecycling. Dit systeem voor  grijs water hergebruik is opgebouwd uit minimaal 3 ondergrondse tanks van beton:
– een grijswatertank (GWT)
– een membraanwatertank (MWT);
– een schoonwatertank (CWT).

Voor grijs water hergebruik is een pomp nodig die het gezuiverde water naar de toiletten en kranen distribueert. De dimensionering van deze pomp is voor elke situatie verschillend en dus optioneel. Vraag hiervoor naar de technische mogelijkheden. Bij het grijswatersysteem wordt een KIWA gecertificeerde AA onderbreking geleverd voor het bijvullen van het systeem met drinkwater. Dus ook als er te weinig aanbod van grijswater is dan blijft het watersysteem in water voorzien.

Optioneel is aan het grijswatersysteem toe te voegen:
– een breaktank met KIWA gecertificeerde beveiliging conform EN1717
– een pompset met drukvat
– een regenwaterput van 2.000 tot 20.000 L

Het outdoor grijswatersysteem is leverbaar met verschillende opwerkingscapaciteiten, grijs water hergebruik kan daarbij met van 2000 tot 12.000 Liter per dag. Uitbreiding geschied door aanvullende tanks en extra membraanfilterpakketten toe te voegen. Andere volumes en productiecapaciteiten zijn op aanvraag beschikbaar.

Bij het systeem hoort een KIWA gecertificeerde breaktank voor het omschakelen van het systeem naar drinkwater, bij te weinig aanbod van
grijs water. Het bijvullen is ook mogelijk met regenwater. De aansluiting hiervoor is optioneel.

Artikelnummer: 406242 Categorieën: ,
Bekijk bestekBekijk bestek
Gewicht 10,000 kg
Afmetingen 732 × 224 × 286 cm
Amperage (1~230V)

Vermogen (W)

Max. capaciteit in L/min.

6

Spanning (50Hz)

230 V

Overstort

160 mm

IN (influent)

160 mm

UIT (effluent)

1"

Luchtdebiet in L/min

200

Grijs water hergebruik systeem 6.000 outdoor

Het grijs water systeem GWT 6.000 outdoor bestaat uit een systeemconfiguratie met een aantal verschillende tanks en beluchters. De opbouw en de afmetingen van dit specifieke grijswatersysteem staan weergegeven in de twee onderstaande illustraties.

grijs water hergebruiken ondergronds systeem
Principe van grijs water hergebruik

Legenda Grijs water hergebruik systeem 6.000 outdoor

 1.   Compressor voor beluchting Grijswatertank
 2.   Compressor voor beluchting Membraamfiltertank
 3.   GEP besturing
 4.   KIWA gecertificeerde breaktank (optie)
 5.   Grijswatertank (GWT)
 6.   Drukverhogingsinstallatie (optie)
 7.   Drukvat (optie)
 8.   Membraam filtertank (MWT)
 9.   Membraam pompkast
 10.   Schoonwatertank (CWT)
 11.   Regenwatertank (optie)

Grijs water hergebruik afmetingen

 

 

 

grijs water hergebruik

 

grijs water hergebruik

 

Voor wat de afmetingen betreft dient er ook rekening gehouden te worden met de inbouwruimte voor de waterpomp en een drukvat. De afmetingen hiervan zijn projectspecifiek.

 

Bestelgegevens Grijs water hergebruik

Artikelnr. Productbeschrijving Prijscategorie
406240 Grijs water hergebruik systeem GWT 2000 Outdoor 4
406241 Grijs water hergebruik systeem GWT 4000 Outdoor 4
406242 Grijs water hergebruik systeem GWT 6000 Outdoor 4
406243 Grijs water hergebruik systeem GWT 8000 Outdoor 4
406244 Grijs water hergebruik systeem GWT 10.000 Outdoor 4
406245 Grijs water hergebruik systeem GWT 12.000 Outdoor 4

 

Onderdelen grijs water systeem

grijs water hergebruiken grijswatertank
Grijs water hergebruik, de grijswatertank

De grijswatertank (GWT) vangt het instromend grijswater op en buffert het voor verdere opwerking. Het grijze water komt in de tank via een rustige toevoer. De beluchter zorgt voor opdrijving van vuil dat via de skimmer overloop de tank verlaat. Bezonken vuil, het sediment, dient eenmaal per jaar te worden verwijderd.

De tank is voorzien van een overstort en twee mantelbuizen van elk 110 mm. Via een dompelpomp wordt het voorgezuiverde grijswater, vanaf een vaste hoogte, naar de membraanwatertank gepompt. Bij laag niveau in de GWT wordt de dompelpomp stopgezet om drooglopen te voorkomen.

grijs water hergebruiken membraamfiltertank
Grijs water hergebruik met de membraamwatertank

Het grijswater komt de membraanwatertank (MWT) binnen via een trident grijswaterfilter met automatische filterspoeling. Dit speciale filter voor grijs water scheidt grove vuildeeltjes af. Via een rustige toevoer komt het voorgezuiverde en gefilterde grijswater in de membraamwatertank.

In de MWT zijn uitbreidbare membraanfilterpakketten geplaatst, één pakket is in staat om 2.000 liter grijs water per dag te produceren en er passen maximaal 6 sets in één tank. Met een ‚low-flow‘- pomp wordt het grijswater langzaam door de membranen getrokken. Hierna wordt het water in de schoonwatertank gepompt voor gebruik.

Onder iedere membraanfilterpakket is een beluchter geplaatst om stroming te creëren in de tank. Tevens helpen de luchtbellen de membranen actief schoon te houden.

Met een afsluiter in de pompkast is de flow te regelen. Een flowmeter registreert de hoeveelheid gefilterd water. Het water passeert daarbij een UV-lamp waar het water gedesinfecteerd wordt zodat grijs water hergebruiken zo een kwalitatief hoog niveau krijgt. Membraamfiltratie en UV-desinfectie. Een UV-sensor detecteert wanneer de UV lampen toe zijn aan vervanging.

Een niveaumeting registreert het waterniveau en een hoog-niveau vlotter beveiligt tegen verspilling. De MWT is uitgerust met een retourleiding naar de GWT. De concentratie vervuiling in de MWT neemt hierdoor af. Er zijn drie mantelbuis-aansluitingen van 110 mm voorzien, waar onder andere voor de slangen van de beluchters doorgevoerd kunnen worden.

 

grijs water hergebruiken schoonwatertank
Grijs water hergebruik met de outdoor schoonwatertank.

In de schoonwatertank (CWT) wordt het gezuiverde en gefilterde schone water opgevangen om verder te worden gebruikt. Een niveausensor registreert het waterniveau in de schoonwatertank. Een hoogniveau vlotter zorgt voor tijdige afschakeling wanneer de tank vol is. Op de tank is een overstort aanwezig, die overloopt naar de MWT. De tank is voorzien van een dompelpomp en heeft twee mantelbuizen van 110 mm.

Als het niveau in de schoonwatertank te laag is wordt automatisch drink- of (optioneel) regenwater toegevoegd via een KIWA gecertificeerde aansluiting.

De dimensionering van de waterpomp voor drukverhoging om het schone water in het gebouw te distribueren te kunnen gebruiken, is voor elke situatie verschillend en dus optioneel. Neem hiervoor contact op met GEP en vraag naar de mogelijkheden of laat de druk en capaciteit door GEP berekenen.

grijs water hergebruiken waterrecycling
Grijs water hergebruik met de GWM Systeem besturing van GEP

De GWM Grijs water systeem besturing zorgt voor de aansturing en monitoring van het grijs water systeem. Elke tank is daarvoor voorzien van analoge en digitale niveausensoren voor een hoge bedrijfszekerheid. Het functioneren van het membraanfilter wordt continue gecontroleerd door werkdruk en flow te monitoren. Bij een gebrek aan gefilterd grijswater schakelt de besturing automatisch  tijdelijk over op drinkwater- of (optioneel) regenwatergebruik.

De besturing dient op internet aangesloten te worden voor online monitoring. De communicatie tussen systeem en de server van GEP gebeurd op basis van MQTT. De devicepage geeft een overzicht van de actuele bedrijfstoestand van het grijswatersysteem. Voor de beheerder geeft het systeem inzicht in de historische data voor service en onderhoudsdoeleinden.

Ook kunnen watermeters voorzien worden om het rendement van het grijswatersysteem te bepalen en gerealiseerde waterbesparingen te tonen. Alarmmeldingen kunnen via modbus communicatie worden doorgegeven worden aan het gebouwbeheerssyteem.

Het besturingssysteem van GEP is tevens aan te sluiten op andere watermanagement servicediensten van GEP zoals:
– GEP Rainwater Ditch: tijdelijk regenwater inzetten i.p.v. grijswater om volume regenwaterbuffers vrij te maken voor verwachte neerslag.
– GEP Regenerator: aquathermie uit grijswater als bron voor GEP Regenerator systemen.
– GEP First Flush filterreiniging: automatische filterreiniging voor Trident regenwaterfilters.
– GEP APP: online pagina met actuele data van het systeem, zoals waterniveau‘s en het watergebruik.

grijs water hergebruik
Foto: Grijs water hergebruik in de praktijk

grijswater recycling van GEP

 

Klantenservice van 8.00 tot 17.00

Direct antwoord bij vragen over producten, systemen en/of oplossingen.

Van advies tot onderhoud

Advies, levering, montage en onderhoud voor particulieren, tussenhandel en overheden.

Producent en marktleider met 25 jaar ervaring

Besparen door direct te kopen bij de fabrikant.

Meer informatie of een offerte ontvangen?

Neem dan contact met GEP op, we helpen je graag met het maken van de juiste keuze.