Is regenwater schoon? Kwaliteit van regenwater voor regenwatergebruik

Het gebruik van regenwater is in Duitsland en België al veel gebruikelijker dan in Nederland. In Vlaanderen is regenwatergebruik, regenwaterrecuperatie zeggen ze daar, al sinds 2005 verplicht. Iedere woning die de afgelopen 20 jaar gebouwd is in Vlaanderen heeft dus een regenwaterput en gebruikt het regenwater voor wc-spoeling. In Nederland praat men er veel over en stelt men vaak de vraag of het wel kan; of de kwaliteit van regenwater wel goed genoeg is om het te gebruiken, of het wel veilig genoeg is en is regenwater schoon? Op deze pagina geven we antwoord op al die vragen.

Inhoudsopgave:

Bereken je eigen regenwatersysteem:

Is regenwater schoon? oftwel wat is de kwaliteit van regenwater voor regenwatergebruik

Is regenwater schoon? Voordat we het kunnen hebben over de vraag of kwaliteit van regenwater is, is het belangrijk om eerst te stellen dat waterleiding technische veiligheid en volksgezondheid te allen tijde de belangrijkste uitgangspunten moeten zijn. Als die veiligheid niet gewaarborgd kan worden, moeten we er niet aan beginnen. Wat mij betreft geldt dat voor alle technologieën en dus ook voor het gebruik van regenwater.

Is regenwater schoon? Om antwoord te geven op die vraag is dit artikel over de kwaliteit van regenwater geschreven?

De primaire vraagstelling is, is regenwater schoon? Of is de kwaliteit van regenwater voldoende is om het te gebruiken voor toiletspoeling en wasmachine in een huishouden, is essentieel. Als de kwaliteit van regenwater onvoldoende is waardoor er schade ontstaat, of een gevaar voor de volksgezondheid, moeten we regenwater immers niet gaan gebruiken.

Maar voor de duidelijkheid: we gaan regenwater NIET gebruiken voor vaatwassers, douches, keukenkranen of drinkwater. We gaan hier primair kijken of we (gefilterd) regenwater kunnen gebruiken voor laagwaardige toepassingen waar geen hoge drinkwaterkwaliteit noodzakelijk is, zoals de wc-spoeling en de wasmachine.

Waarom juist deze twee laagwaardige toepassingen? Dat is heel simpel, de toiletspoeling en de wasmachine zijn in een normaal huishouden de grote waterverbruikers, dus als we die twee toepassingen kunnen voorzien van regenwater hebben we een theoretische besparing van ca. 40% op de drinkwaterrekening. Dus dat zijn grote stappen die we dan maken. Op deze pagina wordt de vraag beantwoord of de kwaliteit van regenwater voldoende is om het te gebruiken voor wc-spoeling en wasmachine.

Welke wetenschappelijke onderzoeken over de kwaliteit van regenwater komen aan bod ?

  • Wetenschappelijk onderzoek 1:
    Microbiologische en hygiënische aspecten bij het gebruik van regenwater als huishoudwater voor toiletspoeling, tuinberegening en wasmachine

  • Wetenschappelijk onderzoek 2:
    Levensduur van pathogene bacteriën, vooral salmonella, in regenwatertanks

  • Wetenschappelijk onderzoek 3:
    Microbiologische veiligheid van huishoudwater voor toepassing van toilet, wassen kleding en buitenkraan

  • Onderzoek 4:
    Aërosolen bij toiletspoeling

  • Onderzoek 5:
    Kwaliteit van het drinkwater

Wetenschappelijk onderzoek 1: microbiologische en hygiënische aspecten bij het gebruik van regenwater als huishoudwater voor toiletspoeling, tuinberegening en wasmachine.

In het Duitse wetenschappelijke onderzoek naar de kwaliteit van regenwater, en met name naar de vraag of de kwaliteit van regenwater voldoende hoog is om het te gebruiken voor toiletspoeling, wasmachine en tuin zijn er een aantal regenwatersystemen in de praktijk onderzocht.

Onderzoek bij 102 regenwatertanks in de praktijk.

Er zijn bij dit wetenschappelijke onderzoek ca. 1.600 watertests afgenomen bij 102 verschillende regenwatertanks en onderzocht op micro biologische waterkwaliteit. De regenwatertanks waren zowel van kunststof als beton en varieerden qua ligging in de regio’s Hamburg, Hannover, Berlijn, Bremen, Osnabrück, Fulda, Darmstadt en Bodensee, dus ruim over Duitsland verdeeld. Onderzoek is uitgevoerd door het Duitse Landesuntersuchungsamt für Chemie, Hygiene und Veterinärmedizin in Bremen.

kwaliteit van regenwater - rapport van Bundes Hygiene Institut

Rapport: dat antwoord geeft op de vraag “is regenwater schoon”

De watermonsters werden, tijdens het onderzoek naar de kwaliteit van regenwater, genomen uit de regenwatertanks (zowel kunststof regenwatertanks als regenwaterputten van beton) en uit de tuinkranen waarna de watermonsters direct in de plaatselijke waterlaboratoria onderzocht werden.

Deze tests werden maandelijks afgenomen over een langere periode, tot 4 jaar. Dit water is onderzocht op kiemgetallen bij 20 en 37 graden Celsius en op de aanwezigheid van verschillende microbiologische bacteriën waaronder o.a. E-colli, Salmonella en Legionella.

Conclusie wetenschappelijk onderzoek 1

kwaliteit van regenwater wetenschappelijk onderzoek

De conclusie van het wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van regenwater was zeer duidelijk. Volgens dit onderzoek vormt het gebruik van regenwater als bedrijfswater ten behoeve van toiletspoeling en tuinberegening GEEN hygiënisch risico, mits aangesloten conform de technische voorschriften. “Zelfs het wassen van kleding met regenwater vormt geen verhoogd risico voor de volksgezondheid“, aldus Prof. Dr. R. Holländer.

Is regenwater schoon? Of heb je een vraag over de mogelijkheden van regenwater?

Stel hem dan gerust! Je ontvangt antwoord van een specialist.

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

Wetenschappelijk onderzoek 2: Levensduur van pathogene bacteriën, vooral salmonella, in regenwatertanks.

Dit wetenschappelijke onderzoek “Longevity of pathogenic bacteria especially salmonella in cistern water” is onder andere door Eva-Susanne Krampitz van het Landesuntersuchungsamt für Chemie, Hygiene und Veterinärmedizin Abteilung Allgemeine Hygiene in Bremen onderzocht. Doel van dit onderzoek was om te onderzoeken of dat er van de pathogene bacteria die in het regenwater terecht kunnen komen, bepaalde type zijn die, zich verder kunnen ontwikkelen in een regenwatertank en zo gevaarlijke hoeveelheden kunnen vormen.

Onderzoek pathogene bacteriën in regenwatertanks

Opgevangen regenwater dat wordt gebruikt als huishoudwater voor toiletspoeling, schoonmaakdoeleinden, tuinberegening en wasmachine, werd experimenteel besmet met pathogene bacteriën: Salmonella enteritidis, Yersinia enterocolitica en Campylobacter jejuni waarna hun overlevingskansen werden bepaald.

Voor Salmonella enteritidis werd de persistentie ook getest bij verschillende temperaturen en verschillende nutriëntengehalten.
De levensduur van deze ziekteverwekkers werd onderzocht bij verschillende temperaturen en gehalten aan organische materialen.

Er werden daarvoor kunststof PE tanks van 50 liter genomen die gevuld werden met 30 liter regenwater. Vervolgens werd dit regenwater verontreinigd met verschillende bacteriën en werd onderzocht in hoeverre die zich konden ontwikkelen of vermenigvuldigen.

kwaliteit van regenwater wetenschappelijk onderzoek 2


Het bleek uit dit onderzoek dat noch Salmonella enteritidis, noch Yersinia enterocolitica noch Campylobacter jejuni kunnen groeien en zich kunnen vermeerderen bij temperaturen van 5°C, 15°C, 20°C of 37°C.
 
De meest gevoelige ziekteverwekker was Campylobacter jejuni, deze liet bij een temperatuur van 15°C een snelle afname van het aantal kolonies liet zien in vergelijking met Yersinia enterocolitica of Salmonella enteritidis.
 
Voor Salmonella enteritidis was de afname van de bacterieconcentraties groter bij 37°C dan bij 5°C.

Conclusie wetenschappelijk onderzoek 2

Het verhogen van de concentraties van organische verbindingen door de toevoeging van bacteriologisch pepton of de toevoeging van extreme hoeveelheden uitwerpselen van duiven verlaagt de snelheid van bacteriële sterfte, maar een toename in het aantal kolonies kon niet worden waargenomen bij de verschillende onderzochte temperaturen.
 
De eliminatie van salmonella wordt versterkt als de reservoirs zijn voorzien van een biofilm en sediment.
 
Er kan dus worden geconcludeerd dat verhoogde hoeveelheden organisch materiaal, duivenuitwerpselen samen met optimale temperaturen in regenwaterreservoirs de groei van enteropathogene bacteriën niet kunnen bevorderen. In die zin is regenwater vanaf daken uit een tank geen gevaar voor de volksgezondheid. Regenwater is schoon.
Het verhogen van de concentraties van organische verbindingen door de toevoeging van bacteriologisch pepton of de toevoeging van extreme hoeveelheden uitwerpselen van duiven verlaagt de snelheid van bacteriële sterfte, maar een toename in het aantal kolonies kon niet worden waargenomen bij de verschillende onderzochte temperaturen.
 
De eliminatie van salmonella wordt versterkt als de reservoirs zijn voorzien van een biofilm en sediment.
 
Er kan dus worden geconcludeerd dat verhoogde hoeveelheden organisch materiaal, duivenuitwerpselen samen met optimale temperaturen in regenwaterreservoirs de groei van enteropathogene bacteriën niet kunnen bevorderen. In die zin is regenwater vanaf daken uit een tank geen gevaar voor de volksgezondheid. Regenwater is schoon genoeg.

vogelpoep in regenwater vormt geen gevaar voor de volksgezondheid

Vogelpoep in regenwater

Leuk weetje:
Er wordt vaak gedacht dat vogelpoep op daken zeer bedreigend is voor de kwaliteit van regenwater. Bij het bovenstaande wetenschappelijke onderzoek is daar heel gericht op getest door een extreme hoeveelheid duivenpoep aan het regenwater toe te voegen. Zelfs bij een toevoeging van maar liefst 1 gram duivenpoep per liter regenwater kon geen vermeerdering van salmonella bacteriën vastgesteld worden. Dus een duivenmelker als buurman is geen reden om geen regenwatertank te plaatsen. ???? Zelfs dan is regenwater schoon.

Heb je ‘n vraag over het gebruik van regenwater?

Stel hem dan! We helpen je graag!

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Wetenschappelijk onderzoek 3: microbiologische veiligheid van huishoudwater voor toepassing van toilet, wassen kleding en buitenkraan

Het Nederlandse wetenschappelijke onderzoek is uitgevoerd door KIWA in opdracht van de Vewin. Het uitgangspunt van dit onderzoek was het veiligstellen van de volksgezondheid bij het gebruik van huishoudwater. De risico’s voor de gezondheid stonden bij dit onderzoek centraal.

Het doel van dit onderzoek was het vaststellen van de mate van blootstelling aan micro-organismen via aërosolen die ontstaan bij toiletspoeling, sproeien van de tuin, het drogen van kleding in wasdrogers en via contact met het natte wasgoed.

kwaliteit van hemelwater rapport microbiologische veiligheid van huishoudwater

Werkwijze onderzoek microbiologische veiligheid van huishoudwater

Omdat de concentratie micro-organismen die in huishoudwater voorkomt te laag is om de blootstelling betrouwbaar vast te stellen, is het water eerst kunstmatig besmet met hoge concentraties aan pathogene modelorganismen. Dit hoog besmette water is vervolgens gebruikt om het toilet te spoelen, voor het naspoelen van gewassen kleding en voor het sproeien van de tuin.

Vervolgens is bij deze toepassingen de concentratie micro-organismen in de lucht gemeten. Dus dit onderzoek is, in tegenstelling tot de twee eerder genoemde Duitse onderzoeken, niet zozeer gericht op de kwaliteit van het water zelf, maar hoofdzakelijk op de kwaliteit van de door aerosolvorming ontstane waterdamp.

kwaliteit van regenwater onderzoek

Er is bij dit rapport onderzoek verricht naar aerosolvorming bij verschillende typen toiletpotten, met en zonder KIWA keur, schoteltoiletten, diepspoelers, duoblok en losse wc-pot. Deze werden eerst gevuld met 6 liter drinkwater waarna er drie blanco luchtmonsters genomen zijn.

Vervolgens werd de stortbak gevuld met 6 liter besmet huishoudwater waarna het toilet herhaaldelijk gespoeld werd waarbij er luchtmonsters genomen werden. Omdat andere waterbewegingen (lees: urineren) ook tot aerosolvorming zou kunnen leiden is dit nagebootst door een halve liter drinkwater vanaf ca. 50 cm in de toiletpot gegoten.

kwaliteit van regenwater onderzoek huishoudwater

Om toepassing van huishoudwater voor wasmachines te onderzoeken zijn er pakketten wasgoed van 1,5 en 5 kg samengesteld van verschillende materialen: wol, katoen en synthetisch materiaal. Deze pakketten werden een half uur ondergedompeld in besmet huishoudwater.

Daarna zijn deze kledingstukken in de wasmachine gecentrifugeerd waarna ze de wasdroger in gegaan zijn. Tijdens dit droogproces zijn er bij de luchtuitlaat van de wasdroger luchtmonsters genomen. Daarnaast is bij condensdrogers het water in de condensbak onderzocht.

Conclusie wetenschappelijk onderzoek 3

De conclusie van het wetenschappelijk onderzoek naar de blootstelling aan micro-organismen via toiletspoeling, wassen kleding en buitenkraan en de vraag “is regenwater schoon?” was duidelijk. Zelfs met de kunstmatig zeer hoge besmettingsgraad van huishoudwater, leidde het toepassen van dit water voor toiletspoeling niet tot een wezenlijke concentratieverhoging van E.colli en MS2-fagen.

Het drogen van kleding in wasdrogers leidde vervolgens niet tot een verhoging van de concentratie micro-organismen in de lucht in de directe nabijheid van de wasdroger of in de condensbak van de wasmachine. Dus ook voor de was is regenwater schoon genoeg.

“De resultaten van dit onderzoek geven geen aanleiding om te veronderstellen dat gebruik van huishoudwater voor de geteste toepassingen zal leiden tot onacceptabele risico’s” aldus de KIWA.

Heb je hulp nodig bij het ontwerp van een regenwatersysteem?

Stel je vraag hier! De ingenieurs van GEP ontzorgen je volledig.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Onderzoek 4: Aërosolen bij toiletspoeling

Dit onderzoek is een studie naar “Toiletgebruik in Relatie tot Blootstelling aan Micro-organismen in Aërosolen” van de Universiteit Wageningen. Bij dit onderzoek zijn toiletspoelingen met drinkwater (kraanwater) vergeleken met die met onbehandeld grijs water met een hoge dosis micro-organismen.

Is regenwater schoon

De experimenten waren bedoeld om te kwantificeren hoe micro-organismen worden geaërosoliseerd uit verschillende toilettypen en om de effecten van fysiek contact met laboratorium gesimuleerd grijs water vergeleken met kraanwater te beoordelen.

is regenwater schoon?

Fotos: Luchtsampler met feces en meting van aerosolen rondom de toiletpot.

Conclusie onderzoek 4

De onderzoekers concludeerden dat het risico van toiletspoeling met grijs water vergeleken met toiletspoeling met drinkwater, grijs water geen significant aanvullend gezondheidsrisico veroorzaakt vergeleken met toiletspoeling met drinkwater. Het meeste risico van blootstelling aan micro-organismen in de toiletruimte wordt veroorzaakt door micro-organismen in aërosolen die afkomstig zijn van het stilstaande water (van een vorig bezoek) en niet van het spoelwater.

Op basis van deze verhouding tussen het risico van toiletspoelingen met grijswater ten opzichte van toiletspoelingen met drinkwater kan geconcludeerd worden dat grijswater geen noemenswaardige extra risico’s voor de gezondheid veroorzaakt in vergelijking met toiletspoelingen met drinkwater. Dus regenwater is schoon genoeg.

Onderzoek 5: kwaliteit van het drinkwater

In Vlaanderen is door de Vlaamse Milieumaatschappij een onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit. Niet zozeer naar de kwaliteit van regenwater, want regenwater is schoon bleek al uit eerder onderzoek maar naar de kwaliteit van drinkwater. In eerste instantie lijkt dat niet relevant in het licht van regenwater, maar uit dit onderzoek blijkt ook het aantal normoverschrijdingen wat kan duiden op foutaansluitingen.

kwaliteit van regenwater gebruik

In 2017 werden 10.499 bewakingen en 750 audits uitgevoerd bij verschillende wateraansluitingen. Het totale conformiteitspercentage bedraagt 99,63 % dus feitelijk was in 0,37% van de gevallen een meetresultaat waarbij één van de normwaarden overschreden was.

drinkwaterkwaliteit bij regenwatergebruik

De meeste normoverschrijdingen voor de microbiologische en chemische parameters werden vastgesteld voor lood, nikkel, enterokokken, E. coli en nitriet. Lood en Nikkel is vaak te wijten aan het materiaal van de drinkwaterleiding, dus dat is niet te herleiden naar het gebruik van regenwater.

Conclusie onderzoek 5

In 2017 ontvingen de toezichthouders negen meldingen van een potentiële bedreiging voor de volksgezondheid. De calamiteiten met de grootste impact werden veroorzaakt door bacteriologische besmettingen van het openbaar waterdistributienetwerk.

Deze bacteriologische besmettingen waren een gevolg van wanverbindingen (onvoldoende scheiding) in de binnenhuisinstallatie met ander water zoals regenwater, grondwater… in combinatie met een slecht werkende terugslagklep.

Noot van de auteur:
Het is bij getallen, zoals de genoemde 9 meldingen in onderzoek 5, belangrijk om het in de juiste context te lezen. Sinds 2005 is het in Vlaanderen verplicht om een regenwatertank te plaatsen bij nieuwbouw met een zogenaamde dagelijkse gebruiker als aftappunt. Bij 30.000 nieuwbouwwoningen per jaar kunnen we dus stellen dat er de afgelopen jaren ca. 600.000 regenwatersystemen geïnstalleerd zijn. Bovendien werden voor die wettelijke verplichting in 2005 ook al erg veel regenwatersystemen geplaatst, dus een aanname van 1.000.000 operationele regenwatersystemen in Vlaanderen is een redelijk uitgangspunt. Als we deze 1.000.000 regenwatersystemen afzetten tegen negen meldingen is de foutkans in de praktijk niet heel erg groot.

Neemt niet weg dat iedere foutaansluiting er één te veel is, daarom blijven we voorlichting geven over de verplichte atmosferische beveiligingen, de EN1717 norm, de technische voorschriften voor regenwater- en grijswatersystemen, onze KIWA keuringen en de trainingen van erkende installateurs.

Is regenwater schoon? Hoe kan ik dat dan gebruiken?

Stel je vraag hier! De specialisten van GEP ontzorgen je volledig.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Regenwater veilig gebruiken

Bovenstaande wetenschappelijke onderzoeken tonen dus onomstotelijk aan dat regenwater veilig is. De kwaliteit van regenwater is ruim voldoende om te gebruiken voor laagwaardige toepassingen, zo blijkt uit alle onderzoeken. Je kunt regenwater dus zonder enige twijfel gebruiken voor toiletspoeling, wasmachine en tuin.

De kwaliteit is daar goed genoeg voor, er ontstaat geen groei van bacteriën in de regenwatertanks en er bestaat ook geen gevaar voor aerosolvorming. De kwaliteit van regenwater is zo goed dat het ook bij het drogen van de was en langdurig huidcontact geen problemen veroorzaakt. Kortom; op de vraag “is regenwater schoon?” oftewel is de kwaliteit van regenwater goed genoeg om het te gebruiken.

Dat wordt door de wetenschap in theorie bewezen en het wordt in Vlaanderen al lang aangetoond in de praktijk. Bij nieuwbouw is een regenwatersysteem verplicht voor ieder huis en daar zijn inmiddels al ruim een miljoen regenwatersystemen operationeel.

Ondanks dat mogen we niet te lichtzinnig denken over de veiligheid van ons watersysteem. Daarom blijft GEP hier op hameren, niet alleen door onze toestellen te laten certificeren door KIWA en Belgaqua als zijnde “waterleiding-technisch veilig”, maar ook door training van installateurs en voorlichting bij gebruikers. Dus we maken van deze gelegenheid gebruik om dat ook hier te doen.

Regenwater is schoon, regenwater gebruiken is slim. Je kunt ermee poetsen, de was doen, het toilet doorspoelen en je tuin mee beregenen … Dat is goedkoop én goed voor het milieu. Maar hoe zorg je ervoor dat je het veilig kunt blijven gebruiken?

Door regenwater op te vangen en te gebruiken in de tuin, het toilet en de wasmachine, bespaar je drinkwater en verlaag je je waterrekening. Maar drinkwater en regenwater gebruik je voor andere dingen.

Je gebruikt drinkwater voor:

  • Zoals de naam al doet vermoeden: Drinken

  • Thee of koffie mee te zetten

  • Het koken van eten

  • Handen wassen

  • Tanden poetsen

  • Om mee in bad te gaan of mee te douchen


Je gebruikt schoon regenwater voor:

  • Toilet doorspoelen

  • Auto wassen en schoonmaak

  • Wasmachine

  • Tuin besproeien


Toilet spoelen, ermee te poetsen of de auto te wassen daar is regenwater schoon genoeg voor. Maar regenwater is niet gezond genoeg om te drinken. Ook jezelf wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je regenwater dus liever niet. Op zich is dat allemaal logisch, maar de grootste uitdaging zit in het leidingwerk. De leiding van regenwater en de leiding van drinkwater mogen OP GEEN ENKELE WIJZE met elkaar in contact of verbinding komen. Niet via kranen, losse slangen, kleppen of wat voor technische installatie dan ook, GEEN verbinding is vereist, regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater, ook niet soms en ook niet heel kort.

De veiligheid begint daarbij bij het leidingwerk. Het is belangrijk dat bij de hoofdkraan van het gebouw een signaalbordje staat zodat gebruikers, installateurs etc. bij eventuele werkzaamheden aan de waterleiding bij het sluiten van de hoofdkraan geattendeerd worden op de aanwezigheid van een secundair leidingnet. Dat verkleint de kans op foute verbindingen. Bovendien moeten de leidingen en aftappunten gemarkeerd worden, zodat het duidelijk is dat een kraan of leiding “anders” is dan de drinkwaterleiding.

kwaliteit van regenwater wordt bepaald door veiligheid
kwaliteit van regenwater drinkwaterleiding en regenwaterleiding duidelijk gemarkeerd

Of informeer naar de prijzen van een regenwatersysteem?

Stel je vraag! Je ontvangt binnen 24 een offerte op maat.

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Regenwater gebruiken in een waterleiding technisch veilig systeem

Voor het regenwatersysteem gelden belangrijke technische eisen. Regenwater is schoon maar wordt technisch gezien als vloeistofklasse categorie 5. Dat betekent dat er een atmosferische onderbreking in het drinkwatersysteem moet zitten. De norm spreekt dan over een AA of AB onderbreking.

Om ieder systeem daarop te testen of te controleren vergt vrij veel technische kennis en daarmee neem je als opdrachtgever of installateur best een groot risico, je bent immers verantwoordelijk of je kunt aansprakelijk gesteld worden als er iets mis gaat.

Het beste wat je daarom kunt doen is een KIWA gecertificeerd regenwatersysteem aan schaffen of een dergelijk KIWA gecertifieerd systeem aan laten leggen. Dan weet je zeker dat het conform de geldende normen is, dat wil zeggen 100% waterleiding technisch veilig. Zo staat het zelfs op het logo van het KIWA certificaat.

Veilig regenwatersysteem in Vlaanderen

In Vlaanderen geldt feitelijk dezelfde technische norm, het is immers ook Europa, dus ook in Vlaanderen geldt de EN1717 norm. Om ook in Vlaanderen zekerheid te hebben over de waterleiding technische veiligheid is daar het Belgaqua certificaat van toepassing. Dus vraag in Vlaanderen altijd aan de installateur of het regenwatersysteem een Belgaqua certificaat heeft, dan ben je verzekerd van een veilig regenwatersysteem.

GEP Regenwater erkend leerbedrijf
GEP is KIWA gecertificeerd
GEP levert DVGW gecertificeerde regenwatersystemen
GEP levert Belgaqua gecertificeerde regenwatersystemen

Naleving is je eigen verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor het op de juiste wijze naleven van de technische regels ligt volledig bij jou als huiseigenaar. Maar wil je zeker zijn dat je aan de meest actuele eisen voldoet? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de adviseurs van GEP. Deze specialisten weten exact wat je moet doen. Maar ook wat je niet hoeft te doen. Zo voorkom je met GEP boetes en/of schadeclaims. Ook ben je verzekert van kwaliteit en profiteer je van ruim 25 jaar kennis en praktijkervaring met regenwatersystemen.

Eigen showroom

Advies op maat over het gebruik van regenwater? Kom naar de GEP-showroom in onze vestiging in Gorinchem. Maak en afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA- en Belgaqua gecertificeerde producten.

Is regenwater schoon? Of heb je nog een vraag?

Stel hem dan! Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater


Enkele succesverhalen over regenwater

De afgelopen jaren heeft GEP al een groot aantal regenwatersystemen geleverd. Hieronder hebben we er een aantal kort opgesomd.

platte regenwatertank hemelwaterverordening amsterdam

Regenwatertank bij woning

Een platte regenwatertank betekent gering graafwerk en bescherming tegen hoog grondwater. Bij een woning is in verband met de hoge grondwaterstand een 1.500 liter tank geplaatst. Deze tanks kunnen ook onder een parkeerplaats want dit type regenwatertank is klasse B verkeersbelastbaar (personenawagens). Uiteraard kunnen de regenwatertanks gekoppeld worden om een groter volume te verkrijgen.

hemelwaterverordening amsterdam vrij verval regenwatersysteem

Binnentank bij woning

Een regenwatersysteem met een tank op de bovenste verdieping, het regenwater van het platte dak stroomt naar beneden de regenwatertank in. Deze tank heeft het design van een muur zodat het geen storend element is op zolder. De toiletten op de verdiepingen onder de regenwatertank worden voorzien van regenwater uit deze tank. Geheel zonder pomp, volledig operationeel dankzij de zwaartekracht.

hemelwaterverordening amsterdam regenwatertanks

Regenwatergebruik bij kantoor

Een groot kantoor met binnentuin wordt beregend met regenwater. Regenwater wordt via een filter en zandvanger afgevoerd naar keldertanks in de parkeergarage. Meerdere tanks zijn gekoppeld als communicerende vaten om zo een volume van 5.000 liter te creëren. Vanuit de tanks wordt de binnentuin beregent met regenwater via een pomp. 

hemelwaterverordening amsterdam

Regenwater opvangen bij appartementen

Het appartementencomplex HAUT heeft een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat, is gebouwd conform de hoogste graad in duurzaamheid. Er zijn binnentanks in de kelder geplaatst. Deze regenwatertanks zijn gekoppeld als communicerende vaten voor het vereiste bergingsvolume.

hemelwaterverordening amsterdam waterzak voor regenwater

Regenwater opvangen bij School

Bij een school in Amsterdam wordt het regenwater van het dak opgevangen en gefilterd. Dit gefilterde regenwater wordt opgeslagen in een grote waterzak. Deze waterzak is ca. 15.000 liter groot en ligt in de kruipruimte.

hemelwaterverordening im amsterdam bij een school educatief display

Pompsysteem op school

Naast de waterzak staat een industrieel pompsysteem met dubbele pomp die voor de waterdruk naar alle toiletten in de school zorgt. In de hal hangt een informatief display waarop de scholieren en bezoekers kunnen zien hoeveel water er wordt verbruikt en hoeveel drinkwater er bespaard is. 

amsterdam hemelwaterverordening regenwaterputten

School met regenwatersysteem

“In het kader van duurzaamheid is Regenwater gebruiken een vereiste” was van het bestuur van basisschool. Daarom is de nieuwbouw van de school uitgerust met een regenwatersysteem om regenwater te gebruiken voor het spoelen van alle toiletten in de school. Het regenwatersysteem bestaat hier in totaal uit vier regenwaterputten van elk 20.000 Liter.

hemelwaterverordening amsterdam regenwatergebruik gep

Gebruik van regenwater bij kantoor

The Joan is een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw met regenwatergebruik op het Amstel Business Park. De toiletten en irrigatievoorzieningen worden voorzien van schoon gefilterd regenwater.

amsterdam hemelwaterverordening hemelwater

Regenwater voor groen dak

Een duurzaam houten paviljoen, midden tussen de hoogbouw van het financiële hart van Nederland, de Amsterdamse Zuidas, dat is CIRCL. Regenwater opvangen was één van de voorwaarden, en dat uiteraard gebruiken.

Maak gebruik van onze ruime kennis en ervaring!

Maak gebruik van 25 jaar kennis en ervaring en GEP zorgt dat je voldoet aan de Hemelwaterverordening Amsterdam. Heb je technische informatie nodig over regenwater afkoppelen, of een ontwerp van een regenwatersysteem conform de eisen van de hemelwaterverordening? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Laat GEP je helpen met je regenwater systeem

Kies voor maximale kwaliteit, een minimale investering en optimaal gebruik van regenwater.

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

FAQ Is regenwater schoon en wat is de kwaliteit van regenwater

Is regenwater schoon genoeg voor wc spoeling?

Het Duitse onderzoek van Prof. Dr. R. Holländer toont aan dat regenwater probleemloos gebruikt kan worden voor wc spoeling. Het vormt geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. De conclusie van het wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van regenwater was zeer duidelijk. Volgens dit onderzoek vormt het gebruik van regenwater als bedrijfswater ten behoeve van toiletspoeling en tuinberegening geen hygiënisch risico.

Is regenwater schoon genoeg voor de wasmachine?

Gefilterd regenwater is geen probleem voor een wasmachine, sterker nog: technisch gezien is het zelfs beter want er zit geen kalk in. Duits wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat het wassen van kleding met regenwater geen verhoogd risico vormt voor de volksgezondheid, aldus Prof. Dr. R. Holländer.

Is duivenpoep schadelijk in een regenwatersysteem?

Er wordt vaak gedacht dat vogelpoep op daken zeer bedreigend is voor de kwaliteit van regenwater. Bij het bovenstaande wetenschappelijke onderzoek is daarop heel gericht op getest door een extreme hoeveelheid duivenpoep aan het regenwater toe te voegen. Zelfs bij een toevoeging van maar liefst 1 gram duivenpoep per liter regenwater kon geen vermeerdering van salmonella bacteriën vastgesteld worden.

Is regenwater schoon en bestaat de kans op legionella in regenwater?

Regenwater wordt ondergronds, dus koel en donker opgeslagen. Dat is letterlijk aardedonker, dus geen algen mogelijk. Daarnaast is het ondergronds, dus koel van van ca 11 a 12 graden, dus geen legionella mogelijk.

Kunnen regenwatersystemen fout aangesloten worden?

Ja, dat kan maar dat geldt ook voor gas, elektra en alles wat met techniek te maken heeft. Er gelden strenge eisen voor regenwatersystemen die vastgelegd zijn in de waterwerkladen en de EN1717. Daardoor heb je een waterleiding technisch veilig systeem. Het beste wat je daarom kunt doen is een KIWA gecertificeerd regenwatersysteem aan schaffen of een dergelijk KIWA gecertifieerd systeem aan laten leggen. Dan weet je zeker dat het conform de geldende normen is, dat wil zeggen 100% waterleiding technisch veilig. Zo staat het zelfs op het logo van het KIWA certificaat.

Gelden er technische regels voor regenwatersystemen?

Ja er gelden strenge regels voor regenwater. Regenwater wordt gezien als vloeistofklasse 5 waardoor iedere vorm van aansluiten verboden is. Er MOET een atmosferische onderbreking zijn, oftwel GEEN verbinding. Het beste wat je daarom kunt doen is een KIWA gecertificeerd regenwatersysteem aan schaffen of een dergelijk KIWA gecertifieerd systeem aan laten leggen. Dan weet je zeker dat het conform de geldende normen is, dat wil zeggen 100% waterleiding technisch veilig. Zo staat het zelfs op het logo van het KIWA certificaat.

Is regenwater schoon ?

Regenwater is schoon genoeg voor toiletspoeling, wasmachine en tuin.

Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

One Stop Shop

GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Neem contact op met GEP

Heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag: