Inhoudsopgave
Bereken wat regenwater opvangen betekent voor jou:
Voordelen van regenwater filteren naar drinkwater
Het voornaamste voordeel van het filteren van regenwater naar drinkwater is de impact op het milieu. Door kostbaar drinkwater zoveel mogelijk met regenwater te vervangen zorgen we niet alleen goed voor onze portemonnee, maar ook voor onze planeet.
Hoe veilig en gezond is regenwater?
Het regenwater dat uit de lucht valt is in principe schoon, maar toch kun je het niet direct na het opvangen drinken. Dit komt doordat het allerlei vuil en verontreinigingen van je dak en dakgoot meeneemt richting de ton of tank. Om van regenwater toch drinkbaar water te maken moeten er eerst een aantal filtratie stappen worden doorlopen.
Kostenbesparend drinkwater
Vergeleken met leidingwater is regenwater zeer kostenbesparend, het komt immers gratis de lucht uitvallen. Het in natuurlijk wel een investering, want het regenwatersysteem moet eerst aangelegd worden en om van regenwater naar drinkwater te gaan heb je een uitgebreid systeem nodig, maar daarna is het, naast periodieke filtervervanging, zo goed als kostenvrij.
Milieuvriendelijke oplossing
Zeker nu het drinkwater steeds schaarser aan het worden is en we meer moeten letten op hoe we omgaan met het milieu, is het gebruik van regenwater een handige oplossing. Door regenwater te gebruiken, wordt de druk op natuurlijke waterbronnen verminderd en onze afhankelijkheid van kostbaar drinkwater verkleind. Dit bespaart ook energie doordat er minder drinkwater gezuiverd en vervoerd hoeft te worden. Daarnaast helpt het opvangen van regenwater om de afvoer naar de riolen te verminderen, wat overstromingen en vervuiling voorkomt.
Vragen over regenwater filteren naar drinkwater?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
Hoe filter je regenwater naar drinkwater?
Er komt veel kijken bij het filteren van regenwater naar drinkwater. Verschillende filters en processen zijn nodig om de waterkwaliteit hoog genoeg te krijgen dat het veilig geconsumeerd kan worden.
Welke systemen zijn er om te filteren naar drinkwater?
Er zijn verschillende systemen en methoden om regenwater om te zetten in drinkwater. Een veelgebruikte methode is het gebruik van opvangsystemen die regenwater van daken verzamelen en naar opslagtanks leiden. Vlak voor de opslagtanks gaat het water door een veelzijdig filter en worden onzuiverheden verwijderd, zo wordt er dus schoon regenwater opgeslagen. Daarnaast is er dan nog een extra systeem nodig vlak voor het punt waar het gefilterde regenwater wordt gebruikt, vaak onder of vlak voor een wasbak.
Nodige processen om veilig drinkwater te krijgen
Er vinden diverse processen plaats tijdens de omzetting van regenwater tot drinkwater. Allereerst gaat het water door verschillende filtratiesystemen, zoals grof- en fijnfilters, om grotere en kleinere deeltjes te verwijderen. Dan wordt het water vaak behandeld met UV-licht om bacteriën en virussen te doden. Daarna wordt het water soms ook nog chemisch behandeld, bijvoorbeeld met chloor, om resterende micro-organismen te elimineren. Als laatste komt het regenwater dan in de opslag tank terecht, klaar voor gebruik. Deze gecombineerde processen zorgen ervoor dat regenwater veilig wordt om te drinken.
Heb je liever advies van een expert?
Stel je vragen hier. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Wat zijn de benodigde regenwaterfilters?
Bij het omzetten van regenwater tot drinkwater, komen verschillende soorten filters en behandelingen kijken. Onze Trident regenwaterfilters verwijderen grof en fijn vuil. Driedelige regenwaterfilters halen nog fijner vuil uit het regenwater en beschikken over actieve kool wat smaak- en geurstoffen verwijdert. Voor microbiologische veiligheid zijn er UV-filters, die zeer effectief zijn in het doden van bacteriën en virussen. Door deze filters samen toe te passen, wordt het regenwater schoon genoeg om veilig te drinken.
Tussendoor ‘n vraag over de verschillende type filters?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Installatie en onderhoud van een regenwaterfiltersysteem voor drinkwater
GEP produceert de systemen alleen en installeert deze niet zelf. De exacte installatieprocedure kan variëren per installateur, maar de basis, zoals we hieronder toelichten, zal over het algemeen hetzelfde zijn.
Installatieproces van een filtersysteem
Het installeren van een regenfiltersysteem begint met het kiezen van een geschikte locatie, idealiter dicht bij de regenpijp en de opslagtank, zodat het regenwater schoon wordt opgeslagen. De precieze installatie-instructies wordt per soort regenwaterfilter bijgeleverd, maar over het algemeen moet je de leiding op de juiste plek snijden en het filter er tussen in plaatsen. Vaak is er ook een by-pass nodig om overtollig water weg te leiden.
Regelmatig onderhoud van het filtersysteem
Door het niet onderhouden van regenwatersystemen kunnen er ophopingen van vuil ontstaan en achter blijven op de filters. Hierdoor kan het water nergens meer naartoe en stijgt de druk in leiding. Door deze verhoogde druk kunnen de filters kapot gaan en stroomt er vuil de leiding in. Daarom is regelmatig onderhoud en tijdige vervanging van filters essentieel om verstoppingen te voorkomen. Dit onderhoud zorgt niet alleen voor optimale waterkwaliteit en filterwerking, maar verlengt ook de levensduur van het hele regenwatersysteem. Veel GEP regenwaterfilters hebben zelfreinigende mechanismen, of bieden zelfreinigende accessoires aan die ervoor zorgen dat de filters schoon blijven en water vrij kan doorstromen. Hierdoor hoef je zelf wat minder te doen.
Vragen over de veiligheid van onze systemen?
Neem contact met ons op. We stellen je graag gerust!
Regenwater als alternatieve drinkwaterbron
Het verkrijgen van drinkwater uit regenwater is minder eenvoudig dan regenwater gebruiken voor onder andere toiletspoeling. Alle filtersystemen moeten van hoge kwaliteit zijn en regelmatige inspectie van de waterkwaliteit is vereist. Hierdoor is het ook een van de prijzigere toepassingen van regenwater.
Obstakels en oplossingen
Het overstappen van drinkwater naar regenwater als drinkbron kent wel verschillende uitdagingen. Zo is de variabiliteit in regenval een probleem, want regenwater is niet altijd consistent beschikbaar, wat kan leiden tot tekorten tijdens droge periodes. Daarnaast bevat regenwater vaak verontreinigingen zoals vuil, bladeren, vogeluitwerpselen en chemische stoffen uit de lucht, die het water ongeschikt maken voor directe consumptie. Dit los je op door het aanschaffen van betrouwbare en KIWA gekwalificeerde regenwaterfilters. Deze filters verwijderen niet alleen al het vuil, maar ze zorgen er ook voor dat het regenwater schoon opgeslagen wordt, waardoor het langer bewaart kan worden.
Innovaties op het gebied van regenwaterfiltering
Bij GEP hebben we met onze 25 jaar lange ervaring de Trident technologie ontwikkeld die het filteren van regenwater naar een ander niveau tilt. De Trident filters zijn uitgerust met scheve lamellen die vuil effectief afvoeren en schoon water doorlaten. Deze innovatieve lamellenstructuur zorgt voor een optimale scheiding van vuil en water, waardoor het filter minder vaak gereinigd hoeft te worden. Bovendien zijn de Trident filters ontworpen met automatische zelfreinigingsmechanismen, wat het onderhoud vereenvoudigt en de efficiëntie verhoogt. Deze technologie draagt bij aan een duurzamer gebruik van regenwater, door de waterkwaliteit te verbeteren en de levensduur van regenwatersystemen te verlengen.
Spreek je liever met een expert?
Neem contact met ons op en ontdek wat er allemaal mogelijk is.
Conclusie van GEP: Regenwater filteren naar drinkwater
Vragen over regenwater filteren naar drinkwater?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
FAQ Regenwater filteren naar drinkwater
Ja, er zijn strikte wettelijke voorschriften voor het gebruik van gefilterd regenwater als drinkwater. Deze voorschriften bevatten richtlijnen voor de kwaliteit van het water, de gebruikte filtratietechnologieën en de onderhoudsvereisten van de systemen. Daarnaast moet het regenwatersysteem gecertificeerd zijn volgens lokale normen, zoals de KIWA-certificering in Nederland of de Belgaqua is België.
Opgevangen regenwater op zichzelf is niet direct schoon genoeg om te drinken. Het bevat dan nog vaak verontreinigingen zoals stof, bladeren, vogeluitwerpselen en andere onzuiverheden die het tijdens de weg naar de tank oppikt. Om regenwater veilig drinkbaar te maken, moet het grondig gefilterd en gedesinfecteerd worden, vaak met behulp van meerdere filtratie- en zuiveringsstappen.
Regenwater kan gezonder zijn dan kraanwater, afhankelijk van de filtratie- en zuiveringsmethoden die worden gebruikt. Regenwater bevat van nature namelijk geen toegevoegde chemicaliën zoals chloor, die vaak in kraanwater wel aanwezig zijn. Echter, de veiligheid en gezondheid van regenwater als drinkwater, hangt sterk af van de juiste filtering en behandeling. Zonder de juiste zuivering kan regenwater bacteriën en verontreinigingen bevatten die je ziek kunnen maken.
De kosten van regenwaterfiltering variëren afhankelijk van de complexiteit van het systeem en de gebruiksomstandigheden. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, kan regenwaterfiltering op de lange termijn kostenbesparend zijn door verminderde waterrekeningen en duurzame watergebruik. Wil je weten hoeveel het je zou kosten? Vraag dan een offerte aan.
Regenwater Experience Center in Gorinchem
Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.
Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.
One Stop Shop
GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.
Eigen servicedienst
GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.
Neem contact op met GEP
Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.