Project met Regenwatergebruik conform Hemelwaterverordening Amsterdam
Opdrachtgever:
Lingotto
Architect:
Team V Architectuur
Ingenieursbureau:
Arup
Hoofd Aannemer:
TBI / J.P. van Eesteren
Installateur:
Kemp Installatie BV
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
HAUT: Het gebouw
HAUT is het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, en één van de hoogste ter wereld. HAUT heeft een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat, is gebouwd conform de gemeentelijke Hemelwaterverordening Amsterdam en heeft de hoogste graad in duurzaamheid. De woontoren heeft 21 verdiepingen en wordt 73 meter hoog. Dit iconische gebouw is gelegen aan de Amstel in Amsterdam.
HAUT is een baanbrekend project; het heeft een vernieuwende houten hoogbouwconstructie, energie-opwekkende gevels, en het laat zien dat het bouwen met hout en regenwatergebruik conform de Hemelwaterverordening Amsterdam de toekomst heeft.
HAUT heeft 52 luxe appartementen op een prachtige locatie mét een bijzonder uitzicht. Als icoon is HAUT een verrijking voor Amsterdam. Gebouwd met hout als voornaamste bouwmateriaal, geïnspireerd op internationale voorbeelden. De nieuwe norm in gezond bouwen en luxe wonen.
Ook besparen met regenwater?
Hybride: Beton met hout
De constructieve opzet bestaat uit een betonnen onderbouw, een gebouwhoge kern van beton rond de lift en twee schijven van kruislaaghout (CLT) ter weerszijden hiervan. De onderbouw bestaat uit een tweelaagse ondergrondse parkeergarage met autolift, de regenwatertanks conform Hemelwaterverordening Amsterdam, een begane grond met een sportschool, koffiebar, entreehal en halfverdiepte fietsenstalling, en daarboven 21 woonlagen.
Het laagbouwdeel op de begane grond is bijna geheel in hout gebouwd, met kolommen en balken in glulam en een plafond van CLT. Enkele kolommen die wel in staal moesten, zijn bekleed met hout. Daar ervaar je het hout nu het meeste. Op de verdiepingen erboven is het merendeel van het hout weggewerkt achter gipswanden met het oog op de brandwerendheid en akoestiek. De CLT plafonds zijn wel grotendeels in het zicht gelaten.
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Transparant Gevelbeeld
Naast de duurzaamheid en de hemelwaterverordening Amsterdam waren er bij de tender punten te verdienen met architectuur. Daarom is het gebouw voorzien van spectaculaire uitkragende scherpe noordhoeken, op enkele verdiepingen is een hap uit het gebouw genomen ten gunste van balkons.
Om die hoek zo transparant en schijnbaar fragiel te kunnen realiseren zijn in dat gebouwdeel veel stalen liggers en twee gebouwhoge betonnen kolommen toegepast. De gevels hebben grote schuifpuien, 570 m² geïntegreerde PV-panelen en vlakken met volvlak geëmailleerd glas die van een afstand nauwelijks van de PV-panelen te onderscheiden zijn. De energie die ze opwekken, zijn voor de appartementen erachter.
Op het dak, waarvan het regenwater conform de Hemelwaterverordening Amsterdam afgekoppeld is, liggen nog eens 270 m² extra panelen. Deze verzorgen de energie voor de gemeenschappelijke ruimten.
Hemelwaterverordening Amsterdam
Op 26 april 2021 is de Hemelwaterverordening Amsterdam vastgesteld. Deze hemelwaterverordening Amsterdam verplicht voor nieuwe gebouwen en voor bestaande gebouwen die ingrijpend worden gerenoveerd, waaraan één of meer bouwlagen worden toegevoegd, of waarvan het bebouwde oppervlak wordt uitgebreid, om per m² minimaal 60 liter hemelwater te bergen en dit hemelwater over de opvolgende 60 uur af te voeren. Doel van deze hemelwaterverordening Amsterdam is om bij grote regenbuien, die steeds vaker voorkomen, het rioolstelsel te ontlasten om zo waterschade in de stad zoveel mogelijk te voorkomen. Zie voor meer details, Hemelwaterverordening Amsterdam
Regenwatersysteem conform Hemelwaterverordening Amsterdam
De uitdaging voor GEP was om voor dit unieke gebouw een regenwatersysteem te ontwerpen dat geheel in de lijn van de hemelwaterverordening Amsterdam en conform de EN1717 KIWA gecertificeerd is.
Om aan het bergingsvolume van de hemelwaterverordening Amsterdam te voldoen zijn er binnentanks in de kelder geplaatst. Deze regenwatertanks zijn gekoppeld als communicerende vaten zodat het vereiste bergingsvolume verkregen wordt. Het regenwater wordt eerst gefilterd via een Trident 1650 regenwaterfilter. Daarnaast is is voorzien in extra volume in de regenwatertanks zodat het regenwater ook echt gebruikt wordt. Daarvoor is de degelijke en betrouwbare RC-5 Regenwaterpomp van GEP toegepast waarop alle tuinkranen in het pand aangesloten zijn. Tot slot is er een motorgestuurde kraan toegepast die bij calamiteiten de hemelwaterafvoer het gebouw uit leidt.
Tekeningen: Ontwerp van GEP
Regenwatergebruik met KIWA certificaat
De druk op de secundaire waterleiding wordt geleverd door de bekende RC pomp van GEP. Deze regenwaterpomp staat in de technische ruimte bij de regenwatertanks opgesteld en controleert en bestuurt de waterdruk op het gehele regenwatersysteem.
De verplichte waterberging en de vertraagde afvoer wordt gerealiseerd door een speciale motorgestuurde klep en een kleine dompelpomp die GEP prefab in de tanks ingebouwd heeft.
Foto’s: realisatie van ontwerp
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.
Grote voorraad = snelle verzending
Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.