Een regenwaterput plaatsen: alle stappen van A-Z

Het plaatsen van een regenwaterput moet volgens bepaalde spelregels gebeuren. Op deze pagina leggen we uitgebreid uit welke dat zijn.

Een regenwaterput plaatsen met verkeersklasse B

Een regenwaterput plaatsen is relatief eenvoudig. Maar bovenstaande titel is dermate ingewikkeld, dat het iedereen duidelijk zal zijn, dat de plaatsing van een regenwaterput niet bij ieder type regenwaterput en ieder type gebied hetzelfde is. In dit geval beschrijven we hoe we een regenwaterput plaatsen, die een klasse B uitvoering heeft, dus personenwagens, in een klasse B belastbaar gebied, bijvoorbeeld parkeerplaatsen voor personenwagens.

Hijsen van de regenwaterput

regenwaterput plaatsingsvoorschriften
plaatsen van regenwaterput
plaatsen van regenwaterput

De put dient gehesen te worden met een gekeurde 4-sprong ketting, of een hijsevenaar die bevestigd is aan de daarvoor bestemde hijslussen van de regenwaterput.Het aantal kettingen moet hetzelfde zijn als het aantal hijslussen op de put, zodat het hijsgewicht evenredig over de hijspunten verdeeld wordt. Zo wordt scheurvorming in het beton voorkomen.

De lengte van de hijskettingen dienen voldoende lang te zijn, dat wil zeggen minimaal de diagonale afmeting van de regenwaterput. Daarnaast moeten de kettingen een hoek van minimaal 60° met de dekplaat van de regenwaterput vormen.

Spreek je liever met een specialist?

Neem dan gewoon even contact met ons op.

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

Het transport en lossen van de regenwaterput

regenwaterput graven van een gat op de juiste diepte
een regenwaterput plaatsen op gestabiliseerd zand

Het transport en lossen gebeurt met een vrachtwagen met autokraan. De regenwaterput wordt gelost aan de achterzijde van de autokraan. De afstand tussen de as van de kraanwagen en de symmetrieas van het uitgegraven gat, mag maximaal 4 meter bedragen. De bouwlocatie en het bouwterrein moeten veilig te bereiken zijn via een rechte, berijdbare en stabiele weg van minimaal 4 meter breed. Hou daarbij rekening met de minimale doorrijhoogte en de vrije werkhoogte van de kraanwagen. Gemiddeld genomen is dat 4,6 en 7 meter. De aannemer is verantwoordelijk voor de veiligheidsmaatregelen en arbo regels die van toepassing zijn in alle fasen van de plaatsing.

Rond het gat dient een gebied van minimaal 8 tot 9 meter vrij te zijn, voor het zijdelings uitschuiven en plaatsen van de steunpoten van de kraanwagen om de stabiliteit te verzekeren bij het hijsen van de putten. Staat namelijk zo slordig als die kraanwagen op zijn kant belandt.

Tussendoor ‘n vraag over het transport van een regenwaterput?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

De diepte van het gat waarin de regenwaterput geplaatst wordt

hemelwaterput plaatsen aan de hand van de juiste afmetingen
betonnen regenwaterput laten plaatsen op gestabiliseerd zand

Bij een regenwaterput plaatsen is de diepte van de put is erg belangrijk. De putten mogen nooit dieper geplaatst worden dan de maximaal toegelaten inbouwdiepte van de betreffende regenwaterput. Dat staat op de specificatiebladen van de put, controleer dat altijd goed. Het gat moet gegraven worden met die diepte. De afmetingen van het gat zijn ook belangrijk, maak de oppervlakte van de bodem altijd iets groter, hanteer als vuistregel:

  • Oppervlakte = buitenmaten van de put + 50 cm werkruimte rondom de put

  • Diepte gat = Minimum 30 cm gronddekking + hoogte van de put + zandbed, nivelleerlaag en/of betonnen funderingslaag


De afwerking van het gat kan gedaan worden met zand, gestabiliseerd zand of met een betonnen funderingslaag. Wat de keuze is hangt af van de put en de belasting. In dit voorbeeld is het een regenwaterput met verkeersklasse B (personenwagens) die in een parkeerzone geplaatst wordt, dus bij dit voorbeeld is gestabiliseerd zand toegepast.

Tussendoor ‘n vraag over het plaatsen van een regenwaterput?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Aanvullen met zand rondom de regenwaterput

Als de regenwaterput geplaatst is, moet deze rondom aangevuld worden. Dat dient te gebeuren met aarde, dat vrij van rotsen, puin en stenen is. Dus bij voorkeur zand. Dit aanvullen dient stapsgewijs te gebeuren in lagen van 30 cm die steeds verdicht worden. Dat is erg belangrijk. Als dat niet goed gebeurt, kan dat leiden tot scheurvorming in de betonnen put.

Regenwaterput vullen met water

betonnen waterput plaatsen in gegraven gat
betonnen regenwaterput plaatsen en inwateren

Nadat de put geplaatst en goed aangevuld is moet deze gevuld worden met water. Dat is niet alleen om opdrijving te voorkomen, maar dit zorgt er ook voor de put zich zet, zodat er geen krachten op het leidingwerk komen. Het is heel belangrijk dat de put pas gevuld wordt met water, nadat die rondom aangevuld en verdicht is met zand. Een betonnen regenwaterput mag nooit met water gevuld worden, als deze niet rondom aangevuld is. Dat zou kunnen leiden tot scheurvorming van de betonnen put, deze kan dan zelfs barsten!

Tussendoor ‘n vraag over het plaatsen van een regenwaterput?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Het plaatsen van de opzetschachten

filtersysteem regenwaterput plaatsen en aansluiten
filters regenwaterput plaatsen met kunststof schachten

Als de regenwaterput geplaatst, verdicht en met water gevuld is kunnen de Varitank (Filter) schachten geplaatst worden. Vroeger deden we dat met zwarte opzetstukken van beton, maar tegenwoordig zijn die van kunststof. Deze zijn draaibaar en licht, zodat ze makkelijk met de hand geplaatst kunnen worden en gericht op de aansluitingen. De deksels zijn telescopisch en de schachten zijn inkortbaar, dus heel makkelijk en snel aan te passen aan de hoogte van het maaiveld. Iedere aannemer die ooit met deze Varitank schachten gewerkt heeft, gaat nooit meer sukkelen met zware opzetstukken, die nooit goed passen en met mortel gezet moeten worden.

Tussendoor ‘n vraag over een regenwaterput plaatsen?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Regenwateropvangsysteem kopen?

Om je toch alvast een indicatie te geven van de prijs van een regenwatersysteem en de verschillende typen regenwatersystemen, hebben we een brochure beschikbaar met verschillende regenwatersystemen en de prijzen van de betreffende regenwatersystemen.

Wil je deze brochure ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Wil je echter een regenwateropvangsysteem kopen en wil je een exacte offerte? Vul dan via onderstaande button je gegevens in onze rekenmodule en ontvang een offerte op maat zodat je precies weet wat het regenwatersysteem kost.

regenwateropvangsysteem kopen

Eigen showroom

Advies over regenwater opvangen? Kom naar de GEP-showroom in Gorinchem. Maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA-, Belgaqua en DVGW gecertificeerde producten.

Wil je een regenwaterput plaatsen? Bezoek dan eerst het GEP Experience Center

regenwater opvangen experience center GEP Gorinchem 900

Altijd al van dichtbij willen zien hoe een regenwatersysteem nu eigenlijk in elkaar zit, wat voor soorten regenwatersystemen er zijn, of hoe onze Trident filters precies werken? Dat kan, GEP heeft sinds kort een eigen “Experience Center” in Gorinchem. Je wilt graag een regenwateropvangsysteem kopen en gaan verduurzamen, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen? Klinkt dat bekend? Maak dan een afspraak voor een bezoek aan ons nieuwe “Experience Center”. Hier kun je in real life zien hoe een regenwateropvangsysteem werkt en wat er allemaal bij komt kijken bij de aanschaf van een dergelijk systeem. We helpen je graag bij je keuze. Onze collega’s leiden je graag rond en vertellen je alles over de mogelijkheden van regenwater en de verschillende regenwatersystemen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid voor een vrijblijvend adviesgesprek, onder een genot van een kop koffie of thee.

Ons Regenwater Experience Center is gevestigd aan de Boezem 11 in Gorinchem en is geopend op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Maak een afspraak in ons nieuwe Regenwater Experience Center en ontdek de mogelijkheden op het gebied van regenwater en het gebruik hiervan. Maak kennis met onze producten van regenwatertanks en filtersystemen tot pompen voor het verwerken van afvalwater. Wil je graag langs komen? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Conclusie

Het correct plaatsen van een regenwaterput vereist aandacht voor diverse technische aspecten, zoals het gebruik van geschikte hijsmiddelen, het graven van een gat met de juiste diepte en afmetingen, het zorgvuldig aanvullen en verdichten van de put met zand, het tijdig vullen met water en het toepassen van passende opzetschachten. Er komt dus veel bij kijken. Daarom is het verstandig dit over te laten aan specialisten die ervaring hebben met het vervoeren en correct plaatsen van een regenwaterput. Op deze manier blijft de duurzaamheid en functionaliteit van de regenwaterput gewaarborgd. 

FAQ Regenwaterput plaatsen

Hoeveel kost het om een regenwaterput te plaatsen? 

De kostprijs van een regenwaterput hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de put, het materiaal en de installatiekosten. Wil je een exacte prijs op maat? Neem contact met ons op voor een offerte, we helpen je graag verder. 

Heb je een vergunning nodig voor een regenwaterput? 

In veel gevallen is een vergunning niet nodig, maar dat hangt af van de lokale regelgeving. In sommige gemeenten is een regenwaterput zelfs verplicht bij nieuwbouw of grote verbouwingen. We raden aan om altijd bij je gemeente te informeren naar de geldende regels. Twijfel je? We helpen je graag met advies op maat. 

Kan ik een regenwaterput plaatsen aan een rijhuis? 

Een regenwaterput kan ook bij een rijhuis worden geplaatst, maar er zijn een paar aandachtspunten. De beschikbare ruimte en de bereikbaarheid voor plaatsing spelen een belangrijke rol. Soms is een kleinere of kunststof regenwaterput een betere oplossing omdat die eenvoudiger te installeren is op moeilijk bereikbare plaatsen. We bekijken graag samen de mogelijkheden voor jouw situatie. 

Hoe diep moet je een regenwaterput graven?

De ideale inbouwdiepte van een regenwaterput hangt af van de grootte van de put en de grondwaterstand. Gemiddeld wordt een put tussen 1,5 en 2 meter diep ingegraven, zodat de toevoerbuizen voldoende helling hebben en het water niet bevriest in de winter. Voor een correcte plaatsing is een goede voorbereiding belangrijk. Heb je advies nodig? Wij staan voor je klaar! 

Regenwater Experience Center in Gorinchem

Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.

Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

One Stop Shop

GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Neem contact op met GEP

Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag over regenwater opvangen:

      Laat een antwoord achter