Project
Opdrachtgever:
Stichting Yuverta
Architecten:
BDG Architecten
Aannemer:
Slokker Bouwgroep
Plaatsing Regenwatersysteem:
Waterzaak
Plaatsing Regenwaterput:
Rutte
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
Yuverta campus, school met regenwatergebruik
Het Yuverta College is Europa’s grootste vmbo- en mbo opleider op het gebied van voeding, klimaat en welzijn voor mens en dier. De locatie in Dordrecht wordt op dit moment ontwikkeld tot een eigentijdse en inspirerende campus van 6.200 m2 voor modern ‘groenonderwijs’.
Op bestaande structuren werd een duurzame en functionele vmbo-voorziening ontworpen met sporthal en park. Ook heeft het nieuwe schoolgebouw een multifunctionele orangerie.
Ook besparen met regenwater?
School met regenwatergebruik sluit de kringloop
Het is zaak dat we de kringlopen op meerdere niveaus sluiten. Door circulaire thema’s consequent volgens een stappenplan in ontwerpen te integreren, kunnen we integraal bijdragen aan een vermindering van de milieubelasting. Daarom is hier bewust gekozen voor het gebruik van regenwater met een circulaire put van beton voor regenwateropvang.
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Circulaire regenwaterput bij school met regenwatergebruik
De circulaire regenwaterput is gemaakt van gerecycled betonpuin. De grondstof voor cement is mergel. Van mergel wordt vervolgens een poeder gemaakt dat in de oven wordt omgezet naar cement. Nadeel van dit proces is het hoge energieverbruik en de hoge carbon footprint.
De levensduur van een betonnen product in Nederland is tussen de 30 en 40 jaar, daarna wordt het vaak gesloopt. Tijdens de sloop verdwijnt circa 95% van het betonpuin gemengd met andere materialen zoals baksteen als gebroken puin onder de straat. Een grote desinvestering als je kijkt naar de tijd en energie die het heeft gekost om beton te produceren. Dus het is zaak dat we hier anders en duurzaam mee omgaan, dus tijd voor een regenwaterput van circulair beton.
Bij de school met regenwatergebruik is bewust gekozen voor de circulaire regenwaterput vanwege drie redenen;
1. Kleine footprint van de regenwaterput (gebrek aan ruimte)
2. Hoge grondwaterstand (anti opdrijfflens)
3. Duurzaam karakter (circulaire regenwaterput)
De regenwaterput is eerst geplaatst en daarna afgewerkt met een dekplaat waar de instortring ingegoten is. Daarop passen de bekende Trident filterschachten van GEP.
Regenwaterpomp bij school met regenwatergebruik
Veiligheid staat bij een school uiteraard bovenaan de lijst van eisen. Dus het regenwatersysteem moest KIWA gecertificeerd zijn. Daarnaast was de afstand tussen de regenwaterput en de technische ruimte relatief groot. Daarom is hier gekozen voor een IRM-3S Watermanager.
Dit toestel is voorzien van een KIWA gecertificeerde breaktank, conform de EN1717, waarmee het systeem automatisch kan overschakelen op drinkwater als de regenwaterput leeg raakt. Dus volledig “waterleidingtechnisch veilig”. De regenwaterpomp bevindt zich in de regenwaterput zodat er geen sprake is van lange aanzuiglentes met te grote aanzuigverliezen. Dus de grote afstand van put naar technische ruimte is daarmee ook opgelost.
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.
Grote voorraad = snelle verzending
Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.