Schoon regenwater voor regenwatergebruik

De basis voor regenwateropvang en regenwatergebruik is schoon regenwater, maar hoe zorg je daar voor?

REINIGINGSFASE 1 – SCHOON REGENWATER

Schoon regenwater dankzij het Trident regenwaterfilter
De eerste reinigingsfase van het regenwatersysteem is het regenwaterfilter. Het regenwater stroomt vanaf het dak door de regenpijp naar het filter, hier wordt het vuil gescheiden van het water.

Dit gefilterde regenwater stroomt naar de regenwatertank, regenwaterput of waterzak. Het verwijderde vuil wordt met een kleine hoeveelheid restwater naar het riool gespoeld.

De regenwaterfilters van GEP zijn gebaseerd op de hoogwaardige Trident Filtertechnologie en hebben filterplaten van massief RVS. Deze filterplaten zijn eenvoudig te demonteren en schoon te maken zijn voor onderhoud. Bovendien zijn deze filters uit te rusten met automatische filterreinigers.

Dankzij Trident regenwaterfilters is er het regenwater schoon gefilterd en gereed om in een tank op te slaan. Maar om goed schoon regenwater te verkrijgen dat schoon genoeg is voor gebruik is er meer nodig dan enkel een regenwaterfilter.

REINIGINGSFASE 2 – DE RUSTIGE TOEVOER

Schoon regenwater dankzij de rustige toevoer
Nadat het regenwater gefilterd is moet het gefilterde regenwater zo donker en koel mogelijk opgeslagen worden in een regenwatertank. In deze regenwatertank vindt de tweede reinigingsfase plaats, natuurlijke sedimentatie.

De hele kleine vuildeeltjes die door het fijne regenwaterfilter gekomen zijn bevinden zich in het water. Als deze zwaarder zijn dan water zullen die langzaam naar de bodem van de regenwatertank zinken en daar een laag vuil gaan vormen, de sedimentlaag.

Dankzij de rustige toevoer ontstaat er een kalme en rustige instroom van water waarmee het opwervelen van de sedimentlaag op de bodem wordt vermeden. Bovendien ontstaan er hele fijne luchtbelletjes die onderin de regenwatertank ingevoerd worden.

Dit zuurstof voorkomt anaerobe afbraak in de regenwatertank waardoor het regenwater als het ware vers blijft.

YouTube video
Schoon regenwater voor regenwatergebruik

REINIGINGSFASE 3 – OVERLOOPSIFON

Schoon regenwater dankzij het overloopsifon
Kleine vuildeeltjes die door het regenwaterfilter gekomen zijn kunnen dus zinken, maar sommige kunnen ook gaan drijven. Dat zijn de deeltjes die lichter zijn dan water, zoals pollen, stuifmeel, kerozine etc. Dat wordt flotatie genoemd.

Dergelijke vuildeeltjes drijven samen met de hele kleine luchtbelletjes langzaam op en gaan drijven op het wateroppervlak. Elke keer als de regenwatertank overstroomt, wordt deze drijflaag verwijderd door de speciaal gevormde overloopsifon met skimmereffect.

Het overlopen van de regenwaterput zorgt voor constant schoon regenwater. Het overstromen van de regenwaterput is essentieel voor de waterkwaliteit en is heel belangrijk om te voorkomen dat het water “rot”. De drijvende laag zou het wateroppervlak kunnen afsluiten waardoor er geen zuurstof meer in het water komt en er een anaëroob afbraakproces plaats vindt. Het overloopsifon zorgt dus voor schoon regenwater.

regenwater opvangen onderdelen sifon
regenwater opvangen onderdelen rustige toevoer
regenwater opvangen onderdelen drijvende aanzuiging twist en saff

REINIGINGSFASE 4 – DRIJVENDE AANZUIGING

Schoon regenwater dankzij de drijvende aanzuiging
Vuildeeltjes zijn dus gaan zinken of gaan drijven. Tussen die twee lagen is het regenwater schoon, dat wil zeggen kraakhelder en vrij van vuildeeltjes. Dat water willen we gebruiken.

Dus niet aanzuigen vanaf de bodem maar net onder het wateroppervlak. Met een drijvende aanzuiging kan hier het schoonste water worden gewonnen. Een drijvende bal houdt de filterkorf vast waarin tevens een voetklep is gemonteerd.

Dit systeem zuigt het water uit de regenwatertank. Met de drijvende aanzuiging ben je verzekerd van het schoonste regenwater.

Je wilt ook schoon regenwater?

We helpen je daar graag bij!

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Voorwaarden voor schoon regenwater voor regenwatergebruik

Het bovenstaande zijn basisvoorwaarden voor schoon regenwater voor regenwatergebruik. Uiteraard niet als drinkwater of douchewater te gebruiken maar schoon genoeg voor toiletspoeling, wasmachine en tuin. Samengevat dient het regenwatersysteem uitgerust te zijn met;

  • Schoon regenwater dankzij REGENWATERFILTER

  • Schoon regenwater dankzij RUSTIGE TOEVOER

  • Schoon regenwater dankzij OVERLOOPSIFON

  • Schoon regenwater dankzij DRIJVENDE AANZUIGING

  • Schoon regenwater dankzij KOELE OPSLAG

  • Schoon regenwater dankzij DONKERE OPSLAG

Schoon regenwater volgens de normen

Sinds 2021 bestaat er een Europese norm, de EN 16941 om precies te zijn. Deze staat in het teken van installaties of systemen voor de opvang en het gebruik van regenwater, zeer interessante informatie voor de ontwerper, installateur en de gebruiker van dergelijke installaties.

Daarnaast was er de ISSO 70.1 publicatie. ISSO is op dit moment gestart met actualisatie van van dit document. Dat doet men tegelijk met ISSO 70.3 ‘Grijs water binnen de perceelgrens’ actualiseren. 70.1 en 70.3 worden bij elkaar samengevoegd in één nieuw kennisdocument: De ISSO 70.

Beide voorschriften hebben alle eerder genoemde systeemvoorwaarden voor schoon regenwater in zich, dus voor degene die echt alle technische details willen weten verwijzen we graag naar de genoemde normen.

schoon regenwater voor regenwatergebruik

Alle technische voorwaarden voor schoon regenwater in één regenwaterput

Eigen showroom

Advies over schoon regenwater nodig? Kom naar het regenwater experience center in Gorinchem. Maak en afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA- en Belgaqua gecertificeerde producten.

Of heb je hulp nodig vanwege Breeam eisen?

Stel je vraag hier! De specialisten van GEP ontzorgen je volledig.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Maak gebruik van onze ruime kennis en ervaring!

Maak gebruik van 25 jaar kennis en ervaring en GEP zorg dat je regenwatersysteem voldoet aan de geldende Hemelwaterverordening, de EN16941 en de BREEAM eisen. Neem daarvoor contact met ons op, we helpen je graag verder.

Bezoek Experience center in Gorinchem

Bekijk, voel en ervaar onze producten, systemen of oplossingen in het echt. Ze staan permanent tentoongesteld in Gorinchem.

Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

One Stop Shop

GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Neem contact op met GEP

Hulp nodig bij het ontwerp van een regenwatersysteem? Of wil je het experience center van GEP in Gorinchem bezoeken? Neem dan contact met onze adviseurs op en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag over schoon regenwater: