Een complete uitleg van de werking en toepassingen van klokpompen

GEP heeft verschillende klokpompen in het assortiment. Een klokpomp kan automatisch of manueel gebruikt worden. Automatische klokpompen zijn doorgaans klokpompen die uitgerust zijn met een vlotter. Deze vlotterschakelaars bestaan in principe in twee verschillende modellen, een drijvende vlotter of een verticale staafvlotter. Een staafvlotter heeft als voordeel dat de klokpomp dan beter geschikt is om in een klein volume te laten draaien. Hieronder wordt alles uitgelegd over de verschillende klokpomp.

Inhoudsopgave:

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste klok
pomp?

Wat zijn klokpompen?

Klokpompen worden ook wel dompelpompen genoemd en het zijn eigenlijk gewoon onderwaterpompen. Klokpompen zijn waterpompen die geheel ondergedompeld in het te verpompen water worden ondergedompeld. Vandaar de naam “dompelpomp”. De naam “klokpompen” komt vanwege de vorm, de gietijzeren klokpompen hebben de vorm van een klok.

klokpompen in vele verschillende uitvoeringen voor afvalwater

De werking van een klokpomp

De werking van een klokpomp is vrij eenvoudig. Over het algemeen is de aandrijving van de pompmotor elektrisch. De waaier van de klokpomp bevindt zich altijd onderaan de motor en deze waaier verpompt het water naar de persleiding. Deze persleiding kan verticaal uit de pomp komen of horizontaal. De opvoerhoogte en capaciteit is daarbij afhankelijk van de waaier en het pompvermogen.

Een belangrijke beperking aan dompelpompen is de koeling van de motor. Bij droog opgestelde pompen zijn de meest bekende motoren luchtgekoeld door middel van een ventilator. Deze techniek kan niet gebruikt worden bij klokpompen en dompelmotoren. Het is in de meeste gevallen het water zijn die de pompmotor van de klokpomp koelt. Vandaar dat de klokpomp in veel gevallen enkel mag draaien als de klokpomp grotendeels of soms zelfs volledig ondergedompeld in water is.

YouTube video

Wanneer gebruik je een klokpomp?

Een klokpomp wordt vooral gebruikt voor grondwaterverlaging, oppompen van grondwater, wegpompen van drainagewater, leegpompen van kelders, verpompen van effluent en verpompen van afvalwater. Er bestaan ook klokpompen die enkel geschikt zijn voor schoon water. Er zijn ook klokpompen leverbaar die standaard uitgerust zijn met een vlotter. Dankzij deze vlotter kan de klokpomp automatisch pompen.

Heb je een vraag over klokpompen?

Stel hem dan! Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een pomp specialist.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

De voordelen van het gebruik van klokpompen

De voordelen van een klokpomp wordt voornamelijk veroorzaakt door het type waaier van de pomp. De klokpompen zijn namelijk vrijwel allemaal geschikt voor het verpompen van afvalwater dat vaste deeltjes bevat, dus vervuild water. Daarom zijn klokpompen ideaal voor de vuilwaterafvoer. Deze kunnen namelijk grote deeltjes, sommige zelfs van 80 mm, verpompen. Dat maakt de klokpomp ideaal voor het afvoeren van water met zand, residu en fecailiën houdend rioolwater.

De voordelen van een klokpomp met vlotter zit in de automatische werking van de vlotterschakelaar. De vlotter zorgt ervoor dat de klokpomp automatisch begint te pompen wanneer het waterpeil stijgt en dezelfde vlotterschakelaar zorgt er ook weer voor dat de pomp stopt met pompen zodra het waterniveau weer daalt. Hierdoor kun je vertrouwen op een veilige en automatische werking van de pomp.

klokpompen met staafvlotter
klokpompen met staafvlotter aansluiten

Waarom kiezen voor een klokpomp?

Al eens nagedacht over een klokpomp? Vraag je je af waarom je zo’n klokpomp nodig zou hebben? Dat is vrij eenvoudig, een klokpomp maakt je leven een stuk makkelijker. Het ontzorgt letterlijk en figuurlijk. Een klokpomp is namelijk in staat om zelfstandig en automatisch zorgen voor een veilig waterpeil. Dus een droge kruipruimte, een droge kelder of een droog souterrain.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste klokpomp?

Stel je vraag hier! De ingenieurs van GEP ontzorgen je volledig.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Aandachtspunten bij het kiezen van de juiste klokpomp

Het kiezen van de juiste pomp voor jouw specifieke waterprobleem is niet eenvoudig. Er bestaan namelijk heel veel verschillende type vuilwaterpompen. Maar welke soorten dompelpompen zijn er en welke dompelpomp moet jij kiezen? Het selecteren van de juiste pomp kan moeilijk zijn. Met deze pagina proberen we je daarbij te helpen. Maar neem bij twijfel gerust contact met ons op, we helpen je graag.   

Capaciteit en vermogen

De pompcapaciteit is de maximale hoeveelheid water per minuut die de klokpomp kan verwerken. Het hoogteverschil heeft uiteraard invloed op de pompcapaciteit van de klokpompen. Hoe hoger het afvalwater door de klokpomp verpompt moet worden, hoe minder vuil water er per minuut aan de andere kant van de rioolbuis uit komt. Iedere klokpomp heeft daarom een eigen grafiek waarmee bepaald kan worden wat de pompcapaciteit bij welke opvoerhoogte is. Deze pompgrafieken staan op de specificatiebladen van de klokpompen van GEP vermeld. Het lijkt soms voor de hand te liggen om een klokpomp te kiezen die een te hoge capaciteit heeft, maar bedenk dan dat het elektrisch opgenomen vermogen van de klokpomp navenant is. Het elektriciteitsverbruik van die klokpomp zal dan ook hoger zijn dan noodzakelijk.

klokpompen groot volume
klokpompen groot volume aansluiten

Waterdruk en opvoerhoogte

De opvoerhoogte van klokpompen is de maximale hoogte waarop afvalwater door een klokpomp kan worden gebracht. Dit staat gelijk aan de druk waarmee de klokpomp het water verwerkt. Klokpompen hebben ieder een eigen specifieke maximale druk die ze kunnen leveren. Deze opvoerhoogte is af te lezen in de pompgrafiek van de klokpomp. Houdt er met bij de pompkeuze dan ook rekening mee dat de klokpomp boven die opvoerhoogte nog voldoende druk moet kunnen leveren om de leidingverliezen ook nog te overbruggen. Als die berekening te complex wordt neem dan gerust contact op met GEP.

klokpompen pompkarakteristiek

Topmerk en aanbevolen klokpomp

Dus je bent nu overtuigd van een klokpomp? Dat is de eerste stap, de tweede stap is het aansluiten daarvan. GEP kan de klokpompen inbouwen in pompputten en als prefab voor gemonteerd pompsysteem geleverd worden. Daarbij worden de klokpompen niet vast gemonteerd, want als er dan een storing is kunnen ze niet makkelijk uit de pompput gehaald worden. Daarom worden klokpompen meestal aangesloten met behulp van geleidestangen. Dit zijn verticale glijstangen waarlangs men de klokpomp naar beneden in de pompput kan laten zakken. De klokpomp glijdt dan in de pompvoet waardoor die zich als het ware vanzelf op het leidingwerk vastklemt. De klokpomp kan men dan vanuit het mangat verticaal omhoog trekken zodat die snel te reinigen, inspecteren of te vervangen is. Je hoeft dat dus nooit de tank, put of pompschacht in. Dit soort geleidestangensets worden meestal toegepast inclusief balkeerkleppen en ophaalkettingen.

Heb je snel klokpompen nodig?

Bel of mail me dan! Onze voorraad klokpompen is groot en ik help je graag snel!

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Welke soorten klokpompen zijn er?

Er bestaan dus heel veel verschillende soorten klokpompen. Ze zijn niet alleen afhankelijk van het soort afvalwater, maar ook qua soort, uitvoering en toepassing. Hieronder staan een aantal typische klokpompen.

Automatische versus handmatige klokpompen

Als installateur heb je vast je twijfels gehad bij moderne, digitale aangestuurde klokpompen. Maar heb je al eens nagedacht over het eenvoudige broertje, de handmatige klokpomp? Met zijn eenvoud brengt het dingen weer ‘terug naar de basis’.

Omringd door moderne, technologie-gedreven apparaten, heeft de oude, vertrouwde handmatige klokpomp in het brede assortiment van GEP nog steeds zijn plek. Maar waarom zou je voor iets kiezen dat zo ‘ouderwets’ is? Simpel: omdat het al jarenlang werkt. Efficiënt en betrouwbaar. Laten we kijken naar de verrassende voordelen van de handmatige klokpomp voor jou als installateur.

grote klokpompen
klokpompen groot volume

Draagbare klokpompen

Bang dat het installeren en gebruiken van een klokpomp moeilijk is? Kies dan voor een draagbare klokpomp die voorzien is van een automatische vlotter. Dit type klokpomp blinkt uit in eenvoud en gebruiksgemak. Binnen no-time heb je jouw klokpomp aan de praat, zonder dat je techneut hoeft te zijn. Kwestie van de slang met de slangklem aansluiten, pomp laten zakken, stekker in het stopcontact en pompen maar!

draagbare klokpomp, dompelpomp met vlotter gebruiken

Tussendoor ‘n vraag over klokpompen?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een pomp specialist.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Beste klokpompen per toepassingsgebied

Ben je op zoek naar een klokpomp maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen, we hebben alle informatie die je nodig hebt over klokpompen op deze pagina verzameld. Uit ons brede assortiment klokpompen kun je eindelijk de perfecte klokpomp vinden.

Het assortiment van klokpompen kent geen grenzen bij GEP. Of je nu werkzaam bent in de bouw, landbouw, industrie of gewoon een huisbezitter bent, er is altijd een geschikte klokpomp voor je. GEP biedt een breed scala aan pompen die specifiek zijn ontworpen om aan de specifieke behoeften van verschillende toepassingsgebieden te voldoen.

Klokpompen in de bouw: gebruiksgemak en sneller werken

Wil jij jouw bouwprojecten efficiënter maken? Heb je al eens aan een klokpomp gedacht? De klokpomp kan jouw werkdag een stuk gemakkelijker maken. Schoon en leeg oppompen van putten, zelfs met vervuild water? Geen uitdaging voor dit krachtige stuk gereedschap. Klokpompen zijn een geheim wapen in de bouw. Ze helpen je om water snel en efficiënt uit bouwputten en funderingen te pompen, zodat jij je werk kunt voortzetten zonder vertraging. Ze zijn eigenlijk jouw stille helper op de bouwplaats.

dompelpomp vlotterschakelaar
vuilwaterpomp met vlotter

GEP heeft de ideale klokpomp voor de bouw

GEP heeft de klokpomp gevonden die perfect is voor de bouw. Dankzij onze ervaring met pompen hebben we die keuze kunnen maken. Hij is robuust, betrouwbaar en niet zo zwaar, en kan nagenoeg alles aan wat je erin gooit verpompen. Dus wil je het bouwproces versnellen en het leven op de bouwplaats een beetje makkelijker (lees: droger) maken? Dan is deze klokpomp de beste keuze!

Klokpompen voor de landbouw

Die oude klokpomp van jou gooit roet in het eten? In de landbouw is timing en bedrijfszekerheid alles. Je klokpomp mag gewoonweg niet falen. Maar welke klokpomp is nou echt het beste voor jouw situatie? Voorkom toekomstige kopzorgen en ontdek jouw perfecte klokpomp bij GEP.

Ideale klokpomp voor landbouw

Een betrouwbare, efficiënte klokpomp is de ongeziene held op jouw landbouwbedrijf. Als het draait om drainage, of het verpompen van slurry of mest, een topkwaliteit klokpomp maakt het verschil. Maar weet jij welke klokpomp voor jouw bedrijf het beste is? De adviseurs van GEP zeggen dat weten wat de beste klokpomp voor de landbouw is. Vraag hen om hun mening over deze klokpompen voor de landbouw.

Industrie klokpompen

In de industrie, is er niets zo eenvoudig en essentieel als de klokpomp. Deze kleine, hardwerkende pomp kan een groots effect hebben op je productieproces. Maar welke klokpomp is het best voor jouw industrie? We helpen je graag bij die keuze, maar we denken dat we de beste klokpomp voor de industrie al gevonden hebben, sterker nog: we hebben die klokpomp bij GEP gewoon op voorraad liggen!

rvs dompelpomp met vlotter
dompelpomp inox met vlotter

Ideale klokpomp voor industrie

De industrie draait non-stop en elke vertraging kan serieuze impact hebben. Dit is waar de klokpomp zijn rol speelt: betrouwbaarheid en degelijkheid! Maar niet alle klokpompen zijn geschikt voor alle soorten afvalwater. Afvalwater kan agressief zijn en niet alle pompen zijn resistent voor bijvoorbeeld zuur of zout afvalwater. De klokpomp type IB van GEP kan dat allemaal hebben, daarom vinden wij van GEP dit de beste klokpomp voor de industrie.


Klokpomp voor Huishoudens

Bij GEP begrijpen we dat geen enkel huishouden hetzelfde is. Of je nu in een appartement woont of in een groot, vrijstaand huis met meerdere kamers, we hebben altijd een klokpomp die perfect past bij jouw situatie. Het assortiment van GEP bestaat uit een breed scala aan klokpompen, elk met unieke specificaties om ervoor te zorgen dat je huishouden niet te maken krijgt met wateroverlast of vocht.

Wat maken de klokpompen van GEP de beste keuze?

Misschien denk je: “Wat maakt de GEP klokpomp beter dan andere?” Eenvoudig: onze ervaring en toewijding aan kwaliteit. Bij GEP gebruiken we alleen de beste materialen in onze klokpompen. We streven ernaar om constant te innoveren en te verbeteren om ervoor te zorgen dat onze klanten het optimale gebruiksgemak van hun waterpomp ervaren.

dompelpomp drijvende vlotterschakelaar
dompelpomp met staaf vlotter

Kleine klokpomp voor huishoudens

Of je nu op zoek bent naar een klokpomp om een bestaande pomp te vervangen of voor een nieuw project, bij GEP hebben we de perfecte klok voor jou. De klokpomp met vlotter is een ideale klokpomp voor huishoudens omdat die eigenlijk geschikt is voor iedere pompklus. Dankzij de lichte kunststof behuizing til je de pomp naar iedere plek in je woning die droog gehouden moet worden. Wat GEP betreft is dit de ideale klokpomp voor het huishouden.

GEP Regenwater erkend leerbedrijf
GEP is KIWA gecertificeerd
GEP levert DVGW gecertificeerde regenwatersystemen
GEP levert Belgaqua gecertificeerde regenwatersystemen

Klokpomp installatie en onderhoud

Klokpompen met vlotter hebben een drijvende vlotterschakelaar die het starten en stoppen van klokpompen automatisch regelen. Het spreekt voor zich dat deze goed moeten functioneren. Dat staat in de handleiding van de betreffende klok beschreven maar hieronder geven we een korte toelichting op de gebruik en onderhoudstips voor klokpompen.

Stappen voor het correct installeren

Let op dat de klokpomp stevig en verticaal op de bodem opgesteld staat. De klokpomp moet rechtop staan waarbij de vlotterschakelaar altijd vrij kan bewegen, dus niet geklemd zijn tegen de zijwand van een pompput of de persleiding van de klokpomp. Controleer ook altijd of de voedingskabel van de klokpomp de vlotterschakelaar niet in de weg zit of in de knoop kan komen. Controleer de vlotterschakelaar ook op aangehecht vuil.

Belang van regelmatig onderhoud

Een klokpomp is een belangrijk onderdeel van het watersysteem. Het spreekt voor zich dat deze altijd zonder storingen moet kunnen functioneren. Daarbij geldt dat slijtage van klokpompen niet te vermijden is. Een regelmatige inspectie is noodzakelijk voor een lange levensduur en bedrijfszekere werking. Door de bedrijfstoestand regelmatig te controleren kan schade voorkomen worden.

Wil je klokpompen kopen?

Doe je aanvraag hier! Ik maak graag een offerte voor je.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Waar ben je naar op zoek?

Ben je geïnteresseerd in het kopen van klokpompen? En weet je nog niet precies welke klokpomp het beste bij jouw specifieke situatie past? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Klokpompen in kant-en-klare pompputten

Klokpompen kunnen ook geleverd worden in pompputten of pompschachten. GEP kan dergelijke opvoerstations of  liftstations prefab assembleren zodat het gehele pompsysteem plug-and-play op de bouwlocatie geleverd kan worden.

pompschacht met ingebouwde dompelpomp
pompschacht met ingebouwde klokpomp
pompschacht met klokpomp
pompschacht met ingebouwde vuilwaterpomp

Wil je meer weten over klokpompen?

Stel je vraag hier! De specialisten van GEP ontzorgen je volledig.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Conclusie en advies van GEP 

Klokpompen, ook wel dompelpompen genoemd, zijn bedoeld voor het efficiënt afvoeren van vuilwater. Ze zijn ideaal voor toepassingen in de bouw, landbouw, industrie en huishoudens. De klokpompen zijn beschikbaar in automatische en handmatige varianten Het kiezen van de juiste pomp hangt af van specifieke behoeften zoals capaciteit en opvoerhoogte. Regelmatig onderhoud en correcte installatie zijn cruciaal voor optimale prestaties. Voor advies en aankoop biedt GEP Water uitgebreide ondersteuning.

Heb je een vraag over klokpompen of complete pompputten?

Stel je vraag. Dan werk ik graag een offerte voor je uit.

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

FAQ Klokpompen

Welke klokpomp is geschikt voor jouw situatie?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een klokpomp met vlotter. Ten eerste is het formaat van de ruimte waarin de klokpomp komt te staan belangrijk. De klokpomp moet er immers wel in passen. Verder is het belangrijk om zeker te zijn dat de capaciteit van de klokpomp voldoende groot is, er moet immers meer water uit gepompt kunnen worden dan dat er in stroomt. Ook het soort water dat de klokpomp moet kunnen verpompen is belangrijk, sommige klokpompen kunnen alleen schoon water verpompen andere typen kunnen ook vaste delen verpompen. Dus ga dat altijd goed na voor je een klokpomp koopt. Tot slot is de opvoerhoogte van belang, het water moet er immers wel uit gepompt kunnen worden.

Wat doet een vlotterschakelaar van klokpomp in een septische put?

Wanneer het afvalwater in de septische put of sceptische tank tot een bepaald maximaal niveau stijgt, activeert de vlotterschakelaar de klokpomp om het afvalwater automatisch af te voeren.

Waar moet ik op letten bij de installatie van een klokpomp ?

Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een klokpomp met vlotter. Het soort afvalwater is belangrijk, is het schoon water of vervuild afvalwater?  Verder moet je zeker weten dat de dompelpomp in de put of schacht past. Verder zijn de capaciteit en opvoerhoogte belangrijk bij de pompkeuze.

Eigen showroom

Advies op maat over klokpompen? Kom naar de GEP-showroom in onze vestiging in Gorinchem. Maak en afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar jouw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders voor klokpompen altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je klokpompen en watertanks altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA- en Belgaqua gecertificeerde producten.

Stel je vraag: