Alles wat je moet weten over rioolpompen

GEP heeft verschillende rioolpompen in het assortiment. Een rioolpomp kan automatisch of manueel gebruikt worden. Automatische rioolpompen zijn doorgaans rioolpompen die uitgerust zijn met een vlotter. Deze vlotterschakelaars bestaan in principe in twee verschillende modellen, een drijvende vlotter of een verticale staafvlotter. Een staafvlotter heeft als voordeel dat de rioolpomp dan beter geschikt is om in een klein volume te laten draaien. Hieronder wordt alles uitgelegd over de verschillende rioolpompen.

Inhoudsopgave:

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste vuilwater
pomp?

Wat zijn rioolpompen?

Rioolpompen zijn waterpompen die geschikt zijn voor het verpompen van rioolwater. Er bestaan droog opgestelde rioolpompen en nat opgestelde rioolpompen. GEP heeft zich gespecialiseerd in de nat opgestelde rioolpompen. Dat zijn dus waterpompen voor rioolwater die geheel ondergedompeld in het te verpompen rioolwater opgesteld staan. Eigenlijk zijn daarin ook twee types te onderscheiden, namelijk de versnijdende pompen en de rioolpompen. Versnijdende pompen zijn eigenlijk ook rioolpompen maar de uitvoering is wel heel anders. Voor de pompen met versnijders verwijzen we naar de versnijdende pompen. Deze pagina staat in het teken van rioolpompen.

YouTube video

Hoe werkt een rioolpomp?

De werking van een rioolpomp is vrij eenvoudig. Over het algemeen is de aandrijving van de pompmotor elektrisch. De waaier van de rioolpomp bevindt zich altijd onderaan de motor en deze waaier verpompt het rioolwater naar de persleiding. Deze persleiding kan verticaal uit de pomp komen of horizontaal. De opvoerhoogte en capaciteit is daarbij afhankelijk van de waaier en het pompvermogen van de rioolpomp.

Een belangrijke beperking van rioolpompen is de koeling van de motor. Bij droog opgestelde pompen zijn de meest bekende motoren luchtgekoeld door middel van een ventilator. Deze techniek kan echter niet gebruikt worden bij nat opgestelde rioolpompen. Het rioolwater zelf is het koelmedium voor de pompmotor van de rioolpomp. Vandaar dat de rioolpomp in veel gevallen enkel mag draaien als de rioolpomp grotendeels of soms zelfs volledig ondergedompeld in het rioolwater is. Let bij de keuze van de juiste rioolpomp daarom altijd op de minimale waterdiepte die de pomp verdragen kan. Dit staat altijd op het specificatieblad van de rioolpomp weergegeven.

Wanneer gebruik je een rioolpomp?

Rioolpompen zijn waterpompen die ervoor zorgen dat het afvalwater, zelfs als dat is vervuild met fecaliën, naar het riool wordt afgevoerd. Rioolpompen worden toegepast als het rioolwater niet “vanzelf” naar het riool stroomt. Dus als er geen natuurlijke manier van afvoeren mogelijk is, omdat het riool bijvoorbeeld hoger ligt dan de wc in de kelder, dan is een rioolpomp nodig. Dus op het moment dat afschot van de rioolbuis niet mogelijk is wordt een rioolpomp toegepast. Er zijn rioolpompen leverbaar die standaard uitgerust zijn met een vlotterschakelaar. Dankzij deze vlotter kan de rioolpomp automatisch pompen. Er zijn ook rioolpompsystemen leverbaar die uitgerust zijn met een systeembesturing die één of meerdere rioolpompen aan kunnen sturen. Bij rioolpompen wordt daar vaak voor gekozen vanwege de bedrijfszekerheid, de pompen kunnen dan redundant draaien zodat de kans op storingen met systeemuitval tot gevolg kleiner is.

Rioolpompen worden ook vaak geleverd in een pompput, dat wordt dan vaak een persriool genoemd. Dit wordt meestal toegepast om afvalwater te verpompen vanaf huizen of gebouwen waar de afstand van gebouw tot riool te ver of te hoog is. Het rioolwater moet dan omhoog gepompt worden zodat het over grote afstanden getransporteerd kan worden. Dergelijke pompputten worden veel toegepast bij boerderijen, campings, bungalowparken, afgelegen woningen of bedrijven, restaurants etc. De toegepaste rioolpomp selecteren we dan op basis van het soort afvalwater, het hoogteverschil dat overbrugt moet worden en de diameter en lengte van de persleiding. Vraag hiervoor gerust advies bij GEP.

Heb je een vraag over rioolpompen?

Stel hem dan! Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een pomp specialist.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Belang en voordelen van rioolpompen

De voordelen van een rioolpomp wordt voornamelijk veroorzaakt door het type waaier van de pomp. De rioolpompen zijn namelijk allemaal geschikt voor het verpompen van afvalwater dat vaste deeltjes bevat, dus met fecaliën vervuild water. Rioolpompen verstoppen dus niet zo vaak. Maar het is wel belangrijk om de juiste keuze te maken wat de deeltjesgrote betreft. Een andere keuze is dus de werking van de rioolpomp in een compleet pompsysteem in een pompput of als losse pomp, zelfstandig opererend. Dat kan een rioolpomp indien de pomp is uitgerust met een vlotter.  De automatische werking van de vlotterschakelaar. De vlotter zorgt ervoor dat de rioolpomp automatisch begint te pompen wanneer het rioolpeil stijgt en dezelfde vlotterschakelaar zorgt er ook weer voor dat de pomp stopt met pompen zodra het waterniveau daalt. Hierdoor kun je vertrouwen op een veilige en automatische werking van de rioolpomp.

Voorkomen van verstoppingen

Voor een goede werking en lange levensduur van rioolpompen is het belangrijk om verstoppingen te voorkomen. Gebruik daarom de wc’s waarvoor ze bedoeld zijn, dus geen afval zoals voedsel- en verfresten. Ook vet is erg slecht voor een rioolpomp. Verkeerd of teveel papier is ook een “no-go” voor rioolpompen. Keukenpapier en natte doekjes zijn vaak te dik en kunnen gaan ophopen waardoor de rioolpomp verstopt raakt. Ook door in één keer heel veel toiletpapier door te trekken kan een rioolpomp verstopt raken. Verder kun je beter tampons, maandverband en luiers in de afvalbak werpen in plaats van de wc. Tot slot zijn er ook andere oorzaken die een rioolpomp kunnen verstoppen, denk dan aan verstopt raken door takken van bomen. Maak daarom regelmatig de dakgoten schoon en zorg voor een korf om bladeren en ander vuil tegen te houden.

Behoud van hygiëne

Huishoudelijk afvalwater bestaat in principe uit een mix van urine, fecaliën, spoelwater, etensresten, bad-, douche- en afwaswater. Erg schoon en gezoen dis het dus niet. Zorg daarom bij service en onderhoud altijd voor preventieve maatregelen zoals handschoenen, handzeep en desinfectiemateriaal. Bij GEP voorzien we rioolpompen bij pompputten daarom altijd van geleidestangen zodat er niemand de put in hoeft.

klokpompen met geleidestang
vuilwaterpomp met versnijder

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste rioolpomp?

Stel je vraag hier! De ingenieurs van GEP ontzorgen je volledig.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Waar moet je op letten bij het kiezen van een rioolpomp

Het kiezen van de juiste rioolpomp voor jouw specifieke rioolsysteem is niet eenvoudig. Er bestaan namelijk heel veel verschillende type rioolpompen. Maar welke soorten rioolpompen zijn er en welke rioolpomp moet jij kiezen? Het selecteren van de juiste rioolpomp kan moeilijk zijn. Met deze pagina proberen we je daarbij te helpen. Maar neem bij twijfel gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.  

Opvoerhoogte van rioolpompen.

De opvoerhoogte van rioolpompen is de maximale hoogte waarop afvalwater door een rioolpomp kan worden gebracht. Dit staat gelijk aan de druk waarmee de rioolpomp het water verwerkt. rioolpompen hebben ieder een eigen specifieke maximale druk die ze kunnen leveren. Deze opvoerhoogte is af te lezen in de pompgrafiek van de rioolpomp. Houdt er met bij de pompkeuze dan ook rekening mee dat de rioolpomp boven die opvoerhoogte nog voldoende druk moet kunnen leveren om de leidingverliezen ook nog te overbruggen. Als die berekening te complex wordt neem dan gerust contact op met GEP.

rioolpompen pompkarakteristiek

Capaciteit van rioolpompen

De pompcapaciteit is de maximale hoeveelheid water per minuut die de rioolpomp kan verwerken. Het hoogteverschil heeft uiteraard invloed op de pompcapaciteit van de rioolpomp. Hoe hoger het afvalwater door de rioolpomp verpompt moet worden, hoe minder vuil water er per minuut aan de andere kant van de rioolbuis uit komt. Iedere rioolpomp heeft daarom een eigen grafiek waarmee bepaald kan worden wat de pompcapaciteit bij welke opvoerhoogte is. Deze pompgrafieken staan op de specificatiebladen van de rioolpompen van GEP vermeld. Het lijkt soms voor de hand te liggen om een klokpomp te kiezen die een te hoge capaciteit heeft, maar bedenk dan dat het elektrisch opgenomen vermogen van de rioolpomp navenant is. Het elektriciteitsverbruik van die pomp zal dan ook hoger zijn dan noodzakelijk.

Vrije doorlaat van rioolpompen

De vrije doorlaat wordt in de pomptechnologie ook wel kogelpassage genoemd. Deze vrije doorlaat beschrijft de maximale diameter van de vaste stoffen die door de waaier of pompkamer kunnen gaan. Dus bij deze diameter zal de rioolpomp in principe niet verstoppen. Het spreekt voor zich dat de vrije doorlaat bij rioolpompen relatief groot moet zijn, er moet immers fecaliënhoudend afvalwater verpompt kunnen worden. Dus let daar goed op bij je pompkeuze.

klokpompen met staafvlotter
klokpompen met staafvlotter aansluiten

Heb je snel rioolpompen nodig?

Bel of mail me dan! Onze voorraad klokpompen is groot en ik help je graag snel!

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Welke soorten rioolpompen zijn er?

GEP heeft verschillende soorten rioolpompen in het assortiment. Bovendien kan GEP deze rioolpompen in verschillende pompputten inbouwen zodat deze als prefab voorgemonteerd pompsysteem geleverd kan worden. Bij rioolputten worden de rioolpompen nooit vast in de pompput gemonteerd, want als er dan een storing is kunnen ze niet eenvoudig uit de pompput gehaald worden. Daarom worden rioolpompen aangesloten met behulp van zogenaamde geleidestangen. Dit zijn verticale glijstangen waarlangs je de rioolpomp naar beneden in de pompput kunt laten zakken. De rioolpomp glijdt dan in de pompvoet waardoor die zich als het ware vanzelf op het leidingwerk vastklemt. De rioolpomp kan men dan vanuit het mangat verticaal omhoog trekken zodat die snel te reinigen, inspecteren of te vervangen is. Je hoeft dat dus nooit de pompput in, en geloof me: dat wil je ook niet. Dit soort geleidestangensets past GEP meestal toe inclusief balkeerkleppen en ophaalkettingen.

rioolpompen in vele verschillende uitvoeringen

Huishoudelijke rioolpompen

Bij GEP begrijpen we dat geen enkel huishouden hetzelfde is. Of je nu in een appartement woont of in een groot, vrijstaand huis met meerdere kamers, we hebben altijd een rioolpomp die perfect past bij jouw situatie. Het assortiment van GEP bestaat uit een breed scala aan rioolpompen, elk met unieke specificaties om ervoor te zorgen dat je huishouden je fecaliënhoudend rioolwater afgevoerd krijgt.

Kleine rioolpomp voor huishoudens

Of je nu op zoek bent naar een rioolpomp om een bestaande pomp te vervangen of voor een nieuw project, bij GEP hebben we de perfecte rioolpomp voor jou. De rioolpomp met vlotter is een ideale pomp voor huishoudens omdat die eigenlijk geschikt is voor iedere pompklus. Dankzij de hoogwaardige, maar wel lichte RVS behuizing til je de rioolpomp naar iedere put, septische tank op pompschacht waaruit rioolwater gepompt moet worden. Wat GEP betreft is dit de ideale rioolpomp voor het huishouden.

Industriële rioolpompen

Rioolpompen moeten betrouwbaar en efficiënt zijn. De uitdaging voor rioolpompen is daarom het vinden van manieren om de operationele kosten te beperken en daarbij rekening te houden met strenge milieu- en veiligheidswetgeving. GEP streeft er continue naar om de gemiddelde tijd tussen storingen te verlengen en tegelijk het energieverbruik van de rioolpomp te optimaliseren gedurende de levensduur van de rioolpomp. Duurzaam watermanagement zit immers in de genen van GEP. 

GEP is daarom volwaardig aanbieder van rioolpompsystemen, GEP biedt alles, van innovatieve technische systeemontwerpen, tot levering en servicecontracten die een betrouwbare en efficiënte werking waarborgen. We helpen je graag bij je keuze, maar we denken dat we de beste rioolpomp voor de industrie al gevonden hebben, sterker nog: we hebben die rioolpomp bij GEP gewoon op voorraad liggen!

Rioolpompen met snijsysteem

GEP heeft verschillende types waaronder ook rioolpompen met een versnijder. Deze rioolpompen zijn voorzien van een krachtige vermaler op de pompkop waardoor de rioolpomp in staat is tot het verpompen van afvalwater met langvezelige, papier- en textielmaterialen en organische stoffen. Over het algemeen is de opvoerhoogte van de versnijdende pompen van GEP relatief hoog waardoor deze vuilwaterpompen in staat zijn ook langere leidinglengtes te overbruggen. Van dit type rioolpomp zijn de meeste 230V uitvoeringen voorzien van een vlotterschakelaar.

Beste versnijdende rioolpomp

De beste versnijdende rioolpomp van GEP is ongetwijfeld de GR pomp. Deze robuuste, versnijdende pompen zijn ontworpen om fecaliën te verpompen waarin zich fecaliën en materiaal van plantaardige of dierlijke oorsprong bevind. Deze pomp is krachtig, robuust en breed inzetbaar. Wat ons betreft de beste versnijdende rioolpomp op de markt.

Mobiele rioolpompen

Mobiele rioolpompen zijn erg handig bij tijdelijke toepassingen. Dus als er voor een bepaalde periode rioolwater verpompt moet worden. Daarvoor heeft GEP lichte en hanteerbare rioolpompen in het assortiment. Over het algemeen zijn mobiele rioolpompen altijd uitgerust met een draaggreep of handvat zodat de pomp makkelijk hanteerbaar is. Bovendien zijn mobiele rioolpompen meestal uitgerust met een vlotterschakelaar zodat ze autonoom kunnen draaien zonder externe besturingen of schakelkasten.

Beste mobiele rioolpomp

GEP heeft een breed assortiment rioolpompen. Dus het is moeilijk te zeggen wat de beste rioolpomp is. Maar als we het hebben over mobiele rioolpompen dan is er een type dat boven alles uit springt; de mobiele rioolpomp Fam. Deze rioolpomp kenmerkt zich door de eenvoudige werking met een eigen vlotterschakelaar maar bovendien is deze uitgerust met een handgreep zodat die makkelijk te hanteren is. En dankzij het relatief lage gewicht van slechts 7 kg is deze rioolpomp ook heel makkelijk te tillen. Dat maakt deze rioolpomp wat GEP betreft tot de beste mobiele rioolpomp.

Opvoerstation met ingebouwde rioolpompen

Rioolpompen kunnen ook geleverd worden in pompputten of pompschachten. Maar GEP kan ook kleine opvoerstations of  liftstations prefab assembleren zodat het gehele pompsysteem plug-and-play op de bouwlocatie geleverd kan worden, inclusief de rioolpomp als enkele of dubbele pomp uitvoering.

opvoerstation 40 Liter met ingebouwde rioolpomp
opvoerstation met dompelpomp
opvoerstation met ingebouwde dompelpomp
opvoerstation 40 liter met rioolpomp
GEP Regenwater erkend leerbedrijf
GEP is KIWA gecertificeerd
GEP levert DVGW gecertificeerde regenwatersystemen
GEP levert Belgaqua gecertificeerde regenwatersystemen

Onderhoud van rioolpompen

Het onderhoud van rioolpompen is essentieel voor de bedrijfszekerheid en de levensduur van het rioolsysteem. De rioolpompen vormen een onmisbaar instrument om van je rioolwater af te komen en die moet dus onder alle omstandigheden blijven draaien. Om ervoor te zorgen dat je rioolpomp goed blijft werken, is regelmatig onderhoud essentieel. Daarvoor gelden een paar spelregels voor onderhoud van rioolpompen.

Verstopping van rioolpompen voorkomen

Voor een goede werking en lange levensduur van rioolpompen is het belangrijk om verstoppingen te voorkomen. Gebruik daarom de wc’s waarvoor ze bedoeld zijn, dus geen afval zoals voedsel- en verfresten. Ook vet is erg slecht voor een rioolpomp. Verkeerd of teveel papier is ook een “no-go” voor rioolpompen. Keukenpapier en natte doekjes zijn vaak te dik en kunnen gaan ophopen waardoor de rioolpomp verstopt raakt. Ook door in één keer heel veel toiletpapier door te trekken kan een rioolpomp verstopt raken. Verder kun je beter tampons, maandverband en luiers in de afvalbak werpen in plaats van de wc. Tot slot zijn er ook andere oorzaken die een rioolpomp kunnen verstoppen, denk dan aan verstopt raken door takken van bomen. Maak daarom regelmatig de dakgoten schoon en zorg voor een korf om bladeren en ander vuil tegen te houden.

Hygiëne bij rioolpompen

Huishoudelijk afvalwater bestaat in principe uit een mix van urine, fecaliën, spoelwater, etensresten, bad-, douche- en afwaswater. Erg schoon en gezond is het dus niet, en dat is het understatement van de dag. Zorg daarom bij service en onderhoud altijd voor preventieve maatregelen zoals handschoenen, handzeep en desinfectiemateriaal. Bij GEP voorzien we rioolpompen bij pompputten daarom altijd van geleidestangen zodat er niemand de put in hoeft.

Inspectie van rioolpompen

In beginsel geldt dat veiligheid bij rioolpompen de primaire verantwoordelijkheid van de eindgebruiker is. Lees daarom de onderhouds- en bedieningsvoorschriften van de betreffende rioolpomp nauwkeurig voordat je begint met montage, bediening of onderhoud aan de rioolpomp.
 
Een van de belangrijkste onderdelen van een automatische rioolpomp is de vlotterschakelaar. Deze zorgt ervoor dat de rioolpomp wordt ingeschakeld wanneer het rioolpeil stijgt en wordt uitgeschakeld wanneer het rioolpeil weer daalt. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om de werking van de vlotter regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat die nog steeds goed werkt. Vuil kan ervoor zorgen dat de vlotter vast komt te zitten, waardoor de vuilwaterpomp niet betrouwbaar werkt. Bij buisvlotters of drijvende vlotterschakelaars helpt reiniging meestal al om de dompelpomp goed te schakelen.
 
De waaier is het onderdeel van de rioolpomp dat het rioolwater feitelijk verplaatst. Vuil kan ervoor zorgen dat de waaier geklemd komt te zitten, waardoor de rioolpomp zijn capaciteit niet haalt of zelfs helemaal niet werkt. Bij de meeste rioolpompen kan je de bodemplaat met enkele schroeven los draaien om zo de waaier te ontdoen van vervuiling. Zorg er wel voor dat de spanning afgesloten is! Als het een versnijdende rioolpomp betreft kan de versnijder scherp zijn.

De balkeerklep is een ander belangrijk onderdeel van een rioolpomp. Deze terugstroombeveiliging zorgt ervoor dat het rioolwater niet terugstroomt in de rioolpomp en voorkomt dat rioolpompen rondpompen bij dubbele pompinstallaties. Het is belangrijk om de terugslagklep regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat deze nog steeds ordentelijk werkt. Vuil kan ervoor zorgen dat de balkeerklep vast zit, waardoor de rioolpomp niet meer naar behoren werkt. Sluit de spanning van de rioolpomp daarbij af.

Wil je meer weten over pompen?

Stel je vraag hier! De specialisten van GEP ontzorgen je volledig.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Conclusie en advies van GEP 

Ben je geïnteresseerd in het kopen van rioolpompen? Dan is de keuze reuze! Niet verwonderlijk dat je dan niet precies weet welk type rioolpomp het beste bij jouw specifieke situatie past? Kijk dan gerust verder op deze site. Mocht het desondanks niet duidelijk zijn neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Heb je een vraag over rioolpompen?

Stel je vraag. Dan werk ik graag een offerte voor je uit.

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

FAQ Rioolpompen


Hoe installeer ik een rioolpomp?

De beste plek voor je rioolpomp is altijd de laagste plek in je pompput of pompschacht. Heb Zo stroomt het rioolwater vanzelf naar de rioolpomp. Kijk voor dompeldiepte, opvoerhoogte, vrije doorlaat, vrije ruimte en pompcapaciteit naar de technische specificaties van de rioolpomp. Neem bij vragen contact op met één van de adviseurs van GEP.


Wat zijn de kosten van een rioolpomp?

Een rioolpomp is leverbaar vanaf 300 euro en kunnen oplopen tot wel 20.000 euro. Dus de vraag “wat kost een rioolpomp?” is niet te beantwoorden. Dat hangt af van uitvoering en capaciteit. Maar als je een gedegen offerte wilt van een rioolpomp en de exacte prijs wilt weten neem dan contact op met GEP en vraag een offerte op maat aan.


Hoe kan ik een rioolpomp onderhouden?

Een rioolpomp heeft uiteraard onderhoud nodig. Zie voor de details de handleiding van de betreffende rioolpomp. Maar over het algemeen geldt dat een pompput regelmatig leeg gezogen te worden. De binnenkant van de pompput zal regelmatig schoon gemaakt moeten worden en ontdaan moeten worden van slib en vuil. Goed onderhoud van een pompput is van belang voor een langere levensduur van de rioolpomp.

Eigen showroom

Advies op maat over klokpompen? Kom naar de GEP-showroom in onze vestiging in Gorinchem. Maak en afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar jouw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je pompen en watertanks altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA- en Belgaqua gecertificeerde producten.

Stel je vraag: