Van het gas af met de slimme warmteput van GEP
De warmteput, ook wel Regenator genoemd, van GEP is een betaalbare en slimme oplossing om minder of geen gas meer te gebruiken en aanzienlijke besparingen te realiseren op de energierekening. Erg handig, want duurzaamheid is tegenwoordig een hot item. We moeten met z’n allen minder energie gebruiken. Ook moeten we van het gas af. Maar hoe doen we dat, zuiniger met energie omgaan? Dit is een vraag die iedereen bezighoudt.
GEP heeft hier lang over nagedacht. Het resultaat is een volkomen nieuw product, de warmteput. De GEP warmteput is iets heel anders dan andere putten die warmte uit de bodem gebruiken en daarbij 30 tot 50 meter in de bodem moeten boren. Met de GEP warmteput kan je als huiseigenaar volledig van het gas af met een waterput die niet dieper dan 2 meter de bodem ingaat!
De GEP warmteput, het ei van Columbus
De warmteput van GEP is eigenlijk het ei van Columbus. Het maakt gebruik van warmte die altijd al dichtbij aanwezig is: de warmte in de grond en de warmte die zich onder het dak ophoopt. GEP is expert in alle mogelijke waterputten en de meest uiteenlopende watersystemen. Het bedrijf levert regenwater- en grijswatertanks voor over de volle breedte van de particuliere woningbouw alsmede de industrie- en utiliteitsbouw.
Of het nu is voor de afwatering van regenwater en afvalwater of de recycling van grijswater en regenwater voor secundair gebruik. GEP doet het allemaal. Maar er is ook de warmteput die puur als warmteput of in combinatie met bovenstaande waterrecyclingsystemen ingezet kan worden.
Hoe werkt de GEP warmteput?
De warmteput is een regenwaterput waar het water van het dak van het pand in wordt opgevangen. De tank kan een volume hebben van 2000 tot 20.000 liter. Net als alle regenwatertanks bevindt deze tank zich onder de grond. Daar is het vrijwel altijd 12 graden of het nu zomer of winter is.
Een normaal regenwatersysteem
Normaal gesproken wordt er niets met dan water gedaan. Tenminste, het wordt natuurlijk wel gebruikt voor het gazon en de planten in de tuin, om de wc door te spoelen, de was te doen en voor hergebruik voor die aftappunten in het pand waar geen drinkwaterkwaliteit voor nodig is. Maar met de temperatuur van dat water, die 12 graden, wordt niets gedaan.
Een regenwatersysteem met warmteput
In de warmteput wordt naast het water ook de warmte benut. In de warmteput bevindt zich een zgn. warmtezuil. Dat is een langwerpige houder waarin in een cirkel warmtewisselaars bevestigd zijn. Deze wisselaars zien er een beetje uit als lamellen maar ze bevatten koelvloeistof. Met behulp van de koelvloeistof wordt energie, d.w.z. de warmte, aan het water van de put onttrokken. De warmtewisselaars zijn op hun beurt aangesloten op de warmtepomp.
Concreet betekent dit dat bij een huis of een bedrijfspand waar de warmteput geïnstalleerd is de warmtepomp de koelvloeistof door de lamellen heen laat stromen zodat de warmte uit de put gehaald wordt en naar het huis getransporteerd wordt.
De warmteput in de winter
Hoewel een grijswatersysteem goed te combineren is met een regenwatersysteem, werkt het wel behoorlijk anders. Er is geen sprake van dakafvoer van regenwater bij een grijswatersysteem. Het beginpunt is het afvoerwater van de lavabo, bad en douche en eventueel de wasmachine. Dat water komt via een aparte afvoer terecht in een grijswaterinstallatie die zich onder de grond of in de kelder van bijvoorbeeld een appartementsgebouw bevindt.
Hoe de GEP warmteput in de winter warmte van zonnepanelen benut
Maar er is meer. Het warmteputsysteem dat GEP levert werkt ook met PVT ofwel zonnepanelen. Aan de voorkant zien ze eruit als gewone elektrische panelen en er wordt inderdaad gewoon elektriciteit mee gewonnen. Maar aan de achterkant zitten diezelfde warmtewisselaars met de daar doorheen stromende koelvloeistof als in de warmtezuil in de tank zit. De warmtewisselaars halen de warmte achter de panelen weg voor gebruik elders.
Op het moment dat het besturingssysteem van de warmteput m.b.v. sensors waarneemt dat de warmte achter de zonnepanelen hoger is dan de temperatuur in de put, wordt die warmte naar de put vervoerd.
Hiermee is de warmteput van GEP een soort warmteaccu die continue aan de druppellader hangt. Hij wordt continue voorzien van warmte. Dit opwarmen gebeurt enerzijds door de natuurlijk opwarming van de bodemtemperatuur en anderzijds met de warmte die ophoopt achter de zonnepanelen. Dat gebeurt dus in de winter.
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
De warmteput van GEP zorgt voor verkoeling in de zomer
In de zomer gebeurt het tegenovergestelde. Het pand wordt dan juist gekoeld met een circulatiepomp. Dat is een passieve koeling in plaats van een airco. Met het water in de put van twaalf graden wordt het gebouw gekoeld.
Als gevolg daarvan krijgt de temperatuur van het water in de put de neiging om te gaan stijgen. Als we dan in de avond constateren dat de temperatuur in de put hoger is dan de temperatuur achter de zonnepanelen dan koelen de warmtewisselaars achter de zonnepanelen weer het water in de put.
Ook besparen met regenwater?
De warmteput van GEP: multifunctioneel en zeer efficiënt
Het warmteputsysteem van GEP is een staaltje van slimme engineering en tegelijk het ei van Columbus. Het maakt gebruik van energiebronnen die gewoon binnen ons bereik zijn en weet de warmte op een slimme manier te distribueren zowel in de winter als in de zomer. Zo is er verwarming wanneer het koud is en verkoeling wanneer het warm is.
Regenwatersysteem
De warmteput is, zoals gezegd, perfect te combineren met een regenwatersysteem. Het is juist in de zomer dat het water in de put echt hergebruikt voor m.n. de beregening van de tuin. Het is ook in de zomer dat er felle zomerbuien vallen. In de winter is er iets minder behoefte aan water maar des te meer aan de warmte die erin zit. Er is dus een natuurlijke afwisseling van functie van de put. GEP is bezig met de ontwikkeling van een nog beter besturingssysteem dat het volume van het water per seizoen gaat optimaliseren.
Met dit systeem doet men aan regenwaterberging én hergebruik van regenwater. Tevens wordt het pand zowel verwarmd als verkoeld. Ook is er warm tapwater. Kortom, met de warmtetank van GEP ben je van het gas af. Zo simpel is dat. Het is mogelijk om te verwarmen, te verkoelen en te wassen met de meest voorkomende en duurzame stof op aarde: H2O, ofwel, water!
Grijswatersysteem
GEP doet meer dan alleen regenwater. Het levert ook grijswatersystemen waarbij het water van bad en douche gerecycled wordt om zo opnieuw gebruikt te kunnen worden om bijvoorbeeld. Het water wordt eerst gebruikt om te douchen en daarna, na filtering, om de wc door te spoelen.
Na het eerste gebruik komt het water in de eerste tank. Daar is de temperatuur vaak 28 graden. Een hoeveelheid van 2000 tot 3000 liter van 28 graden vertegenwoordigt in potentie heel veel energie.
GEP legt een verbinding aan tussen de warmteput en het grijswatersysteem. De warmte wordt onttrokken aan het grijswater en naar de warmteput vervoerd. Vervolgens wordt het huis er weer mee verwarmd.
Dus zowel regenwater- als grijswatersystemen kunnen gecombineerd worden met de warmteput.
Een warmteput voor elke situatie
Net zoals de GEP regenwater- en grijswatersystemen overal inzetbaar zijn bij zowel nieuwbouw als renovatie, is ook de warmteput geschikt voor de meest uiteenlopende situaties.
Bij de particuliere woningbouw plaatsen we meestal putten van 7000 tot 10.000 liter. Wanneer wij leveren aan kantoren of de utiliteitsbouw, dan blijft het principe hetzelfde. Het volume neemt dan alleen toe. Er kunnen dan rustig twee geschakelde putten van 20.000 liter elk geplaatst worden.
Ook het aantal PVT-panelen neemt dan toe. Ook de capaciteit van de warmtepomp moet dan veel groter zijn omdat je veel meer kilowattvermogen nodig hebt om je gebouw te verwarmen.
Een systeem zonder problemen
Het mooie van de GEP warmteput is ook dat het geen lucht-water pompsysteem is. Alles is ondergronds en zorgt op geen enkele wijze voor overlast. Deze water-water pomp draait efficiënter, je hoort hem niet en je hebt veel minder onderhoud nodig.
Voor de warmtepomp hoeft tevens geen vergunning aangevraagd te worden. Bij andere putten waarbij een bronboring plaatsvindt tot op zo’n 30-50 meter diepte is een vergunning wel nodig, maar de GEP warmteput gaat niet dieper dan 2 meter de grond in.
Een warmteput aanschaffen
GEP ontwerpt dit soort systemen voor klanten op maat. GEP heeft voor zo’n ontwerp een aantal gegevens nodig. Het kijkt naar de waterbehoefte van de klant en moet ook het dakoppervlak weten. Daarnaast heeft GEP de transitieberekening van het pand nodig, d.w.z. hoe goed het pand geïsoleerd is en wat de warmtevraag is.
In het pand moet wel een lage temperatuurverwarming zijn. Dat is een voorwaarde om een warmteputsysteem te installeren.
Wanneer alle gegevens bekend zijn, wordt een heel systeem opgezet waarin desgewenst alles – van warmteput tot regen- en grijswatersysteem geïntegreerd is. In het hele proces van aanvraag tot realisering, wordt de klant volledig ontzorgd.
Geïnteresseerd?
Mensen zijn van harte welkom om ons te bezoeken in onze showroom in Arkel, Nederland, Wij hebben daar warmteputten staan. Wij maken je van harte wegwijs in de nieuwe generatie energiesystemen.
Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. Dan maken wij een ontwerp voor jou op maat met een passende offerte.
Eigen showroom = Advies op maat
Bezoek GEP en bekijk de producten in het echt voor een goed idee en gevoel.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, groot handel en overheden.
Eigen vervoer = Geleverd en gelost
GEP beschikt over eigen vervoer dus de tanks en putten kunnen door GEP op de bouwwerf geleverd en gelost worden.
U wenst een offerte voor uw warmteput ontvangen?
Heeft u behoefte aan advies of een offerte voor uw warmtesysteem met regenwater als duurzame energiebron? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt uw offerte voor uw specifieke water/warmte-systeem.