Breektank installatie 1 m3/uur

DE NOODZAAK VAN EEN BREEKTANK ?

De noodzaak voor een breektank is iets wat de laatste jaren steeds meer is gaan opspelen. Er is de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor de breektank en veiligheid van technische installaties, met name voor de waterleiding. Zo is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor legionella ontstaan. Daar worden vaak preventieve maatregelen genomen die gericht zijn op het voorkomen en bestrijden van legionella. Maar er worden ook steeds meer beveiligingen geplaatst die ons drinkwaternet beveiligen tegen verontreiniging. Deze beveiliging wordt een breektank , ook wel breaktank of disconnectietank genoemd. Ze dienen allemaal een belangrijk doel; het verhinderen dat verontreinigd water in ons drinkwatersysteem terecht komt. Oftewel: ze zorgen voor een waterleiding technisch veilig watersysteem.

Er is een norm die beschrijft hoe ons waterleidingnet beveiligd dient te worden tegen verontreiniging, dat is de EN1717. Die Europese norm is uiteraard ook in Nederland verplicht en deze maakt onderscheid in 5 verschillende kwaliteiten water, de zogenaamde vloeistofklassen. Deze variëren van klasse 1 tot klasse 5.

De belangrijkste reden om een breektank te gebruiken, is het voorkomen van vervuiling van het waterleidingnet door aanwezigheid van stoffen bij eventuele terugstroming van het water. Een breektank is een beveiliging voor vloeistofklasse 5 en dient dus te worden toegepast overal waar er met drinkwater en met afvalwater, rioolwater, voederbakken, zwembadwater en (afstromend) regenwater gewerkt wordt. Dus eigenlijk overal waar water is en dierlijke en menselijke processen zijn waar direct contact kan ontstaan met het dat betreffende water en de drinkwaterleiding.

In de praktijk moet men daarbij denken aan bijvoorbeeld slachterijen, mortuaria, tandartspraktijken, operatiekamers, tuin beregening, irrigatie, laboratoria, drinkwaterbakken voor vee, autowasstraten, wasserijen, etc.. En uiteraard op plaatsen waar men stoffen toevoegt aan water, zoals bijvoorbeeld antibiotica of chloor, is een breaktank verplicht. Dus eigenlijk zijn er zeer veel situaties in de praktijk waar breaktanks toegepast worden, of zouden moeten worden. . . . . . . .

Breektank Break-1

De Break 1 is een stekkerklaar, compact pompsysteem met terugstroombeveiliging. De breektank voor drinkwatervoorziening is conform EN1717 type AB, met een capaciteit van ca. 1 m3/uur. De Break-1 beschikt over een 24 Volt membraampomp voorzien van automatische drukbesturing en is voorzien van een geluidswerende EPP kap. Het drukvat van 8 liter inclusief montagebeugel en afsluitkraan zorgt voor een optimale werking van de membraampomp. De Break-1 is geschikt voor wand- en bodemmontage.

Breektank met AB BEVEILIGING

Een vrije AB-uitloop is een verticale en permanente onderbreking tussen het laagste punt van de voedingsopening van de drinkwaterleiding en het kritisch niveau. De norm omschrijft dit als ‘atmosferische onderbreking met niet-ronde overloop’ De overloop mag niet cirkelvormig zijn uitgevoerd en moet ‘het maximum intlaatdebiet kunnen afvoeren onder foutcondities bij positieve druk.’ Dergelijke beveiligingen zien we niet zo vaak binnen de woningbouw maar ze kunnen hele praktische oplossingen bieden. Zeker in combinatie met een pomp voor de drukverhoging kunnen hele compacte en normgerechte beveiligingen gerealiseerd worden.

 

Categorieën: ,
Hoogte A (mm)

Breedte B (mm)

Diepte C (mm)

Drinkwateraansluiting D

3/4"

Persleiding E

3/4"

Noodverloop F (mm)

40

Leeggewicht (kg)

6

Spanning (V)

Vermogen (W)

Max. debiet (L/min)

Max. opvoerhoogte (m)

Geluidswerende kap

Breaktank

Drukvat

Membraam

Motorbehuizing

 

YouTube video

TOEPASSINGSGEBIED

Het systeem is toepasbaar op alle wettelijke bepalingen waar een terugstroombeveiliging voor vloeistof categorie 2 t/m 5 is voorgeschreven. De Break-1 dient in een vorstvrije, droge ruimte opgesteld te worden voorzien van afvoer op de grond, bijvoorbeeld een schrobputje.

ALTERNATIEVEN VOOR EEN BREAKTANK?

Over de alternatieven voor een breaktank kunnen we kort zijn; die zijn er niet! In de installatietechniek worden veelvuldig de bekende EB, EA en BA kleppen in de drinkwaterleiding gebruikt maar die zijn niet toegestaan voor water dat onder de categorie 5 valt. Kortom: bij categorie 5 water moet altijd en onder alle omstandigheden een breaktank toegepast worden, aan u de keuze of dat een AA of AB is.

Technisch schema

Breektank 1 technische schema 1

Pompkarakteristiek

breektank 1 pompkarakteristiek

Aansluitschema

Breektank 1 aansluitschema

Leveromvang

Product bestaat uit: Break-1, flexibele RVS-slangen voor aansluiting van de drinkwater- en persleiding inclusief afsluitkranen, netsnoer (lengte 2 meter), drukvat 8 liter inclusief montagebeugel, afsluitkraan en montagehandleiding. Officieel is de Break-1 een Terugstroombeveiligingen Familie A, Type B, en is in dat kader gecertificeerd door KIWA en Belgaqua.

Klantenservice van 8.00 tot 17.00

Direct antwoord bij vragen over producten, systemen en/of oplossingen.

Van advies tot onderhoud

Advies, levering, montage en onderhoud voor particulieren, tussenhandel en overheden.

Producent en marktleider met 25 jaar ervaring

Besparen door direct te kopen bij de fabrikant.

Meer informatie of een offerte ontvangen?

Neem dan contact met GEP op, we helpen je graag met het maken van de juiste keuze.