Regenwater opvangen tank – een passende oplossing voor elke locatie & situatie
Regenwater opvangen in een tank en vervolgens gebruiken is een goed en logisch idee om meerdere redenen. Ten eerste bespaart het gebruik van regenwater erg veel drinkwater, dus opvang en gebruik van regenwater bespaart geld. Je hoeft bij het gebruik van regenwater niet bang te zijn voor kalkaanslag, want regenwater bevat namelijk geen kalk. Zo kun je er prima je planten van water geven of je ramen en auto mee wassen. Geef je hond of kat de keuze, en je ziet dat zij tevens liever regenwater drinken dan kraanwater. Maar bij toepassing van een goed regenwatersysteem is er met regenwater nog veel meer mogelijk: je kunt met regenwater ook de toiletten doorspoelen of de wasmachine op regenwater aansluiten, zoals gezegd: er zit immers geen kalk in regenwater.
Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat Nederland steeds natter wordt, helaas verdwijnt een groot deel van dit water in het riool en helpt dit de uitdroging dus niet tegen te gaan. Het opvangen van regenwater is dan ook niet alleen beter voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu.
Waarom regenwater opvangen in een tank?
Waarom Regenwater opvangen in een tank? Dat is een veelgestelde vraag aan GEP. Het is “in de branche” gebruikelijk dat men voor het afkoppelen van hemelwater infiltratiekratten toepast. Deze infiltratiekratten slaan het regenwater op en geven dit regenwater langzaam terug aan de bodem. Op zich is dat een goede manier maar de gebruiker heeft daar zelf geen profijt van. Als het regenwater opgevangen wordt en vervolgens in een regenwatertank wordt opgeslagen dan ligt dat anders; dan heeft de gebruiker een waterbron in de vorm van een regenwatertank!
Regenwater opvangen kan op elke locatie en in elke situatie
Dit opgevangen regenwater kan vervolgens gebruikt worden om de tuin te sproeien, de auto te wassen, het toilet te spoelen of de was mee te doen. Er zijn vele redenen om regenwater op te vangen en in plaats van drinkwater te gebruiken. Het financiële aspect is een belangrijk argument, de alsmaar stijgende kosten voor drinkwater dwingen ons om te zoeken naar alternatieve waterbronnen. Maar daarnaast speelt duurzaam waterbeheer ook een belangrijke rol. Onze waterbronnen staan onder druk en de waterleidingbedrijven zitten aan de maximale capaciteit. Dus nog meer water aan de bodem onttrekken voor ons waterverbruik is niet overal meer mogelijk. Bovendien is ons klimaat aan het veranderen. De buien worden steeds intenser en dat kan ons watersysteem niet aan. De wetgever heeft daarom bepaalt dat de opvang van regenwater, juridisch gezien, onder de hemelwaterverordening valt. Dit betekent dat regenwater op het perceel opgevangen dient te worden. Dus; regenwater opvangen in een tank op het perceel past perfect in dit plaatje. Tot slot draagt het gebruik van regenwater bij aan het gevoel van onafhankelijkheid, het idee dat men onafhankelijk en zelfredzaam in het leven staat.
Er zijn verschillende technische mogelijkheden voor de opvang van regenwater in de praktijk, het ligt er aan wat je met het opgevangen regenwater van plan bent. Maar het ligt met name aan de bouwkundige (on)mogelijkheden. Regenwater opvangen en in een tank opslaan kan zowel bij woningbouw als bij utiliteitsbouw.
Voordelen en mogelijkheden voor particulier
Regenwater opvangen in een tank en vervolgens gebruiken in plaats van drinkwater is vrij logisch. Gefilterd regenwater is een goed alternatief voor duur drinkwater bij toepassingen waar geen dure drinkwaterkwaliteit noodzakelijk is. Regenwater kan gebruikt worden voor toiletspoeling, tuinberegening, wasmachine, het wassen van de auto, sprinklersystemen en alle andere toepassingen waar drinkwater niet wordt gedronken.
Voordelen en mogelijkheden voor bedrijven
Voor bedrijven is regenwater opvangen in een tank en gebruiken uiteraard ook mogelijk. Als het gebruik van drinkwater voor sommige toepassingen vervangen wordt door regenwater, kan er een aanzienlijke drinkwaterbesparing gerealiseerd worden. En de mogelijkheden voor gebruik van regenwater zijn bij bedrijven vaak groter, denk aan beregening, koelwater, proceswater etc. Daarnaast verkrijgt een regenwatersysteem punten voor Breeam, zodat een gebouw sneller een hoger milieulabel krijgt.
Voor relatief grote projecten binnen de utiliteits- en industriebouw gelden echter andere eisen en voorwaarden dan bij de woningbouw. Voor dergelijke grote projecten heeft GEP speciale regenwatersystemen ontworpen; de zogenaamde IRM™-hybride systemen. Met een hybride regenwatersysteem wordt het regenwater eerst in een grote regenwatertank opgevangen en vanuit de grote regenwatertank wordt dit regenwater naar de breaktank gepompt. Vanuit deze breaktank voorziet een regenwaterpomp (vaak dubbel of drievoudig uitgevoerd) de tappunten van water, dat wil zeggen gefilterd regenwater. En als de regenwatertank leeg is dan wordt die breaktank bijgevuld met drinkwater zodat het regenwatersysteem altijd in water blijft voorzien, zelfs tijdens extreem lange periodes van droogte.
Verschillende soorten tanks om regenwater in op te vangen
Om regenwater op te vangen en tijdelijk op te slaan heb je uiteraard een regenwatertank nodig. Een regenwatertank vormt de basis voor de opvang en opslag van regenwater. Het voordeel van een regenwatertank is dat het opgeslagen regenwater bewaart en daarna gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor het spoelen van het toilet, voor de wasmachine en de tuin. Er bestaan een heleboel verschillende regenwatertanks en regenwaterputten. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.
Ondergrondse regenwaterputten
De bekendste ondergrondse regenwatertank is de regenwaterput van beton, die worden geen regenwatertanks genoemd maar regenwaterputten. Qua prijs is die in vergelijking met andere regenwatertanks relatief goedkoop zodat de betonnen regenwaterput vaak toegepast wordt bij nieuwbouw. De betonnen regenwaterputten van GEP zijn de perfecte regenwaterputten om regenwater op te vangen te gebruiken. Dankzij het principe van de Flexoline Varitank zijn deze betonnen regenwaterputten de ideale oplossing bij nieuwbouw. Het plaatsen van een betonnen regenwaterput gebeurt dankzij de kunststof Varitank schacht in een mum van tijd, bovendien gaat dat relatief veilig.
Mangat met valbeveiliging
Het ronde mangat van de betonnen regenwaterput wordt namelijk gevormd door een kunststof ring met een diameter 600 mm die in de betonnen dekplaat van de regenwaterput gestort is. Dankzij deze kunststof ophoging met afdekking komt er geen infiltratiewater of vuil in de regenwaterput tijdens stockage en plaatsing. De (tijdelijke) afdekking vormt tevens een valbeveiliging tijdens de werkzaamheden, een misstap op het mangat leidt immers niet tot een val in de diepe regenwaterput.
Afdekplaat uit één stuk
De afdekplaat van de regenwaterput, is net als de regenwaterput zelf, van beton. Deze afdekplaat is op de kuip van de regenwaterput bevestigd. Deze kuip en bodem van de regenwaterput is uit één stuk gegoten, dus geen naden of voegen in de regenwaterput zelf. Lees: geen kans op lekkage.
In beton gegoten hijslussen
De betonnen regenwaterputten zijn voorzien van hijslussen die in het beton gegoten zijn waarmee de regenwaterput opgetild kan worden tijdens plaatsing en transport. Deze regenwaterputten kunnen worden voorzien van allerhande Trident regenwaterfilters en Varitank schachten, zoals gezegd: allemaal op het gepatenteerde principe van de draaibare-, inkortbare-, telescopische Varitank principe van GEP.
Verschillende volumes en verkeersklassen
De regenwaterputten van beton zijn leverbaar van 2.000 tot 20.000 liter en deze regenwaterputten zijn onderling als communicerend vat te koppelen zodat ieder gewenst volume realiseerbaar is. De betonnen regenwaterputten zijn leverbaar in verschillende verkeersklassen, beloopbaar (klasse A), balastbaar voor personenwagens (klasse B 125kN ) maar ook voor zwaar verkeer (klasse D 400kN).
Ondergrondse regenwatertank
Ondergrondse regenwatertanks zijn van kunststof. Heel soms zijn er stalen regenwatertanks of regenwatertanks van glasvezel maar in 99% van de gevallen is een ondergrondse regenwatertank van kunststof. De kunststof regenwatertanks kenmerken zich door een zeer laag gewicht. Lees: eenvoudig te plaatsen zonder zware kranen en hijsvoorzieningen. De Blueline regenwatertanks van GEP zijn speciaal voor regenwater ontwikkelde kunststof tanks uit één stuk, naadloos geproduceerd, dus 100% gegarandeerd waterdicht. Lees: geen kans op lekkage.
De kunststof Industrietanks van GEP kenmerken zich door hun stevige constructieve eigenschappen en stalen bandages voor en eenvoudige en stabiele plaatsing. Standaard zijn de regenwatertanks uitgerust met een deksel. De tanks van GEP worden daarom veel toegepast bij specifieke toepassingen zoals drinkwater-, regenwater- grijswater en disconnectietanks met ingebouwde pompen. De bovengrondse regenwatertanks van GEP zijn in verschillende maten leverbaar. Een standaard opstelling van meerdere bovengrondse regenwatertanks bestaat uit een basistank, waarop de aan- en afvoer van regenwater aangesloten kan worden, gevolgd door één of meerdere uitbreidingstanks. Zo kan een groot buffervolume voor regenwater samengesteld worden.
Bovengrondse regenwatertank
Er bestaan ook bovengrondse regenwatertanks. Het is daarbij van belang dat een bovengrondse regenwatertank altijd vorstvrij opgesteld staat, daarom worden ze ook vaak binnentanks voor regenwater genoemd. Kunststof binnentanks voor regenwater zijn bedoeld om in een kelder, berging of technische ruimte te plaatsen. GEP heeft twee types bovengrondse regenwatertanks, de Industrietanks en de AQF tanks.
De kunststof Industrietanks van GEP kenmerken zich door hun stevige constructieve eigenschappen en stalen bandages voor en eenvoudige en stabiele plaatsing. Standaard zijn de regenwatertanks uitgerust met een deksel. De tanks van GEP worden daarom veel toegepast bij specifieke toepassingen zoals drinkwater-, regenwater- grijswater en disconnectietanks met ingebouwde pompen. De bovengrondse regenwatertanks van GEP zijn in verschillende maten leverbaar. Een standaard opstelling van meerdere bovengrondse regenwatertanks bestaat uit een basistank, waarop de aan- en afvoer van regenwater aangesloten kan worden, gevolgd door één of meerdere uitbreidingstanks. Zo kan een groot buffervolume voor regenwater samengesteld worden.
Bovengrondse regenwatertank: AQF Binnentank
De bovengrondse regenwatertanks voor regenwater type AquaFlow AQF zijn in verschillende uitvoeringen en volumes leverbaar. De tanks kenmerken zich door hun constructieve eigenschappen wat oppervlakte betreft. Dat wil zeggen: deze bovengrondse regenwatertanks zijn ontworpen om door een standaard deur te kunnen. Daarnaast zijn deze bovengrondse regenwatertanks voorzien van handvaten voor eenvoudige plaatsing en transport. Standaard zijn de kunststof binnentanks uitgerust met een deksel.
In het algemeen is het van belang dat de regenwatertank om regenwater op te vangen uit één stuk vervaardigd is, dus naadloos geproduceerd. Daarmee is het gegarandeerd dat de tank 100% waterdicht is, en niet onbelangrijk, blijft. Regenwatertanks of –putten die uit ringen of schaaldelen bestaan hebben altijd één of meerdere naden die afgedicht moeten worden. Deze naden moeten waterdicht blijven, ook op de lange termijn, en ook bij zetting van grond en leidingen.
Verder is het van belang dat de aansluitingen op de regenwatertank of -put ook waterdicht zijn, bij voorkeur voorzien van rubber doorvoeringen om kleine zettingen van de tank te kunnen compenseren.
Regenwater opvangen in kunststof regenwatertanks
Regenwater opvangen in kunststof regenwatertanks is ook mogelijk. Regenwatertanks van kunststof hebben een veel lager gewicht dan een regenwaterput van beton en zijn dus veel eenvoudiger te transporteren en te verplaatsen. Kunststof regenwatertanks hoeven dus niet met een zware kraan geplaatst te worden. Het installeren van kunststof tanks is echter wat omslachtiger dan een betonnen regenwaterput, dat wil zeggen dat ze ingewaterd moeten worden zodat de grond rondom de tank goed aansluit rondom de tank. Er zijn zelfs kunststof regenwatertanks die enkel volledig in het gestabiliseerd zand geplaatst mogen worden. GEP heeft laatstgenoemde regenwatertanks niet in het productassortiment. Verder is het van groot belang om voor plaatsing van de regenwatertank de maximale grondwaterstand te kennen om zeker te zijn dat de tank nooit op komt draaien als gevolg van het opdrijvende vermogen bij een lege regenwatertank.
De kunststof regenwatertanks zijn in verschillende modellen leverbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld ook platte modellen, die vergen minder diep graafwerk en zijn beter geschikt voor gebieden met hoge grondwaterstanden. We zien kunststof regenwatertanks vaak toegepast worden op plekken waar geen zwaar bouwmateriaal kan komen zoals bijvoorbeeld moeilijk toegankelijke tuinen. De volumes van leverbare regenwatertanks van kunststof variëren van 800 tot 60.000 Liter.
Hoe groot moet een regenwater tank zijn?
“Hoe groot moet de tank zijn om regenwater op te vangen en te gebruiken?”, die vraag wordt ons vaak gesteld. De antwoord op die vraag hangt in eerste instantie af van het land waar men woont. In België geldt namelijk een andere hemelwaterverordening dan in Nederland.
Hoe groot moet de regenwatertank zijn in Nederland en België?
In Nederland is het lastiger te bepalen hoe groot de regenwaterput moet zijn. Als dat vastgelegd is in een gemeentelijke Hemelwaterverordening spreekt men over een minimaal bergend volume. Vaak is dat 60 mm berging (dus als men een dak bouwt van 100 m2 dan moet men 6.000 liter plaatsen) maar er zijn ook gemeenten die 35 mm tot 75 mm eisen. Soms zijn er nog aanvullende eisen in de vorm van een ledigingstijd of een groter volume bij gebruik van regenwater.
In België was men sinds januari 2005 verplicht om een regenwaterput van minimaal 3.000 liter te plaatsen. Vanaf 2023 is de wetgeving omtrent de hemelwaterverordening aangescherpt, vanaf 2023 is men verplicht een regenwatertank van minstens 5.000 liter te plaatsen als het dak kleiner is dan 80 m². Is het dak 80 m² of groter, dan moet men een waterput installeren van ten minste 7.500 liter. Als het dak groter is dan 120 m² en men renoveert de woning, dan moet de capaciteit van je waterput minstens 10.000 liter zijn.
Neem contact met ons op wanneer je vragen hebt over bijvoorbeeld de wettelijke eisen, voorwaarden en/of subsidies in jouw specifieke woonplaats.
Hoe groot moet de regenwatertank zijn vanuit een technisch oogpunt?
Vanuit de techniek gezien zijn er twee manieren om te berekenen hoe groot het volume van de regenwatertank moet zijn. Dat zijn de Breeam eisen en de Europese norm de EN16941. Tot 2020 verschilden die veel van elkaar maar sinds de Breeam 2020 zijn die nagenoeg hetzelfde. Dus we kunnen nu met een gerust hart het volume van de regenwaterput bepalen op basis van de formules die in de Europese norm zijn vastgelegd. Op zich in de berekening van het volume van de regenwatertank het eenvoudigst op basis van het dakoppervlak dat op de regenwatertank aangesloten is. Dat oppervlak dient vermenigvuldigd te worden met de jaarlijkse hoeveelheid regenwater die in die regio valt (op te zoeken in de bosatlas) en die dient vermenigvuldigd te worden met de afvloeiing coëfficiënt, het filterrendement en factor 0,05.
Rekenvoorbeeld volume regenwatertank: men heeft een pannendak in Apeldoorn van 80 m2 en een Trident regenwaterfilter, de berekening van het volume van de regenwatertank wordt dan als volgt; 80 m2 x 900 mm/jaar x afvloeiing coëfficiënt 70% x 90 % filterrendement x 0,05 = 2.236 Liter. Dit volume is de minimale NETTO inhoud van de regenwatertank. Ons advies zou dan zijn om in de praktijk een 3.000 Liter regenwatertank te nemen.
Verschillende volumes regenwater putten en tanks
Welke put of tank past bij jou situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van alle putten en tanks met steeds de belangrijkste specificaties.
Regenwater opvangen in een tank van 40.000 liter
Regenwater opvangen in een tank van 10.000 liter
Regenwater opvangen in waterzak van 12.000 tot 2.000 liter
Regenwater opvangen in een tank van 8.000 liter
Regenwater opvangen in een tank van 7.500 liter
Regenwater opvangen in een tank van 5.000 liter
Regenwater opvangen in een tank van 4.000 liter
Regenwater opvangen in een tank van 3.000 liter
Regenwater opvangen in binnentanks van 2.000 liter
Regenwater opvangen in een regenschuttingen van 2.000 liter
Regenwater opvangen in een tank van 2000 liter
Regenwater opvangen in een tank van 1.500 liter
Regenwater opvangen in een tank van 1.000 liter
Regenwater opvangen in een schutting van 1.000 liter
Plaatsen van een regenwatertank
Een van de belangrijke onderdelen van een regenwatersysteem is de regenwatertank of regenwaterput. Hierin wordt het regenwater bewaard totdat je het nodig hebt. Er bestaan zowel betonnen als kunststoffen regenwaterputten. Een kunststoffen regenwatertank kan afhankelijk van het type, ondergronds of bovengronds geplaatst worden. GEP heeft een breed assortiment regenwaterputten en regenwatertanks. Deze variëren van kunststof regenwatertanks, regenwaterputten van beton, platte tanks, grondwaterbestendige tanks en waterzakken.
Bij alle tanks is het van belang om rekening te houden met de maximale grondwaterstand, het opdrijvende vermogen en de verkeersbelastbaarheid van de regenwatertank. Bij alle regenwatertanks is het van groot belang dat de montagehandleiding goed nageleefd wordt.
Bestaande bouw en regenwater opvangen in tank
Regenwater opvangen en gebruiken bij bestaande bouw is in vergelijking met nieuwbouw lastig. Er dient immers veel grondwerk verzet te worden wat ten koste gaat van bestrating en tuin. Daarvoor zien we bij bestaande bouw vaak waterzakken in plaats van regenwaterputten. Deze waterzakken zijn ontwikkeld om in een kruipruimte te plaatsen. Dergelijke waterzakken vormen de ideale oplossing om regenwater ook te gebruiken bij bestaande bouw en renovatie. Een waterzak systeem is geschikt voor de kruipruimte dus er zijn geen graafwerkzaamheden en grondwerken nodig. Dus een waterzak voor het gebruik van regenwater is een mooi alternatief voor een regenwatertank of regenwaterput.
Wanneer het regenwater bedoeld is om te gebruiken voor toilet, wasmachine en tuin is het raadzaam een waterzak met schacht te gebruiken. Hierdoor is de schacht eenvoudig toegankelijk voor inspectie en onderhoud. Bovendien wordt de waterzak dankzij de schacht niet blootgesteld aan rek- en trekkrachten van het gewicht van de (volle) waterzak. Een waterzak is op iedere gewenste maat te verkrijgen, dus daarmee is ieder gebouw en iedere woning in principe geschikt voor regenwatergebruik. De installatie van een waterzak is zeer eenvoudig, vaak kan men dit zelf. Er gaat immers geen grondwerk aan vooraf en de waterzak is eenvoudig te tillen en te verplaatsen
Nieuwbouw en regenwater opvangen in tank
Bij nieuwbouw zien we meestal dat er regenwaterputten van beton geplaatst worden. Bovendien zijn de putten minder gevoelig voor opdrijven. Dankzij een aantal nieuwe technische ontwikkelingen zijn de regenwaterputten zeer geschikt voor projectmatige bouw. Bij de recente productontwikkelingen is er gefocust op het verkorten van de montagetijden, het optimaliseren van transport en het streven naar prefab montage. Belangrijkste punt van aandacht was de innovatie van de filter- en schachtconstructie. De eerste generatie regenwaterputten bestond uit gecompliceerde, ingebouwde filters in een massieve betonschacht. Het monteren en aansluiten zorgde voor veel werk. Bovendien waren er zware stelringen nodig om het deksel gelijkgesteld te krijgen aan het maaiveldniveau. De nieuwe generatie regenwaterputten is van gewapend beton, geleverd met een ingestorte ring. Hierop wordt de speciale Varitank filterschacht geplaatst. Deze schachten op de zijn van (licht) kunststof. Met een decoupeerzaag zeer eenvoudig in te korten. Bovendien is deze schacht draaibaar ten opzichte van de regenwaterput. Hierdoor kan de prefab aansluiting zonder passtukken op de aan- en afvoer gericht worden, dat scheelt heel veel werk. De schacht is bovendien zeer licht van gewicht, dus geen (dure) bouwkranen nodig om de schacht op de regenwaterput te plaatsen. Het deksel valt telescopisch over de schacht en kan tot op de millimeter nauwkeurig afgesteld worden aan het straatniveau. Deze innovaties zorgen voor een reductie van 90% arbeidstijd. De regenwaterputten zijn daardoor zowel qua productie als montage relatief goedkoop.
Bekijk hier onze referenties van locaties waar wij regentanks hebben geïnstalleerd.
Kosten, subsidies en besparingen regenwater opvangen
Regenwatergebruik is het opvangen en gebruiken van regenwater. Regenwater is een goed alternatief voor duur drinkwater bij toepassingen waar geen dure drinkwaterkwaliteit noodzakelijk is. Regenwater kan gebruikt worden voor toiletspoeling, tuinberegening, wasmachine, het wassen van de auto, sprinklersystemen en alle andere toepassingen waar drinkwater niet wordt gedronken. De prijs van een regenwatertank en systeem hangt sterk af van het type regenwatersysteem en gebouw. Er bestaan verschillende soorten regenwatersystemen. Deze zijn te onderscheiden in vier verschillende typen:
Regenwatersystemen voor de tuin
Deze systemen zijn eenvoudig van opzet met een automatische tuinpomp in de regenwatertank. De prijs van zo’n compleet regenwatersysteem, dus inclusief regenwatertank, tuinpomp etc. bedraagt ca. 2.000 euro
Regenwatersysteem met Open-Suppletie voor woningbouw
Deze regenwatersystemen vullen de regenwatertank bij met drinkwater zodra deze, na langere droge periode zonder neerslag, leeg raakt. Dergelijke regenwatersystemen kosten ca. 3.500 euro
Duplex regenwatersysteem
De pomp staat binnenshuis en zuigt het regenwater uit de regenwatertank. Het regenwatersysteem schakelt, na lange droge periode zonder neerslag, over op drinkwater op basis van de speciale IRM®-Technolgie. Dit soort regenwatersystemen zijn leverbaar vanaf 4.000 euro.
Implex regenwatersysteem
De pomp staat in de regenwatertank, onder water en perst het regenwater uit de tank. Het systeem schakelt, na lange droge periode zonder neerslag, over op drinkwater op basis van de speciale IRM®-Technolgie. De kosten van zo’n regenwatersysteem zijn ca. 4.500 euro.
Hybride regenwatersysteem voor utiliteitsbouw en industrie
Dit regenwatersysteem bestaat uit twee pompen, een toevoerpomp in de regenwatertank en een extra pomp met breaktank. Dit systeem schakelt ook over op drinkwater op basis van de speciale IRM®-Technolgie. Dit soort regenwatersystemen hebben een prijs vanaf 15.000 euro.
Subsidies en investeringsvoordelen
Er zijn in veel gevallen subsidies beschikbaar voor het afkoppelen en gebruiken van regenwater. Dit is echter per gemeente afzonderlijk geregeld. Dus het is zaak om in uw eigen gemeente navraag te doen naar de subsidies voor regenwatertanks, soms valt dit onder de noemer “afkoppelen hemelwater” maar vaak geldt er ook de zogenaamde hemelwaterverordening dit een minimale waterberging verplicht stelt, meestal is dat bij nieuwbouw. Om te kijken welke subsidie er voor een regenwatertank geldt binnen uw gemeente kunt u ook kijken op www.groenesubsidiewijzer.nl
Voor bedrijven zijn er meerdere mogelijkheden voor subsidie van een regenwaterwatersysteem. In een aantal gevallen staan systemen voor regenwaterberging, regenwatergebruik en infiltratie voorzieningen op de milieulijst van het RVO. Er zijn dan fiscale regelingen beschikbaar. Voor regenwatergebruik zijn er in sommige gevallen ook investeringsvoordelen mogelijk, zie daarvoor de MIA en Vamil regeling. Uw accountant of fiscaal jurist is daarvoor het beste aanspreekpunt.
Ook een enorme besparing op drinkwater realiseren?
Met een regenwatersysteem vervang je een wezenlijk deel van je drinkwater door (gefilterd) regenwater. In principe is dat circulaire water geschikt voor wasmachine, toiletspoeling en tuin. In theorie kun je met regenwatergebruik voor deze toepassingen zo’n 50% op het drinkwatergebruik besparen. Uiteraard geldt dat alleen als het dakoppervlak groot genoeg is om in die waterbehoefte te voorzien.
FAQ regenwater opvangen tank
Hoe ontwerp je een goed regenwatersysteem?
Het ontwerpen van een regenwatersysteem is een gecompliceerde en technische klus waar men het beste een specialist voor kan inschakelen. Een deskundige zal rekening houden met de diverse factoren die van belang zijn voor een optimaal regenwatersysteem met een hoog rendement;
– De hoeveelheid en intensiteit van de neerslag;
– De oppervlakte, type en materiaal van het dak;
– De toepassingen waarbij het regenwater gebruikt zal gaan worden;
– De lengte van de zuig- en persleidingen;
– Eventuele toekomstige uitbreidingen;
– Het rendement van het filter;
– De inhoud van de regenwatertank;
Dit zijn aspecten die een grote rol spelen in het ontwerp van een regenwatersysteem. Vraag daarom altijd eerst advies bij GEP – voor het ontwerp van een regenwatersysteem.
Kan regenwater in een ton bederven?
Regenwater in een ton of regenwatertank kan bederven. Voor een goede waterkwaliteit in de regenwatertank gelden de volgende uitgangspunten waaraan een goed regenwatersysteem moet voldoen;
– Een geschikt dakoppervlak
– Een goed regenwaterfilter voordat het regenwater in de tank stroomt;
– Een rustige toevoer van het gefilterde regenwater in de regenwatertank;
– Een overloop met skimmer;
– Een drijvende aanzuiging;
– Een gecalculeerd volume van de tank op basis van uw specifieke geval.
Hoe regenwater opvangen zonder regenpijp?
Regenwater opvangen zonder regenpijp is lastig, maar niet onmogelijk. GEP heeft daarvoor drainageplaten die met behulp van folie en grind het regenwater af kunnen voeren naar de regenwatertank. Dus ook zonder regenpijp kan het regenwater naar de tank.
Beste manier regenwater bewaren?
De beste manier om regenwater te bewaren is precies hetzelfde als bij bier, dat wil zeggen koel en donker. Dus bij voorkeur regenwater in een ondergrondse regenwatertank bewaren.
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, tussenhandel en overheden.
Eigen vervoer = tanks geleverd en gelost
GEP heeft eigen kraanwagens, dus afspraken zijn makkelijk en snel te maken, de regenwatertanks worden geleverd en gelost.
Contact met GEP
Ben je van plan een regenwatersysteem aan te schaffen of een tank in te bouwen bij een renovatie- of een nieuwbouwproject? Neem dan gewoon even contact op met GEP. Wij kijken dan hoe het verder aangepakt moet worden én we maken dan een afspraak om ter plaatste te komen kijken.
Als je wilt berekenen hoe groot je regenwatertank moet zijn, maak dan gebruik van de rekenmodule op onze website www.regenwater.com of neem telefonisch contact op met GEP.