Regenwater opvangen en hergebruiken in huis en in de tuin
Voor regenwater opvangen en hergebruiken heb je een regenwatersysteem nodig. GEP maakt al sinds jaar en dag regenwatersystemen die regenwater opvangen waarmee regenwater schoon en effectief wordt opgeslagen en hergebruikt. Het regenwater wordt eenvoudig via een traditionele dakgoot afgevoerd naar een filter. Daar worden vuil en blad gescheiden van het opgevangen regenwater zodat alleen het schone regenwater in de tank komt waar het vervolgens wordt opgeslagen tot er in het pand een kraan wordt open gedraaid.
Een ondergrondse regenwatertank vangt het regenwater op
Meestal wordt regenwater onder de grond opgeslagen in een regenwatertank. De regenwatertank zelf kan van kunststof zijn of van beton. Maar GEP heeft ook waterzakken voor kruipruimtes en binnentanks voor in de kelder. Voor iedere situatie heeft GEP een oplossing. Die oplossingen komen ook nog eens in alle denkbare soorten en maten. Regenwater opvangen en hergebruiken kan dus eigenlijk overal. Het regenwater wordt dus opgeslagen in tanks. Dit gebeurt bij voorkeur onder koele en donkere omstandigheden omdat je zo de kwaliteit van het hemelwater optimaal houdt. Vanaf het moment dat het regenwater in de tank zit, kan het gebruikt worden voor de toiletspoeling, de wasmachine en de tuin. Bij industriële toepassingen kun je het ook gebruiken als koel- of proceswater in koeltorens en airco’s of bijvoorbeeld in de wasstraat voor vrachtwagens.
Fotos: Regenwater opvangen in waterzakken of kunststof regenwatertanks
Regenwater opvangen en hergebruiken, betekent wel eerst filteren
Het is ook veel efficiënter om regenwater te hergebruiken. Het is immers al schoon. Het regenwater filteren om het grove vuil van het hemelwater te scheiden is het enige dat nog nodig is. Heel anders is het gesteld met het drinkwater dat uit onze kranen komt. Dat water moet eerst uit de grond worden gehaald. Er is vervolgens veel energie nodig om dat grondwater te veranderen in drinkwater.
En eigenlijk is drinkwater in de meeste gevallen veel te schoon. Want wat doen we ermee? We gebruiken zuiver drinkwater om de wc door te spoelen en de planten water te geven. Dit is een onbegrijpelijke verspilling van energie!
Regenwater opvangen en hergebruiken is niet moeilijk
Regenwater opvangen en hergebruiken is zelfs ontzettend makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen, is het regenwater opvangen, filteren, in een regenwatertank bewaren en vervolgens naar je aftappunt brengen. Dit hemelwater is dan misschien niet geschikt om te drinken, het is wel perfect voor vrijwel alle andere zaken waarvoor mensen normaal gesproken drinkwater gebruiken.
Op de lange termijn is misschien wel het grootste voordeel dat we zo de grondwaterreserves minder aan hoeven te spreken. Dat betekent een enorme ontlasting voor het grondwaterpeil. GEP heeft berekend dat meer dan 50% van het drinkwatergebruik vervangen kan worden door regenwater.
Figuur: regenwater opvangen en hergebruiken voor wc-spoeling, wasmachine en tuin biedt een serieuze besparing.
Voor wie is regenwater opvangen en hergebruiken geschikt?
Regenwater opvangen en hergebruiken is mogelijk in vrijwel elke situatie, of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, particuliere woningbouw of utiliteitsbouw. GEP levert regenwatersystemen voor de meest uiteenlopende toepassingen. De waterzakken voor de kruipruimte zijn meer gericht op bestaande gebouwen en de betonnen putten zijn meer gericht op zowel nieuwbouw als grootschalige en projectmatige bouwprojecten.
Daarnaast heeft GEP kunststoftanks die geschikt zijn voor renovatiewerkzaamheden bij bestaande woningen vooral waar grotere tuinen aanwezig zijn. GEP heeft ook binnentanks voor kelders in allerlei soorten en maten. In principe heeft GEP dus voor zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw altijd regenwatersystemen die op maat gesneden zijn.
Regenwater opvangen en hergebruiken, dat is de specialiteit van GEP.
Voordelen van regenwater opvangen en hergebruiken met behulp van een regenwateropvangsysteem?
Het opvangen van regenwater en het gebruik van regenwater met een regenwateropvangsysteem heeft grote voordelen. In de eerste plaats is het er gewoon. Er valt in Nederland en België jaarlijks veel regen en het komt ook nog eens met grote regelmaat uit de lucht. Het is dus een constante bron die gedurende een langere periode voldoende regenwater oplevert. Regenwater opvangen en hergebruiken kan dus in ons klimaat het gehele jaar. Er zijn weliswaar soms droge periodes maar die zijn bij ons niet zo heel lang. Dus kwestie van een tank die groot genoeg is om door droge periodes te komen.
Hoe werkt een regenwatersysteem?
Eigenlijk is een regenwatersysteem verbluffend eenvoudig opgebouwd. Van goot tot kraan, zo werkt een regenwatersysteem:
Hemelwater gaat langs het regenwaterputfilter
Een regenwatersysteem heeft in de eerste plaats een regenwaterput filter. Je kan gerust stellen dat dat filter gelijk het belangrijkste element is. Immers, als het filter niet goed werkt, gaat de kwaliteit van het regenwater naar beneden en gaat het rendement omlaag. Regenwater opvangen en hergebruiken heeft bij een slecht regenwaterfilter niet zoveel zin. Een filter dat snel vervuilt of dichtslibt zal minder regenwater doorlaten. Hoe meer het filter vervuild is hoe meer regenwater naar het riool afgevoerd zal worden in plaats van naar de tank. Dat hemelwater ben je gewoon kwijt.
Het is dus zaak om een hoogwaardig regenwater filter te hebben. GEP werkt met de zgn. Trident regenwaterfilters. Deze zijn door GEP zelf ontwikkeld. Trident regenwaterfilters zijn van zeer hoge kwaliteit. Het zijn filters die niet snel vervuilen. Dat is belangrijk voor het rendement. Ook is het mooi meegenomen dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Een automatisch ingebouwd spuitsysteem draagt daaraan bij. Vergeleken bij gangbare filters in de markt, hebben Trident filters een extreem gering verval in hoogte. Dit is niet onbelangrijk, want hoe hoger het verschil, hoe lastiger het wordt om de aansluiting met het riool te realiseren.
Een goed regenwatersysteem begint met een goed filter. Daarom is juist het filter een belangrijk speerpunt geweest in de researchstrategie van GEP. En met resultaat: regenwater opvangen en hergebruiken met een hoog rendement.
Regenwater wordt opgevangen in een ondergrondse regenwatertank
Nadat het regenwater gefilterd is, stroomt het de tank in. Regenwater opvangen gebeurt het beste ondergronds of tenminste op een donkere plek omdat dit de kwaliteit van het regenwater zeer ten goede komt.
Het is heel erg belangrijk om het regenwater ‘rustig’ de tank in te laten stromen, d.w.z. om het regenwater zodanig de tank in te laten vloeien dat het regenwater dat al in de tank aanwezig is zo min mogelijk in beroering wordt gebracht. Wanneer daar niet op wordt gelet en het regenwater wél in beroering komt, ontstaat er opwerveling van sedimentatie. Het vuil dat in de tank aanwezig is, moet op de bodem blijven liggen. Daar is die zogeheten rustige toevoer essentieel voor.
Regenwaterpomp met drijvende aanzuiging brengt regenwater naar aftappunt
Om het regenwater in de put naar de leiding en het aftappunt te krijgen is een drijvende aanzuiging nodig. Ook die is essentieel. De drijvende aanzuiging bestaat uit een soort bal die drijft op het water en een daaraan bevestigde aanzuigmond. De aanzuigmond bevindt zich daardoor iets onder het wateroppervlak.
Het regenwater in de tank kent verschillende lagen. Bovenop het regenwater bevindt zich drijvend vuil. Je moet dan denken aan stuifmeel, olie, kerosine van vliegtuigen dat op je dak valt, etc. Maar er zijn ook kleine deeltjes vuil die wél door het filter komen. Alles wat kleiner is dan 350 micrometer, zeg maar een derde millimeter, gaat met het regenwater mee door het filter en zakt vervolgens naar de bodem van de tank.
Dat is helemaal geen probleem. Het hemelwater is schoon genoeg voor hergebruik voor de tuin, de wc en de wasmachine. Het is alleen onwenselijk dat dit vuil ook daadwerkelijk de kraan bereikt. Door het regenwater in de tank onberoerd te laten, wordt voorkomen dat dit gebeurt. Het is uiteraard mogelijk het regenwater nog schoner te maken. Daarvoor zijn extra filters mogelijk die ‘achter’ de tank staan in het hergebruik-gedeelte van het regenwatersysteem. Voor hergebruik voor de tuin, het toilet en de wasmachine is dit echter niet nodig.
Het regenwater in de tank is schoon genoeg voor hergebruik. Het enige dat nodig is, is ervoor zorgen dat de aanzuiging wegblijft bij het drijvende vuil en het vuil op de bodem. De drijvende aanzuiging voldoet aan deze eis en zuigt het regenwater in het middengebied van de tank aan.
Vanaf de drijvende aanzuiging gaat het regenwater naar de pomp. De pomp zorgt ervoor dat de druk in het leidingsysteem, dat speciaal aangelegd wordt voor het hergebruik van regenwater, op peil blijft.
Automatische omschakeling voor een veilig regenwatersysteem
Het laatste onderdeel van het regenwatersysteem is de besturing. Die is niet bepaald onbelangrijk. De besturing schakelt automatisch om naar gewoon leidingwater zodra de tank leeg is. Stel, het heeft een paar weken niet geregend en er is wel continu afname. Men blijft de wc doortrekken en die gebruikt dan ook relatief veel regenwater. Op een gegeven moment is die tank leeg. Als er dan niets gebeurt, is er geen regenwater meer in de leiding. Het besturingssysteem zorgt er in dat geval voor dat er automatisch overgeschakeld wordt op gewoon drinkwater.
GEP doet dat op een vrij geavanceerde wijze. De toestellen zijn Belgaqua en Kiwa gekeurd. Dat betekent dat ze voldoen aan de Europese EN1717 norm. Dit is belangrijk omdat er zo een veilige verbinding tussen het regenwaternet en het drinkwaternet is. Volgens de regelgeving in zowel België als Nederland mogen deze twee soorten water niet met elkaar in contact komen binnen één systeem. Met het besturingssysteem van GEP gebeurt dat ook niet.
Het systeem zorgt ervoor dat er altijd water in de leiding is en dat men daar niet over na hoeft te denken. In principe komt er altijd regenwater uit de kraan. Alleen wanner de tank leeg is, schakelt het systeem automatisch (en tijdelijk) over op het drinkwaternet net zo lang totdat er weer genoeg regenwater in de tank is. We noemen dat IRM technologie wat staat voor “Intelligent Regenwater Management”. Onderstaande figuren geven een beeld van de technische werking van dergelijke regenwatersystemen, dat wil zeggen de automatische omschakeling van regenwater naar leidingwater zonder waterverspilling.
Regenwater hergebruiken voor de wasmachine
Het mooie van regenwater is dat het na filtering erg zacht en schoon is. Waarom schoon goed is, snapt iedereen wel. Maar het is ook zacht, dat wil zeggen, er zit geen kalk in. Waar normaal leidingwater schadelijk is voor de wasmachine is regenwater dus juist uitstekend geschikt voor zowel de wasmachine als de was.
Nog even wat over de wasmachine. Er is een wijdverspreid misverstand over de kwaliteit van het hemelwater en hoe schoon het is. Iedereen snapt wel dat regenwater gebruikt kan worden voor het toilet, maar er is vaak weerstand tegen de gedachte dat je regenwater gebruikt voor de was. Hoe zit dat? Kun je dat mooie witte overhemd of die prachtige jurk wel aan regenwater toevertrouwen?
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de kwaliteit van regenwater bij hergebruik. Vooral het Duitse Bundes Hygiëne Instituut heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van gefilterd regenwater. En wat bleek? Voor de wasmachine is het eigenlijk veel beter om regenwater te gebruiken dan leidingwater. Zolang je het regenwater maar koel en donker opslaat in de tank – en dat doet GEP, vooral ondergronds – blijft het goed schoon. Maar nog belangrijker dan de helderheid van het regenwater is dat er geen kalk in zit. Zoals al eerder is opgemerkt, de wasmachine gaat daardoor langer mee.
En de was zelf dan? Uit die onderzoeken is gebleken dat er minder wasmiddel nodig is voor hetzelfde resultaat. Uiteindelijk is ook de was er beter aan toe dan wanneer die met drinkwater wordt gewassen. Uiteraard moet het regenwater wel altijd eerst gefilterd worden voordat het de regenwatertank in stroomt. En daar heeft GEP hele goede regenwaterfilters voor, de bekende Trident regenwaterfilters.
Ook besparen met regenwater?
Regenwatersystemen en klimaatverandering
Voordat we toekomen aan de kostenbesparing die het gebruik van regenwater oplevert, gaan we eerst dieper in op het maatschappelijk belang van een regenwatersysteem. Het belangrijkste voordeel zit hem opmerkelijk genoeg niet voornamelijk in de besparing die het oplevert, maar in het effect op de waterhuishouding bij een veranderend klimaat. Met de tank wordt het regenwater gebufferd voordat het het riool in gaat.
Deze bufferfunctie is steeds belangrijker aan het worden. Ons klimaat is aan het veranderen en het komt steeds vaker voor dat in korte tijd een zodanig grote hoeveelheid regenwater naar beneden komt dat het rioolstelsel de plotselinge toevoer van hemelwater niet aankan. Overstromingen zijn het gevolg. Ons rioolstelsel is te klein gedimensioneerd en kan de pieken in neerslag steeds minder goed aan.
Regenwatersysteem en het rioolstelsel
Om ons rioolstelsel zodanig te veranderen dat het de neerslagpieken die de klimaatmodellen ons voor de komende jaren voorspellen wél aankan, moeten we als maatschappij miljarden gaan investeren. Deze investering kan (deels) ondervangen worden wanneer op grote schaal overgeschakeld wordt naar een regenwatersysteem.
Het grote voordeel van de regenwaterput is dat deze onderdeel uitmaakt van het rioolstelsel. Immers, het regenwater gaat na hergebruik alsnog naar het riool toe. Maar alles gaat niet ineens. Het wordt eerst opgevangen in de tank en daarna over een bepaalde periode verbruikt
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Regenwatersystemen voorkomen overstromingen
Als iedereen nu zo’n regenwateropvangsysteem aan zou schaffen, zou het rioolstelsel deze pieken niet meer ineens hoeven te verwerken. Stel er is een wolkbreuk boven een stad waar veel particulieren en bedrijven een regenwatersysteem hebben. Het hemelwater van de meeste daken wordt nu opgevangen in de regenputten van die panden waar het regenwatersysteem is aangelegd. De plotselinge toestroom van regenwater die normaal gesproken gelijk het riool in zou stromen wordt nu eerst opgevangen in de tanks. Dat regenwater wordt vervolgens hergebruikt en pas daarna langzaam, beetje bij beetje, naar het riool toe gevoerd.
Natuurlijk kan het zijn dat er zoveel regen valt dat alle regenwatertanks in de stad alsnog volraken en vervolgens regenwater afvoeren naar het riool. Maar zelfs in dat geval is een aanzienlijk deel van het hemelwater dat met de wolkbreuk naar beneden kwam, opgevangen zodat het riool niet in één keer belast wordt.
In de stad van ons voorbeeld leidt de wolkbreuk dus niet tot een overstroming. Regenwater opvangen en hergebruiken draagt bij aan de aanpassing van de maatschappij aan een veranderend klimaat.
Foto’s: regenwater opvangen in de praktijk met regenwaterputten van beton.
Kostenbesparing met een regenwatersysteem
Naast het maatschappelijk nut van regenwater opvangen en hergebruiken is er natuurlijk dat andere belangrijke voordeel. Dat is de besparing op het eigen drinkwatergebruik. Daarover nu meer.
Regenwater opvangen en hergebruiken voorkomt verspilling van drinkwater
Zo’n 57% van het drinkwater dat mensen normaal thuis verbruiken, wordt toegepast juist op die zaken waar hergebruik van regenwater uitermate voor geschikt is: toiletten doorspoelen, de wasmachine gebruiken en de tuin beregenen. Daar is toch immers geen drinkwaterkwaliteit voor nodig?
Het is een gigantische verspilling van energie om water uit onze grondwaterreserves naar boven te halen en op te werken tot drinkwaterkwaliteit om het vervolgens te gaan gebruiken voor bijvoorbeeld toiletspoeling. Zoals we al eerder opmerkten, dat is gewoon niet uit te leggen.
Wie regenwater gaat opvangen en een regenwatersysteem aanlegt, zal de kostenbesparing die resulteert ook daadwerkelijk terugzien in zijn portemonnee.
Regenwater opvangen: Regenwatersysteem en wetgeving
In België is er nog een goede reden om regenwater op te vangen en te gebruiken. Er is in België een wettelijke eis om bij nieuwbouw en de meeste renovatieprojecten regenwaterputten met een relatief groot volume te plaatsen, of te ‘steken’ zoals dat in Vlaanderen wordt genoemd. Ook is het verplicht om dit regenwater dagelijks te gebruiken. Denk daarbij aan de al eerdergenoemde wc of wasmachine. Deze wet is een concrete uitwerking van het bovengenoemde doel om het rioolstelsel te ontlasten.
In Nederland is zo’n wet er niet, maar vaak geldt er wel een gemeentelijke verplichting tot waterberging. Je moet op een of andere manier je regenwater opvangen en vasthouden. Men kan bijvoorbeeld een zakput of een infiltratievoorziening installeren. Maar dat zijn voorzieningen waar de gebruiker in principe niets aan heeft. Hij krijgt geen rendement. Hij voldoet aan de wettelijke eis voor regenwateropvang maar meer ook niet.
Als iemand nu plannen maakt om aan deze investeringsplicht te voldoen omdat er anders geen bouwvergunning afgegeven wordt, is het verstandig om gelijk te investeren in regenwater opvangen en hergebruiken met een regenwatersysteem dat wél rendement oplevert. Je gaat dan het regenwater dat toch al opgeslagen moest worden ook daadwerkelijk gebruiken. Degene die hierin investeert heeft er dus ook echt wat aan!
Figuur: regenwater opvangen en hergebruiken kan op vele verschillende manieren.
Regenwater opvangen en hergebruiken verder optimaliseren
Een regenwatersysteem is relatief eenvoudig van opzet. Toch is het belangrijk om de regenwateropvang te berekenen en te optimaliseren. Er zijn enkele zaken die men in gedachten moet houden. In de eerste plaats zijn er dak materialen die niet geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rieten dak dat zurig water oplevert. Ook groendaken zijn niet geschikt omdat ze kunnen resulteren in verkleuring. Dat geldt ook voor bitumen daken, regenwater opvangen en hergebruiken van dergelijke daken kan ook verkleurd hemelwater opleveren, met name bij nieuwe daken vlak na de nieuwbouw. Dat laatste is niet erg voor de tuin maar natuurlijk wel voor de witte was.
Regenwateropvang berekenen
Ook moet er gekeken worden naar de grootte van het dak. Hoe groter het dak, hoe meer regenwater er opgevangen wordt. GEP zet bij zijn berekening de grootte van het dakoppervlak af tegen het verwachte waterverbruik. Een van die twee wordt uiteindelijk de flessenhals die bepaalt wat maximaal gebruikt kan worden. Zo wordt het volume van de regenwatertank bepaald.
Het doel van de volumebepaling is om ervoor te zorgen dat een gebruiker zolang mogelijk in staat is een droogteperiode door te komen met het regenwater in de tank. GEP streeft ernaar om ervoor te zorgen dat een gebruiker 24 dagen zonder neerslag kan. Zo zorg je er namelijk voor dat je 95% van de tijd ook daadwerkelijk regenwater gebruikt.
Figuren: Regenwater opvangen en hergebruiken bij woningbouw en utiliteitsbouw
Voor wie is een regenwatersystemen geschikt?
Het begint bij een heel simpel tuinsysteem. Bijvoorbeeld met een moderne regenton in de vorm van een schutting; de regenschutting. Regenwater opvangen en hergebruiken kan ook iets groter, dat wil zeggen regenwater opvangen in een ondergrondse regenwatertank en het regenwater hergebruiken in de tuin. Zo’n tuinsysteem bestaat meestal uit een kunststof tank onder de grond die gebruikt wordt voor tuinberegening. Voor het opvangen van de neerslagpieken doet zo’n tank meestal niet heel erg veel. Er zijn perioden dat tuinberegening niet nodig is. Juist in een regenachtige periode zal er niet gesproeid worden. Eenmaal vol laat de tank, die meestal niet heel erg groot is, het regenwater gewoon doorstromen naar het riool.
Regenwatersystemen voor de particuliere woningbouw
Foto: regenwater opvangen en hergebruiken met behulp van een waterzak
Foto: Regenwater opvangen en hergebruiken metbehulp van een regenwaterschutting.
Bij een wat serieuzere aanpak, wanneer men een echt regenwatersysteem aanschaft, gaat het ook om het gebruik van regenwater voor het toilet en de wasmachine. Daarmee wordt er een dagelijkse watervraag gecreëerd zodat de tank bij aanvang van een regenbui in principe niet vol is.
Regenwater opvangen en hergebruiken bij industriële- en utiliteitsbouw
Dit soort regenwater opstellingen kan GEP opschalen naar heel grote objecten. Denk dan aan scholen, bejaardentehuizen, industriële complexen, grote kantoorgebouwen en tegenwoordig met name ook grote distributiecentra die enorme dakoppervlaktes hebben. En het is logisch dat regenwater opvangen en hergebruiken bij grote daken zinvol is.
Al die grote gebouwen en hun enorme daken worden nu vaak aangesloten op het veel te kleine rioolnetwerk dat er momenteel ligt. In die gevallen is de regenwaterput een ideale manier om overtollig regenwater op te slaan. De regenwatersystemen van GEP kunnen objecten van elke dimensie aan.
Bovendien is het zo dat bij deze bedrijfsmatige toepassingen men in Nederland gebruik kan maken van de milieuinvesteringsaftrek en de VAMIL-regeling. Voor de ondernemer zijn er dus een aantal fiscale voordelen die regenwater opvangen, en de toepassing van een regenwatersysteem aantrekkelijk maken.
Foto’s: regenwater opvangen en hergebruiken kan met behulp van regenwaterputten van beton of regenwatertanks van kunststof.
Zelf een regenwatersysteem kopen?
GEP helpt klanten heel graag met het ontwerp van hun regenwatersysteem. Iedereen is ook van harte welkom bij de showroom in Arkel om te kijken hoe zo’n systeem er nu in het echt uitziet en werkt. Alle regenwatertanks, pompen en regenwaterfilters staan daar in principe op voorraad en geven een goed beeld van de mogelijkheden om regenwater op te vangen.
Daarnaast heeft GEP een online rekenmodule waarmee mensen voor hun situatie het optimale regenwatersysteem kunnen berekenen. Aan het einde van de berekening volgt ook automatisch een offerte zodat je precies weet hoeveel het systeem gaat kosten. Voorbeelden van systemen die regenwater opvangen en hergebruiken kun je zien bij de referenties van GEP.
Als je regenwater wilt opvangen en geïnteresseerd bent in onze regenwatersystemen kun je met GEP contact opnemen. Je kunt gewoon met ons bellen om een afspraak te maken.
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, tussenhandel en overheden.
Voor 14.00 uur besteld = vandaag verzonden
Bestel je voor 14.00 uur, verzenden we jouw bestelling dezelfde dag.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.