Inhoudsopgave:
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste dompel
pomp
met vlotter?
Wat is een dompelpomp met vlotter?
Een dompelpomp met vlotter is een dompelpomp die uitgerust is met een vlotter. Deze vlotter drijft op het water en zorgt ervoor dat de motor van de pomp uitschakelt wanneer de waterpeil gedaald is tot een bepaald niveau. Wanneer het waterpeil weer stijgt dan schakelt de vlotterschakelaar de dompelpomp weer aan. Dit resulteert in een automatische werking van de waterpomp en beschermt de pomp tegen drooglopen en het gebouw tegen wateroverlast.
Hoe werkt een dompelpomp met vlotter?
De elektrische motor van de dompelpomp wordt aan- en uitgezet met de drijvende vlotterschakelaar. Deze schakelaar drijft en wordt de vlotter genoemd. Op het moment dat de vlotter gaat drijven zal die de motor van de dompelpomp activeren. Het voordeel van een vlotterschakelaar is dat de pomp automatisch wordt ingeschakeld en bij een laag waterpeil weer automatisch uit schakelt. De waterpomp draait dus automatisch en zelfstandig.
Wanneer gebruik je een dompelpomp met vlotter?
Wanneer je bijvoorbeeld een kelder hebt die regelmatig overstroomt dan is een dompelpomp met vlotter een ideale oplossing. Dankzij de dompelpomp met vlotter kun je eenvoudig water wegpompen uit ondergelopen ruimtes, zoals kelders en kruipruimtes. Daarvoor wordt de dompelpomp in het water geplaatst, de afvoerslang naar buiten gebracht en de dompelpomp doet automatisch de rest. De vlotterschakelaar maakt dit proces automatisch en schakelt de dompelpomp in of uit bij een gewenst waterpeil.
Het is essentieel dat een dompelpomp op tijd stopt tijdens het wegpompen van het water. Wanneer er te weinig water in een ruimte ligt en de pomp blijft door pompen dan komt er te veel lucht in de motor, wat tot slijtage en oververhitting van de waterpomp kan leiden. Het spreekt voor zich dat dit niet bijdraagt aan de levensduur van de pomp.
Heb je een vraag over een dompelpomp met vlotter?
Stel hem dan! Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een pomp specialist.
De belangrijkste voordelen van een dompelpomp met vlotter
De voordelen van een dompelpomp met vlotter zit in de automatische werking van de vlotterschakelaar. De vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch begint te pompen wanneer het waterpeil stijgt en dezelfde vlotterschakelaar zorgt er ook weer voor dat de pomp stopt met pompen zodra het waterniveau weer daalt. Hierdoor kun je vertrouwen op een veilige en automatische werking van de pomp. Bovendien zorgt de vlotter ook voor een beveiliging van de dompelpomp, deze kan namelijk nooit drooglopen.
Automatisch wegpompen van water
De vlotterschakelaar op de dompelpomp schakelt de dompelpomp dus volledig automatisch aan en uit. Zodra het ingestelde waterpeil bereikt wordt gaat de waterpomp automatisch aan. De dompelpomp blijft dan pompen totdat de vlotter weer zakt tot het minimale waterpeil. Dankzij de vlotter heeft de dompelpomp dus een volledig automatische werking. Bovendien zorgt de vlotter ook voor een beveiliging van de dompelpomp, deze kan namelijk nooit drooglopen.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van dompelpompen met vlotter?
Stel je vraag hier! De ingenieurs van GEP ontzorgen je volledig.
Aandachtspunten bij het kopen van een dompelpomp met vlotter
Wanneer je op zoek bent naar een dompelpomp met vlotter is de keuze reuze. Er bestaan vele soorten dompelpompen met vlotter, verschillend qua type pomp maar ook qua type vlotter. Lang niet iedere pomp kun je voor iedere pompklus gebruiken. Maar in het algemeen geldt dat een dompelpomp met vlotter wordt gebruikt als een bepaald volume of bepaalde ruimte leeggepompt moet worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een overstroomde kelder, souterrain of pompput. Er zijn dan een paar belangrijke punten die de keuze voor de pomp bepalen.
Ten eerste geldt de vraag, wel of geen vlotterschakelaar op de dompelpomp? Dit wordt eigenlijk bepaald door de vraag of de pomp automatisch moet draaien of niet. Daarnaast is het soort water dat verpompt moet worden van groot belang. Je kunt kiezen tussen een schoonwater en vuilwater dompelpomp. Maar er zijn nog meer zaken die de pompkeuze bepalen.
Capaciteit van dompelpompen met vlotter
De keuze voor een bepaald type dompelpomp is sterk afhankelijk van de hoeveelheid te verpompen water. Hoe meer liters water je per minuut wilt verpompen, hoe hoger de capaciteit van de dompelpomp moet zijn. Maar bedenk daarbij wel dat een hoge capaciteit ook vaak gepaard gaat met een hoger energieverbruik. Elk type dompelpomp heeft een eigen pompkarakteristiek. Het is belangrijk dat het werkpunt van een dompelpomp zo dicht mogelijk bij het hoogste rendementspunt ligt. Hoe meer opvoerhoogte er verloren gaat, des te lager is het aantal liters water dat de dompelpomp zal verpompen.
Opvoerhoogte van dompelpompen met vlotter
De opvoerhoogte is de hoogte waarover een pomp vloeistof kan oppompen. Deze opvoerhoogte wordt meestal weergegeven in meters. Deze eigenschap van de pomp is van groot belang, het bepaalt eigenlijk of de dompelpomp ΓΌberhaupt in staat is om het water uit een kelder te kunnen pompen. Bedenk daarbij dat de leidingweerstand ook meegeteld moet worden om te bepalen welke opvoerhoogte een pomp minimaal moet hebben.
Vermogen dompelpompen met vlotter
Het kiezen van de juiste dompelpomp voor jouw specifieke situatie is een belangrijke stap in het aanleggen van je pompsysteem of pompput. Bij het selecteren van de juiste vermogen pomp kun je uiteraard rekenen op onze, vrijblijvende, expertise op het gebied van dompelpompen. Maar zelf kun je ook al ver komen. Als eerste is het belangrijk om de putdiepte te bepalen. Dit is erg belangrijk voor selecteren van het juiste pompvermogen. Hoe dieper de put hoe sterker de motor van de pomp en hoger de opvoerhoogte dient te zijn. Als die diepte van de put bekend is moet er nog bepaald worden hoeveel water er in de put mag blijven staan. Dat hangt sterk af van het type pomp, er zijn namelijk dompelpompen met vlotter die een minimale dompeldiepte nodig hebben omdat die pompen voldoende water beschikbaar moeten hebben voor aanzuiging en met name voor koeling van de pompmotor. Controleer dus altijd de minimale dompeldiepte van de specificaties van de betreffende dompelpomp.
Debiet van dompelpompen met vlotter
Het debiet is de hoeveelheid water die in een bepaalde tijd verpompt kan worden. In engelstalige documentatie wordt dit vaak aangegeven als “flow”. Een debiet van 10 m3/uur betekent bijvoorbeeld dat er 10.000 liter water per uur wordt weggepompt, oftewel 167 liter per minuut. Debiet en capaciteit zijn dus eigenlijk hetzelfde en samen met de opvoerhoogte vormen deze twee gegevens de belangrijkste eigenschappen van een dompelpomp.
Heb je snel een dompelpomp met vlotter nodig?
Bel of mail me dan! Onze voorraad dompelpompen is groot en ik help je graag snel!
Soorten vlotter mechanismen
Er bestaan verschillende soorten dompelpompen met vlotters. De meest toegepaste is de dompelpomp met kabelvlotter, waarbij de vlotter met een kabel aan de dompelpomp verbonden is. De vlotter drijft op het water en schakelt bij een hoge waterstand in en bij een lage waterstand uit. Er zijn ook dompelpompen met staafvlotters. Tot slot zijn er ook dompelpompen met sensoren maar die past GEP niet toe. Dat doet GEP enkel in combinatie met systeembesturingen, zoals bijvoorbeeld de WWM besturing, die twee dompelpompen aan kan sturen.
Dompelpomp met kabelvlotter
Dompelpompen met kabelvlotters hebben een elektrische vlotter die ervoor zorgt dat de dompelpomp, afhankelijk van het waterpeil, automatisch aan- of uitschakelt. Deze vlotter is aan een kabel bevestigd, vandaar de naam, en drijft op het water. Belangrijk aandachtspunt is de bevestiging van de kabel op de pomp. Soms is de kabel geklemd wat kan leiden tot slijtage op de lange termijn. Soms is de kabel van de vlotter middels een busje gemonteerd op de pomp maar het beste voor de levensduur is om een scharnierende bevestiging van de vlotter te hebben. Dat heeft de minste kans op storingen van de wording van de dompelpomp.
Dompelpomp met staafvlotter
Een dompelpomp met staafvlotter wordt ook wel eens dompelpomp met buisvlotter genoemd. Dit type vlotterschakelaars doen precies hetzelfde als de kabelvlotter maar de ruimte die de vlotter nodig heeft om goed te kunnen bewegen is veel kleiner. Dompelpompen met buisvlotters of staafvlotters zijn daarom zeer geschikt om te plaatsen in ruimtes of pompputten waar weinig ruimte is. De dompelpompen met staafvlotters die GEP toepast kenmerken zich door zeer compacte montage van de staafvlotter tegen de pomp waarbij de vlotter enkel verticale ruimte nodig heeft. Dit type dompelpompen met buisvlotters worden daarom vaak toegepast als automatische dompelpomp in kleine compacte pompschachten.
Dompelpomp met vlotterarm
Er bestaan ook dompelpompen met vlotterarm. Dat is een vlotter die werkt als een soort slagboom. Het voordeel van verticale compacte werking is hiermee minder en de storingsgevoeligheid als gevolg van de scharnierende werking van de vlotter is hierbij groter. Bij GEP worden dit soort dompelpompen met vlotterarm daarom niet toegepast.
Tussendoor βn vraag over een dompelpomp met vlotter?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een pomp specialist.
Soorten dompelpompen met vlotter
Er bestaan heel veel verschillende dompelpompen met vlotter. GEP heeft een breed assortiment dompelpompen met vlotter van vele verschillende types en uitvoeringen. Van klokpompen, dompelpompen, dweilpompen tot rioolpompen. Dus wil je een dompelpomp met vlotter kopen en heb je hulp nodig bij je keuze? Lees hieronder dan de uitleg over de verschillende type dompelpompen.
Vlakzuigpompen
Vlakzuigpompen worden ook vaak dweilpompen genoemd. Dit type dompelpomp biedt enorm veel gebruiksgemak in huishoudelijke toepassingen dankzij de vlakzuigende werking. Deze dompelpompen verpompen het water tot maar liefst 2 mm van de grond. Een vlagzuigpomp kan een vloer uiteraard nooit helemaal droogpompen want dan zou de pomp aan het eind drooglopen en kapot gaan. Maar dankzij de vlakzuigpomp hoef je slechts 2 mm restwater op te dweilen om de vloer helemaal droog te maken. Maar over het algemeen worden vlakzuigpompen manueel aan gezet en niet met een vlotter aangestuurd.
Versnijdende dompelpomp met vlotter
Een versnijdende dompelpomp met vlotter wordt ook vaak een grinder dompelpomp genoemd. Dit soort pompen zijn bedoeld om afvalwater met felicaliΓ«n of water uit een drukriool te verpompen. Een versnijdende dompelpomp is voorzien van een vergruizer op de pomp-as die alles tot een slurry vermaalt wat ze oppompen.
Dit maakt ze ideaal voor gebruik in situaties waarbij normale dompelpompen zouden kunnen verstoppen of falen, zoals in rioolwaterstations, pompputten en gemalen.
Dompelpomp met ingebouwde vlotter
Dompelpompen met ingebouwde vlotterschakelaar zijn er voor vele verschillende toepassingen. Dompelpompen met ingebouwde vlotter zijn er voor huishoudelijk gebruik in en om het huis of in de tuin. Deze waterpompen zijn ideaal voor waterafvoer, het leegpompen van waterreservoirs en kelders of het leegpompen van boten en jachten. Maar dompelpompen met vlotter zien we ook terug bij rioolpompen en bij de afvoer van fecaliΓ«n houdend afvalwater.
Klokpomp met vlotter
De klokpompen van GEP zijn er met verschillende capaciteiten en opvoerhoogtes. Deze klokpompen worden gekoeld door het water dat wordt verpompt. Het water wordt aan de onderkant van de pomp opgezogen door een pompwaaier die hard door het water ronddraait. Hierdoor ontstaat een soort draaikolk, ook vaak vortex genoemd, vandaar de naam βvortex waaierβ. Het water wordt dan als het ware omhoog gezogen en door het pomphuis naar buiten geperst. De dompelpomp kan continue in het water blijven staan en kan ook in zijn geheel onder worden gedompeld.
Vuilwaterpomp met vlotter
Een dompelpomp met vlotter is een dompelpomp die voorzien is van een vlotterschakelaar. Deze vlotter drijft op het water en zorgt ervoor dat de elektrische motor van de waterpomp aanschakelt zodra de vlotter omhoog komt en uitschakelt wanneer het waterniveau weer gedaald is tot een bepaald minimum niveau. Wanneer het waterniveau weer stijgt schakelt de vlotter de dompelpomp automatisch weer in. Dit zorgt niet alleen voor een automatische werking van de waterpomp maar beschermt de pomp ook tegen drooglopen.
Kelderpomp met vlotter
GEP heeft verschillende kelderpompen in het assortiment met verschillende capaciteiten en opvoerhoogtes. Voor kleine klussen in en rondom het huis is in principe iedere kelderpomp geschikt. De meeste kelderpompen zijn alleen geschikt voor relatief schoon water, zonder grote vaste delen. De kelderpompen zijn ook leverbaar in een wateroverlast set.
Dompelpomp met vlotter in prefab pompput
GEP kan ook complete pompputten en pompschachten maken waarbij de dompelpompen met vlotter prefab voor gemonteerd zijn. Daarmee zijn complete pompsystemen te realiseren met enkele of dubbele pompen. Deze pompputten zijn leverbaar in kunststof of beton voor ondergrondse plaatsing. We kunnen ze echter ook maken voor bovengrondse opstelling voor bijvoorbeeld plaatsing in een kelder. Hieronder een voorbeeld van zoβn klein bovengronds pompputje.
Ontdek alle soorten dompelpompen met vlotter in het GEP Experience Center
Wil je meer weten over een dompelpomp met vlotter?
Stel je vraag hier! De specialisten van GEP ontzorgen je volledig.
Waar ben je naar op zoek?
Ben je geΓ―nteresseerd in het kopen van dompelpompen met vlotter? En weet je nog niet precies welk type dompelpomp het beste bij jouw specifieke situatie past? Kijk dan gerust verder op deze site. Mocht het desondanks niet duidelijk zijn neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.
Heb je een vraag over dompelpompen met vlotter of complete pompputten?
Stel je vraag. Dan werk ik graag een offertevoor je uit.
FAQ Dompelpompen met vlotter
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een dompelpomp met vlotter. Ten eerste is het formaat van de ruimte waarin de dompelpomp komt te staan belangrijk. De dompelpomp moet er immers wel in passen. Verder is het belangrijk om zeker te zijn dat de capaciteit voldoende groot is, er moet immers meer water uit gepompt kunnen worden dan dat er binnen stroomt. Ook het soort water dat de dompelpomp moet kunnen verpompen is belangrijk, sommige dompelpompen kunnen alleen schoon water verpompen andere typen kunnen ook vaste delen verpompen. Dus ga dat altijd goed na voor je een dompelpomp met vlotter koopt. Tot slot is de opvoerhoogte van belang, het water moet er immers wel uit gepompt kunnen worden.
De dompelpomp met vlotter wordt aan- en uitgezet door een vlotterschakelaar. Deze schakelaar bevat een onderdeel dat drijft en dat wordt de vlotter genoemd. Op het moment dat de waterpomp onder water komt, gaat de vlotter drijven en zal de dompelpomp automatisch water gaan pompen.
Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een dompelpomp met vlotter. Het soort afvalwater is belangrijk, is het schoon water of vervuild afvalwater? Verder moet je zeker weten dat de dompelpomp in de put of schacht past. Verder zijn de capaciteit en opvoerhoogte belangrijk bij de pompkeuze.
Wanneer het afvalwater in de septische put of sceptische tank tot een bepaald maximaal niveau stijgt, activeert de vlotterschakelaar de dompelpomp om het afvalwater automatisch af te voeren.
Vul de ruimte waar de dompelpomp in staat langzaam met water. De vlotterschakelaar moet de dompelpomp inschakelen om het water af te voeren als het water stijgt. Als dit automatisch gebeurt en ook weer stopt als het waterpeil weer laag is, is de vlotterschakelaar van de dompelpomp in goede staat.
Een klemmende, vastzittende of lekke vlotterschakelaar, slecht onderhoud of het gebruik van een vlotterschakelaar die niet voor de betreffende dompelpomp is ontworpen, kan een storing van de vlotterschakelaar veroorzaken
De meest voorkomende redenen voor een vastzittende vlotter van de dompelpomp zijn verstoppingen en vuilafzetting in het pompput. Het in de knoop raken van de vlotter met de voedingskabel van de dompelpomp komt ook geregeld voor. Het kan ook zijn dat de dompelpomp te dicht tegen een wand staat waardoor de vlotter niet vrij kan bewegen.