Inhoudsopgave:
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste kelder
pomp?
Wat zijn kelderpompen?
Kelderpompen zijn dompelpompen die gebruikt worden om afvalwater weg te pompen. Daarbij zijn er vele soorten afvalwater, waaronder ook rioolwater. Maar denk ook aan water met agressieve stoffen of water bij wateroverlast en overstromingen. Kelderpompen worden meestal gebruikt bij toepassingen waar het water van de ene plaats naar de andere plaats verpompt moet worden, zoals bijvoorbeeld in een pompschacht, pompput of bij het wegpompen van overstromingswater uit een kelder.


Hoe werkt een kelderpomp?
Een kelderpomp wordt normaliter ondergedompeld in vuil water of afvalwater en staat daarbij vaak in een souterrain of kelder opgesteld. Vandaar worden vuilwaterpompen ook vaak kelderpompen genoemd. Maar een kelderpomp kan ook gedeeltelijk in het water gezet worden, dat hangt af van het type en uitvoering. Aan de onderkant van de pomp zit een aanzuiging waarmee het vuile water rechtstreeks de pomp in wordt gezogen. Doorgaans is dit water ook het medium dat de pomp koelt zodat je kunt stellen dat kelderpompen over het algemeen geschikt zijn voor continue langdurig gebruik. Het vuilwater gaat vervolgens door de pomp, via de afvoer naar buiten. De aard van de vervuiling, de grote van de vuildelen, de hoeveelheid water die achter blijft, de opvoerhoogte en het aantal liter dat per minuut verpompt kan worden zij allemaal factoren die van pomp tot pomp verschillen.
In welke situatie gebruik je een kelderpomp?
Kelderpompen worden doorgaans gebruiktย om water of vervuild afvalwater te verpompen naar hogere of verder gelegen punten. Daarbij wordt de pomp onder water geplaatst in een rioolput, pompput, pompschacht, tank of kelder. Doordat de kelderpompen onder water geplaatst worden is er minder risico op lekkages en zijn de pompen vrijwel geluidloos. Dit maakt de dompelpompen uitermate geschikt voor gebruik in omgevingen en andere situaties waar geluidsoverlast beperkt moet worden.
De keuze voor type en uitvoering kelderpomp hangt af van soort vervuiling, daarbij maken we onderscheid in chemische agressiviteit van het water, soort vervuiling zoals bijvoorbeeld zand of fecaliรซn houdend water (rioolwater) maar ook de partikelgrootte van de vervuiling.
Maar kelderpompen worden ook vaak toegepastย in de bouw, waar na regenval of bij grondwater waterplassen in de bouwput kunnen ontstaan die de voortgang van het bouwproject vertragen. Daar wordt dan vaak tijdelijk een kelderpomp geplaatst. Bij thuissituaties worden kelderpompen vaak gebruikt om met vuilwater ondergelopen kelders, of vijvers leeg te pompen. En dan worden kelderpompen ook vaak gebruikt om septische putten of regenwatertanks leeg te pompen.
Heb je een vraag over kelderpompen?
Stel hem dan! Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een pomp specialist.

Wat zijn de voordelen en het belang van een kelderpomp?
Het belangrijkste belang van een kelder pomp is de degelijkheid en betrouwbaarheid. Kies daarom altijd voor een kelderpomp waarbij de pompmotor en de elektrische componenten volledig omsloten zijn een waterdicht compartiment, het liefst in een met olie gevuld compartiment, waardoor de pomp volledig onder water kan werken. Dankzij deze bouwwijze kan er geen water binnendringen zodat de bedrijfszekerheid van de pomp het grootst is.
Voorkomen van waterschade
Kelderpompen worden echter hoofdzakelijk ingezet om waterschade te voorkomen. Doorgaans staan deze pompen in een kelder, souterrain, liftschacht of trapgat om instromend water weg te pompen. De kelder wordt op deze manier droog gehouden bij wateroverlast.


pomp kelder
Verlenging levensduur kelderruimte
De kelderpomp voorkomt dus schade bij instromend water. Het spreekt voor zich dat een kelderpomp daardoor schade beperkt en de levensduur verlengt van alles dat in de kelder opgesteld staat. Bovendien voorkomt het een telefoontje naar Apeldoorn, omdat de waterschade dankzij de kelderpomp over het algemeen minimaal is.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste kelderpomp?
Stel je vraag hier! De ingenieurs van GEP ontzorgen je volledig.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kelderpomp?
Het kiezen van de juiste pomp voor jouw specifieke waterprobleem is niet eenvoudig. Er bestaan namelijk heel veel verschillende type kelderpompen. Maar welke soorten kelderpompen zijn er en welke kelderpomp moet jij kiezen? Het selecteren van de juiste pomp kan moeilijk zijn. Met deze pagina proberen we je daarbij te helpen. Maar neem bij twijfel gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.
De pompcapaciteit van de kelderpomp
De pompcapaciteit is de maximale hoeveelheid water dat de kelderpomp kan verwerken per minuut. Het hoogteverschil heeft uiteraard invloed op de pompcapaciteit. Hoe hoger het afvalwater verpompt moet worden, hoe minder water er per minuut aan de andere kant van de buis uit komt. Iedere kelderpomp heeft daarom een eigen grafiek waaruit afgelezen kan worden wat de pompcapaciteit bij welke opvoerhoogte is. Deze pompkarakteristieken staan op de specificatiebladen van de kelderpompen van GEP vermeld. Het lijkt soms voor de hand te liggen om een kelderpomp te kiezen die een te hoge capaciteit heeft, maar bedenk dan dat het elektrisch opgenomen vermogen van de dompelpomp dan ook groter is. Het elektriciteitsverbruik van die kelderpomp zal dan ook meer zijn dan noodzakelijk.
De opvoerhoogte van de kelderpomp
De opvoerhoogte van kelderpompen is de maximale hoogte waarop (vuil) water door een kelderpomp kan worden gebracht. Dit staat gelijk aan de druk waarmee de kelderpomp het water verwerkt. Kelderpompen hebben ieder een eigen specifieke maximale druk die ze kunnen leveren. Deze opvoerhoogte is af te lezen in de pompkarakteristiek van de kelderpomp. Houdt er bij de pompkeuze dan ook rekening mee dat de kelderpomp boven die opvoerhoogte nog voldoende druk kan leveren om de leidingverliezen ook nog te overbruggen. Als die berekening te complex wordt neem dan gerust contact op met GEP.
De afmetingen van de kelderpomp
Omdat kelderpompen vaak in een kleine pompput of een kleine ruimte opgesteld staan is het belangrijk om zeker te stellen dat de pomp daar ook echt in past. Let dan ook op de benodigde ruimte rondom de waterpomp. Die minimale ruimte is vaak aanmerkelijk groter dan de pomp zelf omdat de waaier voldoende water moet kunnen plaatsen of de vlotterschakelaar voldoende ruimte moet hebben om de volledige slag van vol naar leeg te kunnen maken. Deze minimale afmeting rondom de waterpomp voor kelder staat op alle specificatiebladen weergegeven.
Heb je snel kelderpompen nodig?
Bel of mail me dan! Onze voorraad kelderpompen is groot en ik help je graag snel!

Welke soorten kelderpompen zijn er?
Er zijn dus heel veel verschillende kelderpompen maar in principe zijn ze onder te verdelen in verschillende soorten water. Er zijn kelderpompen voor schoon water, licht vervuild water en vuil water. Hieronder worden deze soorten afvalwater toegelicht. Daarnaast zijn er direct aangestuurde kelderpompen en er bestaan automatische kelderpompen. Bovendien is er ook een kelderpomp overstroming set leverbaar voor het verpompen van relatief grote hoeveelheden water.

Automatische en handmatige kelderpompen
Een kelderpomp met vlotter is eigenlijk een dompelpomp waarbij de pompmotor aan gezet wordt door een drijvende vlotterschakelaar. Deze vlotter drijft op het water en zorgt ervoor dat de elektrische motor van de waterpomp aan gaat zodra de vlotter drijft en uitschakelt wanneer het waterpeil gedaald is tot een bepaald niveau. Wanneer het waterpeil daarna weer toeneemt schakelt de kelder waterpomp automatisch weer in.
Deze eenvoudige vorm van pompbesturing beschermt de pomp tegen drooglopen en beschermt het gebouw waar de kelderpomp met vlotter staat tegen overstromingen. De werking van een kelderpomp met vlotterschakelaar is uiterst eenvoudig en kenmerkt zich door gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft enkel een stekker in het stopcontact te steken en het pompen kan beginnen.
Vlakzuigende kelderpompen
Een vlakzuigende kelderpomp is eigenlijk een dweilpomp. Dit type kelderpomp met vlakzuiging functie biedt enorm veel gebruiksgemak. Deze pompen verpompen het water tot maar liefst 2 mm van de grond. Een vlakzuiger kan een vloer uiteraard nooit helemaal droogpompen, dan zou de pomp aan het eind drooglopen en kapot gaan. Maar dankzij de dweilpomp hoef je slechts 2 mm restwater op te dweilen om de vloer helemaal droog te maken.
Vlakzuigende kelderpomp TOP 1
Ben je op zoek naar een vlakzuigende kelderpomp voor huishoudelijk gebruik? Dan heb je de vlakzuigende kelderpomp Top 1 Floor nodig! Deze vlakzuigende dompelpomp is uiterst voordelig en perfect voor het leegpompen van ondergelopen kelders, vloeren of daken.

Kelderpompen inzetten als opvoerpompen
Kelderpompen worden vaak ingezet als opvoerpompen. Ze worden dan gebruikt voor het verpompen van fecaliรซnhoudend afvalwater. Daarvan is vaak sprake als er bijvoorbeeld een toilet of badkamer in een kelder gemaakt wordt terwijl het rioolpeil hoger ligt dan de afvoer van die badkamer of wc. Vaak worden deze kelderpompen dan in een liftstation, pompschacht of pompput geplaatst.
Opvoerpomp met versnijder
Dankzij de snijdende waaier zijn deze kelderpompen zeer geschikt voor fecaliรซn houdend afvalwater met dunne, lange persleidingen. Kenmerkende eigenschappen van deze versnijdende kelderpomp is de verticale uitgang die voorzien is van een metrische schroefdraad en de versnijder. Deze waaier is van roestvast staal met hoge bestendigheid tegen corrosie. Deze pompen onderscheiden zich door hun enorme bedrijfszekerheid en hoogwaardig materiaalgebruik.

Kelderpompen met vlotter
Kelderpompen met vlotter zijn speciaal ontworpen voor het automatisch verpompen van afvalwater uit kelders en souterrains. Dankzij het innovatieve ontwerp, zoals bijvoorbeeld de volledige koeling van de motor en de dubbele afdichting op de as, zijn deze dompelpompen zeer gebruiksvriendelijk en betrouwbaar.

Kelderpomp met automatische vlotter
De TEX- kelderpomp met vlotter is speciaal ontworpen voor het verpompen van afvalwater met vuildeeltjes tot 30 mm. Deze pompen zijn ideaal voor toepassingen waar relatief weinig ruimte is voor de beweging van de vlotterschakelaar. Dankzij deze speciale vlotter is deze vuilwaterpomp kelder geschikt om in zeer kleine pompschachten geplaatst te worden met slechts 22 cm ruimte rondom de waterpomp.




Tussendoor โn vraag over kelderpompen?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een pomp specialist.

Ondek alle soorten kelderpompen in het GEP Experience Center





Conclusie en advies van GEP
Welke kelderpomp de beste koop is voor jou is volledig afhankelijk van de situatie waarin je de waterpomp gaat gebruiken. Wij hebben bij GEP een breed assortiment kelderpompen die geschikt zijn voor de meest uiteenlopende situaties. Kom je er zelf niet helemaal uit, zie je door de bomen de kelderpompen niet meer of twijfel je nog? Bel of mail dan met onze klantenservice, we helpen je graag bij de juiste keuze voor een kelderpomp.
Heb je een vraag over kelderpompen of complete pompputten?
Stel je vraag. Dan werk ik graag een offerte voor je uit.

FAQ Kelderpompen
Het onderhouden van je kelderpomp is essentieel voor langdurig gebruik en een lange levensduur van de pomp. Door regelmatig de werking van de vlotter te controleren en een keer per jaar een grondige reiniging van de pomp uit te voeren, zorg je ervoor dat je dompelpomp altijd klaar is voor gebruik en paraat is bij calamiteiten en wateroverlast.
Je kunt een kelderpomp in principe gebruiken voor andere doeleinden maar ons advies is om dat niet te doen. Kenmerkende eigenschap van kelderpompen is bijvoorbeeld de grootte van de vaste deeltjes in het water. Zodra die groter zijn dan de capaciteit van de dompelpomp slaat de waaier vast en dan kan er schade ontstaan. Daarnaast is het materiaal van de dichtingen en pomp niet geschikt voor alle soorten water. Zo kunnen zouten bijvoorbeeld het ijzer aantasten. Gebruik een kelderpomp dus altijd voor de toepassing waarvoor die ontwikkeld is.
Een kelderpomp is meestal een dompelpomp, dus een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. Deze kelderpompen worden meestal gebruikt om water te verpompen uit bijvoorbeeld een souterrain, zwembad of een kelder. Een kelderpomp kan voorkomen dat er wateroverlast ontstaat omdat er bijvoorbeeld grondwater omhoogkomt in kelders of souterrains.
Stel je vraag:
