Regenwater opvangen in regenwatertank

Het is tegenwoordig goed mogelijk om het regenwater van het dak op te vangen in een regenwatertank om het vervolgens te hergebruiken voor allerlei doeleinden waarvoor drinkwaterkwaliteit niet noodzakelijk is. We mogen dan de regenton van weleer vergeten. Met zo’n bovengrondse ton was het water altijd op omgevingstemperatuur en eigenlijk alleen bruikbaar om de gewassen mee te besproeien.
Met de technieken van tegenwoordig is het mogelijk om regenwater ook voor andere doeleinden te gebruiken. Regenwater kan gebruikt worden om de wc mee door te spoelen of schoon te maken. Zelfs de wasmachine kan gewoon met regenwater z’n werk doen. Met regenwater kan het gebruik van drinkwater dus aanzienlijk worden teruggedrongen met besparing tot gevolg.

YouTube video

Regenwater opvangen in tank

De voordelen van regenwater opvangen in een watertank zijn dus legio. Men bespaart niet alleen op de waterrekening, het is ook ecologisch verantwoord. Met een regenwatertank bouwt men een buffer op zodat het regenwater ook beschikbaar is op momenten dat het niet regent. Die buffer helpt tevens om het rioolsysteem te ontlasten. Wat veel mensen ook niet weten is dat er geen kalk in regenwater zit en dat komt de levensduur van de wasmachine ten goede. Nog een goede reden om het op te slaan dus.

Wat is het juiste volume van een regenwaterput?

Mensen vragen zich vaak af wat het juiste volume is voor een watertank of regenwaterput. Daar hanteert GEP een rekenmodel voor. GEP kijkt bij de berekening naar twee factoren: het dakoppervlak en de gemiddelde waterbehoefte. Per vierkante meter dakoppervlak wordt er in principe zo’n 100 liter tankruimte gereserveerd. Dit kan meer of minder worden afhankelijk van de daadwerkelijke waterbehoefte.

regenwater opvangen in een regenwatertank
regenwater opvangen in een regenwatertank

Regenwatertank kopen: wat heb ik nodig?

Wie een regenwatertank koopt, neemt daar natuurlijk meteen een bijbehorend regenwatersysteem bij. Anders komt de tank nooit aan zijn doel toe. Wat is er nu precies nodig voor een regenwatersysteem?
Een regenwatersysteem is in principe vrij eenvoudig opgebouwd en bestaat uit een aantal basiscomponenten. Zo moet er natuurlijk eerst en vooral een tank zijn voor de opslag van het regenwater. Aan de ‘voorkant’ moet de toevoer goed geregeld zijn. ‘Achter’ de tank is een pomp en een distributiesysteem nodig dat het water aansluit op de aftappunten in het huis.
Voordat het water de tank ingaat moet het eerst gefilterd worden. Naast een voorfilter worden er soms ook filters geplaatst in het watersysteem achter de tank om het water geschikt te maken voor gebruik in de douche.

Schoon water

Met het regenwaterput voorfilter van GEP gaat het water schoon de tank in. Om het water schoon te houden, kijkt GEP niet alleen naar het filter. Ook andere zaken spelen daarbij een rol. De tank moet bijvoorbeeld niet vaak leeg komen te staan en tegelijk mag er ook niet teveel stilstand van het water zijn.

Regenwatertanks van beton of kunststof en waterzak

GEP brengt, zoals eerder gezegd, dakoppervlak en waterbehoefte met elkaar in balans en daar rolt dan een advies voor het ideale tankvolume uit. GEP biedt verschillende soorten watertanks. Er zijn betonnen tanks, tanks van Polyethyleen (PE) én waterzakken.
Een voorwaarde voor de betonnen tank is dat de werf waar de tank in de grond geplaatst wordt goed bereikbaar is. De waterzak wordt gebruikt wanneer plaatsing in de grond geen optie is. De waterzak kan bijvoorbeeld in de kelder van een pand geplaatst worden. De PE-tank wordt gebruikt in alle andere gevallen. Het mooie van deze tank is dat die erg licht is en dus zonder probleem over een pand heen gehesen kan worden zodat die in de achtertuin in de grond geplaatst kan worden.

regenwater opvangen in een regenwaterput
regenwater opvangen in een regenwaterput

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

    Voor- en nadelen van verschillende watertanks

    Betonnen regenwatertanks, kunststoftanks en waterzakken hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk om te weten wanneer welke soort regenwatertank gebruikt wordt.

    Regenwatertank beton

    Het voordeel van de betonnen regenwatertank is dat die goedkoper en groter is dan de PE-tank. Omdat die zwaar is, heeft deze tank geen enkele last van het grondwaterpeil. Daarmee wordt gelijk een bezwaar aan deze tank duidelijk. Omdat de tank zwaar is, kan hij niet zomaar over een huis heen getild worden. Natuurlijk is de tank onder de oprit van een huis te plaatsen maar dan moet de oprit wel weer verzwaard worden met een dekplaat. Ook is het zo dat hoe groter de tank, hoe meer ruimte die in beslag gaat nemen. Dat neemt niet weg dat er genoeg situaties zijn waar de betonnen tank te prefereren is boven een kunststoftank. Met name voor industrie- en utiliteitsbouw is de betonnen tank ideaal.

    Ook besparen met regenwater?

    Regenwaterput kunststof

    Soms is de achterkant van bijvoorbeeld een rijtjeshuis alleen maar te bereiken door de tank over het dak te tillen. In dat geval is de PE-tank een uitkomst. Die tank is vervaardigd van sterk plastic dat vele malen lichter is dan beton. Deze tank is gemakkelijk met een lichte kraan op de gewenste plek te plaatsen. Hoewel de kunststof regenwatertank duurder is dan de betonnen variant is er toch sprake van een kostenbesparing. Je hoeft namelijk minder diep te graven op de PE-tank te plaatsen.
    De PE-tank komt in twee varianten: een bolle en een platte. Met name de laatste is een uitkomst wanneer het niet wenselijk is dat de tank diep in de grond wordt geplaatst of wanneer de grondwerker daar niet de mogelijkheden of ruimte voor heeft. De platte variant heeft ook als bijkomend voordeel dat hij in z’n wat kleinere formaat gewoon door de deur of het steegje past.

    Regenwatertank bovengronds

    Hoewel het niet gebruikelijk is een regenwatertank bovengronds te plaatsen, is dit in sommige situaties noodzakelijk. De waterzak biedt in dat geval uitkomt bij huizen waar er geen of slechts een kleine tuin is – een stadstuintje – bijvoorbeeld, maar waar wel een (kruip-)kelder aanwezig is. Ook in zulke panden is het dus mogelijk om in een kleine ruimte een groot volume aan regenwater op te slaan.

    regenwater opvangen in een regenwatertank
    regenwater opvangen in een regenwaterput

    Voor wie is de GEP regenwatertank bedoeld?

    De GEP tanks worden verkocht aan particulieren, grote bouwbedrijven, aannemers maar ook aan de industriële bouwer. Ook zijn de tanks niet slechts toepasbaar in nieuwbouwprojecten. De tanks kunnen uitstekend geïntegreerd worden in bestaande gebouwen wanneer die gerenoveerd worden. 
    In België is het zelfs verplicht om een tank te steken bij zowel nieuwbouw als bij renovatie wanneer daarmee een dakoppervlak gemoeid is van meer dan 40 vierkante meter. Dat betekent dat er in België een grote behoefte is aan regenwatertanks. In al die gevallen zijn de regenwatertanks van GEP de ideale oplossing.
    Voor elke situatie van rijtjeshuis tot villa, van renovatiebouw tot nieuwbouw, van particuliere bouw tot utiliteitsbouw, GEP heeft altijd een tank die geschikt is!

    regenwater opvangen in een regenwaterzak
    regenwater opvangen voor bedrijven regenwaterputten regenwatersysteem regenwatertank

    Aan de slag met een regenwatertank

    Ben je geïnteresseerd en wil je aan de slag met een regenwatertank maar wil je graag zien hoe de tanks en putten van GEP eruitzien? Of wil je meer informatie krijgen over de aanleg van een regenwatersysteem? Dan ben je natuurlijk van harte welkom in onze showroom in Arkel, Nederland. We hebben PE- en betonnen tanks op voorraad en kunnen je volledig bijpraten over alle ins en outs van een effectief regenwater systeem.
    Maar als je dat liever hebt, komen onze specialisten ook gewoon graag bij je langs om uitleg te geven. Wanneer het tijd is om tot aanschaf over te gaan en het ontwerp van het meest geschikte systeem bepaald moet worden, dan komt GEP sowieso bij jou langs om het hele proces zo optimaal mogelijk te begeleiden.
    Na de plaatsing van het regenwatersysteem komt GEP vervolgens opnieuw langs om te kijken of alles goed is geleverd en of de aannemer alles goed heeft geïnstalleerd. GEP werkt met een netwerk van aannemers en installateurs die vertrouwd zijn met de producten van GEP en die op hun beurt ook door GEP worden vertrouwd.
    GEP is een one-stop shop. Je koopt bij GEP niet alleen de tank maar het hele regenwater systeem. Dat is dus inclusief het regenwaterfilter en het hergebruiksysteem. GEP levert uitstekende nazorg en denkt bij uitdagingen net zo lang mee totdat er een bevredigende oplossing is gevonden.

    Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

    We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

    Marktleider met 25 jaar ervaring

    Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden voor particulieren, tussenhandel en overheden.

    Eigen vervoer = geleverd en gelost

    GEP heeft eigen kraanwagens, dus afspraken zijn makkelijk en snel te maken, de tanks worden geleverd en gelost.

    Contact met GEP

    Ben je van plan een regenwatersysteem aan te schaffen of een tank in te bouwen bij een renovatie- of een nieuwbouwproject? Neem dan gewoon even contact op met GEP. Wij kijken dan hoe het verder aangepakt moet worden én we maken dan een afspraak om ter plaatste te komen kijken.
    Als je wilt berekenen hoe groot je regenwatertank moet zijn, maak dan gebruik van de rekenmodule op onze website www.regenwater.com of neem telefonisch contact op met GEP.