Regenwatersysteem bij Utiliteitsbouw Biofreshi

Modern nieuwbouwproject met regenwatersysteem bij Utiliteitsbouw, duurzaam gebouwd bedrijfsgebouw in Breda met regenwatergebruik.

Project Regenwater-systeem bij utiliteitsbouw

Opdrachtgever:
Janssen Dongen
Gebruiker:
Bio-freshi Breda
Architect:
Van Dun Advies BV
Adviseur constructie:
Vrolijk Bouwbedrijf
Adviseur W-Installaties: Kuijpers Projecten BV
Adviseur E-Installaties:
Kuijpers Service BV
Installateur:
Van den Buijs Install
Grondwerken:
Van de Beeten
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement

regenwatersysteem bij utiliteitsbouw biofreshi-hemelwaterverordening
regenwatersysteem bij utiliteitsbouw biofreshi-regenwaterberging
regenwatersysteem bij utiliteitsbouw Biofreshi-regenwatersysteem
regenwatersysteem bij utiliteitsbouw bedrijfsgebouw
regenwatersysteem bij utiliteitsbouw hemelwaterberging

Regenwatersysteem bij utiliteitsbouw: Biofreshi in Breda

Onlangs is er in Breda een regenwatersysteem bij utiliteitsbouw gerealiseerd. Het bedrijfsgebouw is de nieuwe vestiging van BioFreshi. BioFreshi is gespecialiseerd in het beheersen van de gehele keten van biologische groente & fruit. Dat begint bij de gecertificeerde teelt, het sorteren en verpakken tot en met het afleveren van verse bio producten op maat aan klanten binnen Europa. Bij het ontwerp van hun bouw werd er een sterk accent gelegd op duurzaamheid. Dus een regenwatersysteem is dan vanzelfsprekend.

Ook besparen met regenwater?

Het regenwatersysteem bestaat uit twee delen, feitelijk zijn het twee verschillende regenwatersystemen, voor elk deel van het gebouw één. Beide systemen bestaan uit twee regenwaterputten van elk 20.000 liter, dus in totaal 80.000 liter regenwaterberging, waarbij de tanks met het grootste dakoppervlak het water overpompt naar de regenwatertank met het kleinere dakoppervlak.

Fotos: regenwatersysteem bij utiliteitsbouw, twee regenwaterputten van elk 20.000 Liter
regenwatersysteem bij utiliteitsbouw regenwater betonput

Regenwatersysteem bij utiliteitsbouw: De regenwaterpomp

Vanuit de regenwaterputten wordt het gefilterde regenwater d.m.v. een dompelpomp naar de technische ruimte gepompt. Via een drijvende aanzuiging wordt het water op zo’n 30 cm van de bodem aangezogen. Als gevolg van sedimentatie en flotatie bevindt zich daar namelijk het schoonste water in de regenwaterput.

In de technische ruimte staat een IRM-8 watermanager opgesteld. Dit in dit toestel is een breaktank ingebouwd, deze breaktank wordt door de systeembesturing van de IRM-8 Watermanager op peil gehouden. De besturing zorgt voor een automatische bijvulling van de hybride breaktank met regenwater vanuit de regenwaterputten.

Als deze besturing signaleert dat de grote regenwaterputten leeg zijn, wordt de breaktank in de IRM-8 Watermanager in de technische ruimte via een, KIWA -en Belgaqua gecertificeerde, aansluiting bijgevuld met drinkwater. Op het ogenblik dat het weer gaat regenen, schakelt het toestel automatisch weer terug naar regenwater.

regenwatersysteem bij utiliteitsbouw Biofreshi regenwaterpompen

regenwatersysteem bij utiliteitsbouw biofreshi-regenwaterpomp
Foto en schema: regenwatersysteem bij utiliteitsbouw, de IRM-8 Watermanager met twee ingebouwde regenwaterpompen en breaktank.

Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief

  regenwatersysteem bij utiliteitsbouw regenwatergebruik
  regenwatersysteem bij utiliteitsbouw regenwaterpompen
  Foto’s : regenwatersysteem bij utiliteitsbouw, de IRM-8 Watermanager met twee ingebouwde regenwaterpompen en breaktank

  Regenwatersysteem bij utiliteitsbouw: Het regenwaterfilter

  Alle toiletten in het gebouw worden gespoeld met schoon regenwater. Het regenwater wordt daarom eerst gefilterd door een industrieel Trident 1.650 regenwaterfilter. De Tridentfilter bestaat een filteroppervlak met speciale driehoekvormige lamellen die haaks op de stroomrichting staan. De lamellen staan gekanteld zodat het regenwater door de openingen tussen de lamellen gedrukt wordt. Dit heeft als resultaat dat de vuildeeltjes op de filterplaat achterblijven en via de riolering worden afgevoerd.

  regenwaterrecuperatie bij cohousing Tridentfilter
  regenwaterrecuperatie bij cohousing Tridentfilter
  regenwaterrecuperatie bij cohousing Tridentfilter
  Regenwaterfilter type Trident 1650 met automatische filterreiniging bij regenwatersysteem bij utiliteitsbouw

  Om het onderhoud te minimaliseren is deze filter uitgerust met filtersproeiers die de filter op gezette tijden automatisch schoon spuit. De sproeiers reinigen de filters d.m.v. waterdruk via een speciale krachtige kegelsproeier uit kunststof. Het regenwater na het filteren terecht in de regenwaterput via een rustige toevoer. Dit gaat de opwerveling van de sedimentlaag in de regenwaterput tegen, en heeft als voordeel dat er meer zuurstof in het water komt.

  regenwatersysteem bij utiliteitsbouw regenwaterput
  regenwatersysteem bij utiliteitsbouw regenwaterfilter

  .

  Schema van regenwaterputten van regenwatersysteem bij utiliteitsbouw
  Schema van regenwaterfilter van regenwatersysteem bij utiliteitsbouw
  Schema van regenwatersysteem bij utiliteitsbouw

  Via de dubbele regenwaterpompen in de IRM-Watermanager worden uiteindelijk alle toiletten in het gebouw voorzien van regenwater. Deze regenwaterpompen zijn ideaal voor plaatsen waar een (tijdelijke) behoefte is aan een grote pompcapaciteit. De in- en uitschakeldruk zijn vrij te programmeren met de bijhorende pompbesturing.

  Het drukvat van 100 liter wordt aanvullend ingezet om een bepaalde waterreserve op te slaan, die gebruikt kan worden zonder dat de pomp ingeschakeld moet worden. Dit werkt zeer energiebesparend en zorgt daarnaast opnieuw voor een langere levensduur van de pompen.

  Klantenservice van 8.30h tot 17.00h

  We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.

  Marktleider met 25 jaar ervaring

  Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.

  Grote voorraad = snelle verzending

  Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.

  Neem contact op met GEP

  Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.

   Laat een antwoord achter