Inhoudsopgave:
Bereken wat regenwater opvangen betekent voor jou:
Optimale volume regenwaterput berekenen
Het optimale volume van de regenwaterput berekenen is essentieel voor een goed regenwatersysteem. Een te kleine tank is immers te snel vol maar ook te snel leeg. Dus dan is het rendement van het regenwatersysteem te laag. Maar een te grote regenwaterput is duurder en te veel volume draagt niet bij aan een hoger rendement. Wil je een regenwaterput plaatsen? Dat is het dus belangrijk om de inhoud van een regenwatertank goed te berekenen zodat er een efficiรซnt regenwatersysteem ontstaat. Om het volume van een regenwatertank te berekenen zijn er een paar verschillende methoden.
Netto volume regenwaterput


De capaciteit van een regenwatertank of regenwaterput wordt meestal in de technische documentatie van die tank of put aangeduid met โvolumeโ of met โinhoudโ. Maar eigenlijk gaat het er niet om hoe je het noemt, maar het gaat om het volumedeel dat je daadwerkelijk kunt gebruiken, het zogenaamde โnetto volume regenwaterputโ. Een deel van het volume regenwaterput gaat namelijk verloren, dus praktisch gezien mogen we dit niet meerekenen met het netto volume.
Netto volume regenwaterput = Bruikbaar volume regenwaterput


Van het bruto volume regenwaterput gaat een gedeelte verloren vanwege het bezinksel. Het is in de praktijk onmogelijk om een regenwatertank echt 100% leeg te trekken, tenzij je er met een dweil en emmertje in gaat. Dus dat gedeelte volume is “verloren”. Maar eigenlijk is dat niet echt verloren, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het hebben van een sedimentlaag onderin de tank de waterkwaliteit verhoogt. Dus het is altijd goed om minimaal 10 cm water in de regenwatertank te houden.
Verder bevindt er zich in de put vaak een overloop, al dan niet met een filter ingebouwd. Het deel van de regenwatertank dat zich boven de onderkant van die overloopbuis bevindt mag ook niet meergerekend worden met het netto volume regenwaterput.
Tot slot hebben we bij zogenaamde “drinkwater bijvulsystemen” ook te maken met een laag drinkwater waarmee de regenwatertank bijgevuld wordt. Dus deze laag is eigenlijk drinkwater en geen regenwater, dus dat gedeelte van de tank mag ook niet meegerekend worden bij het netto volume regenwaterput. Bij de IRM technologie is dat anders, daar wordt er geen drinkwater bijgevuld maar er wordt omgeschakeld, dus bij de IRM-technologie is het netto volume in principe altijd hoger.
Dus als we het voortaan hebben over het volume van de regenwatertank dan bedoelen we het netto volume regenwaterput!
Hulp nodig bij het berekenen van volume regenwaterput?
We helpen je graag bij het bepalen van het optimale volume regenwaterput.

Volume regenwaterput berekenen op basis van Breeam Wat 5


In de oude Breeam eisen, van 2014 v2.0 om precies te zijn, werd er in WAT 5 gesproken over recycling van water. De doelstelling was daar heel concreet, er kon 1 punt verdiend worden door regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten om zo het gebruik van drinkwater te verminderen. De inhoud van de regenwatertank moest dan wel aan een minimum voldoen.
Het volume van de regenwaterput moest daarbij berekend worden waarbij de rekenregel gelde dat de tankinhoud minimaal 50% van het gebruik of van de opvang was. Dus er mocht een keuze gemaakt worden waarop de berekening gebaseerd was en daar mocht vervolgens 50% van genomen worden.
In de praktijk was het tijdens en voor de bouw niet altijd goed inzichtelijk te maken hoeveel water er gebruikt zal gaan worden als het pand eenmaal voltooid is, dat hangt immers sterk af van de gebruiker. Het tankvolume baseren op de regenopvang bood dan veel meer zekerheid. De volgende formule kon dan gebruikt worden om het volume van de regenwaterput te berekenen: ฮฃ(ARF x C x RCO-EF x FCO-EF x DCOL)
Waarbij:
Het volume van de regenwaterput was dan 50% van de uitkomst van bovenstaande som. Maar inmiddels zijn de eisen van Breeam aangescherpt en wordt het volume van de regenwaterput anders berekend.
Tussendoor ‘n vraag over het volume van een regenwaterput?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Inhoud regenwatertank berekenen op basis van Breeam Wat 1


In 2020 zijn de eisen van Breeam aangescherpt en in WAT 01 Waterverbruik wordt de doelstelling beschreven, en die is duidelijk. Het doel is om het gebruik van drinkwater te minimaliseren door toepassing van water-efficiรซnte voorzieningen en door opvang en hergebruik van regenwater en grijswater.
In 2020 wordt er door Breeam echter niet meer expliciet beschreven hoe het volume van de regenwaterput berekend moet worden. Om de inhoud van de regenwatertank te bepalen verwijst Breeam naar de nieuwe norm voor regenwater- en grijswater. Letterlijk zegt Breeam eis van 2020: “Grijs- en regenwateropvangsystemen moeten worden gespecificeerd en geรฏnstalleerd in overeenstemming met de bepalingen uit NEN-EN 16941” En daarmee confirmeerd Breeam zich volledig aan deze nieuwe norm die hieronder verder beschreven wordt.
Tussendoor ‘n vraag over het plaatsen van een regenwaterput?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt antwoord van een specialist.

(Netto) Volume regenwaterput berekenen op basis van NEN-EN 16941


De EN16941-1 geeft aan dat het volume van de regenwatertank bepaalt dient te worden op basis van de vergelijking tussen de regenwateropvang en de waterbehoefte. Op zich is dat logisch want stel dat er een regenwatersysteem moet komen bij een heel groot distributiecentrum met een heel groot dakoppervlak en dat er daar slechts een paar medewerkers werkzaam zijn die gebruik maken van het toilet.
In dat geval heeft een heel erg grote tank in de praktijk niet veel zin, die is immers merendeels helemaal gevuld omdat de grote watertoevoer veel groter is dan het geringe waterverbruik. De EN16941-1 geeft dus de mogelijkheid om te kiezen: of op basis van het dak, of op basis van het verbruik.
Volume regenwaterput volgens EN16941 op basis van het dakoppervlak


Tekening: uit de EN16941 norm waar onderscheid gemaakt wordt tussen volume en netto volume.
Om het volume van de regenwatertank te berekenen op basis van het dakoppervlak zijn er een aantal gegevens nodig. Als eerste uiteraard het dakoppervlak A. Vervolgens de jaarlijkse hoeveelheid neerslag dat in die regio valt. Het materiaal van het dak, dwz de afvloeiingscoรซfficiรซnt en tot slot het filterrendement. Op basis daarvan is dan bekend hoeveel water er van dat dak opgevangen kan worden.
Vervolgens wordt dat afgezet tegen het water dat verbruikt wordt. Voor Nederland wordt daarbij een verbruiksperiode gehanteerd van 18 dagen. Dus de rekenfactor waarmee het netto volume bepaald wordt is dan 18/365 = 0,05.
De Formule voor bepaling volume regenwaterput wordt dan: ฮฃ(ARF x C x RCO-EF x FCO-EF x DCOL)
Waarbij:
De 50% uit de oude regeling is daarmee vervallen. Let wel op dat de uitkomst het netto volume betreft want de EN16941-1 spreekt daar ook van. De volgende illustratie uit de norm geeft dat duidelijk weer.
Volume regenwaterput volgens EN16941 op basis van het waterverbruik


De EN16941 biedt ook de mogelijkheid om het volume van de regenwaterput te berekenen op basis van het verbruik. In dat geval is het netto volume 18 x het te verwachten dagelijkse gebruik. In het geval van een extreem groot verschil tussen regenwateraanvoer en watergebruik is deze wijze een goede optie.
Als opvang en verbruik echter niet veel verschillen verdient het de aanbeveling om het netto volume van de regenwaterput te baseren op het dakoppervlakte. Dat gegeven is en blijft een vast gegeven, het verbruik kan immers veranderen (in de toekomst). Bovendien is dat in de praktijk vaak gebaseerd op aannames bij gebrek aan cijfermatige feiten, het dakoppervlak en regio zijn doorgaans dan al wel bekend.
Tussendoor ‘n vraag over het volume van een regenwaterput?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 2 uur antwoord van een specialist.

Regenwateropvangsysteem kopen?
Wil je het volume van de regenwaterput berekend hebben en automatisch een offerte ontvangen van een compleet systeem voor regenwatergebruik? Vul dan via onderstaande button je gegevens in onze rekenmodule en ontvang een offerte op maat zodat je het volume regenwaterput weet en precies weet wat het regenwatersysteem kost.

Volume regenwaterput berekend en je wilt nu een regenwatertank kopen?
Bel of mail ons dan! We maken graag een passende offerte voor je!

Regenwater Experience Center in Gorinchem
Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.
Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.
One Stop Shop
GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.
Eigen servicedienst
GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.
Neem contact op met GEP
Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.
Stel je vraag over regenwater opvangen:
