Project
Opdrachtgever:
Fred Prins
Grondwerk:
J. van Geffen
Plaatsing Putten:
Rutte Groep
Regenwatersysteem:
GEP Watermanagement
Energie uit regenwater bij een woning
In Middelharnis is een woning uitgerust met een uniek water-energie systeem dat voorziet in zowel water als energie. Het systeem bestaat uit twee ondergrondse putten van beton. De eerste put is feitelijk de regenwaterput. Hierin bevindt zich een filter dat het regenwater filtert waarna het de regenwaterput in stroomt.
De tweede put is een warmteput waarin warmtewisselaars ingebouwd worden. Dus dat is de regenator van het energiesysteem, oftewel: de bron voor de warmtepomp. Bij dit huis wordt dus het regenwater gebruikt maar ook de thermische energie energie uit regenwater wordt gebruikt.
Ook besparen met regenwater?
Regenwater als waterbron
Het gefilterde regenwater wordt opgeslagen in de eerste regenwaterput. Deze is 7.000 liter bevat een drijvende aanzuiging waarmee de IRM regenwaterpomp het water uit de regenwatertank kan zuigen. Op deze pomp zijn vervolgens de toiletten, de wasmachine en de tuinkraan aangesloten.
Mis niets en meld je aan op de nieuwsbrief
Energie uit regenwater, in de winter
In de winter wordt de woning verwarmd en warm water gemaakt door de warmtepomp. Deze warmtepomp heeft daarvoor een bron nodig waaruit die de thermische energie haalt. Normaliter is dat een diepe geboorde bron, of bodemlussen in de grond maar in dit geval komt de energie uit regenwater dat zich in de warmteput, de regenator genoemd, bevindt.
Daarnaast liggen er PVT panelen op het dak van de schuur. Deze leveren elektriciteit (PV) dat het elektriciteitsnet in gaat maar de PVT panelen leveren ook thermische energie (T). Zodra de besturing registreert dat de PVT panelen warmer zijn dan het water in de warmteput dan wordt de warmteput opgewarmd door de thermische energie van de zon. (warmte)
Energie uit regenwater, in de zomer
In de zomer doet het systeem precies hetzelfde, maar dan andersom. De woning wordt gekoeld met thermische energie uit de koude warmteput, dus binnen is het een aangenaam klimaat, zonder dat er een airco met veel vermogen aan het koelen is.
ย
Door het koelen van de woning warmt het water in de warmteput op. Zodra de besturing dan signaleert dat de temperatuur in de PVT panelen kouder is dan de warmtepus (lees ‘s nachts) dan wordt de warmteput gekoeld zodat er de volgende dag weer voldoende koude in de tank is.
Energie uit regenwater, tijdens een elfstedentocht
Normaliter is dit systeem in staat om een 3,5 kW warmtepomp continue van energie te voorzien. Het klimaat kent echter extremen dus het zou ook kunnen dat er een elfstedentocht komt na een lange periode van kou.
Als de systeembesturing dat signaleert dan krijgt het energieverbruik prioriteit boven het waterverbruik. Dan schakelt de regenwaterbesturing om naar drinkwater en komt het gehele volume regenwater ten goede aan het het volume van de regenator. Een klein circulatiepompje gaat dan het water tussen die twee putten circuleren waardoor de capaciteit van de warmtebron verdubbelt wordt. Zodra de schaatsen weer uit kunnen schakelt het systeem weer terug naar de normale waterbespaar-modus en normale bron capaciteit voor de warmtepomp.
Unieke regenwaterput en unieke warmteput
Beide putten zijn van circulair beton, dus gerecycled beton, dat is uniek in Nederland. Ze zijn allebei 7.000 liter groot en extra diep uitgevoerd, de bodems bevinden zich allebei op ruim 3 meter onder maaiveld.
In deze situatie staan de putten vlak naast de ongefundeerde schuur. Bovendien is hier sprake van een hoog grondwaterpeil. Normaliter is er dan grondwaterbemaling nodig en sleufbekisting om de putten goed te kunnen plaatsen. Dankzij deze speciale putten was dat hier allemaal niet nodig.
Energie uit regenwater, het Resultaat
Als alles operationeel is dan zal dit huis volledig van het gas af zijn. Het warme tapwater komt van de warmtepomp en de woning zal een heel prettig binnenklimaat kennen, zowel in de zomer als in de winter een aangename temperatuur van rond de 20 graden.
Het betreft bestaande bouw maar als het nieuwbouw was geweest dan had men met dit systeem ook voldaan aan de hemelwaterverordening. Verder wordt er hier aanzienlijk minder drinkwater verbruikt, bijna 50% drinkwater besparing. Maar het allerbelangrijkste: het geeft de bewoners comfort en een goed gevoel!
Energie uit regenwater, het Resultaat
Energie uit regenwater, warmtepompen en regenwatersystemen zijn duur!
Ja, dat klopt! Dit systeem heeft ongeveer 25.000 euro gekost en dat is een hoop geld. Maar de overheid stelt gemeenten tegenwoordig in de gelegenheid om duurzaamheidsleningen aan bewoners te geven voor dit soort maatregelen. Dat kan voor 25.000 euro tegen 1,6% rente. Zet daar de gasrekening van 0 tegenover en maak dan een berekening voor je eigen situatie.
Dus de gasrekening is voortaan nul, de waterrekening is gehalveerd en het binnenklimaat is uiterst comfortabel rond de 21 graden. Dus ja, het kost een hoop geld, maar nee, het is niet duur.
Klantenservice van 8.30h tot 17.00h
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, watersystemen of oplossingen.
Marktleider met 25 jaar ervaring
Wij adviseren, leveren, monteren en onderhouden watersystemen voor particulieren, groothandel en overheden.
Grote voorraad = snelle verzending
Dankzij de grote voorraden die GEP aan houdt, kunnen we snel leveren.
Neem contact op met GEP
Heeft u behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Berekening van het volume van de regenwaterput, of de capaciteitsberekening van uw regenwaterpomp? Een berekening volgens Breeam? Neem dan contact met onze adviseurs op en u ontvangt van ons een offerte voor uw specifieke watersysteem.