Alles wat je moet weten over ondergrondse regenwaterfilters

Een ondergronds regenwaterfilter worden voor de regenwatertank of regenwaterput geplaatst, meestal onder de grond. GEP heeft verschillende types voor uiteenlopende toepassingen.

YouTube video

Wat is een ondergrondse regenwaterfilter?

Ondergrondse regenwaterfilters zijn gebaseerd op de door GEP ontwikkelde Trident filtertechnologie. Dit betekent dat het filter filter scheve lamellen bevat, waardoor het vuil van het langsstromende water tegen wordt gehouden. Een ondergronds regenwaterfilter wordt gebruikt om regenwater te zuiveren voordat het wordt opgeslagen in een tank. Dit type filter wordt direct in de grond geïnstalleerd, voor de regenwatertank of regenwaterput.

Het werkt door regenwater door verschillende lagen van filtratie te laten stromen. Eerst groffilters, die vuil en bladeren verwijderen, en vervolgens de Trident filter. Het gefilterde regenwater wordt in het zand bezink gedeelte opgevangen. Het is belangrijk om regenwater te filteren om het veilig te maken voor huishoudelijke toepassingen zoals tuinirrigatie, toiletspoeling, en het wassen van kleding.

trident filter GEP
zwarte ondergrondse regenwaterfilter
productie ondergrondse regenwaterfilters GEP

Vragen over een ondergronds regenwaterfilter?

Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Waarom een ondergronds regenwaterfilter plaatsen?

Een ondergronds regenwaterfilter is uit het zicht en neemt geen ruimte in beslag boven de grond. Hierdoor zijn mensen sneller bereid om regenwater op te vangen en te gebruiken. Door het opvangen en filteren van regenwater kan er flink bespaard worden op kostbaar drinkwater.

Ondergronds regenwaterfilter voor een duurzamere toekomst

Het gebruiken van een ondergronds regenwaterfilter is milieuvriendelijk, omdat regenwater hergebruikt wordt voor huishoudelijke taken. Dit verlaagt de vraag naar drinkwater en ontlast de watervoorraden. Daarnaast draagt het bij aan een duurzamere toekomst doordat het helpt rioleringssystemen minder te belasten tijdens zware regenval en natuurlijke waterbronnen te behouden.

Regenwater filteren voor lagere waterkosten

Een ondergronds regenwaterfilter verlaagt je waterrekening, door regenwater efficiënt te filteren en op te slaan. Dit gefilterd regenwater kan namelijk gebruikt worden voor huishoudelijke taken zoals het doorspoelen van toiletten, het irrigeren van de tuin en het draaien van wasmachines. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van duur drinkwater verminderd. Het verminderde gebruik van drinkwater leidt direct tot lagere waterkosten, waardoor de investering in een kwalitatieve regenwaterfilter van GEP zichzelf snel terugverdient.

Ruimtebesparing in en rondom het huis

Ondergrondse regenwaterfilters besparen ruimte in de tuin of rondom het huis, doordat deze filters ondergronds worden geïnstalleerd. Er blijft dus meer bovengrondse oppervlakte vrij voor andere doeleinden zoals tuinieren of speelruimte. Dit is vooral handig in gebieden waar de buitenruimte beperkt is. Daarnaast doen ondergrondse filters geen afbreuk aan de uitstraling van de tuin.

ondergronds regenwatersysteem model met huis en tuin
regenwatersysteem onder de grond

Ken jij al alle voordelen van regenwater gebruiken?

Neem contact met ons op en ontdek wat er allemaal mogelijk is.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Toepassingsgebieden van een ondergronds regenwaterfilter

  • Tuin en/of plantsoenen besproeien

  • Toiletten doorspoelen

  • Kleding wassen in de wasmachine

  • Woning of bedrijfspand koelen in de zomermaanden

  • Woning of bedrijfspand verwarmen in de wintermaanden

  • Thermische warmte opslaan als bron voor warmtepompen

  • Gebruik van kostbaar drinkwater verminderen

  • Belasting op riool verminderen en zo wateroverlast helpen te voorkomen

Gebruik van regenwater in huis en de tuin

Door regenwater te filteren met een ondergronds regenwaterfilter wordt het regenwater schoon voor gebruik in huis en tuin. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor de tuinbesproeiing, toiletspoelen en de schoonmaak. Daarnaast kan het gefilterde regenwater ook gebruikt worden voor het verwarmen en verkoelen van je woning.

toilet doorspoelen met regenwater
stickers boven wc waarschuwen om het regenwater niet te drinken

Andere innovatieve toepassingen van ondergrondse regenwaterfilters

Er valt flink wat drinkwater te besparen in veel sectoren. Kantoor en schoolgebouwen, bijvoorbeeld, kunnen al veel besparen door hun toiletten met regenwater te spoelen. Maar denk ook aan autowasstraten, irrigatie en verschillende industriële toepassingen. Sportvereniging met velden die periodiek gesproeid moeten worden hoeven hier ook geen drinkwater voor te gebruiken. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden die niet alleen op de waterrekening besparen, maar ook bijdragen aan het behoud van de natuur. Heb je een vraag over de mogelijke toepassingen van regenwater? Stel ze gerust, wij vertellen je graag over alle opties!

Tussendoor ‘n vraag over de toepassingsgebieden?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Hoe installeer je een ondergronds regenwaterfilter?

Zelf installeert GEP de systemen niet en produceren wij alleen de producten. De exacte installatieprocedure kan variëren per installateur, maar de basis, zoals we hieronder toelichten, zal over het algemeen hetzelfde zijn.

regenwatersysteem ondergronds naast muur met regenpijpen
ondergronde regenwaterfilter met kunststof tank
regenwatersysteem met kunstof regenwater tank en ondergrondse regenwaterfilter

Kies een geschikte locatie

Het Trident regenwaterfilter dient ondergronds voor een regenput geplaatst te worden en is dus bestand tegen gronddruk (verkeersklasse A). In het zand bezink gedeelte is zowel aan de linker- als de rechterzijde een afvoermogelijkheid zodat de makkelijkste aansluitzijde naar de regenwaterput gekozen kan worden, dit versnelt de montage van het regenwaterfilter.

Benodigde materialen en gereedschappen

Voor de installatie van een ondergronds regenwaterfilter heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Allereerst heb je het ondergronds regenwaterfilter zelf natuurlijk nodig, samen met de bijbehorende aansluitstukken en buizen. Een schop en graafmachine zijn nodig om de ruimte uit te graven. Daarnaast zijn verbindingsstukken nodig om de regenwaterafvoer aan te sluiten. Tot slot zijn een boormachine en schroeven handig voor het bevestigen van eventuele deksels of afdekkingen.

Installeer het regenwaterfilter

Het is belangrijk op te merken dat GEP alleen een fabrikant is en dat wij de systemen niet zelf installeren. Wel leveren we een duidelijke handleiding bij elk product dat we verkopen. Als je erg handig bent of al ervaring hebt met loodgieters werk, dan kun je eenvoudige systemen zelf installeren. Bij complexere systemen, of als je het liever aan een expert over laat, is het inschakelen van een professionele installateur aan te raden.

ondergrondse regenwaterfilter installatie in de theorie
ondergrondse regenwaterfilter installatie in de praktijk

Test het systeem

Wanneer het ondergronds regenwaterfilter is geïnstalleerd is het essentieel om het systeem eerst te testen voor het gebruik om zeker te zijn dat alles goed functioneert. Bekijk de leidingen en de aansluitstukken om te controleren op lekken of losse verbindingen. Laat vervolgens water door de leiding stromen om na te gaan of het soepel door de filter naar de opslagtank gaat. Het is ook verstandig om het systeem af en toe te controleren door de helderheid van het regenwater en de aanwezigheid van vuil te beoordelen. Dit zorgt ervoor dat het systeem efficiënt blijft werken en dat het opgevangen regenwater van goede kwaliteit is.

Meer weten over de mogelijkheden van ondergrondse regenwaterfilters?

Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

De meest voorkomende fout voorkomen

Het kan voorkomen dat een regenwatersysteem verkeerd wordt geïnstalleerd, net zoals bij andere technische systemen zoals gas en elektra. Om dit te vermijden, zijn er strikte richtlijnen voor regenwatersystemen vastgelegd in de Europese norm EN16941. De meest voorkomende fout bij installatie komt door klanten die verkeerd geïnformeerd zijn en een systeem laten installeren dat niet aan deze normen voldoet. Zorg ervoor dat het regenwatersysteem dat je aanschaft KIWA-gecertificeerd is, dit betekent namelijk dat het systeem volledig veilig is. Bij GEP nemen we de veiligheid van onze watersystemen zeer serieus. We laten onze apparaten niet alleen certificeren door KIWA, maar bieden ook training aan erkende installateurs en voorlichting aan gebruikers.

GEP Regenwater erkend leerbedrijf
GEP is KIWA gecertificeerd
GEP levert DVGW gecertificeerde regenwatersystemen
GEP levert Belgaqua gecertificeerde regenwatersystemen

Vragen over de veiligheid van onze systemen?

Stel je vragen hier. We stellen je graag gerust.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Onderhoud van een ondergronds regenwaterfilter

Om optimale werking en een lange levensduur van een ondergronds regenwaterfilter te garanderen is onderhoud van belang. Regelmatig onderhoud voorkomt onder andere verstoppingen die de werking van het filter belemmeren. Check tijdens de onderhoudsbeurt het filter op vuil en bladeren, vooral na zware regenval. Reinig de filterplaten met een zachte borstel of een lage druk waterstraal om zo schade te voorkomen. Controleer de aansluitingen en leidingen op lekken en slijtage. Door consistent onderhoud blijft het systeem efficiënt werken en kun je rekenen op goed gefilterd regenwater. Wil je zelf minder vaak de onderhoud moeten doen, schaf dan een sproeierset of automatische tijd gestuurde filterreiniger aan. Dit geeft het filter een zelfreinigende eigenschap en is handmatige onderhoud minder frequent nodig.  

ondergrondse regenwaterfilter reinigen
ondergrondse regenwaterfilter

Tussendoor ‘n vraag over het onderhoud?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Conclusie van GEP: Ondergronds regenwaterfilter

Vragen over ondergrondse regenwaterfilters?

Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Eigen showroom

Advies over regenwater opvangen? Kom naar de GEP-showroom in Gorinchem. Maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA-, Belgaqua en DVGW gecertificeerde producten.

FAQ Ondergronds regenwaterfilter

Wat is het voordeel van een ondergronds regenwaterfilter?

Een ondergronds regenwaterfilter biedt verschillende voordelen. Het bespaart ruimte omdat het ondergronds wordt geïnstalleerd, waardoor het geen ruimte inneemt in de tuin of rondom het huis. Daarnaast beschermt de ondergrondse locatie het filter tegen extreme weersomstandigheden, verlengt het de levensduur en vermindert de kans op beschadigingen.

Hoe werkt een ondergronds regenwaterfilter?

Een ondergronds regenwaterfilter werkt door regenwater dat via dakgoten en regenpijpen wordt opgevangen, eerst door een filter te leiden voordat het in een opslagtank terechtkomt. Het filter verwijdert vuil, bladeren en andere onzuiverheden uit het regenwater. Vervolgens stroomt er dus gezuiverde regenwater naar de opslagtank, waar het wordt opgeslagen voor later gebruik. Dit proces zorgt ervoor dat het opgeslagen regenwater schoon en vrij van verontreinigingen blijft.

Welke filtermaterialen worden gebruikt bij een ondergronds regenwaterfilter?

De Trident filterplaten zijn van RVS, omdat dit materiaal duurzaam is en weerstand tegen corrosie biedt. Het grovere filter in het ondergronds filter houdt bladeren en takjes tegen en is van kunststof.

Wat zijn de kosten van een ondergronds regenwaterfilter?

De kosten van een ondergronds regenwaterfilter variëren afhankelijk van het type en de grootte van het systeem, evenals de eventuele accessoires die je er bij aanschaft. Ben je benieuwd wat een ondergronds regenwaterfilter jouw zal kosten? Vraag dan nu een offerte aan.

Regenwater Experience Center in Gorinchem

Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.

Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

One Stop Shop

GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Neem contact op met GEP

Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag over regenwater opvangen: