Inhoudsopgave
Bereken wat regenwater opvangen betekent voor jou:
Waarom moet je regenwaterfilters vervangen?
Het is nodig om je regenwaterfilters eens in de zoveel tijd te vervangen. Zo voorkom je verstoppingen, behoud je de optimale waterkwaliteit, verleng je de levensduur, en bescherm je het tegen schade.
Voorkom verstoppingen
Verstoppingen in regenwatersystemen kunnen ontstaan door ophopingen van vuil op de filters, waardoor er geen water meer doorheen kan lopen. Dit gebeurt vooral bij groffilters, waar bladeren en takjes worden tegengehouden. De meeste regenwaterfilters van GEP hebben zelfreinigende mechanismes. Deze technologie zorgt ervoor dat de filters schoon van vuil blijven en het water er dus gemakkelijk door heen kan blijven stromen. Een andere manier waarop verstoppingen kunnen ontstaan, is doordat er vuil door oude en kapotte filters heen komt en er in de leiding een blokkade ontstaat. Om dit probleem te voorkomen, is het essentieel om het systeem te onderhouden zoals is voorgeschreven en filters periodiek te vervangen.
Behoud de optimale waterkwaliteit
Door de filters tijdig te vervangen voorkom je de kans dat vuil er toch doorheen ontsnapt. Zo hou je de werking en efficiëntie van de filters optimaal en ben je verzekerd van de hoogst mogelijke waterkwaliteit. Daarnaast is het belangrijk om een filter aan te schaffen die aan de Europese norm, EN16941, voldoen. Deze filters zijn van hogere kwaliteit en zullen daardoor ook minder vaak vervangen hoeven worden.
Verleng de levensduur
Het vervangen van regenwaterfilters in niet alleen van belang voor de werking van de filters zelf, maar verlengt ook de levensduur van het gehele regenwater systeem. Kapotte filters die vuil doorlaten kunnen namelijk de waterstroom belemmeren en leiden tot drukopbouw en schade aan de pomp en leidingen. Door filters tijdig te vervangen, blijft de waterstroom optimaal en worden de interne onderdelen van het systeem beschermd tegen slijtage. Bovendien voorkomt de ophoping van vuil dat kan leiden tot verstoppingen en storingen.
Bescherm tegen schade
Je regenwaterfilters vervangen kan dus schade aan je leidingen voorkomen. Als de filters verstopt raken, verslechtert de doorstroom van het regenwater en dat kan leiden tot drukopbouw. Deze verhoogde druk kan scheuren of lekkages in de leidingen veroorzaken, wat dure reparaties tot gevolg heeft. Door regelmatig de filters te vervangen, blijft de waterstroom vrij en gelijkmatig, waardoor de druk op de leidingen afneemt en slijtage wordt verminderd.
Vragen over regenwaterfilters vervangen?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
Hoe vaak moeten regenwaterfilters worden vervangen?
Hoe vaak je een regenwaterfilter moet vervangen ligt aan het soort regenwater filter en de context waarin het wordt gebruikt. Daarnaast is het altijd handig om zelf kritisch naar het filter te kijken tijdens een onderhoudsbeurt om de staat van het filter te beoordelen.
Aanbevolen vervangingsschema
Het vervangingsinterval van regenwaterfilter hangt af van verschillende factoren. Ten eerste kijken we naar de hoeveelheid neerslag, in gebieden met veel regen moeten filters bijvoorbeeld vaker worden vervangen. Daarnaast kijken we naar de omgevingsfactoren. Als je tussen veel bomen woont zullen er meer bladeren in je regenpijp terechtkomen dan wanneer je niet bij bomen in de buurt woont. Ook het type dakbedekking speelt een rol, aangezien sommige materialen meer vuil afgeven dan andere.
Een algemeen schema voor filtervervanging ziet er als volgt uit:
- In gebieden met gemiddelde regenval en weinig omgevingsvervuiling: elke 6 maanden.
- In gebieden met zware regenval of veel omgevingsvervuiling: elke 3 maanden.
- Voor systemen die intensief worden gebruikt: elke 2-3 maanden.
Indicatoren voor vervanging
Er zijn bepaalde signalen die aangeven dat een regenwaterfilter vervangen moet worden. Een van deze signalen is een verminderd debiet van het water, dit kan namelijk wijzen op verstoppingen in het filter. Daarnaast kan troebel of verkleurd water duiden op verminderde filtercapaciteit. Het ruiken van ongebruikelijke geuren kan betekenen dat biologisch vuil niet goed gefilterd wordt. Door deze signalen te herkennen en er tijdig op te reageren, voorkom je veel schade aan je regenwatersysteem.
Heb je liever advies van een expert?
Neem contact met ons op. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Hoe vervang je een regenwaterfilter?
Het vervangen van een regenwaterfilter is meestal een eenvoudig proces en kan in een paar stappen worden uitgevoerd. De verschillende regenwaterfilters worden ook op verschillende manieren vervangen, deze instructies worden bijgeleverd, maar je kunt altijd je vragen stellen aan een van onze experts. Over het algemeen zal een regenwaterfilter vervangen worden zoals hieronder is beschreven.
Benodigde materialen en gereedschappen
De precieze materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het vervangen van een regenwaterfilter hangt van het specifieke regenwaterfilter af. Wat je wel altijd nodig hebt, is een vervangend filterelement dat hoort bij je regenwater systeem. Om de behuizing van het filter te openen en sluiten heb je een schroevendraaier en moersleutel nodig. Bij sommige filters is het verstandig om een emmer bij de hand te hebben om achtergebleven regenwater op te vangen, zodat het niet op de vloer komt. Een zachte borstel kan handig zijn om eventuele aanslag of vuil te verwijderen van de filterbehuizing.
Neem de juiste veiligheidsmaatregelen
Het is belangrijk dat je veilig te werk gaat tijdens het vervangen van je regenwaterfilter. Door te werken met goed gereedschap voorkom je onnodige installatie fouten. Daarnaast is het volgen van de veiligheidsmaatregelingen van belang, zoals het dragen van een veiligheidsbril en handschoenen.
Verwijder voorzichtig het oude filter
Als allereerst moet je het systeem afsluiten, zodat er geen water meer door heen stroomt en ongelukken worden voorkomen. Dit doe je door de watertoevoer naar het filter te dichten en de druk af te laten door een kraan te openen. Zorg ervoor dat je een emmer klaar hebt staan om eventueel achtergebleven water op te vangen. Gebruik een schroevendraaier of moersleutel om de filterbehuizing los te maken. Haal vervolgens voorzichtig het oude filterelement uit de behuizing. Controleer de behuizing op vuil en reinig deze indien nodig met een zachte borstel.
Plaats gemakkelijk het nieuwe filter
Plaats het nieuwe filterelement in de behuizing en zorg ervoor dat het goed recht zit. Schroef daarna de behuizing weer stevig vast met een schroevendraaier of moersleutel. Zet de watertoevoer weer aan en controleer op lekken.
Test het nieuwe filter
Laat het systeem een paar minuten draaien terwijl je het in de gaten houdt, om er zeker van te zijn dat het nieuwe filter werkt zoals het hoort te werken.
Tussendoor ‘n vraag over regenwaterfilters vervangen?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Onderhoud van regenwaterfilters
Door goed je regenwaterfilters te onderhouden, zal de levensduur van het filter ook langer worden. GEP’s trident regenwaterfilters kunnen worden voorzien van een sproeierset die voor automatische reiniging van het filter zorgt. Zo worden de filters regelmatig onderhouden zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Andere filters zoals het driedelige regenwaterfilter moeten wel met de hand onderhouden worden.
Reiniging van filterbehuizingen
Tijdens het onderhoud moet de filterbehuizing worden gereinigd, aangezien vuil zich op de bodem kan ophopen. Dit schoonmaken gaat vrij snel. Nadat je de behuizing hebt opengeschroefd om de filters te vervangen, spoel je de behuizingen om met water en gebruik je een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen.
Controleren van doorstroming en druk
Ook is het belangrijk om de doorstroming en druk van je regenwatersysteem te controleren tijdens het onderhoud. Dit doe je door eerst de waterdruk op verschillende punten in het systeem te meten met een waterdrukmeter. Vergelijk deze gemeten waardes met de aanbevolen waardes van het product. Het controleren van de doorstroming van het regenwater doe je door naar de waterstroom te kijken. Als deze langzaam gaat kan het wijzen op een verstopping of filterproblemen. Door dit soort problemen vroegtijdig te identificeren kun je ze sneller en goedkoper verhelpen en zal je regenwatersysteem weer optimaal werken.
Professional inschakelen voor periodiek onderhoud
Het is verstandig om een professional in te schakelen voor periodiek onderhoud van regenwaterfilters wanneer je merkt dat het systeem niet optimaal functioneert, zoals bij een opvallende afname van de waterdruk of doorstroming. Professionals hebben namelijk de juiste kennis en gereedschappen om grondige inspecties uit te voeren en de achterliggende problemen op te lossen. Mocht er iets mis zijn met een van onze systemen, neem dan gerust contact met ons op. We staan altijd voor je klaar!
Meer weten over het onderhoud van regenwaterfilters?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
Conclusie van GEP: Regenwaterfilters vervangen
Vragen over regenwaterfilters vervangen?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
FAQ Regenwaterfilters vervangen
De kosten voor het vervangen van een regenwaterfilter variëren afhankelijk van het type filter. Als je ervoor kiest om een professional in te schakelen voor de vervanging, kunnen er extra arbeidskosten bijkomen.
Ja, je kunt je regenwaterfilter zelf vervangen als je een beetje handig bent en goed de instructies volgt. Het proces omvat meestal het uitschakelen van het systeem, het loskoppelen van de oude filter, het schoonmaken van de filterbehuizing en het installeren van de nieuwe filter. Als je twijfelt, is het raadzaam om een professional te raadplegen.
Hoe vaak je je regenwaterfilter moet vervangen hangt af van het type filter en de gebruiksomstandigheden. Over het algemeen wordt aanbevolen om de filter elke 6 tot 12 maanden te vervangen. Controleer tijdens het onderhoud van het filter op tekens van slijtage of verstoppingen om problemen vroegtijdig te stoppen en de optimale werking van je systeem te garanderen.
Regenwater Experience Center in Gorinchem
Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.
Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.
One Stop Shop
GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.
Eigen servicedienst
GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.
Neem contact op met GEP
Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.