Inhoudsopgave
Bereken wat regenwater opvangen betekent voor jou:
Diverse voordelen van regenpijp filters
Regenpijpfilters zijn apparaten die in de regenpijp worden geplaatst om regenwater te filteren en te zuiveren voordat het in een opslagtank of infiltratiesysteem terechtkomt. Ze verwijderen vuil, bladeren en andere verontreinigingen uit het water, waardoor de waterkwaliteit wordt verbeterd. Door regenpijpfilters te gebruiken, kan regenwater efficiënt gebruikt worden en verminderd het risico op verstoppingen in leidingen.
Voorkom verstoppingen en overstromingen
Bladeren, kleine takjes en slib kunnen gemakkelijk in je regenpijp terechtkomen en zo serieuze problemen veroorzaken. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van verstoppingen die leiden tot overstromingen en waterschade aan je huis. Door het installeren van regenpijp filters kunnen deze verstoppingen eenvoudig worden voorkomen. Het regenpijp filter vangt het vuil op en laat het gefiltreerde water ongehinderd verder passeren.
Behoud van schone regenwateropslag
Door gefilterd regenwater te gebruiken, help je de wereld een stukje duurzamer te maken. Door regenwater in te zetten voor het besproeien van de tuin en het doorspoelen van het toilet, wordt de vraag naar kostbaar drinkwater verminderd. Vooral nu de klimaatverandering op lange termijn leidt tot steeds minder beschikbaar kraanwater, is het essentieel om dit drinkwater te besparen.
Terugverdientijd en besparingen op wateropslag
Regenpijpfilters dragen bij aan kostenbesparingen op lange termijn. Zo verhogen ze het rendement van je regenpijpsysteem, door de kans op verstoppingen te verminderen. Dit zorgt voor een betere en snellere doorstroming van water. Daarnaast besparen regenpijpfilters water door vuil en afval tegen te houden, waardoor schoon water gebruikt kan worden voor sanitair en tuin. Dit vermindert het drinkwaterverbruik en de bijbehorende kosten, aangezien regenwater gratis is. Bovendien verlengen regenpijpfilters het onderhoudsinterval door de kans op verstoppingen te verminderen, wat tijd en kosten bespaart. Hierdoor verdient de investering in regenpijpfilters zichzelf terug.
Milieuvriendelijke voordelen van regenpijp filters
Een regenpijp filter vermindert drinkwaterverspilling en overstromingen en hebben een goed onderhoudsinterval, waardoor ze lang meegaan. Je hoeft dus niet steeds nieuwe apparatuur aan te schaffen en dat is beter voor het milieu. Daarnaast wordt de verspilling van drinkwater verminderd door het te vervangen met schoon en zacht gefilterd regenwater, waar dat kan. Bovendien hebben we te maken met het veranderde klimaat, wat als gevolg hevige luchtbreuken met zich mee brengt. Het rioolstelsel kan deze kort maar krachtige regenbuien niet altijd even goed afvoeren met als gevolg het risico van overstromingen. Regenwater systemen helpen dit risico verminderen, door het regenwater op te vangen in grote ondergrondse tanken. Dit ontlast het rioleringssysteem, voorkomt wateroverlast en draagt bij aan een beter waterbeheer.
Vragen over regenwaterfilters?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
Soorten regenpijp filters
Het doel van alle regenpijp filters is in principe altijd het zelfde, namelijk het scheiden van vuil en water. De manier waarop de scheiding plaats vind of welke soort vuil er wordt weggehaald ligt kan verschillen dus de verschillende types regenpijp filter.
Bladafscheiders
Verstoppingen in je regenpijp kunnen erg vervelend zijn. Ze kunnen zorgen voor een slechte waterafvoer en zelfs schade. Bladafscheiders voorkomen dat je regenpijp verstopt door het grove vuil, zoals takjes en bladeren, naar buiten af te voeren via een rooster in de bladafscheider. Het opgevangen water krijgt zo vrij baan om door de regenpijp vervoerd te worden, zonder het risico dat er een verstopping in een leiding ontstaat.
Een nadeel van bladafscheiders is dat ze regelmatig onderhouden moeten worden. Als er te veel vuil ophoopt in de bladafscheider kan het filter verstopt raken en zal er minder doorstromend water zijn. De meeste bladafscheiders zijn voorzien van een deksel die je eenvoudig kan openen om het verzamelde vuil te verwijderen.
Filterbakken
Filterbakken werken door water door verschillende lagen filtratiemateriaal te laten stromen. Elke laag speelt een specifieke rol in het filterproces: grovere materialen houden grotere deeltjes tegen, terwijl fijnere lagen kleinere verontreinigingen verwijderen. De werking van filterbakken is relatief eenvoudig maar erg effectief. Water stroomt van boven naar beneden door de filterlagen, waarbij de zwaartekracht en het natuurlijke absorptievermogen van de materialen het filtratieproces ondersteunen.
Regenton filters
Regentonfilters zijn ontworpen om regenwater te filteren voordat het in de regenton terechtkomt. Deze filters worden geplaatst op regenpijpen en houden bladeren, takjes en ander grover vuil dat van het dak afspoelt tegen. Zo wordt het regenwater schoon en bruikbaar opgeslagen in de regenton. Deze regenpijp filters zijn ideaal voor het verzamelen van regenwater dat gebruikt kan worden voor huishoudelijk gebruik, zoals het doorspoelen van toiletten. Dit maakt ze een duurzame keuze voor waterbeheer. Regentonfilters zijn vaak gemaakt van robuust materiaal zoals roestvrij staal of hoogwaardig kunststof. Wegens dit materiaal zijn deze regenpijp filters bestand tegen diverse weersomstandigheden en gaan ze lang mee. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren. Wel vereisen ze onderhoud, omdat het opgehoopte vuil moet worden verwijderd.
Gaasfilters
Gaasfilters, ook wel bekend als korffilters, zijn regenpijp filters die speciaal zijn ontworpen om water oppervlakkig te zeven en deeltjes groter dan de openingen tegen te houden. Ze zijn zeer effectief bij het filteren van minerale deeltjes, wat de waterkwaliteit verbetert. Dit maakt ze ideaal voor het filteren van licht vervuild water. Gesinterde korffilters worden gemaakt van roestvrij staal en zijn duurzaam en corrosiebestendig. De poriegrootte kan nauwkeurig worden aangepast waardoor gaasfilters aan specifieke regenwater filtratie-eisen kunnen voldoen. Gaasfilters vereisen echter wel regelmatig onderhoudt, omdat er sneller vuil in blijft hangen. Daarnaast blijft al het tegengehouden afval achter in de korf waardoor de waterkwaliteit naar achter gaat.
Zelfreinigende filters
Zelfreinigende filters zijn systemen die ontworpen zijn om water te zuiveren zonder dat er handmatige onderhoud voor nodig is. Ze functioneren door gebruik te maken van een automatisch reinigingsmechanisme dat de verzamelde vuildeeltjes verwijdert. Dit zorgt ervoor dat het filter continu efficiënt kan blijven werken. De werking van zelfreinigende filters begint met het water dat door de filtermedia stroomt. Wanneer het filter verzadigd raakt met vuil, activeert het zelfreinigende mechanisme automatisch. Dit mechanisme kan bestaan uit verschillende technologieën, zoals omgekeerde stroming (backwashing), roterende borstels of schrapers die de filtermedia schoonmaken. Zelfreinigende filters verbeteren de waterkwaliteit en verlengen de levensduur van huishoudelijke apparaten door effectief vuil te verwijderen.
Benut u alle mogelijkheden van regenwater?
Neem contact met ons op en ontdek wat er allemaal mogelijk is.
Hoe kies je het juiste regenpijp filter voor jouw situatie
De juiste regenpijpfilter(s) uitkiezen kan lastig zijn. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten voordat je er ze aanschaft. Mocht je er na het lezen nog steeds niet uitkomen, vraag dan gerust advies aan een van onze experts.
Regenpijp diameter en montage
Bij het kiezen van de ideale filtergrootte voor regenpijpen moet je rekening houden met de diameter van de regenpijp en het type regenpijp filter. Voor kleine regenpijpen (tot 75 mm) zijn compacte filters zoals bladafscheiders met een maaswijdte van 0,5 tot 1 mm nodig. Middelgrote regenpijpen (75 mm tot 110 mm) vereisen filters zoals regentonfilters en filterbakken met een maaswijdte van 1 tot 2 mm. Grote regenpijpen (meer dan 110 mm) hebben baat bij robuuste zelfreinigende en industriële gaasfilters met een maaswijdte van 2 tot 3 mm. Voor bladeren en grof vuil zijn filters met een maaswijdte tot 2 mm geschikt, voor fijne deeltjes een maaswijdte tot 1 mm, en voor organisch materiaal een maaswijdte van 1 tot 2 mm.
Capaciteit en filteringsefficiëntie
Bladafscheiders zijn zeer efficiënt in het verwijderen van grof vuil zoals bladeren en takken, maar minder effectief in het filteren van fijne deeltjes. Ze hebben doorgaans ook een lagere capaciteit doordat ze gemakkelijker verstopt raken bij grote hoeveelheden vuil. Filterbakken daarentegen bieden een hoge efficiëntie in het verwijderen van zowel grove als fijne verontreinigingen door middel van verschillende filtratielagen. Regentonfilters zijn goed in het verwijderen van vuildeeltjes en organisch materiaal. Zowel de efficiëntie als de capaciteit van gaasfilters hangt af van de gekozen poriegrootte; kleinere openingen kunnen de capaciteit verminderen. Zelfreinigende filters bieden over het algemeen een hoge capaciteit en een hoge efficiëntie doordat ze zichzelf automatisch reinigen, waardoor ze continu schoon water leveren met minimale onderbrekingen.
Materiaal van de filter
Het is belangrijk om kwaliteitsfilters aan te schaffen, omdat deze minder snel kapot gaan. Dit is gunstig voor je portemonnee en de natuur. Onze regenpijpfilters bevatten roestvrij staal (RVS), dat duurzaam en corrosiebestendig is, waardoor de filterplaten lang meegaan. RVS biedt ook hoge precisie in filtratie door nauwkeurig bepaalde poriegroottes, wat helpt bij het verwijderen van fijne deeltjes uit regenwater. Daarnaast bevatten onze filters koper, dat ook corrosiebestendig is en antimicrobiële eigenschappen heeft, wat bacteriegroei tegengaat. Zink, een ander metaal in onze filters, dient als beschermlaag voor andere metalen, wat de duurzaamheid verhoogt. Tot slot gebruiken we ook polyvinylchloride (PVC), dat langdurig contact met water verdraagt en goedkoper is in productie en installatie, waardoor het populair is voor filtratiesystemen.
Factoren om te overwegen
Voordat je definitief een keuze gaat maken voor een specifieke regenpijp filter moet je eerst nog een paar factoren overwegen, zodat je zeker weet dat je er een kiest die bij jouw situatie aansluit. Zo moet je rekening houden met de gewenste waterkwaliteit, de hoeveelheid vuil die kan worden verwacht en de beschikbare ruimte en budget voor de installatie en onderhoudt die je tot je beschikking hebt. Als je deze factoren hebt overwogen weet je zeker dat je de best mogelijke keuze hebt gemaakt. Wil je dat er iemand met je mee denkt? Stel je vragen aan een van onze medewerkers!
Avdies van een expert nodig?
Stel je vraag en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Regenpijp filters in regenwaterfilter systemen
Regenpijp filters kunnen deel uitmaken van je regenwaterfilter systeem. Wil je weten hoe? Lees dan verder. Aarzel niet om vragen te stellen als je ergens niet uitkomt. Onze specialisten helpen je graag!
Regenwaterrecuperatie systemen
Regenpijpfilters zorgen ervoor dat het opgevangen water schoon en vrij van verontreinigingen blijft. Wanneer regenwater van het dak wordt geleid, komt het eerst in aanraking met bladeren, takjes, en ander organisch materiaal.
Regenwaterfilter systemen zorgen ervoor dat deze onzuiverheden worden verwijderd voordat het water wordt opgeslagen in een regenwaterrecuperatietank. Een goed geïntegreerd filtersysteem zorgt ervoor dat het regenwater dat in de recuperatietanks terechtkomt van hoge kwaliteit is en vrij is van verontreinigingen die de pomp- en leidingsystemen kunnen beschadigen. Door de juiste filters te kiezen, verbeter je de duurzaamheid en efficiëntie van het systeem, dit resulteert in schoon en bruikbaar regenwater voor diverse huis en tuin toepassingen.
Combinatie met regentonnen en regenwaterpompen
Wanneer het water uit de regenton naar verschillende delen van het huis of tuin wordt gepompt, is het essentieel dat het vrij is van vuil om schade aan de regenwaterpomp te voorkomen. Door het regenwater vooraf te filteren met regenwaterfilters, wordt de belasting op de pomp verminderd. Dit resulteert in een efficiëntere en duurzamere werking van het regenwateropvangsysteem. Door de juiste regenpijpfilters te integreren met regentonnen en regenwaterpompen, wordt een compleet en goed functionerend regenwateropvangsysteem gecreëerd dat schoon water garandeert.
Meer weten over alle mogelijkheden van regenwater?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
Installeren van regenpijp filters
GEP produceert alleen de systemen en producten en installeert deze niet zelf. De exacte installatieprocedure kan variëren per installateur, maar de basis, zoals we hieronder beschrijven, zal over het algemeen hetzelfde zijn.
Voorbereiding en benodigde materialen
Voor de installatie van regenpijpfilters zijn diverse materialen en gereedschappen nodig. Daar hoort uiteraard een regenpijpfilter naar keuze bij en een regenpijp waar het filter in geplaatst gaat worden. Om te zorgen dat alles op de goede plaats komt te zitten, heb je een meetlint nodig. Dan zaag je de regenpijp door op de gewenste plaats. Met een boor en bevestigingsmateriaal zoals schroeven, klemmen en beugels zet je alles vast. Voor het afdichten van de verbinding tussen de regenpijp en het filter gebruik je afdichtingsmaterialen zoals siliconenkit of rubberen pakkingen. Dit voorkomt lekken en zorgt voor een waterdichte installatie. Tijdens het installeren is het belangrijk dat je veilig blijft door handschoenen te dragen en een veiligheidsbril op te zetten.
Plaatsing en aansluiting op regenpijp
Het plaatsen en aansluiten van een regenpijpfilter gaat als volgt; Nadat je de diameter van de regenpijp hebt gemeten, kies je een geschikte locatie en markeer je waar je de regenpijp gaat doorsnijden. Met de zaag snijd je de regenpijp op maat voor een goede pasvorm van het filter. Bevestig het filter stevig met klemmen of beugels en gebruik afdichtingsmateriaal om alle verbindingen waterdicht te maken.
Controle en testen van het systeem
Het testen en controleren van je regenwateropvangsysteem is belangrijk om er zeker van te zijn dat alles werkt naar verwachting. Allereerst controleer je op visuele defecten die de prestaties kunnen beïnvloeden, zoals eventuele scheuren, verstoppingen of lekken in de regenpijp, filters, regentonnen of opslagtanks. Vervolgens is het aan te raden om een functionele test uit te voeren door water door de regenpijp te laten stromen. Hiermee kun je controleren of het water goed door het systeem stroomt en of de filters inderdaad geen vuil door laten. . Regelmatige controle op vuilophoping en onderhoud verzekert een optimale werking. Zo zorg je ervoor dat je regenpijpfilter bijdraagt aan een efficiënt en schoon regenwateropvangsysteem.
Heb je liever advies van een expert?
Stel je vragen hier. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Onderhoud en reiniging tips
Om ervoor te zorgen dat je regenwateropvangsysteem goed blijft werken, is regelmatig onderhoud van je regenpijpfilters essentieel. Controleer eerst op ophopingen van bladeren of ander vuil en verwijder dit handmatig. Hardnekkig vuil kan met een borstel of sterke waterstraal worden verwijderd. Voor moeilijk bereikbare filters kun je een mild reinigingsmiddel met water gebruiken om vuil en organisch materiaal op te lossen. Controleer ook regelmatig de afdichtingen rondom het filter en de regenpijp om lekkages te voorkomen. Het is belangrijk om de filters periodiek te onderhouden, bijvoorbeeld aan het begin en einde van het regenseizoen, om ervoor te zorgen dat je regenpijpfilters altijd optimaal presteren.
Tussendoor ‘n vraag over infiltratie van regenwater?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Conclusie van GEP: Regenpijp filters
Vragen over regenwaterfilters?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
FAQ Regenpijp filters
Ja, regenpijp filters kunnen in principe in alle regenpijpen worden geïnstalleerd. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je het juiste formaat en type filter kiest dat past bij de diameter en het materiaal van jouw regenpijp. Sommige filters zijn ontworpen voor specifieke types regenpijpen, dus het is verstandig om de productbeschrijving en specificaties van de regenpijpfilters goed door te lezen voordat je een aankoop doet.
De frequentie van het reinigen van een regenpijp filter hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid en het type vuil in jouw omgeving en de neerslag die je ontvangt. Over het algemeen wordt aanbevolen om het filter minstens twee keer per jaar te reinigen: één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Als je in een gebied woont met veel bomen of tijdens seizoenen met zware regenval, kan het nodig zijn om vaker te controleren en schoon te maken.
Voordat je een definitieve keuze maakt voor een specifiek regenpijp filter, is het belangrijk om een aantal factoren te overwegen om er zeker van te zijn dat je de juiste optie kiest voor jouw situatie. Denk aan de gewenste waterkwaliteit en de hoeveelheid vuil die je kunt verwachten. Maar ook hoeveel ruimte je hebt, hoe groot je regenpijp is en wat je budget is. Door al deze factoren te overwegen maak je zal je de best mogelijke keuze maken. En kom je er toch niet uit? Stel dan gerust je vragen aan een van onze medewerkers.
Regenwater Experience Center in Gorinchem
Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.
Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.
One Stop Shop
GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.
Eigen servicedienst
GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.
Neem contact op met GEP
Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.