Inhoudsopgave
Bereken wat regenwater opvangen betekent voor jou:
Wat is een driedelige regenwaterfilter?
Nadat regenwater is opgevangen en gefilterd door een Trident regenwaterfilter is het geschikt voor toiletspoeling, wasmachine en tuin. Voor sommige toepassingen, als je bijvoorbeeld wilt gaan douchen met het opgevangen regenwater, moet er sprake zijn van een hogere waterkwaliteit. Door de driedelige regenwaterfilter, ook wel het Trio-filtersysteem, van GEP toe te passen kan dit niveau met zekerheid bereikt worden. Het filter werkt door het regenwater door drie verschillende filterpatronen te laten stromen die alle drie andere deeltjesgroottes tegenhouden. Ook bevat dit driedelige regenwaterfilter van GEP een afvoertrechter die voorkomt dat het water in de installatie wordt vervuild door terugstroming. Zo voldoet ons Trio-filtersysteem aan de Europese norm EN16941.
Vragen over driedelige regenwaterfilter?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
Voordelen van een driedelige regenwaterfilter
Het grootste voordeel van driedelige regenwaterfilters is dat het erg kleine vervuilingen uit regenwater kan verwijderen. Hierdoor gaat de waterkwaliteit omhoog, waardoor je het regenwater voor meer doeleinden kan gebruiken. Dit bespaart vervolgens kostbaar drinkwater wat bedraagt aan een duurzamere wereld!
Verbeteren van waterkwaliteit
Het Trio-filtersysteem verbetert de waterkwaliteit door fijne deeltjes uit het water te verwijderen. In het voorfilter worden deeltjes tot 90 micrometer opgevangen en automatisch weer weggespoeld door de zelfreinigende werking van het voorfilter. Het tweede filterelement van het filter vangt deeltjes tot 25 micrometer op, en het laatste filterelement vangt deeltjes tot 10 micrometer op. Bacteriën zijn de kleinste vermenigvuldigende micro-organisme zijn grotendeels tussen de 10 en de 20 micrometer en de meeste komen dus niet door deze filter heen. Bovendien bevat het laatste element nog actieve kool, wat geuren en kleuren verwijdert uit het water. Wil je er zeker van zijn dat alle bacteriën uit het water verwijderd zijn, voeg dan ook een UV-filter aan je systeem toe.
Bijdrage aan het milieu
Een driedelige regenwaterfilter draagt bij aan milieuvriendelijkheid door regenwater te zuiveren voor hergebruik bij toepassingen die een hogere waterkwaliteit vereisen. Zo kun je dus nog meer drinkwater besparen. Dit verlaagt je waterrekening en vermindert de druk op rioleringssystemen.
Efficiënte werking en duurzaam in gebruik
Het systeem van een driedelige regenwaterfilter werkt efficiënt en is duurzaam in gebruik door zijn filtratieproces. Door regenwater te hergebruiken voor dagelijkse toepassingen zoals toiletspoeling, schoonmaak en tuinirrigatie, vermindert onze afhankelijkheid van drinkwater, wat bijdraagt aan waterbesparing en milieubescherming.
Benut jij alle mogelijkheden van regenwater?
Neem contact met ons op en ontdek wat er allemaal mogelijk is.
Waar moet je op letten bij het kiezen van driedelige regenwaterfilters
Voor het aanschaffen van een driedelige regenwaterfilter is het belangrijk om er zeker van te zijn dat er beschikbare ruimte voor is. Daarnaast is het handig om te weten uit welke materialen het bestaat en hoe het werkt.
De verschillende materialen van driedelige regenwaterfilters
Het eerste filterelement van de driedelige regenwaterfilter bestaat uit een RVS zeef met een perforatiegrootte van 90 micrometer, en filtert hiermee vaste bestanddelen groter dan 90 micrometer uit het water. RVS is een zeer robuust en corrosie bestendig materiaal, waardoor het filter lang meegaat. Het tweede filterelement, gemaakt van polypropyleen, heeft een perforatiegrootte van 25 micrometer, waardoor kleinere vaste bestanddelen gefilterd worden, zoals bijvoorbeeld zand en roest. Het derde filterelement is een koolstoffilter met een zeefperforatie van 10 micrometer, waarmee o.a. micro-organisme, chloor, pesticiden en geurtjes uit het water gefilterd worden.
Grootte van filter
De afmetingen van de Trio fijnfilters zijn: hoogte 325 mm, lengte 345 mm en breedte 107 mm. Met de volledige constructie eromheen zijn de afmetingen; 528 × 150 × 285 mm.
Heb je liever advies van een expert?
Neem contact met ons op. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Driedelige regenwaterfilter voor extra schoon water
Het aanschaffen van een driedelige regenwaterfilter is nodig voor toepassingen waarbij het regenwater een hogere waterkwaliteit nodig heeft, zoals douchen en drinken. Hieronder worden voorbeelden gegeven van toepassingen van gefilterd regenwater.
Gebruik voor tuinirrigatie
Het besproeien van je tuin kan heel goed met regenwater. Door het regenwater door regenwaterfilters te laten lopen voordat het opgeslagen wordt in een put of tank, sla je het regenwater schoon op. In de drogere periodes kan je dit water vervolgens gebruiken om de planten water te geven. Sterker nog, regenwater is beter voor je planten dan drinkwater. In drinkwater zit namelijk kalk en in regenwater niet. Dus terwijl je op je waterrekening bespaard, zorg je ook nog eens beter voor het milieu.
Huishoudelijk gebruik van de filter
Voor huishoudelijk gebruik kan dit gefilterde regenwater onder andere worden hergebruikt voor de wasmachines, voor de toiletdoorspoelingen en voor het autowassen. Eigenlijk kan je er alles wel mee doen, zolang het niet in contact komt met spullen die geconsumeerd worden. Gefilterd regenwater door je vaatwasser laten lopen mag dus niet, omdat je van die met regenwater gespoelde borden weer gaat eten. Wel kan het regenwater ook gebruikt worden voor het verkoelen of verwarmen van je huis. Door voor al deze toepassingen drinkwater te vervangen met gefilterd regenwater besparen we enorme hoeveelheden kostbaar drinkwater, maar zelfs als je alleen met toiletdoorspoeling begint komen we al een heel eind.
Zakelijk gebruik
Ook voor zakelijk gebruik biedt gefilterd regenwater diverse toepassingsmogelijkheden. Zo kan dit regenwater ook in bedrijven gebruikt worden voor toiletspoeling, schoonmaak en eventuele tuinirrigatie. Daarnaast kan het ook goed ingezet worden voor verkoeling en verwarming van het pand. Voor bedrijven is hier veel winst op te halen door de waterrekening flink te laten dalen.
Gebruik in de publieke ruimte
Er zijn ook mogelijkheden voor de publieke ruimte en voor de overheden om regenwater toe te passen op verschillende manieren en zo bij te dragen aan een groenere toekomst. Het besproeien van sportvelden, bijvoorbeeld, of het reinigen van straten en openbare ruimtes. Hier is allemaal geen drinkwater voor nodig. Heb jij nog een idee waar je regenwater voor wil gebruiken, die nog niet genoemd is en vraag je je af of het mogelijk is? Neem contact met ons op en dan bespreken we het samen.
Meer weten over alle mogelijkheden van regenwater?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
Installatie van een driedelige regenwaterfilter
Het is belangrijk om te benadrukken dat GEP alleen de systemen produceert en deze niet zelf installeert. De exacte installatieprocedure kan variëren per installateur, maar de basis, zoals we hieronder toelichten, zal over het algemeen hetzelfde zijn.
Plaatsbepaling voor de installatie
Het Trio-filterssysteem van GEP is bedoeld om in de persleiding van de regenwaterpomp te monteren.
Benodigde materialen en gereedschappen bepalen
Voor de installatie van de driedelige filter zijn diverse materialen en gereedschappen nodig. Eerst zaag je de leiding door. Vervolgens sluit je een drukverlager aan vóór de filter. Een bypass met afsluitkranen wordt geïnstalleerd en het filter wordt met een wandbeugel aan de muur bevestigd. Dubbele nippels met teflon tape worden aan de in- en uitgang van het filter bevestigd. De leiding wordt aan het filter gekoppeld met flexibele waterslangen. De filterhuizen worden stevig aangedraaid met een filtersleutel om lekkage te voorkomen. Tot slot wordt een waterslagdemper achter de filter en bypass geplaatst. De volledige instructies en benodigdheden staan in de handleiding die standaard bij het product geleverd wordt.
Installatie van het eerste filterstadium
De driedelige regenwaterfilter is erg eenvoudig in elkaar te zetten. De behuizing bestaat uit een blauw vast deel dat aan de leiding wordt bevestigd en drie doorzichtige delen waar de filters in zitten en die aan het vaste deel geschroefd zijn met een sleutel die bij geleverd wordt. In de eerste filterbehuizing moet de grovere gele filter worden geplaatst.
Installatie van het tweede filterstadium
In de tweede filterbehuizing moet de filter gemaakt van polypropyleen met een poriegrootte van 25 micrometer geplaatst worden. Als je deze nieuwe filters in de behuizing wil plaatsen moet je zorgen dat het goed rechtop blijft staan met behulp van een centreerapparaat. Als de filter goed zit moet deze behuizing ook weer dichtgeschroefd worden met behulp van de sleutel.
Installatie van het derde filterstadium
Het koolstoffilter met een poriegrootte van 10 micrometer moet in de laatste filterbehuizing worden geplaatst. Ook hier moet het filter rechtop blijven staan met behulp van een centreerapparaat. Daarna moet de filterbehuizing dicht gedraaid worden.
Waterdichte verbindingen en afdichtingen
Omdat de behuizing uit maar uit vier onderdelen bestaat die met een sleutel sterk aan elkaar vast geschroefd kunnen worden, is er geen lek gevaar. Het aansluitingsmateriaal is van messing en de behuizing van PET, wat allebei stevige materialen zijn. Door de teflon tape om de dubbele nippels te plakken verzeker je het systeem van een betrouwbare afdichting en zal er ook hier geen water kunnen ontsnappen.
Tussendoor ‘n vraag over driedelige regenwaterfilters?
Stel je vragen hier. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Onderhoud tips voor de driedelige regenwaterfilter
Het is nodig om de driedelige regenwaterfilter minimaal één keer per 6 maanden te onderhouden en de filters te vervangen. Zo blijft het regenwater optimaal gefilterd worden en verkleind de kans op verstoppingen.
Regelmatig onderhoud
Om het filter te onderhouden moet allereerst het water worden overgeschakeld zodat het via de bypass gaat stromen, om ongehinderd met het filter aan de slag te kunnen. Dan moet je het opgehoopte lucht uit de filters laten ontsnappen door de schroefjes op de filterbehuizing één voor één een klein beetje open te schroeven en daarna weer goed dicht te draaien. Vervolgens moet je de voorfilter onderhouden door de filterbehuizing open te draaien met de bij geleverde sleutel. Je kan met een klein borsteltje onder de kraan het voorfilter borstelen om het zo voorzichtig schoon te krijgen.
Reiniging van filterbehuizingen
Tijdens de onderhoudsbeurt moet ook de filterbehuizing schoongemaakt worden, omdat ook hierin, meestal op de bodem, vuil achter kan blijven. Het schoonmaken van de behuizing is vrij snel gedaan. Nadat je de filterbehuizing hebt open geschroefd om de filters te vervangen, spoel je alle drie de behuizingen even om in water. Zo eenvoudig is het.
Meer weten over het onderhoud?
Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Conclusie van GEP: Driedelige regenwaterfilter
Vragen over driedelige regenwaterfilter?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
FAQ driedelige regenwaterfilter
De frequentie van het vervangen van de filters hangt af van het gebruik en de kwaliteit van het opgevangen regenwater. Over het algemeen moeten voorfilters elke 6 tot 12 maanden worden vervangen, terwijl de andere twee filters elke 12 tot 24 maanden vervangen moeten worden.
Het Trio-filtersysteem verwijdert grof vuil, fijn vuil, en schadelijke stoffen, waardoor de kwaliteit van het regenwater aanzienlijk verbetert. Daarnaast heeft elke filter in het systeem een specifieke functie, dit zorgt voor een efficiëntere filtratie en voor langere levensduur van de filters.
Ja, een driedelige regenwaterfilter kan zelf worden geïnstalleerd, vooral als je handig bent en ervaring hebt met loodgieterswerk. Het is echter belangrijk om de installatiehandleiding zorgvuldig te volgen en ervoor te zorgen dat alle aansluitingen goed worden afgedicht om lekkages te voorkomen. Voor een complexere installatie of als je het liever aan een expert overlaat, is het aan te raden om het aan een professionele installateur over te laten.
Een driedelige regenwaterfilter kan de meeste bacteriën en sommige virussen verwijderen, maar niet allemaal. Dit water is dan ook niet geschikt om te drinken of te consumeren op wat voor manier dan ook. Het volledig verwijderen van bacteriën en virussen vereist een UV-filter. Mocht je dus nog een hogere waterkwaliteit wensen, is het raadzaam om een UV-filter aan je regenwater filter systeem toe te voegen. Voor toepassingen zoals de wasmachine, toiletdoorspoeling en schoonmaak, is de waterkwaliteit na een driedelige regenwaterfilter echter voldoende.
Regenwater Experience Center in Gorinchem
Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.
Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.
One Stop Shop
GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.
Eigen servicedienst
GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.
Neem contact op met GEP
Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.