Alles over het filteren van regenwater

Filteren van regenwater kan op verschillende manieren en met uiteenlopende types regenwaterfilter. GEP produceert filters voor iedere toepassing.

YouTube video

Waarom regenwater filteren belangrijk is

Het gebruik van gefilterd regenwater is een goede manier om onze vraag naar drinkwater aanzienlijk te verminderen. Dit is vooral belangrijk nu dit water door klimaatverandering steeds schaarser wordt. Daarnaast helpt regenwateropvang mee overstromingen te verminderen. Door regenwater op te vangen en te gebruiken, wordt de hoeveelheid water die tijdens hevige regenval in het riool terechtkomt verminderd, waardoor overbelasting in het rioolsysteem wordt voorkomen.

Bovendien kosten drinkwaterzuivering en -transport kosten veel energie. Door regenwater te gebruiken voor niet-drinkbare toepassingen, verminderen we het energieverbruik en de CO2-uitstoot van dit proces. Zo vormt regenwatergebruik dus een ecologisch verantwoorde stap richting een duurzamere toekomst!an de ander. Door gebruik te maken van verschillende regenwaterfilters krijg je dus optimale filtratie, zodat het regenwater klaar is voor huiselijk gebruik.

regenwaterput filter
filteren van regenwater

Vragen over het filteren van regenwater?

Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Verschillende methoden van regenwaterfiltratie

Om regenwater schoon genoeg te maken voor gebruik zijn er verschillende filtratie methoden nodig. Welke van deze regenwaterfilters en methode er precies nodig zijn, ligt aan de benodigde waterkwaliteit voor je gewenste doeleinde. Mechanische filtratie vindt standaard plaats en is op zichzelf al voldoende als je alleen je tuin met regenwater wil besproeien. Mocht de geëiste waterkwaliteit hoger zijn, voor bijvoorbeeld wc-spoeling en de wasmachine, dan moet er ook nog aanvullende chemische of biologische filtratie plaatsvinden.

Mechanische filtratie van regenwater

Mechanische filtratie verwijderd deeltjes en vuil uit regenwater door het water door fysieke filters te laten stromen. Het proces begint met voorfiltratie. Hier wordt het regenwater door een grove filter geleid om groter vuil, denk aan bladeren en takjes, te verwijderen. Daarna gaat het water door een fijnere filter die kleinere deeltjes, zoals zand, verwijdert. Op deze manier maakt mechanische filtratie regenwater klaar voor gebruik.

ingezoomd op trident filterplaat
Trident 325 regenwaterfilter rooster

Chemische filtratie van regenwater

Chemische filtratie verwijdert verontreinigingen door middel van chemische reacties of absorptie. Twee manieren van chemische filtratie zijn regenwater filter systemen die gebruik maken van ozon (O₃) en regenwater filter systemen die gebruik maken van UV-licht (ultraviolet licht). Ozon is een krachtig oxidatiemiddel dat wordt ingezet om organische en anorganische verontreinigingen, zoals chemicaliën, micro-organismen en geur- en smaakstoffen te verwijderen. Een groot voordeel van ozon is dat het geen residu achter laat, omdat het al snel terugvalt naar zuurstof (O₂) na het oxideren. Ook UV-licht laat geen residu achter. UV-licht wordt gebruikt om micro-organismen in het water te inactiveren of doden door hun DNA te beschadigen, waardoor ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.

Biologische filtratie van regenwater

Het verwijderen van organisch afval door het in het water af te laten breken door micro-organismen heet biologische filtratie. Bij het filteren van regenwater speelt voor biologische filtratie sedimentatie vooral een grote rol. Sedimentatie is zelf geen biologische filtratie, maar het verwijderd een groot deel van de rond dwarrelende vaste stoffen door het te laten bezinken, waardoor biologische filtratie makkelijker plaats kan vinden. Het vermindert namelijk de belasting van micro-organismen. Door dit organische materiaal vooraf te verwijderen, kan de biofilter zich concentreren op het afbreken van opgeloste organische stoffen en fijne deeltjes. De rol van micro-organismen is cruciaal in dit proces, omdat zij de biologische afbraak van verontreinigingen mogelijk maken.

Benut jij alle mogelijkheden van regenwater?

Neem contact met ons op en ontdek wat er allemaal mogelijk is.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Soorten regenwaterfilters voor filteren van regenwater

Er zijn ook verschillende regenwaterfilters nodig voor het reinigen van regenwater. De verschillende filters hebben elk hun eigen specifieke werking. Bladvangers en groffilters houden bladeren, takjes, zand en ander grof vuil tegen. Terwijl de kleinere verontreinigingen weer door andere filters worden weggehaald, zoals biologische filters of fijnfilters.

Bladvangers en groffilters

Slechte waterafvoer en schade aan je huis kunnen gevolgen zijn van verstoppingen in je regenpijp. Groffilters, zoals bladvangers, helpen dit probleem te voorkomen door grover vuil tegen te houden tijdens het filteren van regenwater. Dit grotere vuil, zoals takjes en bladeren, wordt via een rooster in de groffilters naar buiten geleid. Hierdoor kan het opgevangen water zonder risico op verstoppingen door de regenpijp stromen. Een ander voordeel van groffilters is dat deze eenvoudig te onderhouden zijn, hoewel het wel regelmatig gedaan moet worden. Als er te veel vuil in de bladscheider ophoopt, kan het filter verstopt raken, wat de waterstroom vermindert.De onderhoudt kan je zelf gemakkelijk uitvoeren, zonder dat je dure gereedschappen of professionele hulp nodig hebt.

groffilter in regenwatertank
trident regenwaterfilter in regenwatertank

Biologische filters

Het biofilter werkt op basis van biologische processen. Het filteren van regenwater in het biofilter verloopt in meerdere fasen. Eerst wordt het regenwater gereinigd door middel van sedimentatie, waarbij anorganische deeltjes bezinken dankzij de langzame toevoer van water. Deze rustige toevoer verrijkt het water ook met zuurstof, wat de biologische reiniging bevordert. Er ontstaat een biologisch evenwicht dat zorgt voor een sterke reinigende werking. In het biofilter vormt zich een sediment laag die de biologische verwerking verder versterkt. Organische deeltjes worden afgebroken en gemineraliseerd door de micro-organismen. Het biofilter bevat componenten die het natuurlijke proces van waterzuivering nabootst.

Tussendoor ‘n vraag over de verschillende type filters?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Filteren van regenwater voor drinkbaar water

Gezondheid is uiteraard erg belangrijk. Het is dan ook niet gemakkelijk om regenwater te filteren naar veilig drinkwater. Om dit te bereiken is een uitgebreid regenwatersysteem een vereiste. Met verschillende hoogwaardige filters en filter methoden is het mogelijk om je eigen drinkwater uit regenwater te verkrijgen. Controleer wel regelmatig de waterkwaliteit om er zeker van te blijven dat het water veilig geconsumeerd kan worden.

Processen voor drinkbaar regenwater

Het proces dat van regenwater drinkbaar water maakt, omvat meerdere filtratie- en zuiveringsstappen. Eerst wordt het opgevangen regenwater door een groffilter geleid om bladeren en grote deeltjes te verwijderen. Vervolgens gaat het naar een sedimentatiefilter, waar fijnere deeltjes bezinken. Daarna stroomt het regenwater door een fijnfilter voor extra zuivering. Voor het verwijderen van bacteriën en virussen is een desinfectiemethode nodig, zoals een UV-filter, dat het DNA van micro-organismen beschadigt.

Omgekeerde osmose (RO) kan ook worden toegepast voor extra zuiverheid, hierbij wordt water door een membraan gedwongen om opgeloste stoffen te verwijderen. Na filtratie moet het water worden opgeslagen in een schone, voedselveilige container. Test regelmatig de waterkwaliteit om veilige consumptie te garanderen.

Noodzakelijke filters voor drinkwater

Voor de eerste stap van het filteren van regenwater tot drinkwater is er een groffilter nodig, zoals bladafscheiders of gaasfilters. Vervolgens heb je een sedimentatiefilter nodig voor het sedimentatieproces. Na sedimentatie wordt een actief koolfilter gebruikt. Actief kool absorbeert chemische verontreinigingen zoals pesticiden, zware metalen en organische stoffen, wat de smaak en geur van het water verbetert. Voor microbiologische zuivering is een UV-filter nodig. Als laatste, als je maximale zuiverheid wil bereiken, heb je nog een omgekeerde osmose membraan nodig. Door deze reeks van filters en zuiveringsmethoden te gebruiken, kan regenwater veilig en betrouwbaar worden omgezet in drinkwater.

regenwater filter systeem
3-delige filters losdraaien

Heb je liever advies van een expert?

Stel je vragen hier. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Conclusie van GEP: Filteren van regenwater

Vragen over het filteren van regenwater?

Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Eigen showroom

Advies over regenwater opvangen? Kom naar de GEP-showroom in Gorinchem. Maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA-, Belgaqua en DVGW gecertificeerde producten.

FAQ Filteren van regenwater

Wat zijn de voordelen van het gebruik van regenwater in huis?

Het gebruik van regenwater in huis biedt veel voordelen. Ten eerste is regenwater ideaal voor het besproeien van tuinen, het doorspoelen van toiletten, het wassen van auto’s en het schoonmaken, waardoor je minder afhankelijk bent van het drinkwaternetwerk. Je bespaart zo op drinkwater, wat leidt tot lagere waterrekeningen. Bovendien vermindert het de belasting op lokale waterbronnen en rioleringssystemen, wat bijdraagt aan milieubehoud. Regenwater is ook zacht. Dat betekent dat het minder kalk bevat dan leidingwater en daardoor zelfs beter is voor huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers dan drinkwater.

Waar moet ik de regenwaterfilters plaatsen?

Regenwaterfilters moeten op bepaalde plekken geplaatst worden om zeker te zijn van het optimale resultaat. De groffilter, zoals een bladafscheider, moet direct aan de regenpijp gemonteerd worden om grote deeltjes zoals bladeren en takjes te verwijderen. Vervolgens kan een fijnere filter, zoals een sediment- of gaasfilter, geplaatst worden voor de opslag in de regenton of opslagtank. Installeer extra filters zoals actief koolfilters en UV regenwaterfilters vlak voor het punt van gebruik, bijvoorbeeld onder de gootsteen of bij de pompinstallatie, om de waterkwaliteit verder te verbeteren.

Hoe vaak moeten de regenwaterfilters worden vervangen?

Hoe vaak je regenwaterfilters moet vervangen hangt af van het type filter, de hoeveelheid vuil en de hoeveelheid opgevangen regenwater. Groffilters, zoals bladafscheiders en gaasfilters, moeten vaak om de paar maanden worden schoongemaakt en mogelijk jaarlijks vervangen. Actieve koolfilters en sedimentfilters moeten altijd elke 6 tot 12 maanden worden vervangen. UV-filtersystemen moeten jaarlijks worden vervangen om hun effectiviteit te behouden.

Kan gefilterd regenwater worden gebruikt als drinkwater?

Gefilterd regenwater kan als drinkwater worden gebruikt, mits het grondig is gefilterd en gedesinfecteerd om schadelijke bacteriën, virussen en chemische verontreinigingen te verwijderen. Om het water tot een veilige waterkwaliteit te brengen in het nodig om het regen gefilterd wordt door verschillende filters. Tot deze filters behoren een groffilter, een fijnere filter en extra filters zoals een actief koolfilter en een UV-regenwaterfilter. Het blijft noodzakelijk om regelmatig de waterkwaliteit te testen om ervoor te zorgen dat het veilig is voor consumptie.
 

Regenwater Experience Center in Gorinchem

Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.

Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

One Stop Shop

GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Neem contact op met GEP

Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag over regenwater opvangen: